Депутати поискаха общините да имат думата за концесиите за подземни богатства

Депутати поискаха общините да имат думата за концесиите за подземни богатства

© Надежда ЧипеваОбщините може да имат думата при даването на разрешения за проучване и търсене и при даването на концесии за подземни богатства. Възможно е подобен текст да бъде записан в новия закон за подземните богатства, който трябва да бъде готов до края на годината. Няколко депутати от ГЕРБ начело с Емил Димитров се опитаха да запишат текста в сега действащия закон при разглеждането на промени в него в комисията по икономическа политика. Основната им цел е концесиите да се контролират от министерството на икономиката, а не от няколко ведомства, както е в момента.


Първото предложение на народните представители от ГЕРБ беше общинските съвети да имат думата при всички концесии. "Това не е лошо предложение, макар че ще забави процедурите", каза министърът на икономиката Трайчо Трайков. От екипа му предложиха съгласуване с общините да се прави само за концесии и проучвани в територии с влязъл в сила подробен устройствен план.


"Няма да има забавяне, тъй като остава срокът от 30 дни за съгласувателната процедура. Ако той не се спази, това означава, че всичко се одобрява без забележки", обясни един от вносителите - Георги Икономов. Любен Татарски, който също е от авторите на предложението, каза, че мнението на общините не бива да се пренебрегва. "Не трябва да продължаваме практиката да се откриват кариери без местната общност да е съгласна", каза Татарски. В отговор на предложението на министерството на икономиката местната власт да се произнася само за кариери в урбанизирани територии той заяви, че повечето са извън такива места, но въпреки това засягат общините.


Въпреки това вносителите на алтернативното предложение решиха да ограничат обхвата на намеса на общините като поискаха те да се произнасят само за малки находища до 500 хил. куб. метра. Дори и промененото предложение обаче предизвика недоволството на представители на министерството на екологията, както и на част от депутатите. Румен Овчаров от БСП предупреди, че това може да торпилира процедурата и така да се обезсмисли въвеждането на единен орган за контрол на концесиите, каквато е всъщност идеята на промените в закона. След призив на председателя на комисията Мартин Димитров да не се правят необмислени предложения "на коляно" депутатите от ГЕРБ оттеглиха предложението си с уговорката, че то ще бъде обмислено, прецизирано и вероятно записано в новия закон, който трябва да бъде готов до края на годината.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK