Синдикатите търсят Борисов срещу Дянков

Симеон Дянков

© Дневник

Симеон ДянковДен след като синдикатите обвиниха министъра на финансите Симеон Дянков, че е "взривил социалния диалог" с искането си повишаването на стажа за пенсия на работещите първа и втора категория труд да се ускори, вчера размяната на остри реплики между тях продължи. "Предложението на синдикатите е това да започне или през 2015 г. или през 2017 г. За мен това не е сериозно, защото това е в рамките на мандат на следващо правителство", каза Дянков пред БНР.  


Той упрекна министъра на труда Тотю Младенов, че е отстъпил от варианта стажът да се увеличи с година още от 2011 г., както беше предвидено във внесените в парламента промени на Кодекса за социално осигуряване. Миналата седмица обаче правителството изтегли законопроекта, след като синдикатите се договориха за това с премиера Бойко Борисов. Младенов не коментира вчера нападката на Дянков.


Като аргумент за по-бързото увеличаване на стажа министърът на финансите посочи, че България е страната в ЕС, в която работниците с тежки професии могат да се пенсионират най-рано. Той обаче каза, че тепърва ще се вземе решение от коя година ще започне покачването на стажа и с колко ще нарасне осигурителната вноска.
Междувременно КНСБ и "Подкрепа" отново призоваха премиера Бойко Борисов да влезе в ролята на арбитър в спора им с Дянков. В декларация до Борисов синдикатите заявиха, че преговорите могат да бъдат резултатни само ако той поеме "ясен предварителен ангажимент", че ще се спазва постигнатото преди седмица устно споразумение за увеличаване на пенсионната вноска с два пункта и за отлагане на увеличението на стажа.


"Опитите за финансово стабилизиране на осигурителната система чрез орязване на права и ограничаване на достъпа на българите до пенсиониране ще предизвика синдикални и граждански действия с непредсказуеми последици", заявяват в декларацията на синдикатите. В отговор Дянков каза, че не се плаши от стачки и никой в правителството не би трябвало.Позициите преди тристранния съвет утре


Симеон Дянков, министър на финансите:
 - Реформата и повишаването на осигурителния стаж за пенсия на категорийните работници да започнат още от 2011 г.
 - Увеличението на осигурителната вноска да е с 1.5 пункта.


Работодателите:
- Осигуровките да не се повишават или поделянето им между служителите и работодателите да е поравно.
 - Държавата да направи необходимите реформи в осигурителната и здравната система, за да се прекрати източването на средства.
 - Да се подобри събираемостта на осигуровките.


Синдикатите:
- Премиерът да участва в преговорите на следващото заседание на тристранката и да гарантира, че предложенията на Дянков няма да се случат.
- Увеличаването на стажа да започне най-рано от 2015 г. и да бъде много плавно - с по четири месеца на година.
- Вноската за пенсии да се увеличи с 2%.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 648 Неутрално

  какво е тежкото на милиционерското чоплене на семки, че ги водят първа категория труд. За рисковете трябват застраховки, бронежилетки и професионално обучение, а не ранно пенсиониране.
  Повечето от загиналите "милиционери" или са се изпозастреляли, като случая в Белите брези, или са загинали при пътно транспорно произшествие. Сега парите се изяждат и патрулиращите се разхождат поединично, без бронежилетки и си търсят белята. За следователи и патрули може първа категория, но за останалите паразити, съкращения, нормален трудов стаж и никакви привилегии.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 2. 2 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Румъния е близо 4 пъти по голяма по население,числения състав на полицията там е два пъти по малко от нашите,но са много по ефективни

 3. 3 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  С някои хора не може да се разговаря, да се преговаря, да се търси сближаване на позицията. Такива хора са си повярвали прекалено много и приемат мнението си за истина от най-висша инстанция. С този финансов министър двустранен, тристранен или какъвто и да е диалог не може да се води. Той знае всичко, но не може нищо

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Незабавна отмяна на категоризацията!
  Да има само 1 категория труд. Какво е това сега - на 45 пенсионер, защото цял ден с чантичката клявкал в МВР.
  Айде сиктир.

  The biggest risk in life is not taking one.
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Синдикатите подозират, че Борисов е по-умен от Дянков!?

 6. 6 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  След всяка тристранка ГЕРБ губи по 1% доверие! ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ НИ ПОГРЕБВАТ!

  БОЙКО, СЪБУДИ СЕ! Другата година бюджета на Дянков и Трайков ще се срути ОТНОВО! И тогава не само осигуровки ще трябва да се вдигат но и ДДС-то и плоския данък и т.н. ПЪЛЕН КРАХ ще е!
  ДЯНОКВ И ТРАЙКОВ ТЕ ИЗЛЪГАХА да свалиш осигуровките и срутиха приходите на НОИ и сега имаш и формалното право да ги уволниш!

 7. 7 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  ШУШУМИГИТЕ ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ СА Пълен кошмар който заплашва да се превърне в трагедия! АННА МАРИЯ БОРИСОВА Е РЕЙГЪН В СРАВНЕНИЕ С ТЯХ!

  Да припомня какво казваха Трайчо и Дянков преди 1 година? Припомням:
  1 Ще намалим осигуровките и така ще увеличим приходите в НОИ като повече компании ще излязат от сивия сектор
  2 ще се увеличат инвестициите
  3 ще се създадат 100 000 работни места

  РЕЗУЛТАТА:
  По точка 1 допълнително се СРУТИХА приходите на НОИ и това създаваше проблеми и несигурност цяла година! Сивия сектор чупи рекорди!
  По точка 2 СРУТИХА се инвестициите в Б-я
  По точка 3 Безработицата е невиждана от 10 години!


  ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ ЩЕ УНИЩОЖАТ ГЕРБ АКО НЕ БЪДАТ УВОЛНЕНИ НЕЗАБАВНО! И ДВАМАТА СА СЛАБОХАРАКТЕРНИ И ДВАМАТА ПОДЛЪГАХА БОРИСОВ И КАБИНЕТА ДА СВАЛИ ОСИГУРОВКИТЕ И С ТОВА СРУТХА ПРИХОДИТЕ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ФИРМИ ОТИДОХА В СИВИЯ СЕКТОР! ТРЯБВА СИЛЕН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР СЪС СИЛЕН ХАРАКТЕР КОЙТО ДА БЪДЕ УВАЖАВАН В ОБЩЕСТВОТО А НЕ ШУШУМИГИ КАТО ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ! САМО СЪС СИЛЕН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ЩЕ ИМА УСПЕШНИ РЕФОРМИ! ЧОВЕК НА КОЙТО ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ДА ВЯРВА И ПОДКРЕПЯ В РЕФОРМИТЕ И БОРБАТА СРЕЩУ ЛЕКАРИ, ЧИНОВНИЦИ, СИНДИКАТ И ВСЕКВИ! ЧОВЕК КОЙТО ДА ВДЪХВА ДОВЕРИЕ И РЕСПЕКТ В ДЪРЖАВАТА ЧЕ ЗНАЕ НАКЪДЕ НИ ВОДИ А НЕ КЛОУНИТЕ ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ КОИТО ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ КАБИНЕТА И ДЪРЖАВАТА!

  Тези двамата цяла година унищожаваха Бойко и ГЕРБ малко по-малко и накрая ще го срутят окончателно! 6% от десните избиратели са се оттеглили вече! А цяла година внасяха несигурност и нестабилност в кабинета! Пълни смешници които накараха цялото правителство да изглеждат като парцали! ЖАЛКИ И СЛАБОХАРАКТЕРНИ! Свалиха осигуровките с 2% от там бюджета загуби 400 милиона и цяла година заради тези пари ту се вдигаха ту се сваляха всеквивидове данъци от окето 1/3 от хората си мислят че вече възрастта и стажа са вдигнати! 1/3 си мислят че вече данъците са вдигнати! А те дори ги свалиха и се самоубиха по този начин! 1/3 си мислят че половината болници са закрити! Надявам се премиера да се събуди и да сложи край на целият този хаос защото нещата изглеждат ужасно! Не може всеки ден да се сменят мненията и вески ден да има промяна! ТРЯБВА СТАБИЛНОСТ И ПРЕДСКАЗУЕМОСТ! ПЪЛЕН КОШМАР Е!АКО НЕ ИЗГОНИ СЕГА ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ Е КРАХ И ФИАСКО ЗА БЪЛГАРИЯ! И ПАК ЩЕ ИМА НЕСИГУРНОСТ И ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ! ТЕЗИ ДВАМАТА ДА ПРАВЯТ РЕФОРМИ Е ВСЕ ЕДНО АННА МАРИЯ БОРИСОВА ДА ПРАВИ РЕФОРМИ - КРАХ

 8. 8 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Социалния слуга трябва да бъде освободен и навярно оставката му се бави защото още търсят или подготвят новия. Петнайсет пропиляни месеца ощетили всички и дори бъдещите поколения. И накрая дефицита му на

  управленска стойност води до политическа криза, която заплашително се приближава към удар с вече продължителната и мъчителна икономическа криза. Новия социален слуга

  обаче, ще има възможноста скоростно да предотврати този унищожителен взрив от сблъсъка между двете кризи като намали вноската с процент и половина (а не да я увеличи) и да удоволетвори условията на работодателите.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 9. 9 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Бойко най-накрая го разбра и е напълно прав - ДАНЪЦИТЕ НИ СА СКАНДАЛНО НИСКИ! АБСУРДНО НИСКИ! Ние сме в десетте страни с най-ниски данъци В СВЕТА И ТО СПОРЕД МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА KPMG! Като преди нас са само износителките на петрол и страните с така наречените офшорни зони! А тези с петрола основно арабските страни като Саудитска Арабия-износител №1 на петрол в света!!! Дори Швейцария е след нас по данъци! Шокиращо е как въобще има пари за социално дейности и как не сме фалирали!

  В същото време какъв в отговор на скандално ниските данъци бизнеса НЕ само НЕ се изсветли и НЕ излезе от сивия сектор ами НАПРОТИВ! Колкото повече им се намяляваха осигурвките толкова повече се увеличаваше сивия сектор за да достигне РЕКОРДНИТЕ И БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИ СТОЙНОСТИ ТАЗИ ГОДИНА! Строят си дворци и нагло казват че слизат от самолетите на майбах а не плащат дори по 300 лева заплати с месеци наред!
  РЕВИЗОРО ГО КАЗА ПО БТВ - 9 милиарда е сивия сектор!
  Според повечето икономистите е малко по-малко между 7 и 8милиарда!
  Росен Ппевнелиев днес го потвърди като според него е около 7 милиарда сивият сектор което също е уникално много като цифра:


  http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/1879999927-Sivata_ikonomika_u_nas_vazliza_na_okolo_7_miliarda_leva.html


  Обявиха ни за данъчен рай! В топ 10 на света според изследване KPMG

  България е в челната десетка страни в света с най-ниска ефективната ставка на подоходния данък и осигурителни вноски за 2010 г.

  Това сочи изследане на KPMG, цитирано от Investor.bg. За да са съпоставими данните, за база е взет годишен доход от 100 000 долара.

  Класацията е направена като изчисления каква част от годишните приходи на жител се прибират от държавата като данък и осигуровки. По тази методика общата данъчна тежест на преките данъци у нас е 12%. В Швейцария е 15%. В Хърватия, Швеция, Япония - над 50%.

  Единствено Хонконг, данъчни убежища като Бахамските острови с пряко облагане от 2%, както и страни- износителки на петрол, като Саудитска Арабия са преди нас в класацията.

  Глобално според проучването жителите на европейските страни като цяло плащат най-високи преки данъци. След тях е населението на Азиатско-тихоокеанския регион, а Южна Америка остава с относително най-ниските подоходни данъци. Класацията обаче не отчита степента на развитост на социалната мрежа в отделните страни.

  Сравнителното проучване на KPMG на преките данъци показва още, че в последните 8 г. има тенденция на повишение на данъчните ставки. То е най-осезаемо в държави от ЕС- като във Великобритания и Ирландия то е било най-чувствително. Гърция, Португалия и Франция са други примери за скок на данъците. Има и обратни примери - в Дания, която миналата година бе с най-висок ДОД, ставката вече е намалена.

  Рискът от фалит на държавата България е намалял. Това пък пише в последния доклад на CMA, организацията, която мери нивото му чрез цените на застраховката срещу фалит на всички държави. Цените на нашата са намалели до 82 и са паднали до 275 базисни пункта. Така те са много по-ниски от тези на Румъния, Гърция и други. (24часа)

  На нас ни беше неудобно, когато говорих с премиера на Унгария и с канцлера на Германия, ми беше неудобно да кажа какви данъци имаме, толкова ниски и не случайно Брюксел в момента заради такива като нас, които държат толкова ниски данъци искат да въведем единни данъци в Европейския съюз и само ние сме против, защото ние направихме от България данъчен рай, а ти ми казваш, че с 1,5 или 2, ако се вдигне една осигуровка и по-точно ние не я вдигаме, а възстановяваме каквато беше през миналата година, ще валираме бизнеса. В Европа се готвят срещу нас да въведат санкция, не санкция в истинския смисъл на думата, а да направят уравниловка на данъка точно срещу такива като нас, защото Орбан, като чу моите данъци, каза: "Чакай, аз имам 25 % ДДС". Ние когато Дянков ми каза и имаше такава тема от 20 на 21 % да се вдигне българският бизнес и всички казаха, че държавата ще фалира, а Унгария работи с 25 на сто. Те ще въведат плосък данък, но на 16 на сто, а ние сме на 10 на сто. Ние сме толкова по-добри, че просто няма накъде. Божидар Данев, трябва когато види Дянков да му целуне ръка и да каже "Добре, че държиш такива данъците". Защото, най-лесно е да се вдигне данъка и да се събере прихода в бюджета. Ние не го правим точно заради бизнеса и работодателите. Трябва да има малко и от тяхна страна трезва оценка и не трябва да им наливаме с такива изказвания вода в мелницата!

 10. 10 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#9] от "merkel":

  Тъп/а като гъз си !
  ДАНЪЦИТЕ НИ СА СКАНДАЛНО ВИСОКИ !

  Управляващите намалиха само данъците на спонсорите си - крадци,лъжци , приватизатори и мошеници !

  НЕ на повишаването на стажа за пенсия!!
  НЕ на увеличаване на пенсионната вноска !

  ДА за подоходното облагане !!!
  ДА за необлагаемия минимум !!!

  РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА е много прост :

  1. Бюджетните трябва да плащат от заплатите си социалните и здравни осигуровки ! И никакви 20 заплати при пенсиониране !!!

  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.

  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!

  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!

  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!

  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

 11. 11 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Аз НЕ СЪМ ПРОТИВ ТОВА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ ХОРА И НА 30, даже да е в щата им по цял ден да пият кафета и да играят пасианси, докато другите бъхтят до 65. Съвсем съм и за такава идея, но... Искам едно простичко нещо- да се плащат осигуровки на тези хора спрямо използваното от тях от пенсионната система ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ИЗПОЛЗВАНОТО ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ, като сумите за тези трансфери са 100% във ФРЗ на съответните ведомства. Какво имам предвид? Нека полицай работи до 45 като сега. Уж му се удържат по-високи осигуровки заради категорията спрямо другите, но тези осигуровки са с разлика 10ина % в големината си спрямо на останалите, че и лични удръжки този човек няма... Той работи 20-25 години, живее колкото средния човек и получава пенсия 20-25 години+еквивалент на 2 години пенсии като 20 брутни заплати накуп. ОК, другите получават пенсия 3-4 години и плащат осигуровки 40 години. Ако осигуровките на полицаите са 10 пъти над тези на нормален работник и пълнят партида, която да му поеме справедливо пенсията, то съм за това да се пенсионират много по-рано. Същото важи и за здравните осигуровки при наличие на отделни болници за МВР, МО, правителство и парламент- имат по-големи пакети услуги безплатни, да им се плащат повече осигуровки. Ако парите не стигат съотношението заплата:осигуровка при днешното средно бреме близо 25% ФРЗ за тия служители да трябва да е предвидено тройно, то да съкратят 2/3 от тях и за другите да внасят във фондовете осигуровки=200-250% от брутната им заплата, т.е. преди облагане с ДОО. И да им обяснят, че трудът на човек със заплата 700лв струва на данъкоплатците над 2100 и заради пенсията си и другите облаги шапкарят все едно е на тройна заплата в частна фирма и няма право да реве за повече пари, ако в частния сектор не получават над 2500-3000лв, примерно, за същата работа.

 12. 12 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Гневно

  До коментар [#7] от "merkel":

  Стига пък ти, като развален грамофонна плоча, бе! Не разбра ли, че осигуровките ги вдигнаха с 50%? Не са ги сваляли.

  Осигуровки през 2009 г- 76,70 лв
  Осигуровки през 2010 г- 100,80 лв

  Да ти намалят тоягите от 50 на 100 на ден, дано!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#12] от "zumm":

  Какво му обясняваш на тоя тъп чиновник? Той подпира по цял ден бюрото, държавата му плаща и осигуровки и заплата за тази му безмислена дейност. Много ясно, че ще е за вдигане на осигуровките, като реално не ги плаща той, а ние.

 14. 14 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 864 Весело

  не се прави с тристранни съвети, а ето така:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/10/14/976757_britanskoto_pravitelstvo_zakriva_i_reformira_481/?p=0#addcomment

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 15. 15 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 434 Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/blog-post_8055.html
  След срещата с Доналд Туск ,която е във Варна,Борисов ще трябва да реши кардиналния въпрос с реформите с двамата министри, работодателите и синдикатите. Вероятно срещата ще се състои преди петъчното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Първоначално се предвиждаше тристранката да заседава днес. Отлагането обаче е поискано от Дянков, чиито експерти все още не са готови със сметките си за различните варианти за повишаването на осигурителните вноски и възраст. Съществува възможност въобще да няма заседание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK