Вътрешният министър: Няма законова възможност новите документи да се плащат с държавни таксови марки

Вътрешният министър: Няма законова възможност новите документи да се плащат с държавни таксови марки

© Надежда ЧипеваНяма законова възможност таксите за издаване на лични документи да се заплащат с държавни таксови марки. Плащането по този начин не може да бъде отчетено, защото е сключен договор с фирма. Постъпленията постъпват по специална сметка, а когато се купят държавни таксови марки, парите отива в държвния бюджет. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов като отговор на питане от депутата Михаил Михайлов (Синята коалиция) защо таксите за издаване на нови документи не могат да се плащат с държавни таксови марки.


Преди време "Дневник" публикува читателско писмо за невъзможността за плащането на такси за издаването на нови документи, въпреки че това е записано в закона.


"Парите, събирани от такси, постъпват по отделна сметка за чужди средства на МВР. Те се ползват за погасяване на задължения към фирми изпълнители във връзка с придобиване на активи и ползването на услуги. Това става съгласно сключен договор, свързан с издаването на документи за самоличност, посочи министърът. Тези средства се ползват за покриване на разходи по бюджета на МВР за съответната година", допълни Цветанов.
Според него има законово основание приходите от такси за издаване на лични документи да се ползват за специални цели. Министърът каза още, че това предполага точно отчитане на постъпленията и изключва заплащането на държавни такси чрез държавни таксови марки, приходите от които постъпват в републиканския бюджет още при закупуването им.


"Таксовите марки не са платежно средство по отношение на заплащането на държавни такси за издаване на лични документи от 1996 г.", заяви още Цветанов и допълни, че ще информира министъра на финансите Симеон Дянков. Освен това той е изпратил писмо до банките, с които иска да се намали таксата, заплащана от пенсионери и хора в неравностойно положение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK