Поредните преговори за осигуровките отново не доведоха до решение (обновена в 19.10 ч.)

Божидар Данев влиза на неформалната среща между работодатели, синдикати и правителство за осигуровките

© Красимир Юскеселиев

Божидар Данев влиза на неформалната среща между работодатели, синдикати и правителство за осигуровкитеРаботодателите, синдикатите и правителството не са стигнали до споразумение за размера на осигурителната вноска. Това заяви на излизане от поредната среща между трите страни председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Въпреки това той добави, че в четвъртък работодателите ще се върнат официално в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който напуснаха след обявеното от премиера Бойко Борисов повишаване на осигурителните вноски.


"Не стигнахме до съгласие и по въпроса за разпределяне на вноската между служителите и работодателите", каза Данев. Вчера работодателските организации поискаха тя да се поделя наполовина между двете страни. Това беше едно от условията им, за да се върнат на масата на преговорите за евентуалното повишаване на осигуровките. "По всички други въпроси постигнахме съгласие", каза Данев, без да уточни кои са другите въпроси. Той добави, че министърът на финансите Симеон Дянков е показал "много оптимистични сметки" за ефекта от различните варианти аз повишаване на вноската.


Представителите на другите работодателски организации съобщиха, че финансовият министър е представил разчети за увеличение на осигурителната вноска с 1.5%, като според него това ще компенсира допълнителните пари за здравеопазване за следващата година. Бизнес организациите обаче заявиха, че не са доволни от това и са против всякакво увеличение. "Вместо това трябва да се направят необходимите здравна и пенсионна реформа", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Той обаче добави, че работодателите все пак ще се върнат в тристранния съвет, тъй като възобновяването на диалога е положителен сигнали.
Представителите на синдикатите също излязоха недоволни от работната среща с работодателите и правителството заради предложението на министъра на финансите възрастта за пенсиониране на работещите при първа и втора категория да се увеличи още от 1 януари 2011 г. За този вариант съобщи и.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той добави, че от същата година Дянков е предложил да се увеличи и стажът за всички останали работници, като и за двете предложения няма конкретно решение с колко да се увеличи стажът и възрастта. "За сметка на това той предложи увеличението на осигурителната вноска да е само с 1.5% и каза, че така сметките му излизат на консолидирано ниво. За нас това е необяснимо и не можем да го преглътнем. Това е взривяване на диалога. Отговорът ни ще бъде стягане на редиците за ефективни стачни действия на категорийните работници. Едва ли има смисъл да продължаваме с разговорите по този начин. Това е връщане на изходни позиции и няма как да доведе до консенсус", добави Димитров.


Президентът на КНСБ каза още, че се надява в следващите дни "разумът да надделее и емоционалните изказвания на финансовия министър ще бъдат компенсирани от по-разумното държавническо поведение на премиера".


При излизането си от заседанието министърът на финансите каза само, че е представил разчетите на екипа си пред работодателите и синдикатите и ги е поканил да ги обсъдят официално на заседание на тристранния съвет в четвъртък. Според Димитров обаче Дянков е дал "само едно листче и три числа". "Ако до четвъртък няма яснота какви са вариантите на правителството, не виждаме смисъл от участие в тристранката", каза президентът на КНСБ. На същото мнение беше и председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.


На срещата в министерството на труда присъстваха представители на синдикатите, работодателите и министрите на труда Тотю Младенов и на финансите Симеон Дянков. Участници в срещата опровергаха информацията, че на разговорите е бил и премиерът Бойко Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Разстроено

  .......министърът на финансите Симеон Дянков е показал "много оптимистични сметки" за ефекта от различните варианти аз повишаване на вноската........

  ======
  Що ли съм песимист за този оптимизъм?!

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално


  Липсва всякаква експертност при определянето на основни параметри от публичните ни финанси.
  Човека да каже как да е е Дянков.
  Бойко трябва да се съборази с експертите и да поеме негатива. Няма как просто, това е реалността - 42% преразпредение на БВП към бюджета, а в толкова висока цифра да иска още по-висока не е нормално.
  Не е нормално и да не се делят 50-50 между работник и служител и да се казва на висок глас как щяло да бъде отложено.
  Какво да отлагаш бе човече, като всеки който реши ще те осъди в страсбург.

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  "Участници в срещата опровергаха информацията, че на разговорите е бил и премиерът Бойко Борисов."

  Ами той ако беше дошъл до 17 часа проблемът щеше да бъде решен!

  Не си ли спомняте този случай:
  ...
  Веднъж на събранье едно многобройно
  Той влезе бавно, поздрави спокойно...
  Обсъждаха там на стадиона тревата.
  Два часа по-късно порастна горката!
  ...
  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Едната точка от исканията на работодателите беше изключително разумна: за длъжностите с по-ранно пенсиониране тежестта да се поеме от съответното ведомство. Дали по нея са постигнали съгласие? Съмнявам се. Това трябва да прекрои Закон за бюджета 2011 изоснови!

  Колкото до разпределението работник:работодател - това е някаква фиктивна формула у нас, която води до абсурдни отношения:

  1. На Бюджетните се плаща изцяло от работодателя-държавата! Тоест разпределението е 0:100
  2. Заетите по трудов договор в реалния сектор плащат някакво съотношение, определено със закон. Сега май е 40:60
  3. Самоосигуряващите се плащат изцяло данъците си, вкл. данък-осигуровки 100:0

  Това не е ли дискриминация по икономически признак? При това най-облагодетелствани са нищонеизкарващите (различно от нищоправещи), а най-натоварени са точно двигателите на икономиката - така споменаваната "средна класа".

  Само не ми излизайте с формална статистика от нормални държави какво е средна класа. У нас те не важат. У нас "средна класа" са хората, които разчитат на собствените си сили (финансови, интелектуални и борбеност)! Всъщност и по света това е в основата на представата за "средна класа", но има други формални параметри... У нас бюджетниците ни натикаха в някаква почти яма, от която измъкване няма... Не само за самоосигуряващите се (и фирми с външен персонал под 10 души), но и за самата държава и бюджета, от който се издържат същите тези малоумници.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  КОЛКОТО И ДА СИ ПРАВИТЕ СМЕТКАТА БЕЗ КРЪЧМАРА* ,МНОГО СКОРО ЩЕ НАСТЪПИ МОМЕНТА КОГАТО В ТАЯ ДЪРЖАВА ИЛИ ВСИЧКИТЕ ЩЕ СИ ГИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ ИЛИ НИКОЙ НЕМА ДА ПЛАЩА,ОСТАНАЛОТО Е ХИТРИНИ ОТ СЕЛСКИ ВЕЧЕРИНКИ И БУТАФОРИИ!!!
  *народа

 6. 6 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 740 Неутрално

  При предлагания вариант за реформи трябва ясно да се дефинират и остойностяват всички здравноосигурителни продукти. Първо да се остойности основния задължителен пакет от здравноосигурителни услуги, който се покрива от НЗОК и после допълнителен, който се покрива от частни дружества, отговарящи на определени критерии за капитал и резерви.
  След доказване на обществените ползи от прилагането на този модел може да се премине към демонополизация на НЗОК и възможност за избор на осигуреното лице, като това е начинът да се създаде реален пазар на здравни стоки и услуги, без да се дестабилизира съществуващата система на здравно осигуряване.

 7. 7 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 501 Разстроено

  Чичето е много прав.

  Трябва да спрем да плащаме няколко месеца.
  След това и 5 лева да им дадем ще са благодарни!

  Великите военни всички ги знаем какво работят - нищо.
  След 20г. нищоправене ги пенсионираме, плащаме им 20 брутни заплати (!?!?) и още 40г. им плащаме незаслужено високите пенсии, докато са се цанили пазачи за по 200лв.

  МВР също е пълно с агенцийки дето го клатят цял ден.
  Всички търтеи на улицата!

  Не желая да ги храня и да им плащам осигуровките!

 8. 8 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Като махнат НЗОК и ДЗПО всичко ще си дойде на мястото.Всичко останало е бамбуча.

 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "Румен Гълъбинов":

  Пропускаш един етап, който е тотално затрит за последните 20 години - информация кои хора от какво боледуват. Това е много регионално специфична информация, но само тя може да е база за остойностяване.

  По тази причина трябва да се почне от самото начало - лични сметки, но не само за пари - влезнали/ излезнали, а и диагноза, лечение, резултат.

  Проблемът е наистина сериозен - здравният статус е изключително чувствителна информация. Лесно е да се каже, но е трудно да се направи - едновременно е необходим достъп от компетентни лица с цел по-добро лечение за всеки отделен човек, а в същото време може да бъде използвана по всевъзможни криминални (престъпни) начини.

  Все пак трябва от там да се започне. Всичко друго е нагласяне и пълна измишльотина.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 767 Весело

  "Президентът на КНСБ каза още, че се надява в следващите дни "разумът да надделее и емоционалните изказвания на финансовия министър ще бъдат компенсирани от по-разумното държавническо поведение на премиера".

  Добро ченге, лошо ченге!
  А пък синдикати, които искат да увеличат данъчната тежест на работниците никога не бях чувал! А за хора, които плащат членски внос на организация лобираща да им вдигнат данъците - още по-малко!

 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1127 Весело

  До коментар [#9] от "Музар":

  как така кои хора от какво боледуват?!?
  Боледуват само чиновниците!!! Кой друг може да си позволи да отсъства от работа неясно колко дни за да му кажат на третия например, че е настинал?

 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#9] от "Музар":

  Ако позволиш, да те допълня.
  Необходимо е да се включат и специфичните фактори, поради които съшествува заболеваемостта или завишената заболеваемос, или повторяемата заболевяемост и нелечимост: микрогеографски, климатични, замърсеност на въздуха и водата, критични условия на работната среда /условия на труд/, качество на храните.
  Все елементи, които се поддават на анализ, но "плашат" остойностителите. А всъщност контролът върху тези фактори и инвестирането в тяхната промяна може да доведе до намаляване на разходите за лечение.

 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "AzDebil":

  10х!

  Off: напоследък често ми се иска да използвам твоя ник-нейм. Моля за разрешение! Разбира се, не се правя на теб, а се опитвам да изплувам, когато политиците ни ни правят на дебили... Разбираш ме, нали?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  В момента Дянков е в ролята на Анна Мария Борисова - всички го осмиват и никой не му вярва! А без силен финасов министър на който обществото да вярва НЕ МОЖЕ да има каквато и да е реформа! Трябва сериозен човек с авторитет и силен характер, а не слабохарактерните Дянков и Трайков! Който да вдъхва спокойствие, а не напрежение! Вижте например новия здравен министър-ЗВЯР Е! ИНТЕЛЕКТ, ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ същия като Плевнелиев! От сега си личи че ще е второто попадение на Борисов след Плевнелиев. Време е да си намери такъв финансов и икономически министър като здравния и строителния! Доверие и стабилност трябва. Битките ще са тежки за реформите и въобще нататък и ако няма бърза смяна следващата година ще е кошмар! Ще се повтори тази нестабилност от тази където всеки ден беше различен което ще е крах и тотално фиаско не само за ГЕРБ но и за България за съжаление.

  ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ ЩЕ УНИЩОЖАТ ГЕРБ И БЪЛГАРИЯ АКО НЕ БЪДАТ УВОЛНЕНИ НЕЗАБАВНО! ОСВЕН ТОВА ДВАМАТА СА СЛАБОХАРАКТЕРНИ И ПОДЛЪГАХА БОРИСОВ И КАБИНЕТА ДА СВАЛИ ОСИГУРОВКИТЕ И С ТОВА СРУТИХА ПРИХОДИТЕ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ФИРМИ ОТИДОХА В СИВИЯ СЕКТОР!

 15. 15 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Да припомня какво казваха Трайчо и Дянков преди 1 година? Припомням:
  1 Ще намалим осигуровките и така ще увеличим приходите в НОИ като повече компании ще излязат от сивия сектор
  2 ще се увеличат инвестициите
  3 ще се създадат 100 000 работни места

  РЕЗУЛТАТА:
  По точка 1 допълнително се СРУТИХА приходите на НОИ и това създаваше проблеми и несигурност цяла година! Сивия сектор чупи рекорди!
  По точка 2 СРУТИХА се инвестициите в Б-я
  По точка 3 Безработицата е невиждана от 10 години!


  ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ ЩЕ УНИЩОЖАТ ГЕРБ АКО НЕ БЪДАТ УВОЛНЕНИ НЕЗАБАВНО! И ДВАМАТА СА СЛАБОХАРАКТЕРНИ И ДВАМАТА ПОДЛЪГАХА БОРИСОВ И КАБИНЕТА ДА СВАЛИ ОСИГУРОВКИТЕ И С ТОВА СРУТХА ПРИХОДИТЕ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ФИРМИ ОТИДОХА В СИВИЯ СЕКТОР! ТРЯБВА СИЛЕН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР СЪС СИЛЕН ХАРАКТЕР КОЙТО ДА БЪДЕ УВАЖАВАН В ОБЩЕСТВОТО А НЕ ШУШУМИГИ КАТО ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ! САМО СЪС СИЛЕН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ЩЕ ИМА УСПЕШНИ РЕФГОРМИ! ЧОВЕК НА КОЙТО ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ДА ВЯРВА И ПОДКРЕПЯ В РЕФОРМИТЕ И БОРБАТА СРЕЩУ ЛЕКАРИ, ЧИНОВНИЦИ, СИНДИКАТ И ВСЕКВИ!

  Тези двамата цяла година унищожаваха Бойко и ГЕРБ малко по-малко и накрая ще го срутят окончателно! 6% от десните избиратели са се оттеглили вече! А цяла година внасяха несигурност и нестабилност в кабинета! Пълни смешници които накараха цялото правителство да изглеждат като парцали! ЖАЛКИ И СЛАБОХАРАКТЕРНИ! Свалиха осигуровките с 2% от там бюджета загуби 400 милиона и цяла година заради тези пари ту се вдигаха ту се сваляха всеквивидове данъци от окето 1/3 от хората си мислят че вече възрастта и стажа са вдигнати! 1/3 си мислят че вече данъците са вдигнати! А те дори ги свалиха и се самоубиха по този начин! 1/3 си мислят че половината болници са закрити! Надявам се премиера да се събуди и да сложи край на целият този хаос защото нещата изглеждат ужасно! Не може всеки ден дао се сменят мненията и вески ден да има промяна! ТРЯБВА СТАБИЛНОСТ И ПРЕДСКАЗУЕМОСТ! ПЪЛЕН КОШМАР Е!

 16. 16 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Необходима корекция на глупостта

  Васил ВАСИЛЕВ, основател на Съюза на работодателите в България

  С намерението си да вдигне осигуровките с 3 процентни пункта (б. р. - от вчера се говори за 2 пункта) правителството поправи една глупост, допусната в началото на мандата му.

  Някой икономически папагал бе внушил тогава на Бойко Борисов, че като свали осигуровките с 2 пункта, ще се създадат примерно 20 хил. работни места.

  Създадоха ли се?

  Отговора знаят и неграмотните. Но понеже проповедниците на зазубрени тези и хората, които пищят срещу коригирането на глупостта, са предимно чиновници или представители на чиновниците, да им покажем как стоят нещата през погледа на един дребен, но истински работодател - хлебар или шеф на сервиз с трима работници, всеки с по 600 лева заплата.

  Намаляването на осигуровките смали разходите им с 2,03 лева (словом: два лева и три стотинки) месечно на човек. Така, за да създаде още едно работно място, нашият хлебар ще трябва да спестява около 50 години.

  За да не звуча и аз теоретично, ще дам пример с мои фирми. В тях около 400 души са заети пряко и близо 1000 - косвено. Аз не съм назначил нито един работник заради намаляването на осигуровките и няма да уволня нито един, след корекцията на глупостта.

  Борисов да има също предвид, че теоретиците не изглежда да са му доброжелатели. Намаляването на осигуровките срути приходите на НОИ, оттам провокира също толкова глупавото предложение за увеличаване сега на пенсионната възраст. Това разклати кабинета и ето как в политическия ефир отново се разнесе миризмата на коалиция с етикета “Тройной”*.

  Вижте Франция.

  За утеха на Борисов ще припомним, че и Саркози бе жертва на подобна щуротия. Франция намали рязко ДДС-то в кафенетата и ресторантите. Така храната щяла да поевтинее.

  Нищо подобно. Цените в парижките менюта почти не мръднаха, само дефицитът на държавата им скочи с още няколко милиарда.

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#13] от "Музар":

  Блягодаря. Направо ми почервеняха ушите/ей сега ще ме емнат , че съм "червен"/.
  Но твоите думи се отнасят и до теб. Ти имаш твоите достойнства. Мисля, че са по-големи.
  Недей се отказва от своя ник-нейм. В никакъв случай.
  И не вземай моя, защото все ще ти се обясняват как си си го избрал и как си двойно по-дебил от обявеното.

 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "AzDebil":

  А сега сериозно:

  "А всъщност контролът върху тези фактори и инвестирането в тяхната промяна може да доведе до намаляване на разходите за лечение."

  Точно за това дудна непрекъсното под статии по темата. Не съм медик и нямам сродно образование, но в моите представи "диагноза" и "анамнеза" включват точно това, за което говориш - изясняване на причината! Само при изяснен причинител се поставя диагноза, в останалите случаи се говори за "синдром", т.е. комплексни прояви, които обаче не се лекуват, а само се облекчават усещанията на страдащия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "AzDebil":

  О, не се отказвам от моя и не използвам възможностите да си го сменям изказване за изказване. Но ми е писнало да ме правят на дебил и веднъж го изпрасках директно: АЗ СЪМ ДЕБИЛ... и там каквото ме беше вбесило като пълна идиотия от страна на "всеможещите" политиканстващи медийни герои...

  Колкото до изчервяването от свян/ срам - петолъчните червени не го могат

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#14] от "merkel":

  Ама си тъп бе! Не разбираш ли че Тиквата се нуждае от Дянков за да поема негативните нагласи на тъпото племе и така рейтинга на тиквата да не пострата!

  Ако Дянков имаше свобода да действа, щеше да свърши каквото имаше да се върши. Това нямаше въобще да се хареса на електората и синдикатите и рейтинга на тиквата щеше да се срине главоломно. Но така правят реформаторите.

  Тиквата е виновен за това, че Дянков не може да си върши работата. Така си пази рейтинга, който както знаем е най-важното за тиквата. Но така или иначе посоката на рейтинга на тиквата е една - НАДОЛУ. Ако тиквата беше мъж с топки, щеше да бъде запомнен като реформатор със сринал се рейтинг. Сега ще бъде запомнен като префърцунена госпожица която не свърши нищо смислено. И пак с нисък рейтинг.

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  Оппа! Има ъпдейт!
  Синдикатите щели били да напуснат тристранката???

  Ухааа! А, честито! Хайрлия да е!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#18] от "Музар":

  10 Х !!

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  След обновяването на статията - споко.
  Нека гледаме на трипартидните отношения сериозно. Там сме представени всички ние. Поне от две страни. Понякога и от трите. Имаме своите интереси. Колкото и да е странно - дори триединен интерес.
  В наш интерес е преговорите да завършваат със споразумение. А че се използват различни тактики е ясно. В нашите лични отношения използваме същите тактики.
  Преговорите са търговия.

 24. 24 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#23] от "AzDebil":

  Преговорите са нещо хубаво, когато са сериозни. Обаче в случая преговарят на коляно в последния момент и не виждам шансове за някакви смислени резултати.
  След ден, два някой ще се изцепи, че разваля седянката и ще прави каквото си иска... ииии туй-то..

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  Разбирате ли, че това е един вид проба!!!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  Герберите просто иска да видят спонтанната реакция....!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:02 на 12/10/2010 от неговия автор.

 28. 28 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Изводът е, че никой не вярва на сметките на Дянков. Нито работодатели, нито синдикати. Дали и от министерство на финансите вярват на тези сметки?
  Друг извод: тристранен диалог няма. Всеки си говори неговото. Не може всички да са доволни, но кълбото вместо да се разплита, толкова се омота, че едва ли има накъде повече.
  Да не излезе накрая, че предложеният първоначален бюджет 2011 е единственият възможен. Поне за момента. А актуализация, че ще има - ще има. Въпросът е да не е пълен резилът и да не се случи още преди да е започнал, т.е. преди края на 2010 г.

 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не само преговарят "на коляно", но изобщо говорят на различни езици. Гротеската е, че синдикатите защитават изцяло интересите на монополите, а различните бизнес/ работодателски организации, колкото и назначен да е нашенския бизнес, поне малко от малко защитават интересите и на работещите.

  Ама, верно! У нас всичко е възможно, но нищо не се случва!

  Ако някой не е наясно какво е хаос - е, те това е! По-ясно няма накъде! У нас хаосът е в пълното си проявление! В идеален вид Като за учебник!

  Баси!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Обявиха ни за данъчен рай! В топ 5 на света според изследване KPMG

  България е в челната десетка страни в света с най-ниска ефективната ставка на подоходния данък и осигурителни вноски за 2010 г.

  Това сочи изследане на KPMG, цитирано от Investor.bg. За да са съпоставими данните, за база е взет годишен доход от 100 000 долара.

  Класацията е направена като изчисления каква част от годишните приходи на жител се прибират от държавата като данък и осигуровки. По тази методика общата данъчна тежест на преките данъци у нас е 12%. В Швейцария е 15%. В Хърватия, Швеция, Япония - над 50%.

  Единствено Хонконг, данъчни убежища като Бахамските острови с пряко облагане от 2%, както и страни- износителки на петрол, като Саудитска Арабия са преди нас в класацията.

  Глобално според проучването жителите на европейските страни като цяло плащат най-високи преки данъци. След тях е населението на Азиатско-тихоокеанския регион, а Южна Америка остава с относително най-ниските подоходни данъци. Класацията обаче не отчита степента на развитост на социалната мрежа в отделните страни.

  Сравнителното проучване на KPMG на преките данъци показва още, че в последните 8 г. има тенденция на повишение на данъчните ставки. То е най-осезаемо в държави от ЕС- като във Великобритания и Ирландия то е било най-чувствително. Гърция, Португалия и Франция са други примери за скок на данъците. Има и обратни примери - в Дания, която миналата година бе с най-висок ДОД, ставката вече е намалена.

  Рискът от фалит на държавата България е намалял. Това пък пише в последния доклад на CMA, организацията, която мери нивото му чрез цените на застраховката срещу фалит на всички държави. Цените на нашата са намалели до 82 и са паднали до 275 базисни пункта. Така те са много по-ниски от тези на Румъния, Гърция и други. (24часа)

 31. 31 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#24] от "ju.li":

  "... разваля седянката и ще прави каквото си иска... ииии туй-то.. "
  И правилно. Тактика. Нарича се "катастрофична ситуация". В "Теория на катастрофите" и в теориите за водене на преговори. Правено е не веднъж. Наскоро го правиха "работодателите".
  Цели се придобиване на нова стойност на собствената позиция и обезценка на позицията на опонента. Може да следва още по-сериозна стъпка - "война"-пълно прекъсване на преговорите и сблъсък до надделяване. В този случай едната или и двете страни ще продължат преговорите след трезва оценка на "загубите".
  Ако не стигат до "война" ще водят преговорите от позицията да постигат "ползи".
  Същото като в живота. До безкрай.

 32. 32 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#20] от "niakoi_si":

  Мда, мислех го за по-умен. Не очаквах да върши такива "а напред, а назад" само и само да си запази временния рейтинг. Имаш много точни попадения в сравненията. Много жалко за нас - и гласували ЗА и Против - все сме на същата скара...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 33. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "AzDebil":

  Виж, сега ще ти се противопоставя. Ти говориш за нещо смислено - всяка от страните защитава позиция. В случая няма такова нещо - няма позиция. Синдикатите отникъде нямат позиция - нито като теза в тези преговори, нито като членска маса и представителство, нито дори и като синдикална политика по подразбиране. Само това е достатъчно всичко да е "с краката нагоре".

  Е, дори другите две страни да имат позиция - всичко отива на дяволите... В буквален и преносен смисъл.

  Има проблем - бюджетът не стига. Това е!
  И има две решения - да се пълни отнякъде (никъде) или да се реже.

  Синдикатите предлагат да се реже от работещите... А правителството приветства... Всички ние знаем, че това е нагласена сцена иззад кулисите... Е, те това е.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Продължавам...
  Никой не предлага да се реже откъм разходите...
  А има откъде.

  Навират ни в очите протести на полицаи, съдии, други силно облагодетелствани прослойки...

  Не пречи, не пречи и там да се реже, ама гнилочта, а не живата тъкан. Верно, живата е дебело покрита с гнила, но я има. И трябва да бъде извадена на свеж въздух, да поеме въздух, за да тръгнат нещата.

  За да се направи това трябва първо акъл и второ - "дупе", което да "деяни". Или "топки" - тестостерон, хъс, мерак, зор, амбиция...

  А бе, Цветелина дали няма да се справи по-добре? Че нещо почна да ми писва от меки топки

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#33] от "Музар":

  Разбира се и аз ще се противопоставя. Виж сам :
  ""Синдикатите (Работодателите) (Правителството) отникъде нямат позиция - нито като теза в тези преговори, нито като членска маса и представителство, нито дори и като синдикална (рабогодателска) (правителствена) политика по подразбиране.""

  Виждаш ли какво се получава. Всяка от страните има своите вътрешни ограничения, противоречия и слабости. Просто естествено състояние. В този момент. В друг момент може да е друго.
  Едните нямат пари за бюджета, другите нямат пари за бизнеса, третите нямат пари да живеят./опростявам/ Всъщност бюджета е малко като състоянието на барон Мюнхаузен, когато се тегли за косите. Да се пълни или да се реже не е достатъчно вярно. Ще се пълни и ще се реже едновременно. Балансът е обект на тези преговори. И резултата.
  И трите страни не могат сами. Те съществуват в симбиоза.
  Останалото е самозаблуда или робуване на идеологеми, или фалирала пропаганда. Или фалираща.
  Крайният резултата обаче ПРИ ВИСЧКИ СЛУЧАИ Е ПОЛИТИКА!
  А политиката е средство за управление на движението към желаната цел.
  Така че зависи от политическите умения. На всички.

 36. 36 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#31] от "AzDebil":

  Ми ти описваш тактика не за преговори, а за война, но за война трябват както по-горе е казано - топки...

 37. 37 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  КНСБ и Подкрепа всячески блокират реформата и водят НОИ към фалит: Това не е поле за диалог, а „взривяване на диалога”. КНСБ в следващите дни ще започне консултации за ефективни стачни действия.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/12102010.html

 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#35] от "AzDebil":

  Ох, май говорим за едно и също, но някак не се получава.

  За политиката и както "вкратце" си я определил - точно е.

  Но никоя от трите страни не прави политика в този смисъл на думата, който ти влагаш. И който аз напълно приемам за верен.

  От тук мисля, че идват проблемите. Не се прави политика и заради това преговорите нямат характеристиките, които ти описваш. Аз за този елемент от спора ти противореча. Ти описваш едни общоприети действия, а аз твърдя, че действията на активните субекти нямат общо нито с целта, нито с методите. Те са само имитатори, пошли и грозни. Не мога да приложа към техните действия твоите правила. Не отговарят дори и на най-елементарните изисквания по отношение на действията си.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#36] от "ju.li":

  Стратегията и тактиката са принципно едни и същи. Просто използвах думата "война". За по силно.
  Мога и така да го кажа - "стачка", "локаут", "закриване на производства", "присъствено неработене", "изнасяне на производство в друга държава","целенасочен намаляване на ефективността на труда", "изкуствен фалит"....

  Всички средтва могат да се използват. Както в една истинска война. Въпросът е дали си заслужава.
  И как ще се отразят на оношенията и състоянието след войната. Защото след всяка война хората започват отново да живеят заедно, да търгуват заедно. Ако е останал някой.
  То затова война на пълно изтребление не се води. Освен от ИДИОТИ.

 40. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Значи - по-преди писах за проблем "пълнене на бюджета". Но това не е цел. Не може пълненето на бюджета да е цел. А действията на главните и второстепенни герои в нашенската пиеска показват, че тяхната цел е решаването на този междинен проблем. Аз досега не чух, нито прочетох за някаква цел. Няма такава заявена. Има тук-таме междинни задачки, изпълнени като да са отметнати (т.е. не докрай и не по същество) и толкоз.

  В самото начало - първите няколко месеца такова повеведение беше приемливо и оправдано. След това, вече почти година, просто е тъпо.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 41 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  Момци, по БНТ епочнал някакъв дебат на тази тема. Отивам да гледам. После ако искате можем да продължим разговора. За мен е удоволствие. Дано не ме "попържате".

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#4] от "Музар":

  В грешка сте със осигуровките: 100% осигуровки държавата на плаща на бюджетните служители (учители, общинари, писари, деловодители, социално облужване), а само на държавните служители и приравнените на тях по силата на закон (полицаи, военни и магистрати). Общо около 200 хил. парчета.
  Самоосигуряващите се преди да плащат каквото и да е било приспадат част от приходите си. В зависимост от статута между 50% (изобретатели, авторски възнаграждения) до 10% (член на управителния съвет). Общо около 174 хил. парчета въпреки че има регистрирани над 1 млн. фирми (Преригистрираните в Търговския регистър са по-малко от 300 хил.) Освен това не са задължени да плащат всички осигуровки (общо заболяване и майчинство - 3.5%, безработица - 1% и трудова злополука - до 0.8% са "избираеми". Вярно е, че законодателят е въвел по-висок осигурителен праг за тях (450 лв.), но то е за да не са обидени, че най-можещите, инициативните да бъдат третирани кат последни бедняци с осиг. праг от 240 лв.
  За заетите в "реалния сектор", 1.6 млн. души, с помощта на синдикален рекет са изработени различни схеми за снижаване на облагането - ваучери за храна (в една фирма със 100% държавно участие месечният размер е 2000 лв.), ваучери за облекло, за транспорт (служебен автомобил), квартирни (за "наши" хора), представителни разходи, и в краен случай фалшиви командировъчни.
  Та най-облагодетелствувани индивиди има в реалния сектор ("ваучерите" достигат до 6000 евра месечно), а най-големи представителни разходи има при "самоосигуряващите се" (2000 долара за една вечеря само по думите на екс-председателя на БСПП - Божидар Божинов, когато БНБ искаше да налага лимит на кешовите плащания)

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2135 Любопитно

  Някой да знае дали тоя Националния съвет за тристранно сътрудничество отчете ония 60 антикризисни мерки, които приеха преди шест месеца? Ако нямат отчет и не знаят какво са направили, няма какво да дискутират.
  Още повече, че няма как по закон като се увеличи пенсионната осигуровка (бюджетът на НОИ и частните пенсионни фондове) да се увеличат парите за здраве (бюджетът на НЗОК). Явно некой "световен" учен от Световната банка е скаран с бюджетите. Няма ли някой да му каже на този "световен" финансист, че не всички пари, които събира НАП са държавни?

 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#42] от "wanderer":

  Глей сия! Немам нужда от MathCAD за да се ориентирам в общата постановка.

  Изобщо не ме интересува в коя графа са написани съответните суми (или по коя точно счетоводна сметка се оправдават). Мен ме интересува източника на парите и платеца (реалния). Даваш ли си сметка, че това разделяне 40:60 или в каквото и да е съотношение е чисто фиктивно (не е само формално, но е и нищонезначещо)??? И какво намесваш разходите? Тях винаги ги има... Под различна форма (и счетоводна), но ги има.

  Хайде ми обясни каква е разликата между наетите на държавна работа и в частния сектор, че в единия случай работодателят (държавата) да поема 100%, а в другия да има някакво разпределение на данъчната тежест???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Допълвам коментар [#44] от "Музар":

  И какво от това, че не всички, а само част от споменатите от мен попадат в категорията "държавни служители"???

  Съвсем умишлено не използвам това понятие - просто знам точно какво значи и не искам да се получава объркване. Айде не ми го вменявай, молА, молА. Със сигурност има разлика между заплати на учител и "държавен служител", но това не отменя коментираното от мен несъотвествие... Без значение е обхвата на явлението - важното е че го има!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 46. 46 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#42] от "wanderer":
  До коментар [#44] от "Музар":

  В действителност и двамата се самозаблуждавата за произхода на осигурителните средства. Те изцяло са за работещия. Идват от неговото "производство". Това означава, че той не получава реалната цена на труда си като заплата, а само разликата след приспадането на "осигуровката" от работодателя. Без значение дали работадателят е държавата или частникът. При частният работодател е по-ясно видимо. Очевидно е, че той не дава собствени пари за осигуряване на работещите. Освен ако не е филантроп.
  Държавата и тя не е филантроп.
  У нас проблемът е, че държавата и огромният проблем от частниците не издължават сумите за осигуровки във НОИ. Което значи, че ги присвояват!
  А после и едните и другите се оправдават с перманентната криза. Дефакто обричат пенсионерите на мизерия.
  Това е порочният кръг.
  Но пък "келепира" е впечатляващ! За избрани!

 47. 47 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Понеже видях, че пак с IE не могат да се отварят до край постингите, копирам края. Потребителите на други браузъри не би трябвало да имат проблем

  Държавата и тя не е филантроп....
  У нас проблемът е, че държавата и огромният
  брой от частниците не издължават сумите за осигуровки във НОИ. Което значи, че ги присвояват!
  А после и едните и другите се оправдават с перманентната криза. Дефакто обричат пенсионерите на мизерия.
  Това е порочният кръг.
  Но пък "келепира" е впечатляващ! За избрани!

 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "AzDebil":

  Опс! С малката разлика, че работодател Държава печалба не прави (най-най-отгоре, по Закон!), или казано с други думи - не прави продукт. Което просто означава, че хората на държавна заплата нямат "производство". Далеч съм от идеята, че са излишни. Но те производство не правят, не правят пари, не правят продукт. Тяхната роля е да спомагат !!! за правенето на продук в реалния (частния) сектор. И тук има място балансът - доколко спомагат и къде е прагът след който почват да пречат (вж. Законите на Паркинсон).

  Така, дали работодателят (държава/ частник) дава "собствени пари" зависи от интереса. Аз защитавам тезата, че парите за осигуровки от работещ и от работодател (независимо от продукта) трябва да имат смислова разлика. Това означава всеки да притежава тези пари в свое разпореждане. Нямам виждане точно как може да стане в реалния сектор, но за публичния имам. И често го пиша под подобни теми. Важното е работодателя (ведомството) да държи под контрол средствата до тяхното реално ползване. За пенсия - до момента на пенсиониране. Давам пример за да спестя обяснения: полицейски служител има право на по-ранна и по-висока пенсия. Тя се плаща от ведомствения бюджет като вноска на работодател (у нас не е така). Но не влиза в НОИ, а си стои отделно (или има форма да е отделена). В последния ден на служба този висш полицай е олепен за корупция. Освен другите административни/ наказателни санкции, лишават го от точно тази допълнителна вноска за пенсия. Остава само с плащаната от личната му заплата.

  Е, дали големите пари "сега" могат да се мерят с тези "когато не мога нищо"???

  Аз поне мисля, че това е един сериозен начин да се противодейства на бързите печалби. И не е мое творение - така е в англо-саксонската система. Просто си падам по криминалки, ама чат-пат вдявам и извън екшъна...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  по повод тристранния дебат разбрах единствено, че бюджета трябва вече да е почти приет, но никой не иска да поеме отговорност. Блокират се взаимно и чакат... а какво чакат?!? - май Годо...

 50. 50 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#47] от "AzDebil":

  Опс, когато държвата не се издължава на НОИ, това е двойно престъпление. В Закон за бюджет ХХХХ година тези суми са дефинитивно дадени! А и вече са прибрани от реалния сектор.

  Често чувам, че някой си кмет казва: "Не мога да ти платя по договора, защото няма да мога да платя заплатите на общинските служители". Това е абсолютна лъжа - бюджетните сметки за заплати и данъци (осигуровки) са неприкосновенни. Те не могат да бъдат променяни от първостепенните разпоредители с бюджетни средства. Само Народното събрание може да прави някакви промени в тях. Промяна - както в +, така и в - посока.

  Тъй че работодател-държава има едно ниво повече задължения. Естествено е - харчи спечелени от друг средства!!!!! Няма право на грешки и провали, за разлика от частника!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#44] от "Музар":

  "Държавният служител" не е наемен работник, не създава продукция (стоки или услуги). Следи за спазването на Закона (полицаите за вътрешния ред, данъчните за данъчните и осигурителните закони, държ. служители по министерствата за нормативната уредба, магастратите за всички закони, военните за националната сигурност). За безпристнатото съблюдавене на законите им е забренена всякаква търговско-производствена дейност. Ако здравното осигуряване в някои случаи може да бъде поето от държавата (военни пилоти, десантчици и др.), не така стои въпросът с пенсионното осигуряване. Най-малкото пазарът на труда се изкривява. Но държавните служители са бял кахър на фона на другите неуредици в пенсионната система.
  А разходите че ги има винаги, има ги, ама на простия наемен работник разходите са му обложени с данъци и осигуровки (минимум 22%), а на други същите разходи са обложени максимум с 10% (данък печалба).
  До коментар [#46] от "AzDebil":
  Съгласен съм, че осигурителните средства идват от "производството". Проблемът е в разходите, изчислявани на база обявената работна заплата. Нали не е все едно при заплата от 1000 лв., да платиш 120 лв. осигуровки и 180 лв. от работодателя, 88 лв. ДОД, транспорт 50 лв., наем 600 лв. и да останат 100 лв. за храна в сравнение със заплата 300 лв., ваучер за транспорт 100 лв., ваучер за храна 300 лв. и квартирни 600 лв. и да ти останат 200 лв. след плащането на 90 лв. осигуровки (с работодателските) и 26 лв. ДОД.
  Едни прости разходи, а разполагаемът доход два пъти се изменя.D:

 52. 52 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#51] от "wanderer":

  Благодаря, не ми се търсеше обобщение какви са задълженията на държавния служител.

  Но в случая коментираме не само служителите, а и куп други хора на държавна заплата, вършещи съвсем други дейности (депутати или министри), но ползващи се със същите привилегии.

  По същество не възразявам за някои от техните привилегии, защото те компенсират липсата им на свобода, т.е. ограниченията по закон. Но те хем си ползват привилегиите, хем хич, ама хич не се съобразяват с ограниченията. И това е естествено, когато системата го позволява. Далеч съм от мисълта, че нечия съвест съществува ей тъй, от само-себе-си! Просто си трябват строги ограничителни мерки. Краткосрочни (административни и наказателни действия) и дългосрочни - отнемане на привилегиите, които се получават в края на трудовия стаж (за здравните - и по време).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 53. 53 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#48] от "Музар":

  Не съвсем "Държава... печалба не прави". Различните видове резерви са вид печалба. "Спестените" от едно перо разходи, разходвани в друго перо са вид печалба.
  И за друго не си прав. Работещите за държавата само на пръв поглед "не правят пари", "не правят продукт". Вярно е само ако формално прилагаме закона за принаденият продукт.
  Но ако така подхождаме и техническатата ти сътрудничка не прави продукт. Значи не ти трябва. Но не я назначаваш защото не ти трябва.
  Всъщност при такъв анализ е по добре да се борави с така наречените "транзакции на стойности". В общи лини разходите за държавните дейности не се разглеждат като загуби или охарчване, а като инвестиция. Значи се получава продукт.
  А за идеята за лишаване от от допълнителна държавна пенсия, както при полицаите в англосаксонските системи си прав. Но там принципът е по-различен. Няма такова нещо като "Важното е работодателя (ведомството) да държи под контрол средствата до тяхното реално ползване". Това дефакто означава получаване на печалба от чужд капитал. Най малкото от лихви.
  За полицейските фондове, за които говориш, системата е направена така, че отнетите пари отиват в общата сметка и се разпределят на останалите, на които виновникът е предал доверието инакърнил професионалното достойнство. Просто различен тип мислене от нашето. Но е добро. А и там тези пари не идват от държавата от общината. Полицията там е общинска. Подлецът е измамил доверието на общността. Так го разбират.

 54. 54 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#51] от "wanderer":

  В момента не само "пазарът на труда" е изкривен, но и балансът на НОИ, НЗОК са изкривени. Полицаи, военни, работещи в рискови условия ползват повече здравни услуги. Това е така, естествено е. Но за тях бюджетът привежда на съответните каси абсолютно същия процент от заплатите им, както и при нерисковите професии. Отделно, че заплатите им не са чак толкова високи.

  Точно това е второто изискване на бизнеса - за тези професии (длъжности) да се привеждат съответните по-високи осигуровки и парите да идват от бюджета на съответното ведомство, а не да е в резултат на преразпределяне в НОИ, НЗОК или каквото и да е там каЦово образувание. Този начин има два ефекта - първо справедливост=пропорционаност, и второ - контрол върху служителите.

  При съществуващите правни отношения никой от МВР, МНО или Съдебната власт няма контрол върху по-високите здравни/ пенсионни субсидии на служителите си. Не може да отнеме или допълни за лошите/ добрите. По тази причина "лошите" имат надмощие - тяхно е моментното състояние. Добрите никога не действат за момента. Но системата не позволява нито да бъдат наказани лошите, нито да бъдат удовлетворени (дори не наградени) добрите. И лошите управляват и задушават добрите. А има такива хора навсякъде - просто те са поставени в унизително положение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 55. 55 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  До коментар [#52] от "Музар":

  Не искам да се заяждам с теб, но при преманаването на трудов договор по КТ към трудов договор към Закона за държавния служител, заплатите бяха намалени точно с размера на осигуровките! Това беше преди 4 или 5 години.
  Колкото до това:
  ".....Това е абсолютна лъжа - бюджетните сметки за заплати и данъци (осигуровки) са неприкосновенни. Те не могат да бъдат променяни от първостепенните разпоредители с бюджетни средства........" - Ала, бала!
  Средствата са в общо перо "Издръжка".
  Тази година ги рязнаха два пъти по 10%.
  Накрая на отчетната година някои хора могат да са без заплати.

  П.П. Не съм държавен служител, а само служител.
  И си плащам всички осигуровки върху пълния размер на заплатата, която получавам/за разлика от теб, предполагам/

 56. 56 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#53] от "AzDebil":

  Да, определено държавните разходи не трябва да бъдат загуби, а инвестиция. При това толкова дългосрочна, колкото нито един частен бизнес не може да си позволи. И може да се поеме единствено от обществените средства.

  Но нали си съгласен, че у нас това не е така!

  Най ме дразни поведението на държавни екземпляри, при това наричащи се политици, които правят държавен бизнес. Това НЕ им е работата. Те трябва да създадат условия за бизнес. Трябва да мислят значително по-дългосрочно. И да използват ресурса (обществения) за точно такива цели. Е, това е политика. А тя липсва у нас. Особено при сегашното правителство. Категорично го показаха вече.

  За полицейските пари инфото ми е от кримките - направо минимално, че и само тук-там някоя фраза съвсем извън фабулата и екшъна. Наистина нямам идея как точно функционира, но е по-добра от нашето дередже. Ядосвам се, когато във форума се пише за лишаване на тези хора от защита - здравна и пенсионна. Абсурдно е да я нямат. Абсурдно е полицай да не е по-добре здравно и пенсионно осигурен (нямам такива роднини и близки). Но трябва да е срещу наистина полицейска работа в интерес на обществото и в съответствие със задълженията му. Просто търся начин тези хора да бъдат мотивирани да си вършат работа, а не да събират рекет. И го виждам в такава схема - дългосрочна. Те краткосрочно са си решили проблемите, там само як контрол и шамари могат да имат ефект.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 57. 57 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#55] от "tonitod":

  Тони То, издръжка е друго перо. Да, то може да бъде резнато по закон. И не е по-малко важно от заплатата. Пример: нямаш тонер, нямаш хартия... не можеш да си вършиш работата. Мизерия. Фактически може да блокира всяка дейност. Но заплатата и данъците (които минават "отгоре" са неприкосновени. Т.е. държавният/общински служител може да не е в състояние да си върши работата, но заплата трябва да получи. Това е абсурд, но съществува.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 58. 58 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#55] от "tonitod":

  И не се закачай с мен какво плащам...

  Щото се получава и при мен абсурд - плащам много - получавам нищо. Плащам нищо и нищо не получавам. А кажи, къде ми е далаверата?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 59. 59 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  До коментар [#57] от "Музар":

  А ти виждаш ли какво ти пиша!?!
  Всичко е в перо "Издръжка".
  Да ти цитирам ли годината, при която бяхме на пълна държавна издръжка и не си взех 12 заплата, а я получих след два месеца - на следващата година?

 60. 60 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#58] от "Музар":

  Софистика, приятелю!
  Най-много обичам на въпросите и подозренията да ми отговарят с въпрос.
  Далаверата ти е, че си в системата.
  Не губиш тренинг и си в изчаквателна позиция -ще си подготвен когато подходящия момент настъпи!

 61. 61 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1470 Весело

  До коментар [#58] от "Музар":
  Твоите опоненти напълно загубват представа за: необходими разходи; принудени разходи; неприсъще разходи.
  сЛЕД КАТО ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИ СМЕТКАТА КАКВИ СА И РАЗХОДИТЕ ТАЗИ ГОДИНА - КАК ИСКАМЕ ДА НАПРАВИ БЮДЖЕТ ЗА ДОГОДИНА?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#56] от "Музар":

  "....
  Но нали си съгласен, че у нас това не е така! "

  Ами, всъщност не съм съгласен. Принципите и устройството на държавата / в това отношение/са едни същи. Начинът на мислене на различните общества е различен. Говоря за доминиращото мислене.
  У нас за съжаление се мисли за държавните инвестиции като за загуба или напразно изхарчване.
  Всъщност в общественото мнение се е загнездило това разбиране. И то за някои сфери от необходимото държавно инвестиране. За други сфери все още има нормално мислене. Засега.

 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#60] от "tonitod":

  Опс, прочети Закон за бюджета за коя-и-да-е-година, след 2005-та. Ама чети редчетата между табличките. Някъде в първите номера на членовете е, по спомен - 3 или 4 член. Аз сега се гася и наистина ме мързи да отварям тепърва уърда, за да ти копи-пейстна тези текстове. Перо "издръжка" е съвсем отделно. И е съизмеримо със заплатите (не помня, може и заплати+данъци+осигуровки). Отделен ред е. А всеки ред в който и да е закон си е отделно правило. Тъй де, алинея. Но точно в този закон си е и счетоводна сметка. Просто особености на Закон за бюджета.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#62] от "AzDebil":

  Чии мисли? Моите или на тези, които харчат бюджета?

  Всъщност по отношение на бюджета аз лично не мисля - чета и оценявам. Такава ми е позицията - не съм депутат.


  ____
  Скара, благодаря!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 65. 65 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#64] от "Музар":

  Не говоря за твоите мисли. Казвам го за преобладаващото мислене. Но разбира се там се включват тези, които формират, структурират и харчат бюджета.

 66. 66 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#62] от "AzDebil":

  Принципите могат да бъдат интерпретирани съвсем безпринципно.

  Това е за лека нощ! Щото се опитвате да ме обявите са софист, ама не съм! Да си знаете! Казвам само веднъж! И не се уморявам да повтарям (хихих).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 67. 67 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1470 Весело

  До коментар [#66] от "Музар":
  Ти пък си намерил с кого да спориш?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 68. 68 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#65] от "AzDebil":

  В случая говорим ти и аз. Изразяваме нашите виждания. Четат ни, не си пишем лично, и двамата го знаем, не се съмнявам. Само моля, не намесвай мислите на неизвестни променливи в нашия разговор. Ще взема да си помисля, че си девойка...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 69. 69 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#67] от "skara":

  Хе, понякога е по-добрият вариант от реален и действен спор...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 70. 70 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Весело

  До коментар [#68] от "Музар":

  А ,бе, ще взема и аз да си помисля същото за теб. Ама не сме.
  Ако бяхме сигурно нямаше толкова да се втелясваме за бюджети и инвестиции, а щяхме да си изкарваме "бюджета".
  Сетих за един стар виц.
  "-Как се става от милиардер, милионер.
  -Като се ожениш."

 71. 71 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1540 Весело

  Лека нощ на всички.
  На "skara" също.

 72. 72 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#61] от "skara":

  Виждам, че ми хвърляш някакви камъни в градината или нищо такова!.
  Когато правя спецификации обикновено към ФРЗ и осигуровките слагам и 10% допълнителни и 5% непредвидени разходи, но щом си рекъл, може и да си нямам на представа.

 73. 73 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1470 Весело

  До коментар [#72] от "tonitod":
  На теб? Камъни?
  Надценяваш се. Много.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 74. 74 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#63] от "Музар":

  Досадна съм!
  Учреждение, второстепенен разпоредител с бюджетни средства - издръжка на човек /заплати+осигуровки+консумтиви/ 13200 лв.
  Както искаш така си ги разпредели.

 75. 75 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#73] от "skara":

  Такава съм си! Надценявам се, но това не ми пречи.
  От зодия ще да е!

 76. 76 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#74] от "tonitod":

  Хубаво, и аз да подосаждам:

  В Закона за Бюджета - таблицата, под Текущи разходи има няколко подсметки:
  1.1. Заплати и възнаграждения за персонала
  1.2. Други възнаграждения и плащания за персонала
  1.3. Осигурителни вноски
  1.4. Издръжка

  Сега не ми се четат всички закони, но май в Закон за устройство на ДБ е фиксирано, че подбюджетите имат същата структура както пълния бюджет. За общинските има отделен закон, но този принцип би трябвало и там да важи.

  ***Интересното е, че в ЗДБ 2009 има алинея, непозволяваща промени в сметкита за възнаграждения, докато в ЗДБ 2010 тази алинея липсва!!! По-специално за бюджета на съдебната власт. В бюджет 2009 това е чл. 2 ал. 3.


  Бюджет 2009
  чл.2, ал.3
  При изпълнение на бюджета на съдебната власт Висшият съдебен съвет при необходимост може да прави изменения в бюджетните разходи на органите на съдебната власт,

  ***които не водят до промени на показателите в частта за заплати и възнаграждения за персонала, одобрени с ал.1.***

  Бюджет 2010
  чл.2, ал.3
  При изпълнението на бюджета на съдебната власт Висшият съдебен съвет при необходимост може да прави изменения в бюджетните разходи на органите на съдебната власт.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 77. 77 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#61] от "skara":
  И което е по-важно, как човек да направи бюджет на фирмата, банката и т.н. при положение, че не знае какви трудови разходи ще му наложат.

  Не случайно още преди 1 година и 1 месец бе казано:
  ...
  И всякоя възраст, класа, пол, занятье
  трепереше нощем от това предприятье;
  богатий за парите, сиромах за труда,
  енергетици за Белене и чат пат за газта,
  ...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 78. 78 Профил на silvermalt
  silvermalt
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#23] от "AzDebil":

  "..там сме представени всички страни..." Свободните професии не се представляват от никого...Адвокатската колегия, например, е общност от синекурци, които само събират членски внос и не защитават никакви права на съсловието...Тъй като freelancer-ите не са представени, правителството ги е*е както си иска - кеф ти минимален доход от 260 на 420 лв., кеф ти предложения да взимат болнични и майчинство само на минимума, а не на колкото са се осигурявали, и т.н., и т.н. Освен това са единствените, които си плащат 100% от осигуровките, защото няма с кого да делят 40/60 или 0/100, както са хрантутниците. Не трябва да забравяме, че заедно с малкия и среден бизнес, това трябва да е гръбнакът на обществото, така жадуваната средна класа. Rant over))

 79. 79 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  олигархията поставя условия, мафията се пазари, след като полити4еската власт се трансформира в икономи4еска. бизнеса в БГ е накадарен да издаржа даржавата с неините социални и културни функции. даржавата е заложник на мафиата. 4ове6ките права са заложник на садебната система. няма правова даржава, наи- малко европеиска. каде се е 4уло и видяло, неграмотна мутра да е бизнесмен, с право на фирма и услуги без квалификациа и ценз....това е престапление извар6ено от вси4ки партии, ваведено от бсп..... бизнес се прави от грамотни хора, образовани....с дебели вратове и дебили с яки4ки се рекетира....ДЯНКОВ, ВЕДНАГА ИМ СПРИ ПРАВАТА на ТИЯ НЕГРАМОТНИЦИ!

 80. 80 Профил на КС
  КС
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки знае, но аз пак да кажа: като искате по-високи вноски, като искате приходи, вдигнете минималната работна заплата, защото всеки педераст осигурява робите си на нея, пък им брои пари на ръка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK