"Перник - университетски град"

"Перник - университетски град"

© Георги Кожухаров
Рано или късно метрото ще дойде до Перник и тогава дотук ще се идва по-бързо, отколкото от Кремиковци до Софийския университет.


Хубаво е, че не мрънкате за пари, защото има 37 държавни университета, като някои от тях дори не искат да си направят труда да кандидатстват по европейски програми за компютри например, а чакат наготово от бюджета.
Бойко Борисов

"Перник – университетски град!" - този надпис посрещаше пристигащите още на входа на града. Вчера в сградата на бивша шивашка фабрика официално беше открито първото за града и 52-ото в България висше учебно заведение  – Европейският политехнически университет (ЕПУ). 


Въпреки мъглата и дъжда мястото на събитието беше лесно откриваемо заради засиленото полицейско присъствие. Още с влизането се набиваха на очи незавършилият ремонт и последните приготовления за откриването, а и за посрещането на премиера Бойко Борисов.
Официалното откриване беше в дизайн студиото на университета, украсено с копие на картината "Свободата води народа" на Йожен Делакроа. Депутати от ГЕРБ, преподаватели и роднини на първокурсниците, включително с малки деца и бебета, изпълниха залата.


Бойко Борисов не пожелал да стане почетен доктор


Премиерът беше посрещнат на крака и с ръкопляскания и получи благодарности за приноса си в създаването на висшето училище. Той обаче не стана първият носител на титлата доктор хонорис кауза, както беше обявено по-рано. Неофициално от ръководството съобщиха, че самият той е отказал "тази чест".


"Хубаво е, че ни подценяват винаги в началото, а после съжаляват", отбеляза той по повод мнения, че "Пернишкият университет, както е известен в гражданските среди, е съмнителна работа". Успокои перничани, че рано или късно "метрото ще дойде до Перник, скоро ще е готова и магистрала "Люлин" и тогава дотук ще се идва по-бързо, отколкото от Кремиковци до Софийския университет".


"Хубаво е, че не мрънкате за пари", каза още Борисов и направи сравнението - има 37 държавни университета, като някои от тях дори не искат да си направят труда да кандидатстват по европейски програми за компютри например, а чакат наготово от бюджета. След подканяне от академичния съвет на университета той отново беше изпратен с овации и на крака.


"Позитивната енергия беше оценена правилно от държавата"


Този университет се роди с усилията на хора, чиято позитивната енергия беше оценена правилно от държавата, заяви малко преди това президентът на ВУЗ-а Тошко Кръстев. Ректорът Христо Христов, който преди е бил шеф на катедрата "Съобщителна техника" и декан на Факултета по радиоелектроника в Техническия университет в София, също благодари на премиера за решаващата му подкрепа.


Той поясни, че университетът е замислен като многонационален, а в учебния план са дисциплини като архитектура, строителство, информатика и компютърни науки. Амбицията им е "да се уплътнят и с атрактивни специалности от областта на енергетиката и бизнеса".


Ректорът отново повтори, че имат партньори университети в чужбина, а студентите ще прекарват там един семестър в края на обучението си. Към англоезичното обучение, което все още не е започнало "заради визови проблеми", интерес са проявили студенти от Турция, Нигерия, Камерун, Саудитска Арабия. Преподаватели от чужбина пък ще водят лекциите си включително и с видеоконферентна връзка, съобщи още той.


63-ма студенти и атрактивно заплащане на преподавателите


Сред преподавателите има трима професори, от които един десет години е преподавал в Оксфорд, трима доценти, включително член-кореспондент на БАН, похвалиха се от новия университет. За тях от ръководството ще осигурят достатъчно "свобода на действие и атрактивно заплащане, обвързано с приноса им".  


Ще има финансови стимули за добър успех, които са освобождаване от такса за отличниците, за тези с по-малък, но добър успех се предвиждат облекчения до 50 процента. Таксите са 1500 и 3000 евро на семестър за съответно обучението на български и на английски език за бакалаври и между 800 и 4000 евро за магистри. В Нов български университет таксата за бакалаври е между 1200 и 1600 лв., а магистрите плащат около 1600 лв. Приети са 63-ма студенти, на 12 таксите са платени от местни бизнесмени.  


След като бяха връчени студентските книжки, от ръководството запечатаха послание за поколенията. Текстът съдържа увереността, че бъдещите  хора успешно ще продължават делото им. Първокурсниците се разпръснаха из залите, за да се запознаят с преподавателите си, а в ресторанта на университета започна коктейл.  


Бизнесът ми е тук, затова избрах този университет, каза пред Дневник" Ивайло Богданов, един от студентите. Той очаква Перник сериозно да се промени след превръщането му в университетски град. Ивайло бил привлечен също така от лекторския състав. Владислав Колев пък не се притесняваше, че ще пътува за лекции от София.


Той вече има икономическо образование от УНСС, но мечтата му винаги е била архитектурата. Студентите казаха, че се боят от високите семестриални такси, някои вече са проверили банковите условия за кредити – банката им плаща таксата, а те започват да връщат парите година след завършването си.


"Перник - университетски град!" Надписът изпращаше и на излизане от града.


Рано или късно метрото ще дойде до Перник и тогава дотук ще се идва по-бързо, отколкото от Кремиковци до Софийския университет.


Хубаво е, че не мрънкате за пари, защото има 37 държавни университета, като някои от тях дори не искат да си направят труда да кандидатстват по европейски програми за компютри например, а чакат наготово от бюджета.Рано или късно метрото ще дойде до Перник и тогава дотук ще се идва по-бързо, отколкото от Кремиковци до Софийския университет.


Хубаво е, че не мрънкате за пари, защото има 37 държавни университета, като някои от тях дори не искат да си направят труда да кандидатстват по европейски програми за компютри например, а чакат наготово от бюджета.
Бойко Борисов

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 437 Разстроено

  Колежите и университетите в България станаха повече от ракиените казани.

 2. 2 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Къде се набутва пак на шамарите премиерът,да го пита човек.Не вижда ли,че пернишкият Европейски (??) политехнически унив ерситет е изкуствено създадено висше учебно заведение? Основ ните специалности в него са Компютърни системи и технологии КСТ и Архитектура. КСТ се преподава в ТУ-София отдавна, катед рата е екипирана с много добри преподаватели и на практика це лият факултет разчита на нея,така че в никъакъв случай не би търпял съперничество от ЕПИ-Перник. Наясно с номадството на преподаватели от СУ и ТУ –София е и бившият ректор на НБУ и сегашен министър на МОМН С.Игнатов. Едно спиране на чергарст вото на опитни преподаватели и новоизлюпеният университет ще се хване за палците. Другата специалност – Архитектура представлява цял факултет на УАСГ – бившият ИСИ – София.Там влизат студенти „от лъв нагоре”,изискват се природни заложби и въображение. Досега УАСГ винаги се е пазил от разкриване на филиали и даване на преподаватели да водят лекции другаде. Перничани решават с главите си да счупят ледовете.Второ,този университет е на много малко разстояние от София. Да се смята , че софийските ВУЗ-ове ще търпят тази ситуация сега и дълго време, е просто смешно – те ще направят всичко възможно още в зародиш да го задушат.Още от приемните изпити се видя,че кандидатите за студенти в ЕПИ са малко,при положение,че спе циалностите КСТ и Архитектура са много примамливи и завърши лите ги имат гарантирана работа.Дори се наложи университет ът да изчаква кандидат-студенти от учениците,завършили 12-и клас,но не издържали матури.Правят ли си сметка какви студен ти и инженери ще станат от тези закъсали още в началото канди дат-студенти? Това са сериозни специалности,изискват голямо себеотдаване от студентите,защото 3-4 изпуснати лекции и иди гони преподавания материал! А част от студентите,дай бо же да е малка, още сега се очертават като second-hand!
  Разбирам Г. Първанов, той е роден в този край,та дори майка му като че ли живееше в Перник. Смятам,че като перничанче той може да се е намесил и съдействувал за откриване на универси тета. Но Б.Борисов да бъде официален гост на откриването не го разбирам – не смята ли,че с това си действие той все едно, че казва на ТУ и УАСГ – София : За вас може да не достигат пари за обучение на студентите, но аз съм за Перник и пернишкия уни- верситет и за там пари ще гледаме да отпуснем. Все пак този човек няма ли съветници, PR-и и те не му ли обясняват къде да ходи, кога и с каква цел! Защото авторитет трудно се гради и лесно се губи.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не знам дали гочухте Игнатов че държавните университети били много. Сигурно е така, но защо разрешават нови частни университети. Явно е, че искат да закрият държавните за да има студенти за частните. Да му мислят хората които не могат да си платят.

 5. 5 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До авторката :
  Изтърка се темата Вененелинче!
  Или те кефят простотиите във форума при името Перник?
  Гарантирам ,че в Перник живеят хиляди по-умни ,по-образовани и по-качествени хора от теб!С абсолютна сигурност!
  Освен това вашата гилдия хич не дава вид да е много умна-ти си подходящ пример за това.


  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 6. 6 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 437 Весело

  До коментар [#3] от "bigman1":

  Гениално.

 7. 7 Профил на Desmond
  Desmond
  Рейтинг: 488 Весело

  "Винкел кунг-фу" - спортна дисциплина в ЕПУ!

  "Човек, на когото е нужен господар, е животно."
 8. 8 Профил на fanfolet
  fanfolet
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няколко пъти чета и все го прочитам така :
  "Рано или късно мОРЕто ще дойде до Перник ..." , което може и да се окаже вярно един ден.

 9. 9 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До #2 "polkovnik"
  Защо се чудиш, че ББ е ОФИЦЯЛЕН ГОСТ? Явно си полковник от армията, а не от ДС, за да не видиш написаното с малките букви долу под статията- кои са инвеститорите и членовете на академичния съвет и всичко ще ти се изясни.

 10. 10 Профил на vf315
  vf315
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Кога най-после ще бъде учреден '' Клубът на мразещите Перник '' ?

 11. 11 Профил на Bate B
  Bate B
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По последни данни най-търсените специалности са:
  "Тунинговане на Голф" и "Технология на скоростното шофиране"

  Бате Б
 12. 12 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "bigman1":а в Пловдив щяха да откриват - Професионално Училище за Текстил и Кожени Изделия - ПУТКИ

 13. 13 Профил на KontroL
  KontroL
  Рейтинг: 8 Весело

  мда.... вие си говорете..
  но си имаме уни нали
  честито перничани! дано да помогне да раздвижи градчето!

 14. 14 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Вчера в медиите беше публикувано къде събщение,къде статия по откриването в Перник на Европейския политехнически унив ерситет ЕПУ,на което присъствува премиерът на страната,който както се полага приветствува откриването,похвали ВУЗ-а,че (засега) не иска пари за обучение на студентите иму пожела "На добър час". Днес във в-к Труд беше публикувана статия на проф. Н.Василев под заглавието "Да затворим университета (СУ) ! Съз навате ли какво значи това!"
  Не се безпокойте,г-н професоре, вчера откриха Европейския политехничски университет в Перник с много широк диапазон от специалности.Премиерът беше там и похвали това творение на частните спомоществователи,само дето не каза като Тато "Хайде тази година полупроводници, а догодина - цели провод ници!". Та , ако при вас няма отопление,прехвърлете студентите си в Перник , в сградата на бившия шивашки цех - там един месец ще им водят лекции и по история, и по филологиите, биология, география и т.н. В София да останат студентите от Юридичес кия факултет - на тях лекции не им трябват,още повече че ги водят професори,които преди 10-и ноември са били соц-аполо гети, а сега демократи - т.е. казано с две думи - дървено желязо. Професоре, в НС доста Ваши колеги гласуваха "За" ЕПУ. Сега си сърбайте попарата.

 15. 15 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "KontroL":Перничани са известни с лафа "Пред винкела всички са равни" и продажбата на леки, повечето крадени,коли.Металургия там отдавна няма, производство на феромагнити - също,мините - и тях ги закриха.Дано да потръг не университетът им, но много се съмнявам,гледайки какви кандидат-студенти приеха,липсата на необходимия брой качес твени преподаватели и жестоката конкуренция,която ги очаква от страна на известни и с репутация вкл. и в чужбина ВУЗ-ове - УАСГ,ТУ. С две думи - да преминеш от винкела към образование и наука е много трудно.Многозначително е и че сградата,в която се помещаваше шивашки цех, стана основна учебна сграда на ЕПУ - дано университетът прослави града (той си е голям за бъл гарските мащаби). Единствено съжалявам бившият шеф на ФРЕ към ТУ - София и сегашен ректор на пернишкото Чудо - много добър преподавател и свестен човек беше!

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#5] от "navy":По - умни хора от авторката има навсякъде в страната. Ама това означава ли, че във всяка махала трябва да се открива университет?
  Това в Перник е като чалга кавър на Бетховен - постно, кичозно, грандоманско, с много ефекти, направено с мнного пари, но нищо особено
  Не мога да си представя как ще се изучава архитектура от хора с много пари и малко акъл и талант!!!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на KontroL
  KontroL
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "polkovnik":

  няма лесно начало.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  "Приети са 63-ма студенти..."

  Трябва да си тотален лузър и гьонсурат, за да се пресрамиш за "студент" в подобен "ВУЗ". Още дълго "професорите" и администрацията ще са мнозинство в пернишкия шивашки цех.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Имат много малко инженерни специалности, та да се именуват политехника. Някъде ги бяха изброили. В тая статия не счели за нужно, въпреки големия и обем.
  Архитектурата, за разлика от стр. инж-во, не е дип инженерна специалност. По света са май едно цяло. Както се майтапят с тях строителните инженери, архитектите са нереализирани художници.
  Инженерите държат две-три висши математики, тия как ще ги вземат, не ми е ясно.

 20. 20 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тралала, не се пише ОФИЦЯЛЕН, а официален. Не е ли странно, такива като теб да вземат отношение по академични въпроси. Всяка жаба да си знае гьола.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK