Брюксел настоял да се смени технологията в софийския завод за отпадъци

Брюксел настоял да се смени технологията в софийския завод за отпадъци

© Анелия НиколоваЕвропейската комисия е поискала неофициално да бъде променена технологията за преработка на софийския боклук в бъдещия завод, тъй като сегашната не е възможно най-доброто решение. Това съобщиха високопоставени правителствени източници. Според тях, ако се стигне до промяна на технологията, е много вероятно да има и нова тръжна процедура за изграждането на съоръжението.


В момента Брюксел е в деликатна ситуация, защото апликацинната форма за софийския завод за отпадъци, в която се описва в детайли технологията, беше подготвена с помощта на инициативата "Джаспърс", в която участва и Европейската комисия, коментираха източниците на "Дневник". Заводът за отпадъците се финансира с 81 млн. евро по оперативната програма "Околна среда".


Изграждането му беше планирано да започне още през лятото на тази година. В момента проектът се движи с година и половина закъснение и няма яснота кога ще започне строителството му. Наскоро беше избран изпълнителят - българско-германски консорциум. Технологията предвижда първо да се отделят рециклируемите боклуци, останалите да се обработват на висока температура, за да се получат брикети, а остатъците ще се депонират.
Официално нямаме отговор от Европейската комисия на писмата с разясненията, които изпратихме за завода, каза Ивелина Василева, зам.-министър на околната среда. Тя обаче твърди, че представители на ЕК не са намеквали, че ще искат промяна в технологията.


В най-скоро време очакваме да получим отговор от Брюксел на исканията ни за удължаване с по една година на осем водни проекта, които се реализират по ИСПА, съобщи още зам.-министър Василева. Изпълнението на предприсъединителната програма приключва в края на годината. "Надеждите ни са да изпълним 65% от проектите по програмата, за които отговаря Министерството на околната среда", каза Василева пред депутатите от парламентарната комисия по европейски въпроси.


Василева отчете ускоряване на оперативната програма "Околна среда" заради въведените ежеседмични плащания към бенефициентите. За последните три месеца от годината е планирано да бъдат преведени 90 млн. лв. и така разплатените средства да достигнат 270 млн. лв., каза Ивелина Василева. За сравнение, бюджетът на програмата до 2013 г. е 3.5 млрд. лв. Това означава, че за да усвоим парите изцяло, всеки месец ще трябва да се плащат по 55 млн. лв., отбеляза Димчо Михалевски, депутат от БСП.


Над 58% са договорените средства по оперативната програма "Човешки ресурси", отчете пред парламентарната комисия Красимир Попов, зам.-министър на труда. Бюджетът на програмата е около 2 млрд. лв., като досега са разплатени близо 167 млн. лв. Предстои пускането на схема за финансиране на обучението на безработни младежи до 29 години, за която са предвидени 35 млн. лв., съобщи Попов.270 млн. лв. се очаква да достигнат плащанията по "Околна среда" до края на годината


55 млн. лв. всеки месец трябва да се усвояват, за да не бъдат загубени 3.5 млрд. лв. от "Околна среда"


58% от 2 млрд. лв. по "Човешки ресурси" вече са договорени

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Явно пак сме ги омотали, ама те късно са го разбрали, и сега не знаят какво да правят

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  А бившият кмет на София, толкова добра работа беше свършил...явно Фандъкова е объркала всичко.

 3. 3 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  хехе, тука зе да става все по интересно. май момчетата дет натискаха хифнер за технологията не успяха да долобират в ЕК... то дан не е кат Столична община - бат бойко прибра парата и сичко въри по мед и масло ... а ся да видим как ша са опраат

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 4. 4 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 374 Любопитно

  е брюкселското зеле е виновно. или бсп. няма значение, виновни са!!!

 5. 5 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#4] от "myvoice":

  3 минуса.

  Е явно е голям проблем, че бат б. е лъгал. нищо против. той обича да смуче. и цвети обича.

 6. 6 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#5] от "myvoice":

  при все че по-големи пиявици от комунягите+резняците нема как... Абе дилема мама му деба.

 7. 7 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Добре че са Брюксел! Аз още преди години приказвах, че тази технология е остаряла и най-вече вредна!
  Бях попаднал на статия - един китайски анализ за избор на технология на подобен завод в Пекин. Пуснете само една търсачка в Гугъл и ще видите колко проблеми имат с такива фабрики...

  Ето и една интересна статия: http://www.oxal-bg.com/vcherashen/dieing_technology.pdf


  Вярно е че при горенето се отделя пещен газ и може да се произвежда електричетво. Пепелта може да се позлва за строежи на пътища и тн.
  НО - при горенето се отделят парникови газове и ДИОКСИНИ, за които няма 100% ефективни филтри. В пепелта остават тежките метали... и мн други проблеми.
  Просто ГОРЕНЕТО не е решение! То е бързо, евтино, но не е решение!
  Компостирането е добър вариант, но е скъпо, бавно и не става за 100% всички видове отпадъци. Но за сметка на това решава др. проблем - обедняването на почвите, защото продукта (компоста) служи за култивиране и рекултивиране на почви.


  Не знам, още когато избираха технологията си личеше силен лобизъм. Но моля ви, ТУК СТАВА ДУМА ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ И НА ДЕЦАТА НИ!

  За едни благата, за други ла*ната
 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivaylo_kolev":
  То и в нашата преса излезе една статия. Имаме една професорка от голям мащаб. Тя направи анализ на технологиите, ама кой да чете. Нещо ми замириса на куфарчета, както при балирането .

 9. 9 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#8] от "ahasver":

  Точно това и аз намеквам!
  А дори човек с елементарни познания, само да се поразрови из интернет, ще поразбере някои неща! Да речем, че целия свят търси нови, различни от изгарянето технологии.
  Имаше една много надъхана мацка от ГЕРБ, която защитаваше технологията, даже доста пресилено...

  За едни благата, за други ла*ната
 10. 10 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 906 Неутрално

  мале мале, ето цитат от линка по горе:
  "Waste burning factories are very often located near poor districts, populated by social minorities, as a result of the theory that groups of the society with weak political influence are not able to oppose. This is a violation of the basic principle of justice."...

  За едни благата, за други ла*ната
 11. 11 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ДА СЕ ПОСКА ОСТАВКАТА НА НОНА КАРАДЖОВА-ВЕДНАГА .ГОДИНА И ПОЛОВИНА ТЯ НЕ ВИДЯ НЕЗАКОННИ ПОСТРОЙКИ ПО ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ В БГ .ОТДЕЛНО НЕ ВНЕДРИ НИТО И ЕДНА ЕКО-ИНИЦИАТИВА ДАВАЩА ЕФЕКТ СРЕЩУ МНОГОТО ОТПАДЪЦИ -"ZERO WAISTE" ПРИМЕРНО .НЕКАДЪРНОСТТА И Е ПОСЛОВИЧНА .ГРАДОВЕ КАТО ВАРНА ,КЮСТЕНДИЛ И ДР. ЗАБРАНИХА НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИ ТЯ ПАК ПРОСПА ТОЗ МОМЕНТ ДА ГИ ЗАБРАНИ .ОСТАВА НИ ДА ПИШЕМ НА АДРЕС :http://ec.europa.eu/environment/env-informa/ НА ТОЗИ АДРЕС Е "ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА. МИСЛЯ ЧЕ ПОДКРЕАТА И И НЕ-КРИТИКУВАНЕТО НА ТОЗИ МИНИСТЪР НЕ Е В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА НИ .ОТДЕЛНО ЕВРОПЕЙСКТА КОМИСИЯ ЗА МАЛКО ДА НИ ГЛОБИ ЗАРАДИ ЛОШИ ПРАКТИКИ В СМЕТОСЪБИРАНЕТО И ПРЕРАБОТВАНЕТО НА ОТПАДЪЦИ.

 12. 12 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Новината ме навежда на две хипотези - българска и европейска.

  Българската е, че конкурентен доставчик на технология започва да мъти водата в опит да промени условията, като внуши, че Брюксел не харесва точно този начин на преработка на боклука. Възможно е в самия Брюксел да вървят спорове по този въпрос. В подкрепа на това е факта, че съобщават анонимни източници от България за подобни съмнения. Защо да не са от Брюксел?

  Европейската е, че на високо ниво в Брюксел наистина се подготвят промени в тази област и биха искали България да е готова за тях въпреки мнението на собствените им експерти. Но ако поразсъждаваме, тази хипотеза издиша, защото експертите им би трябвало да са в час какви са тенденциите, иначе какви експерти са. Плюс това се харчат европейски пари, не би трябвало да е проблем да се предложи и по-скъпа технология като инвестиция, ако ЕС върви в тази посока.

  Само дето като ЕС дава пари, големите пари тук няма да се направят в процеса на инвестицията (както е при магистралите), а в процеса на експлоатацията. Изгарянето вероятно предполага по-малко дейности по обработка, отколкото другите варианти. Кой печели от това според вас?

 13. 13 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 906 Неутрално

  ..."Waste burning factories create less working places per ton of waste, in comparison with the alternative technologies and methods of recycling. Besides this, waste burning factories usually make informal recycling chains, and thus create difficulties for the poorest of the poor."...

  За едни благата, за други ла*ната
 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Различните технологии са:

  1) Изгаряне (с механична скара) + генериране на топлинна и/или електроенергия + очистване на димните газове. Тази технология е най-разпространената и понякога е изпълнена дори и в центъра на големи европейски градове (пример централата Spittelau във Виена), ако системите за очистване на димните газове бъдат направени достатъчно добре и с достатъчно финансиране). Дори и при тази технология остават отпадъци за депониране - например пепелта от изгарянето или отпадъците от поливинилхлорид (а най-често изобщо нерециклираните пластмасови отпадъци).

  2) Технология за производство на брикети от част от отпадъците (за която става дума в статията). Такива инсталации има край Дрезден и Венеция вече от няколко години и има как да се разбере доколко са успешни.

  3) Технология за компостиране на част от отпадъците. Такава инсталация има и у нас - в с. Шишманци край Пловдив. Доколкото има съобщения в пресата, засега там работи само частта й за разделяне на отпадъци - без компостирането, което предстои да влезе в експлоатация.

  4) Технология с газификация на отпадъците и последващо изгаряне на генераторния газ - това е вариант на технологията с директно изгаряне на отпадъците и май засега се предлага от само една фирма.

  Така че по принцип наистина има спор между привържениците на различните технологии - коя е най-добрата. Засега най-разпространена е технологията с директно изгаряне, но тя е и най-скъпата при добро очистване на изходящите газове.

 15. 15 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#14] от "ijj":

  That's all, folks! Това за технология 1 е вярно и според вас дали ще има достатъчно добре финансирани очистващи инсталации, а също - къде ще се депонират опасната пепел?!

  А също така тя е и най-отричана!!!

  За едни благата, за други ла*ната
 16. 16 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Въпреки неспирните опити на газовото лоби в България да внуши, че в Европа не е популярно централизираното топлоснабдяване, повечето домакинства и стопански потребители в столицата на Швеция, Стокхолм, използват точно този начин за отопление. Там се намира и една от най-големите топлоелектрически централи в Европа, която използва за основно гориво отпадъците – централата „Хьогдаленверкет”. Горивото на централата е боклукът на Стокхолм и околностите. Боклукчийските коли направо изсипват боклука в централата (виж видео).
  http://e-vestnik.bg/5405

  Има филм.

 17. 17 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Гневно

  Да им...и брюкселските зелници!!! И що се не сетиха навреме?! Къде да го "копаме" тоя боклук?!!!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 18. 18 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Ало пироманите, я кажете как ще рециклираме 50% от отпадъците през 2020% (задължителна цел според новото европейско законодателство) ако предлагате да ги горим?! Сегашният проект за София върви срещу тази цел, дали заради това става въпрос в ЕК?! Европа има за цел да се превърне в "рециклиращо общество", а изгарянето е просто унищожаване на ресурси!

 19. 19 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#18] от "aman":

  изгаря се само това което не може да се рециклира.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 20. 20 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivaylo_kolev":

  това че създават по-малко работни места означава автоматично и че са по-евтини. цената често е определящия фактор за избор. А дано поне автора разбира какво иска да каже с изречението "Besides this, waste burning factories usually make informal recycling chains, and thus create difficulties for the poorest of the poor"

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:02 на 14/10/2010 от неговия автор.

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:00 на 14/10/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#19] от "DareDebil":

  Като например? 30% от софийския боклук са органични отпадъци - разделно събрани могат да се компостират или разградят анаеробно. Хартия, пластмаса, стъкло, метал - голяма част може да се рециклира ако е разделно събрана. Ще останат доста малко неща, които могат да горят и няма да излезе сметката на инсталацията. Освен това една инсталация за изгаряне струва поне 200 млн. евро за около 200 000 т/г, което е в пъти повече от инвестициите за рециклиране.

 24. 24 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#20] от "DareDebil":

  Рециклирането създава в пъти повече работни места от изгарянето, по-евтино е и е по-добро за околната среда. http://www.ilsr.org/recycling/recyclingmeansbusiness.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK