Здравната реформа - 10 години тичане на място

Здравната реформа - 10 години тичане на място

© Георги Кожухаров
В пет поредни броя "Дневник" се опита да представи диагнозата на българското здравеопазване - може ли и как да бъде излекувано. Бяха представени начинът на финансиране на системата и пробойните, основните здравни модели в света, защо се препъна здравната реформа у нас, защо не се случи реалното включване на частните здравни фондове в системата и могат ли те да са алтернатива на обществената каса. Днешната, последна тема от поредицата представя възможните варианти за продължение на здравната реформа и изход от кризата.


Здравеопазването по обясними причини е най-чувствителната тема във всяко развито общество. Проблемите в този ресор най-лесно могат да свалят всяко правителство. Не случайно, откакто започна реформирането на този сектор в България (1998 г), на всеки кабинет е искан вот на недоверие за политиката в тази област.
Общото между правителствата "Костов" и "Борисов", например е, че първият им вот на недоверие е за проблеми в здравеопазването. В почти всяка от последните 12 години има протест и на работещи в здравеопазването, и на пациентски организации. Недоволството на опозицията, лекарите и пациентите не доведе до адекватна реформа в сектора.


Не помогнаха и честите промени в Закона за здравето (за последните 5 години той е преправян 35 пъти). Последното правителство изглежда най-неориентирано какво точно трябва да се случи в този сектор и доказателство за това е, че за година управление премиерът Бойко Борисов смени трима министри на здравеопазването. И тримата обаче предлагаха почти едно и също.


Идеите на новия здравен министър - същите като на предишния


Най-новият здравен министър д-р Стефан Константинов сподели идеите си за реформа в здравеопазването на 6 октомври - едва когато в парламента беше гласувана кандидатурата му за министър. Казаното всъщност до голяма степен повтаря това, което говореше Анна-Мария Борисова за 5 месеца като здравен министър.


И Константинов като Борисова говори за наличието на твърде много лечебни заведения, за свърххоспитализации през последните години, "дисциплиниране" на системата чрез въвеждане на електронната здравна карта, за нуждата от легализиране на доплащането в болниците.


Заради предложение за официално доплащане Анна-Мария Борисова беше "помолена" да подаде оставка (Бойко Борисов все пак призна, че основната причина е, че "не го е съгласувала с партията"). По-голяма част от споменатите идеи бяха споделяни и от първия здравен министър в кабинета "Борисов" - д-р Божидар Нанев.


Новото в предложенията на Стефан Константинов е болниците да бъдат разделени на два типа - стуктуроопределящи и други болници. Структоропределящите, според Константинов, ще са около 120, на тях здравната каса ще плаща повече, а доплащането от страна на пациентите ще е забранено. Той предупреди, че при избора на тези болници няма да има значение собствеността им - дали са държавни, общински или частни.


Другите болници ще получават по-малко пари от касата и ще има официално доплащане от пациентите. По думите му така щели да продължат да съществуват болниците, които предлагат добро качество, а другите да се пресктруктурират. Не посмя да говори за административно закриване на лечебни заведения (Анна-Мария Борисова също се надяваше някои болниците да се самозкарият).


Той изненадващо се обяви и срещу това държавните болници да са търговски дружества и иска те изцяло да са под контрола на здравното министерство. Д-р Константинов даде заявка и за промяна статута на общопрактикуващите лекари в посока да не се изисква от тях да са на работа и на разположение 24 часа, което на практика не се случва така или иначе.


Новият министър има идея също да премахне направленията, които бяха въведени с цел да се ограничи достъпа до специалистите. Предложението му всъщност е да остане някаква форма на направление за пациентите, които не искат да дават пари и имат време да чакат за посещение при специалисти, а останалите - да отиват директно и да плащат за прегледа.


Тези, които започнаха реформата, настояват да се запази избраният модел


Хората от екипа на здравното министерство в правителството на Иван Костов, което започна реформата в здравеопазването, твърдят, че избраният модел на здравно осигуряване преди 12 години е добър за страната ни и трябва да се доразвие, а не да се сменя.


"Тези 10 години, в които нямаше реформа, системата се руши", смята д-р Атанас Кундурджиев, зам.-здравен министър от 2000 до 2001 г.. "Трябва да се отчита факта, че ние сме страна член на Европейския съюз и вече има свободно движение на хора стоки и услуги.


Българските граждани, ако не намерят тук качествено и достъпно обслужване, ще го търсят в страна от Евросъюза и нашата каса ще е длъжна да го плати, ако тук не се предлага същата услуга", твърди Кундурджиев. Той прогнозира, че след ромския въпрос Европейската комисия ще се занимае с проблемите в здравеопазването в България.


"Трябва да е ясно, че ако не се инвестира в инфраструктурктура, а това може да стане чрез привтизация и публично-частно партньорство (нещо, което сега се отрича) и ако не се осигури възможност за допълнително привличане на финансов ресурс чрез демонополизция на касата и стимулиране на доброволното здравно осигуряване, нашата здравна система ще рухне", твърди още бившият здравен зам.-министър.


По думите му България няма време за връщане към модела от социализма на финансиране на здравеопазването от държавния бюджет, нито да се търсят други нови варианти.


"Първата стъпка трябва да е да се осигури конкуренция", каза и д-р Стойчо Кацаров, също здравен зам.-министър в правителството на Костов, а в момента член на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него болниците трябва да работят изцяло на пазарен принцип, за да се конкурират помежду си.


Той смята също, че трябва да остане солидарният принцип при здравното осигуряване и не трябва да се върви към модела на САЩ, където има здравно застраховане. "Обществото трябва да реши дали оставяме човек с нужда от операция на апендицита да умре, ако няма пари", каза Кацаров. И според него доплащане трябва да има.


Той напомни, че то така или иначе съществува - чрез избор на екип, избор на стая, купуване на консумативи срещу фактура. "По данни на Световната здравна организация в България за 50% от лечението и лекарствата пациентите доплащат", каза бившият здравен министър.


Според него държавата трябва да се намесва само в сферата на профилактиката, здравното образование и контрол на факторите на околната среда, а тя точно с това е престанала да се занимава.


Икономистите предлагат радикални промени


Експертите икономисти обаче са за по-радикална промяна на модела на здравно осигуряване. Според тях солидарността трябва да се простира само до осигуряване на бедните, които наистина не могат сами да внасят пари.


"Сегашният модел не работи" категоричен е Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". Той предлага въвеждането на здравна система, подобна на застрахователната, но с елементи на доплащане и с конкуриращи се фондове. "Ако няма доплащане, няма да има контрол от страна на пациента и отново ще се стига до настаняване в болница за порязан пръст", смята Богданов.


Фондовете от своя страна ще контролират също болниците пациенти с какви диагнози настаняват и за какъв срок. Богданов е против съсловното договаряне на на дейности и цени. "Лекарският съюз не е доставчик на здравни услуги - това са отделните болнични заведения, специалисти, общопрактикуващи лекари и т.н.


Доставчиците трябва да се конкурират с условия, цени, срокове пред всеки фонд, за да печелят клиенти. Това именно ще гарантира, че парите ще следват пациента. Заедно със свободното договаряне, трябва да се приватизират лечебните заведения, защото само собственик, мотивиран от печалбата и притискан от риска има стимул да управлява ефективно" твърди още експертът от "Индъстри уоч". По негово мнение само икономическите стимули могат да ограничат консумацията.


На подобно мнение е и Георги Ангелов от "Отворено общество". "Трябва да има основен пакет здравни услуги и допълнителни пакети. Държавата трябва да плаща само на тези, които не могат да си плащат сами, а за останалите системата не трябва да се прилага принципът на солидарността", смята Ангелов.


Той напомни, че в момента държавата осигурява всички пенсионери, които са най-много използват услугата и то върху ниска ставка. По думите му това е грешно, защото не всички пенсионери са бедни и една голяма част могат спокойно сами да се осигуряват (имат пенсии от 700 лв. и скъпи имоти).


Ангелов дори предлага вноската за пенсионерите да е по-висока, защото те най-много използват системата. "Социално слабите трябва да бъдат отделени от хората, които могат да се осигуряват и тогава ще има стимул за здравно осигуряване, сегашната система демотивира хората", твърди Георги Ангелов.


В лекарския съюз са оптимистично настроени, пациентите са скептичи


След първата официална среща между Българския лекарски съюз (БЛС) и новия здравен министър в сряда, председателят на съюза д-р Цветан Райчинов беше оптимистично настроен. "Разбрахме се да имаме непрекъснат контакт и да съгласуваме редовно бъдещите действия и мерки в здравеопазването", коментира след срещата д-р Райчинов.


Според него оттук нататък най-важното е да има правила, които да са общоприети и валидни за всички. Относно преструктурирането, по думите му, трябва да се започне със спешната помощ, защото тя гарантира достъпа на всички пациенти до системата. След това здравното министерство трябва да се заеме с реформа в доболничната помощ, като наблегне на профилактиката и превенцията, които сега почти липсват и най-накрая да бъде преструктурирана "тежката артилерия" - болничната помощ.


Според Рйчинов нещата могат да вървят и успоредно. "Не бива обаче да се очаква, че за три месеца или една година нещата могат да се променят кардинално", предупреди председателят на лекарския съюз.
"Дискусиите за реформа в здравеопазването вече са безмислени, защото нищо не може да се промени", смята Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите.


Неговата теза е, че реформа се прави в първата година от управлението на едно правителство и грешката на сегашните управляващи е, че нямаха смелостта да въведат регламентираното доплащане още от самото начало.


"Регламентирането на доплащането щеше да доведе до правилна схема на финансиране на системата, която сега е опорочена и това е причината между 500 хил и 1 млн. души да нямат достъп до медицинска помощ, като най-уязвими са хората с хронични и тежки заболявания" твърди Таушанов.


Не особено оптимистично са настроени и Теодора Захариева от "Български пациентски форум" и Владимир Томов от конфедерация "Защита на здравето". На първо време те са притеснени от подписаното между лекарския съюз и правителството споразумение, което предвижда натрупаните от здравни вноски пари в резерва на здравната каса да бъдат харчени за разходи, различни извън здравната система.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 524 Гневно

  Основания да искат повече пари имат всички поданици в тази страна. Не само лекарската гилдия. Системата е достатъчно нездравословна и нереформирана, за да се изливат в нея още пари.
  Бюджетът на здравната каса за 2009 г. е 2 472 943 000 лева. За 2010 г. бяха заложени 2 519 211 000 лева, като в при актуализацията на бюджета на НЗОК бяха гласувани още 220 млн. лева. Сега Борисов обеща 190 млн. лева...
  Сега краденето и надписването ще се развихри , бюджета ще се раздува , а пациентите ще ручат жабетата !

  Едва ли някой гражданин на тази държава е съгласен огромна част от тези пари да отидат в измислени изследвания и хоспитализации, надписани само и само да се вземат парите по клиничните пътеки, т.е. парите от здравните ни вноски.
  Така че тези милиони се изливат на гърба на пациента.
  Те не са в името на здравето ни.
  Те са в джобовете на едни бели престилки...

  А тези, които са оставили трудовия си път зад гърба си какво , ДА ДУХАТ СУПАТА ЛИ ? След като те се нуждаят най-много от здравни грижи !!

  Проблемите са ТРИ :
  1. Бюджетните трябва да плащат от заплатите си социалните и здравни осигуровки ! И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!
  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.
  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!
  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!
  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!
  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!

  Време му е да махаме герберските малоумници- со кротце , со благо , а ако требе и с ... МНОГО КЮТЕК !!!

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 2. 2 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 466 Гневно

  ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ БОЛНИЦИТЕ , в които са лекувани по 5 души в годината , а " лечителите " са 15-20 ! Неизгодно е да се плащат 240 заплати за 5 пациента ... Безкрайно скъпо излиза лечението им !... По-добре да им се плаща транспорта на пациентите до най-близката болница, отколкото заплати на клатещи краката си и вегитиращи медицински кадри...

  ЛЕКАРИТЕ в ДЪРЖАВНИТЕ / ОБЩИНСКИТЕ болници трябва да бъдат лекари и ТО САМО ТАМ !
  БЕЗ право на частна практика , частни кабинети , практики и други подобни . Така ще се предотвратят кражбите на инструментариум, оборудване, медикаменти и материали от болниците, което е повсеместна практика . Ще се предотврати ( поне отчасти !) и препращането на пациенти към "частното" , а държавното да се ползва само като трамплин за частната дейност...

  Тъй наречените ДЖИПИТА трябва да бъдат ЛИКВИДИРАНИ като ненужен апандисит в здравната система!

  Огромния процент от тях са без прециалност, новоизлюпени "бонбончета " с вирнати нослета , но без умствен заряд и каквито и да било знания и опит...
  В същото време те са най-големите консуматори на средства от здравната каса , с най-големи възнаграждения, получават безплатно оборудване и с най-дълбоките " черни каси " , което е нормално да дразни специалистите от болничните заведения.

  ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ следва да се поеме от специализирани звена / спешни кабинети / на съответната болница на ротационен принцип. Така помощ ще оказват хора със съотвения опит, а не новоизлюпени пикльоци с памперси и дсипломи , но без знания и опит...
  Закритите болници могат да се ползват като специализирани звена / спешни кабинети / на съответната най-близка до населеното място болница .

  ФИНАНСИРАНЕТО от НЗОК на ДЪРЖАВНИ/ОБЩИНСКИ и ЧАСТНИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ , срещу платените осигуровки от пациентите да се извършва само и ЕДИНСТВЕНО на базата на договори , при точно определени цени за всяка една манипулация , при определен НОРМАТИВНО здравен минимум , а не като за разни " мързеливо око " , почистване на ушна кал , осеменяване на яловите и други подобни НЕРЕНТАБИЛНИ и НЕСВОЙСТВЕНИ процедури , които гълтат милиони !
  Договорите на НЗОК със здравните заведения да се ПУБЛИКУВАТ , за да се следи и от гражданите КЪДЕ и ЗАЩО изтичат парите им .

  НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА да си хваща дърмите и да НАПУСКА държавните /общински болници и да се залава с частното , НО БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА !

  А който иска и има възможност - да си плаща при "чистите" частници , колкото му поискат или колкото се споразумеят !...

  ВТОРИЯТ елемент Е ВЪПРОСА С ПЛАЩАНЕТО на осигуровките !

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят ОТ СВОИТЕ ЗАПЛАТИ своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …

 3. 3 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "dermanik":

  Господине, преди 100 години е имало болница в Трън, където е работил световноизвестния лекар открил лактобациликус булгарикус. Затварянето на болниците ще обезлюди още повече страната и тогава ще ядем трици. А как ще се осигури помощ при инфаркт в рамките на 1-2 часа, ако пациента живее на 100 км от болница която може да му помогне. Сега болни с тежки заболявания, примерно инсулт, се изписват на 4-5-ия ден и после никой не се интересува от тях. Тези фъшкии от "Оворено общество" забравят че и те ще остареят, а и чл.52 от Конституцията изисква медицинската помощ да е ДОСТЪПНА. Е, как ще е достъпна за мен висшиста с 200 лв.пенсия, благодарение на Иван Нейковата реформа, ако трябва да си доплатя 900 лв.

 4. 4 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "geny77":
  До коментар [#2] от "dermanik":

  Хора, защо трябва да пускате едно и също нещо по 20 пъти... това вече е казано много пъти щом го разпознавам от първото изречение... кажете нещо ново, стига сте копирали едно и също.

 5. 5 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 510 Весело

  До коментар [#4] от "email":
  щото от чорбата дето е мужду ушите им идва командата ,,копи-пейст".

 6. 6 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#5] от "chvor":

  Не бе , защото за да влезе нещо в чорбата между ушите , твоите и на ГЕРБерите трябва да им се повтаря по 100 пъти !

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 7. 7 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 524 Любопитно


  Бойко Борисов : "А в мене не се ли е натрупало напрежение?! Бих хвърлил не шише, а един бидон върху лекарите, които източват здравната каса...”
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7117&sectionid=hotnews&id=0000130

  Някой трябва да се пребори със следните постулати на БГ „ доктора” :

  Ще източваме касата, защото така богатеем !А пациентите да ручат жабетата … „ .

  Как ще я източваме:

  1. Ще изписваме лекарства от които вземаме комисионни.

  2. Ще поддържаме болници навсякъде, които могат и да не предлагат медицинско обслужване, но ще дават заплати на нискоквалифицираните лекари.

  3. Ще пишем прегледи и пациенти колкото можем, даже и да не са истински.

  4. Ще вземаме все повече пари под масата.

  5. В големите болници ще правим толкова инвестиции колкото можем с цел фирмите изпълнители да ни платят умножено по две.

  6. Българите може и да намаляват официално заради смъртност и емиграция, но нашият бюджет трябва да се увеличава всяка година .

  7. Ще трупаме неразплатени дългове към доставчици като вземаме авансово комисионните и ще чакаме държавата да плати.

  Ако ни остане време за друго ще видим и малко пациенти.

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Добре, де, здравеопазването и образованието са двата фундамента, на които стъпва развитието на всяка държава. Може ли и в двата сектора да е такъв хаос толкова години и да говорим за привличане на инвестиции, да гоним високите стандарти в ЕС? Фактът, че от 98-ма досега бягането е на едно място, означава, че има среди и хора, за които статуквото е удобно и то със сигурност не е в полза на пациентите, както показват последните коментари в статията. Още повече, на какво основание пари от здравни вноски ще крепят бюджета, като болниците плачат за ремонти, оборудване, консумативи, заплати - логично е, като си плащаш някаква услуга, да я получаваш, а не парите за нея да отиват в трета посока. И крайно време е да се въведе някакъв ред при личните лекари, защото положението, което е в момента - да се чака с часове за преглед и изследвания, е икономически нецелесъобразно - загуба на ценно време, нерви и пари. А вноските и таксите си вървят. Тоест, това статукво е най-полезно за частните практики и болници, където приема е лесен, бърз, но и на по-висока цена.

 9. 9 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1454 Весело

  10г тичане на място си е добра здравна реформа. Значи сме много здрави.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 10. 10 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#1] от "geny77":

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Добре бе, защо ТЪПИТЕ ГЕРБери не си признаят - ще въведем доплащане, ЗАЩОТО не ни идва нищо друго на ум , а и умственият ни капацитет е толкова , а ми говорят какви ли не глупости !


  Никой НЕ ПРЕДЛАГА нищо смислено :
  ЗА ДА СЕ ПРЕКРАТИ източването на здравната каса ;
  ДА СЕ ПРЕКРАТИ вписването на " мъртви души " по клиничните пътеки;
  ДА СЕ ПРЕМАХНЕ "рудиментарния орган" наречен ЛЛ /джипи ; ДА СЕ ТРУПАТ неразплатени дългове ;
  ДА СЕ ...

  Никой НЕ ПРЕДЛАГА НИЩО СМИСЛЕНО , за да
  СЕ СЪБИРАТ ВНОСКИТЕ от всички тези 1,9 милиона, които не ги внасят ;
  ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ да се отработват от тези, които НЕ ПЛАЩАТ, но КОНСУМИРАТ ...

  Всичко останало си е празно дърдорене и рекламни акции от вида Цецко Цветанов , Боко Тиквата и гтъзолизците около тях ...

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 11. 11 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  При предлагания вариант за реформи трябва ясно да се дефинират и остойностяват всички здравноосигурителни продукти. Първо основния задължителен пакет от здравноосигурителни услуги, който се покрива от НЗОК и после допълнителен, който се покрива от частни дружества, отговарящи на определени критерии за капитал и резерви.
  След доказване на обществените ползи от прилагането на този модел може да се премине към демонополизация на НЗОК и възможност за избор на осигуреното лице, като това е начинът да се създаде реален пазар на здравни стоки и услуги, без да се дестабилизира съществуващата система на здравно осигуряване.

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Ха-ха-ха. Басирам се ,че geny77, dermanik ,lilliolla, Носова, big_old , caravagqio са с един и същ IP адрес в Пловдивска област, най-много 2 : един от службата и един от къщи...
  Банален спамаджия

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK