Перник открива университета си

Премиерът Бойко Борисов на посещение в град Перник през януари, когато обяви подкрепата си за създаването на висшето училище

© Анелия Николова

Премиерът Бойко Борисов на посещение в град Перник през януари, когато обяви подкрепата си за създаването на висшето училищеВ Перник днес официално ще бъде открит Европейският политехнически университет (ЕПУ), както и началото на първата му учебна година. Лентата ще пререже премиерът Бойко Борисов, който ще бъде и първият носител на почетната титла доктор хонорис кауза, дадена от новото висше училище.


Поканени за церемонията са президентът Георги Първанов, министърът на образованието Сергей Игнатов, на регионалното развитие Росен Плевнелиев, министърът без портфейл Божидар Димитров, кметът на Перник, областният управител, преподаватели от страната и чужбина, както и студенти и приятели на университета, се казва в съобщение на пресцентъра на учебното заведение.


От там уверяват, че "ЕПУ съчетава най-добрите европейски традиции и авангардни университетски технологии с качеството и прагматичността на американското висше образование" и е партньор на водещи световни университети, като оттам ще бъдат привличани професори да преподават в англоезичното обучение. Един семестър на студентите и част от обучението на докторантите ще се провежда в университет – партньор.
Резултатите от обучението ще се оценяват не само от "водещите преподаватели, а и анонимно от външни оценители". Студентите също ще могат да оценяват преподавателите си, включително с online анкети.


Решението за създаването на Европейския политехнически университет беше гласувано от парламента през юни, като идеята беше подкрепена от премиера още в началото на годината. Завършилите университета ще са със степен бакалавър, магистър, както и ще могат да защитават докторска степен по реда и условията на Закона за висшето образование. Обучението в него ще е редовна форма, ще се преподава на български и на английски език. Предлаганите специалности са информатика, компютърни науки, комуникационна техника, архитектура, строителство и геодезия.


Инвеститор в проекта за пернишкия университет е "Инвестек", която e еднолична собственост на "Милениа" ЕООД. Всички дялове в "Милениа" държи регистрираната на Вирджинските острови "Юропа инвесторс инк". Обещаната инвестиция е 20 млн. лв.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK