Алексей Петров – под домашен арест като шеф на малък "Октопод"

Алексей Петров в съда днес

© Красимир Юскеселиев

Алексей Петров в съда днесАлексей Петров се прибира у дома, но не като свободен гражданин, а под домашен арест. Това постанови Софийският апелативен съд в състав Камен Иванов, Надежда Трифонова и Невена Грозева.


Според магистратите доказателствата по делото към настоящия момент не могат да обосноват най-репресивната мярка – задържане под стража, спрямо Алексей Петров. Съдът подчерта, че в основата на решението му не стои здравето на Петров, който безспорно трябва да се лекува, а фактът, че арестът на един човек може да продължи най-много година, а от нея вече са изтекли осем месеца.


Домашният арест е следващата най-строга мярка. Тя ще ограничи възможността на Петров да извърши престъпление, ще осигури всяко негово явяване пред правосъдието и ще му позволи да предприеме адекватно лечение.
Съдията Камен Иванов обясни на сочения за лидер на "Октопода", че няма право да напуска дома си без разрешение на прокурора, водещ разследването.


Съдебният състав обаче отхвърли твърденията на колегите си от Софийския градски съд, че "Октопод" няма. Според апелативните магистрати има малък "Октопод", състоящ се от Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов. Групата е развивала престъпната си дейност от 2004 до 2010 г. Тя е била във връзка с таксиметровия бизнес на компания "Такси-С-Експрес" (позната като 9 12 80) и във връзка с дейността по събиране на дългове, осъществявана от "Ин-80".


По-рано днес прокуратурата се съгласи изцяло с определението от преди десет дни на Софийския градски съд (СГС), който реши, че не съществува организирана престъпна група "Октопод", ръководена от него.


Бившият сътрудник на ДАНС беше арестуван на 10 февруари в рамките на операция "Октопод". Той остана в съда осем месеца, след като по-рано Софийският градски съд, въпреки че постанови, че "Октопод" няма, заяви, че той може да окаже натиск на двама свидетели по делото, въз основа на чиито показания са единствените обосновани обвинение срещу Петров – за рекет и изнудване.


Адвокатите му Васил Василев и Ина Лулчева пледираха, че няма друг случай през последните 20 години, при който човек да се държи осем месеца в ареста за предполагаеми престъпления от преди 10 и 12 години.


Говорителят на Софийска градска прокуратура прокурор Маргарита Немска каза пред журналисти, че определението е факт, то не подлежи на обжалване и прокуратурата ще се съобрази с него. Тя каза още, че тази мярка е достатъчно тежка и със сериозни ограничения по отношение на обвиняемото лице. По думите й - делото не е приключило и разследването на прокуратурата продължава."Нека решението да тежи на съвестта на българския независим, но доста зависим в други отношения, съд. И това е все пак решение, с което ние трябва да се съобразим. Но то не означава, че Алексей Петров е невинен. Разследването продължава, то е в своя си край", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK