Нов вариант: Осигуровките се вдигат с 1.8 процентни пункта от 2011 г.

Нов вариант: Осигуровките се вдигат с 1.8 процентни пункта от 2011 г.

© Анелия НиколоваОсигурителните вноски ще се повишат с 1.8 процентни пункта от началото на 2011 г., а осигурителният стаж ще започне да расте с по четири месеца от 2013 г. Нарастването ще приключи през 2022 г., когато мъжете ще имат право да се пенсионират след 40 години стаж, а жените - след 37. За това са се договорили министърът на финансите Симеон Дянков и представители на работодателските организации по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов. 


Предложението е от 2022 г. да започне увеличаване и на пенсионната възраст, докато се стигне до 65 години за мъжете, и 63 години за жените. В момента те се пенсионират съответно на 63 г. и на 60 г. За тези, които нямат необходимия стаж, се предвижда да се пенсионират на 67 г.


Според разчетите на НОИ през 2022 г. системата вече би трябвало да е стабилизирана дотолкова, че да позволи пенсията да е 65% от получаваната заплата.
Евгений Иванов добави, че другото решение, до което се стигнало на заседанието, е професионалните фондове да започнат да изплащат пенсии на работниците от първа и втора категория още от догодина. Първоначално се предвиждаше това да стане най-рано през 2012 г. В момента пенсиите на тези работници се изплащат от НОИ.


"Повишаването на вноската и изплащането на пенсиите от професионалните фондове, ще намали дефицита в бюджета на НОИ с около 900 млн. лв. догодина", каза Иванов. Той добави, че от догодина самоосигуряващите се ще плащат вноски върху 450, 500 и 550 лв. в зависимост от доходите си. В момента всички се осигуряват на 420 лв.


Председателят на Асоциацията на частните пенсионноосигурителни дружества Никола Абаджиев коментира, че професионалните фондове нямат да имат проблеми да плащат пенсии от 2011 г. и че одобряват решението.


Иванов добави, че дебътат за вноските на полицаите и военните ще се води следващата година. По-рано работодателите настояха техните осигуровки да се плащат от бюджета на съответното министерство всеки месец, а не както е сега – чрез обща държавна субсидия на три месеца. Според Иванов във финансовото министерство има нагласа тази промяна да се случи.


От 2012 г. ще се върне старият режим за изплащане на болничните, според който работодателите поемат 100% от заплатата през първия ден, а НОИ ще плаща от втория ден по 80 на сто.


Представителите на синдикатите не са присъствали на тристранката, а са чакали "отвън на пейката да дойде премиерът Бойко Борисов". Вчера от "Подкрепа" и КНСБ заявиха, че няма да участват в заседанието, ако преди това Борисов не подпише споразумението, до което стигнаха миналата седмица. То беше за увеличаване на осигурителната тежест с 3 процентни пункта и отлагане на повишаването на стажа за пенсия за 2016 г.


"Синдикатите бяха уведомени за решението на съвета, което според юристите на Министерския съвет го прави валидно", обясни Иванов.


Заседанието е било прекратено, преди да се гледа бюджетът на здравната каса, тъй като председателят на НСТС Симеон Дянков е бил повикан на среща с премиера. Дебатите по този въпрос и окончателните сметки по пенсионната реформа и бюджета на НОИ продължават в понеделник.


По непотвърдена информация представители на синдикатите са отишли на среща с премиера Бойко Борисов след края на заседанието на тристранния съвет.   Този човек изперка, заяви по адрес на финансовия министър преди заседанието на тристранката лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев. Според него Симеон Дянков вече открито говори през главата на премиера. Аз имам чувството, че той търси повод за скарване и за разтурване на диалога", коментира лидерът на "Подкрепа". Искаме да разберем легитимно тази държава Сиемон Дянков ли я управлява, или премиерът Бойко Борисов, обясни Тренчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Не! Първо реформите, после парите. Без капаро!

 2. 2 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Всички българи сме балъци - видяхте ли докъде я докараха сегашните управляващи - ще вдигнат осигуровките, стажа и възрастта, минималния праг на самоосигуряващите се и т.н. и т.н. А за максималния - нито дума! Отново натоварване на редовните данъкоплатци, на дребния и средния бизнес, а за богатите - ни ума, ни дума! А за тези, които цял живот не се осигуряват? А за държавата, която не обелва дума да попълне дупката от своите невнесени вноски? Докога ще носим държавата на гърба - веднъж с нашите си данъци и осигуровки, и втори път с тяхното увеличение за сметка на некадърността на правителството! Като си мълчим като тюфлеци - ей така ще ни тъпчат и ще работим до гроб! Изцоцаха ни всички фондове, откъдето какво може, а сега всичко се стоварва върху наш гръб! Срам, резил - с нашите си пари по нашите кратуни!

 3. 3 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  но реформите трябва да се направят от правителството, не от синдикати или работодатели. а очевидно има някаква неспособност дори за най-малките стъпки у премиера...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Те ти булка, Спасов ден. По високи осигуровки. По голяма база за самоосигуряващите се. Благодарим ви синдикати! Ако след смукането на пиявиците от НАП, ако случайно ни е останала някаква кръвчица, вие се погрижихте да ни пресушат съвсем.

  Сега ако всеки излезе на улицата и утрепе по един синдикалист - ще настане такъв прекрасен ден.

 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Весело

  Хаха, форумецът mi6osp каза точният процент под другата статия !!! Още преди час.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/15/977094_tristrankata_obsujda_za_posledno_osigurovkite_i_staja/?p=0#comment-32

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на _
  _
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#2] от "danakoplatec":

  Отностно максималните прагове ("таваните" - те са направени с цел да се ПРЕДПАЗИ държавния бюджет - представи си че аз се осигурявам на 30000 лв (има хора, които наистина получават такива заплати - например директорите на мобилните оператори). Ако изляза в болничен държавата ще трябва да ми плаща по 24000 на месец (80%), вместо сегашните 1600 лв. Освен това, както е организирана данъчната тежест в момента, няма да се увеличат кой знае колко проходите ако се вдигне "тавана". Допълнително - хората, които ще се осигуряват на над 2000 лв едва ли ще са повече от 0.5%.

 7. 7 Профил на Kpuc
  Kpuc
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Лош сигнал към всички инвеститори, икономиката и без това отива наникъде, сега се бетонирахме по пътя към нулев растеж ...

  Never argue with idiots - they bring you down to their level and then beat you with experience.
 8. 8 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#2] от "danakoplatec":

  млък бе комуне.
  Не съм виновен аз че съм по умен от тебе и взимам по-висока заплата. Какво да направя по въпроса.

  А по отношение на тавана, дето толкова ти бърка в гъза- ОК да го освободят, ама едновременно с това осовбождават и тавана на пенсиите - навитак, а ?

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  При свободното падане на държавата е задължително да се увеличат осигуровките и то с много. Като съвестен гражданин аз не се бъркам в делата на данъчните и не знам колко се плащат за пенсия, но ако наистина са 16% общо вдигането трябва да е с 20%, а не с 2%.
  Решението на въпроса с пенсиите е в привличането на стотици хиляди работници от чужбина. Много стотици хиляди.

  Марш сега на работа, че заради мързеливата ви пасмина парите свършват!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "danakoplatec":

  Абе умник, ако падне тавана за осигуряване и аз се осигурявам на 40 000 лв. сещаш ли се какво ще стане като изляза в болнични за няколко месеца? Ти ли ще субсидираш НОИ да ми плаща по 32000лв. на месец болнични? А когато се пенсионирам с пенсия 30000лв. сигурно ще квичите, как така някой били с по 200лв. а други с по 30000лв????

  Или и ти си от ония социално отговорни люде дето искате да няма максимум за осигуряване, но ако може пенсиите да са равни за всички.

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Ти не си съвестен гражданин бе! Ти не плащаш осигуровки!

 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  сега се бетонирахме по пътя към нулев растеж ...
  ---------------------------------------------------

  Стига с този голословен оптимизъм!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на silvermalt
  silvermalt
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#6] от "_":

  А така - кажи им на сиромахомилите Няма държава в Европа, където да няма таван...и то таваните, съотнесени към средната заплата за съответната страна, са по-ниски от тези у нас...Плюс това хората, които взимат над 2000 лв. на месец, не могат да се нарекат богати, още по-малко милионери и олигарси. Толкова взимат например ниско ниво инженери поддръжка в ИТ бранша в големите компании, от среден мениджър нагоре в средните и по-големи компании и т.н. - т.е. най-образованите и квалифицирани хора, останали в България, които трябва да се поощряват, а не облагат допълнително...
  За увеличаване минималния праг на самоосигуряващите пък изобщо не искам да подхващам. Отново се наказва съсловие, което реално работи, не виси на гърба на държавата и останалите данъкоплатци, но няма национално представителство в тристранката. Много самоосигуряващи се, които познавам, откакто започна кризата, не изкарват 560 лв. на месец (като се извадят 25% НПР, става точно 420 осигурителният доход). Отделен е въпросът, че общо удръжките на такъв минимален доход, които биха се плащали са малко под 150 лв. колкото са удръжките на зает на трудов договор, изкарващ около 750 лв. бруто или 600 - нето. Т.е. един самоосигуряващ се, който плаща 150 лв. на държавата изкарва около 400 лв. нето, а един работещ на трудов договор - 600.
  За протокола - не съм бил осигуряван на повече от тавана и не съм самоосигуряващ се.

 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Никакви пари няма да получите без провеждане на пенсионната реформа, а тя е:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход. КОйто колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия за 3 категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА ОТ КОЯТО СЕ НУЖДАЕМ.
  Гласените досега мерки и от БСП и от НДСВ и от ГЕРБ са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.

  The biggest risk in life is not taking one.
 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ти не си съвестен гражданин бе! Ти не плащаш осигуровки!
  ---------------------------------------------------------

  Че защо да плащам, от 10 години не работя. Не стига, че държавата не ми покрива ежедневните нужди за алкохол, леки жени и хазарт, както правят на запад, а и ще иска да плащам, егати наглоста!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#13] от "delyanx":

  странно е, но все още има хора в тази държава, които са убведени, че по-умните и по-можещите са длъжни да ги хрантутят...

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  Аз не разбирам защо ти си мислиш че трябва да има болнични които да се плащат на всеки от бюджета?
  Като си болен да си се осигурявал бе! Внеси си от 40,000 сумата, па нека ти е индивидуална и да ти се преизчислява с доходност - колкото искаш - толкова ще си взимаш до размера който ТИ САМ си си внесъл.
  Аман от тъпунгери виснали на бюджета.

  The biggest risk in life is not taking one.
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#16] от "незнайния войн":

  Те не са убедени, това е факт! Наричат го социализъм, солидарност и пр. такива сложни изрази.

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#17] от "Десен":

  Абе тъпак, а прочети за какво говорим. Оня иска да няма таван на осигуряването. Аз му казвам, че ако няма, аз ще се осигурявам на 40000, но ще искам и това да получа когато аз се нуждая от системата. Кое точно не ти е ясно. Дали системата ще държавна или частен фонд не променя нищо.

 20. 20 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1408 Разстроено

  Така се получава когато няма идея и план, а се работи по метода на най-малкото съпротивление. Ще стачкуват така наречените синдикати - угаждаме. Ще контраатакуват така наречените работодатели - угаждаме.
  Ама откъде толкоз мозък и съвест и кураж да си направиш програма и да се бориш за нейното реализиране? Няма.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#20] от "biss Mark":

  Ти да мълчиш, щото ти измисли тая глупост с пенсионирането

 22. 22 Профил на elp
  elp
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "...самоосигуряващите се ще плащат вноски върху 450, 500 и 550 лв. в зависимост от доходите си"

  Дали може авторът или някой компетентен да ми обясни какво имат предвид под това изречение. Три осигурителни минимума ли ще има? И какво значи минимум в зависимост от доходите?

 23. 23 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 616 Разстроено

  До коментар [#17] от "Десен":

  ти за пореден път така и не разбра за какво говорим тук...

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 24. 24 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 497 Весело

  След като се гледах половин час в огледалото реших,че утре ще съм по-млада.Излязох в коридора и попитах дъщеря си дали ще е така,тя каза,че ще ми даде отговор ,след като дойде брат и.Докато чакахме брат и ми се обади пластичния хирург и ми каза,че няма да ми прави пласитката днес,та затова решавам,че утре ще съм един ден по стара.Сега се гледам пак внимателно и си викам,абе защо утре да не съм с един ден по-млада?!И така утре ще преценя и утре е ден!Мисля,че е време синдикатите да се разкарат изобщо от обществения живот,да започнат търтейте държавни служители,полицай и военни ,премиери,министри, президент и администрациите им да си плащат всички осигуровки всеки месец и да не ползват по 2 часа обедни почивки,пък в петък слетобед въобще да не работят с граждани и тогава да си говорим за вдигане на праговете за осигуряване,за увеличение на здравните вноски за защита на безработните и т.н.Имам и едно друго предложение-шом администрацията е толкова натоварена,ползва толкова превилегии,не може да си ползва отпуските-да се сключват временни договори с безработните да поемат част от товара на работата на администрацията,пък може би и конкуреция ще видим в работата на щатните и нещатните работещи и ще може да се подмени некачествения служител. Ха със здраве и пълноценен уикенд.

 25. 25 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1408 Весело

  До коментар [#21] от "niakoi_si":

  Приемам шегата. Човека обаче за разлика от сегашните ни политици е имал ясна позиция и светли намерения да подобри живота на немците. А тези само лъскат ..... имиджа

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Споко бе. Що мислите, че това е последно? Ега ти цирка. направо за рев. А изцъкленото даже разправя, че бюджета дето го внесъл в НС не зависи от тез неща. Идиот, най-меко казано.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Представителите на синдикатите не са присъствали на тристранката, а са чакали "отвън на пейката да дойде премиерът Бойко Борисов"

  Е това нормално ли е? Преди време написах една публикация в личния си блог. Преценете сами дали точно това не се случва - http://economistbg.blogspot.com/2010/05/blog-post_20.html

  www.economistbg.com/
 28. 28 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  " а осигурителният стаж ще започне да расте с по четири месеца от 2013 г"
  2015 г. е правилното има техническа грешка !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 29. 29 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  Циркът продължава, но какъв ще бъде резултата?
  Ето Ви уважаеми дами и господа един вариант:
  1. Правителството похарчва резерва за магистарли, метро, Лувър и Шан-з-Елизе, пенсии, Ф1 и др.подобни
  2. Европейската комисия взема предвид липсата на реформи и спира финансирането тотално
  3. София остава разкопана, щото няма пари за довършване
  4. Запо4ва екстремен туризъм, приходите от който ни вадят от кризата

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Коментарите определено са по-интересни от статията.
  Освен, че темата е същата те разкриват "богатата" душевност на българина.
  Кои са китовете в тези коментари:
  1. Лошото правителство ни вдигна осигуровките!
  Ама това, че в съседна Румъния намалили заплатите с 25%, по същата причина поради която на нас ни вдигат осигуровките с 1.8%, това на никой не му прави впечатление.
  2. Да събират осигуровки от държавните служители!
  Добре де, ами ако държавния служител получава 1000 лева и започнат да му събират по 200 лева осигуровки, но преди това държавата го компенсира с увеличение от 200 лева, какво ще се промени. Ами просто ще се назначат още 1000 души персонал, които да правят отчисленията по различните ведомства. А ако директно им намалят залатите, то това веднага ще доведе и до намаляване на заплатите в частния сектор. Ако аз съм плащал на някой свестен специалист досега заплата достатъчна за да не ми избяга и да стане държавен служител, естествено че ще му я намаля защото ще падне прагът, под който той би избягал.
  Освен това нали всички бяха съгласни, че ДДС не трябва да се вдигат за да остават повече пари и да се стимулира потреблението. Ами тези държавни служители не потребяват ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "niakoi_si":

  Тъпак ще си наричаш децата! Доста повече умен съм от теб за да ми подлайваш тука.
  Ако няма таван и има болнични кое те накара да си помислиш че ти няма да имаш индивидуална партида за здравното си осигуряване? Така както е навсякъде по света?
  Какво те накара да си помислиш че когато се говори за отпадане на тавана на пенсионно осигурителния доходо същото става приложимо автоматично и за здравното осигуряване.
  Не, не ми казвай - ще се сетя.
  За теб е едно и също защто хал хабер си нямаш че дори са отделни системи на социално осигуряване и респективно се регулират от различни кодекси и закони.
  Тъпак ще ми вика, я го гледай ти дебилчето. Първо ще четеш, после ще пишеш! Ясно ли ти е бе чукча?

  The biggest risk in life is not taking one.
 32. 32 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1549 Любопитно

  Нов вариант:

  Демек 2% и стандартно отклонение 10% дават 1.8 до 2.2%
  Вероятно всички доволни - и едните и другите победили, реформа НЯМА... Лутане и обикаляне на място, упражнения му е майката

  А според Висоцки : Бег на месте общепримиряющий....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "незнайния войн":

  Вие си говорете на солидарен принцип каквото искате. Това си е ваш проблем. Ние, десните сме хора индивидуалисти, запознати добре със пенсионно осигурителните схеми по света и затова казваме че е време солидарността да си отива в канала и да се въведат индивидуални партиди - така както е в страните към които се стремим.

  The biggest risk in life is not taking one.
 34. 34 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Пак никаква реформа, 40 години стаж при тези икономически условия са пълен абсурд. Как ще се стимулират хората да внасят вноски, след като няма да доживеят до пенсия незнам!!!

 35. 35 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 450 Гневно  До коментар [#30] от "tribiri":

  Уважаеми граждани и неуважаема стадна мърша докато търпим такива свине и техните кучета да ни "управляват" няма да има измъкване от БЛАТОТО.
  Те , тези свине не работят за благото на България и българите, а за по-дълбокото ни заблатяване и тяхното лично ЗАБОГАТЯВАНЕ.

  Да сте живи и здрави и едните и другите!
  Защото и мършата в един момент може да се превърне в гражданин, но живата мърша !!!?


  1. Бюджетните трябва да плащат от заплатите си социалните и здравни осигуровки ! И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!


  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.


  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!

  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!

  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!

  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 36. 36 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  А всъщност за какво ни е толкова скъпа "държава"???

 37. 37 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тук проследете смешната история на "пенсионната реформа".
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/blog-post_1618.html

 38. 38 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#33] от "Десен":

  Напълно съм за индивидуалните партиди. Не може човек, осигуряващ се на максимума да седи един до друг и да чака примерно в болница до бай мангал, който не е внесъл лев в бюджета. Също така е нормално да има разлика в услугите, които се покриват в зависимост от здравната вноска - да има разлика дали внасяш 10, 20 или 200 лв. на месец. Примерно да се разделят болниците на етажи, които да обслужват хората с различни вноски. Ето така ще се стимулират хората да се осигуряват. А сега всички в един кюп и така или иначе хората с по-високи доходи ходят по частни болници и пак си плащат, а вноската към държавата си е чист рекет. Това си е истината - индивидуална партида, която да е наследяема и по желание да се ползва и от членове на семейството примерно. Прости са нещата, които трябва да се направят.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 39. 39 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#33] от "Десен":

  Не виждам какво ти е дясното !!!
  Той и ББ тръбеше,че е десен. А пък, какво стана ???

  Гласуваш за Бойко,получаваш Станишеф.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 40. 40 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1812 Весело

  Честито мат“риал.
  Печелят Симеон Дянков и КРИБ.
  Всички останали лапат мухи. Включително Бойко Борисов и уважаваните форуци дето пописват тука.
  А сетне се разправяйте, кой е по-"десен" и кой е по-"бизнесмен".
  освен ако не се надявате да си получавате пенсията примерно в Чехия.

 41. 41 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#38] от "The.Teacher":
  Може да ти се иска, но няма да стане. БГ населението обича друг да му свъши работата, а това предложение означава САМОСТОЯТЕЛНОСТ - качество чуждо и даже омразно по тези земи, така че - СОЛИДАРНОСТ, ВЗАИМОПОМОЩ, РАЗНИ ОБЩИ СТЪЛБОВЕ и стълби, дето водят наникъде.........

 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Глупчовци,
  Никъде няма "чиста" система на индивидуални партиди, а в медицинското осигуряване е и невъзможно, защото Спас може да плаща малко, но ги е плащал 30 години, а някое брокерче може да плаща 5 пъти повече на месец, но ги е плащал 8 месеца и няма как след като е внесъл 10 пъти по-малко пари в касата да го обслужват на скъп етаж, защото и двамата могат да ритнат при операцията и държавата да завлече този с ниските осигуровки, а да финансира/дари/ този с високите.
  При пенсиите също е така, защото ако утре стане земетресение или наводнение, не дай Боже война, нали ще хванат за крачола да работи и този дето не се осигурява, а той защо да мре по фронтовете или гасейки пожари при положение, че правителството го е отсвирило?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#31] от "Десен":

  Тъпак си и пак ще ти го кажа. Ей тъй за да завърша аз, защото ти започна с обидите. Мой ред е

  За това колко си умен се вижда от това което си написал. Както и от това, че грам не си прочел това което коментираш. Никъде не съм споменавал здравно осигуряване. А говорех за болнични. А ама те не са ли от здравното? Не, не са. Изненада! Чети. Чети това което са написали другите, чети и това което си написал ти преди да натиснеш Ентер-а.

  Апропо, за едно си прав, аз също като теб съм тъпак, че ти се връзвам на акъла и се занимавам с теб

 44. 44 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Щом тристранката го е решила като двустранка, значи нищо не е решено.

  По интересно е , какво са получили работодателите , за да са съгласни. Ако е както подозирам- всяко увеличение на осигуровките да е главно за сметка на работещите, краят на преговорите в тристранката се отлага за неопределено време. Синдикатите ще се погрижат да покажат, че защитават кауза. Ще притиснат пластилинчо с излизане от тристранката , протест със свирки , ще си го помачкат и оформят по тяхному. Следва нов цикъл-на работодателите итн.

  Пластилинчо ли?Той,да,Той.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":

  Възможно е другарю. Някой хора в БГ отдавна сме минали на индивидуални партиди за здравно осигуряване. Противозаконно е, ама го правим. Плащаме си на ръка на докторчето за преглед, после си плащаме за изследванията, после ако се наложи операция и там ще плащаме и то в килолевове, ако ме разбираш. До там ни докараха твойте социализми. Отделно и здравна вноска си плащаме, ама то това не е осигуровка, а данък здраве за мангали, пенсионери и държавни пиявици. Т.е. аз плащам, а те се лекуват.

  А някой са открили и още по добра система. Тия горните - нищо не плащаш - ни солидарно, ни индивидуално, пък те лекуват????

  Та така за това какво може, какво не може и пр. На тоя свят всичко е възможно.

 46. 46 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Синдикатите преговарят със Симеон Дянков.
  Искаме 400 лева минимална работна заплата и вдигане на осигуровките с 5 на сто.
  ОК - отвърнал финансовият министър - предлагам ви 800 лева минимална работна заплата, да вдигнем с 20% пенсионните осигуровки, които да се поемат изцяло от работодателите!
  Вие се шегувате! - възкликнали хората от синдикатите.
  Е, вие започнахте първи! - отвърнал Симеон Дянков.

 47. 47 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":
  Да, съгласен, но никъде няма толкова кражби, толкова алчни управници,дето за пари имрат деца и старци и онкоболни, никъде няма толкова мързеливци, никъде няма такива като нас, затова говориш празни приказки. Това си е утопия, уравниловката не става тука, щото не обичат способните хора да ги прекарват и се съпротивляват, да! Затова добрите лекари ще взимат допълнително, добрите въб всяка професия трябва да вимат повече, а не да са равни с лайнарите?

 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#35] от "mars_attack":
  Поредната изцепка на мърша, която мечтае да стане държавен служител за да може да се корумпира! Предполагам, че в същото време се самооценява като дясно мислещ. В същото време имаме типичен случай на ултра ляв комунизъм.
  В коя европейска държава уважаеми военните и полицаите не получават заплати при пенсиониране?
  В коя европейска държава уважаеми средната заплата на държавните служители е толкова близко до средната за страната?
  Питам, но не очаквам да получа отговор!
  Ултрасите при комунистите по дефиниция са ниско образовани и няма как да са запознати с отговорите на тези въпроси. Ако бяха нямаше да са комунисти.


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Аз за съжаление не съм на индивидуален мед.план, а си плащам без прекъсване от самото начало, въпреки, че имам личен лекар от 1 година, защото казаха, че ще глобяват който няма. Дори не съм си взел още книжката. Т.е. досега само съм давал, но не смятам, че системата е толкова зле, защото миналата и тази година оперираха баща ми два пъти, в Пирогов и четвърта и двата ръти без пари. По точно в Пирогов платих за безкръвна 800 лв., но обикновената беше без пари. Единствено ми искаха две банки кръв. Затова в тази област оплакванията са малко пресилени. Друг е въпросът, че от всички здравни каси по света се краде на поразия, затова и се изоставят като практика.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на tsonko
  tsonko
  Рейтинг: 5 Неутрално

  да се разкарат тези синдикати и да започва пенсионната реформа час по-скоро. хората трябва да се научат да работят доста повече, стига са мързелували.

 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#46] от "vloti":

  Не ти е удачен римейкът, защото Симеон Дянков би хвърлял шапка до тавана ако минималните заплати скочат на 400 лева. Това би означавало повече ДОД, повече осигуровки, повече потребление, а от там и повече ДДС.
  Ако някой е против 400-те лева мин заплати, то това не е правителството, а бизнеса, който трябва да ги плаща.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Дянков е смешен вече! Не ги вдига с 2 пункта щото той и Трайчо трябва да си подадат оставките задето излъгаха миналата година да се свалят осигуровките с 2%! ЖАЛКИ СЛАБОХАРАКТЕРНИ ПАРЦАЛИ! ТОВА СА ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ! НЕКАДЪРНИЦИ!

  ШУШУМИГИТЕ ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ СА Пълен кошмар който заплашва да се превърне в трагедия! АННА МАРИЯ БОРИСОВА Е РЕЙГЪН В СРАВНЕНИЕ С ТЯХ!

  Да припомня какво казваха Трайчо и Дянков преди 1 година? Припомням:
  1 Ще намалим осигуровките и така ще увеличим приходите в НОИ като повече компании ще излязат от сивия сектор
  2 ще се увеличат инвестициите
  3 ще се създадат 100 000 работни места

  РЕЗУЛТАТА:
  По точка 1 допълнително се СРУТИХА приходите на НОИ и това създаваше проблеми и несигурност цяла година! Сивия сектор чупи рекорди!
  По точка 2 СРУТИХА се инвестициите в Б-я
  По точка 3 Безработицата е невиждана от 10 години!


  ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ ЩЕ УНИЩОЖАТ ГЕРБ АКО НЕ БЪДАТ УВОЛНЕНИ НЕЗАБАВНО! И ДВАМАТА СА СЛАБОХАРАКТЕРНИ И ДВАМАТА ПОДЛЪГАХА БОРИСОВ И КАБИНЕТА ДА СВАЛИ ОСИГУРОВКИТЕ И С ТОВА СРУТХА ПРИХОДИТЕ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ФИРМИ ОТИДОХА В СИВИЯ СЕКТОР! ТРЯБВА СИЛЕН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР СЪС СИЛЕН ХАРАКТЕР КОЙТО ДА БЪДЕ УВАЖАВАН В ОБЩЕСТВОТО А НЕ ШУШУМИГИ КАТО ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ! САМО СЪС СИЛЕН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ЩЕ ИМА УСПЕШНИ РЕФОРМИ! ЧОВЕК НА КОЙТО ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ДА ВЯРВА И ПОДКРЕПЯ В РЕФОРМИТЕ И БОРБАТА СРЕЩУ ЛЕКАРИ, ЧИНОВНИЦИ, СИНДИКАТ И ВСЕКВИ! ЧОВЕК КОЙТО ДА ВДЪХВА ДОВЕРИЕ И РЕСПЕКТ В ДЪРЖАВАТА ЧЕ ЗНАЕ НАКЪДЕ НИ ВОДИ А НЕ КЛОУНИТЕ ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ КОИТО ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ КАБИНЕТА И ДЪРЖАВАТА!

  Тези двамата цяла година унищожаваха Бойко и ГЕРБ малко по-малко и накрая ще го срутят окончателно! 6% от десните избиратели са се оттеглили вече! А цяла година внасяха несигурност и нестабилност в кабинета! Пълни смешници които накараха цялото правителство да изглеждат като парцали! ЖАЛКИ И СЛАБОХАРАКТЕРНИ! Свалиха осигуровките с 2% от там бюджета загуби 400 милиона и цяла година заради тези пари ту се вдигаха ту се сваляха всеквивидове данъци от окето 1/3 от хората си мислят че вече възрастта и стажа са вдигнати! 1/3 си мислят че вече данъците са вдигнати! А те дори ги свалиха и се самоубиха по този начин! 1/3 си мислят че половината болници са закрити! Надявам се премиера да се събуди и да сложи край на целият този хаос защото нещата изглеждат ужасно! Не може всеки ден да се сменят мненията и вески ден да има промяна! ТРЯБВА СТАБИЛНОСТ И ПРЕДСКАЗУЕМОСТ! ПЪЛЕН КОШМАР Е!АКО НЕ ИЗГОНИ СЕГА ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ Е КРАХ И ФИАСКО ЗА БЪЛГАРИЯ! И ПАК ЩЕ ИМА НЕСИГУРНОСТ И ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ! ТЕЗИ ДВАМАТА ДА ПРАВЯТ РЕФОРМИ Е ВСЕ ЕДНО АННА МАРИЯ БОРИСОВА ДА ПРАВИ РЕФОРМИ - КРАХ!

 53. 53 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Бойко най-накрая го разбра и е напълно прав - ДАНЪЦИТЕ НИ СА СКАНДАЛНО НИСКИ! АБСУРДНО НИСКИ! Ние сме в десетте страни с най-ниски данъци В СВЕТА И ТО СПОРЕД МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА KPMG! Като преди нас са само износителките на петрол и страните с така наречените офшорни зони! А тези с петрола основно арабските страни като Саудитска Арабия-износител №1 на петрол в света!!! Дори Швейцария е след нас по данъци! Шокиращо е как въобще има пари за социално дейности и как не сме фалирали!

  В същото време какъв в отговор на скандално ниските данъци бизнеса НЕ само НЕ се изсветли и НЕ излезе от сивия сектор ами НАПРОТИВ! Колкото повече им се намяляваха осигурвките толкова повече се увеличаваше сивия сектор за да достигне РЕКОРДНИТЕ И БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИ СТОЙНОСТИ ТАЗИ ГОДИНА! Строят си дворци и нагло казват че слизат от самолетите на майбах а не плащат дори по 300 лева заплати с месеци наред!
  РЕВИЗОРО ГО КАЗА ПО БТВ - 9 милиарда е сивия сектор!
  Според повечето икономистите е малко по-малко между 7 и 8милиарда!
  Росен Ппевнелиев днес го потвърди като според него е около 7 милиарда сивият сектор което също е уникално много като цифра:


  http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/1879999927-Sivata_ikonomika_u_nas_vazliza_na_okolo_7_miliarda_leva.html

  КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ:
  40% от икономиката в сиво
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=641301

  Близо 40 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на България се произвежда в сивата икономика. По този показател ни изпреварват само Латвия и Естония. В Европа сенчестият бизнес дава около 1,8 трилиона евро. В Германия и Франция размерът му е около 1/8 от официалния БВП.

  Това показва проучване в 31 страни на международната консултантска компания “А. Т. Kearney”.  Обявиха ни за данъчен рай! В топ 10 на света според изследване KPMG

  България е в челната десетка страни в света с най-ниска ефективната ставка на подоходния данък и осигурителни вноски за 2010 г.

  Това сочи изследане на KPMG, цитирано от Investor.bg. За да са съпоставими данните, за база е взет годишен доход от 100 000 долара.

  Класацията е направена като изчисления каква част от годишните приходи на жител се прибират от държавата като данък и осигуровки. По тази методика общата данъчна тежест на преките данъци у нас е 12%. В Швейцария е 15%. В Хърватия, Швеция, Япония - над 50%.

  Единствено Хонконг, данъчни убежища като Бахамските острови с пряко облагане от 2%, както и страни- износителки на петрол, като Саудитска Арабия са преди нас в класацията.

  Глобално според проучването жителите на европейските страни като цяло плащат най-високи преки данъци. След тях е населението на Азиатско-тихоокеанския регион, а Южна Америка остава с относително най-ниските подоходни данъци. Класацията обаче не отчита степента на развитост на социалната мрежа в отделните страни.

  Сравнителното проучване на KPMG на преките данъци показва още, че в последните 8 г. има тенденция на повишение на данъчните ставки. То е най-осезаемо в държави от ЕС- като във Великобритания и Ирландия то е било най-чувствително. Гърция, Португалия и Франция са други примери за скок на данъците. Има и обратни примери - в Дания, която миналата година бе с най-висок ДОД, ставката вече е намалена.

  Рискът от фалит на държавата България е намалял. Това пък пише в последния доклад на CMA, организацията, която мери нивото му чрез цените на застраховката срещу фалит на всички държави. Цените на нашата са намалели до 82 и са паднали до 275 базисни пункта. Така те са много по-ниски от тези на Румъния, Гърция и други. (24часа)

  На нас ни беше неудобно, когато говорих с премиера на Унгария и с канцлера на Германия, ми беше неудобно да кажа какви данъци имаме, толкова ниски и не случайно Брюксел в момента заради такива като нас, които държат толкова ниски данъци искат да въведем единни данъци в Европейския съюз и само ние сме против, защото ние направихме от България данъчен рай, а ти ми казваш, че с 1,5 или 2, ако се вдигне една осигуровка и по-точно ние не я вдигаме, а възстановяваме каквато беше през миналата година, ще валираме бизнеса. В Европа се готвят срещу нас да въведат санкция, не санкция в истинския смисъл на думата, а да направят уравниловка на данъка точно срещу такива като нас, защото Орбан, като чу моите данъци, каза: "Чакай, аз имам 25 % ДДС". Ние когато Дянков ми каза и имаше такава тема от 20 на 21 % да се вдигне българският бизнес и всички казаха, че държавата ще фалира, а Унгария работи с 25 на сто. Те ще въведат плосък данък, но на 16 на сто, а ние сме на 10 на сто. Ние сме толкова по-добри, че просто няма накъде. Божидар Данев, трябва когато види Дянков да му целуне ръка и да каже "Добре, че държиш такива данъците". Защото, най-лесно е да се вдигне данъка и да се събере прихода в бюджета. Ние не го правим точно заради бизнеса и работодателите. Трябва да има малко и от тяхна страна трезва оценка и не трябва да им наливаме с такива изказвания вода в мелницата!

 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#53] от "merkel":
  И което е най-смешно, тези ултраниски данъци, които кореспондират с ултрадясна политка, са въведени по времето на "лявото" управление!
  Така, че не само данъците ни не са наред. Цялата ни политическа класа се смахнала.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#53] от "merkel":
  Какъв човек си, странна птица, да повтаряш медиите, като папагал, много странно?
  Не мога да те разбера, какво работиш, жена ли си, мъж ли си?
  Учен ли си, те повечето преписват, пенсионер ли си, 4е имаш време за това, не знам, много си странен....

 56. 56 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Бойко, пусни хората да работят! Целите им семейства ще гласуват за тебе!

  Г-н Борисов целия МАДРИД в момента е разкопан! Питайте приятелят си Калдерон собственик на строителна фирма и РЕАЛ М! И не защото улиците им бяха толкова лоши а защото така се възстановява икономиката създават работни места икономика с долавена стойност и парите пак се връщат в държавата! Тоест колето се завърта!

  Ако трябва създайте специален закон ПАТРИОТИЧЕН АКТ както американците след 2001 направиха но пуснете хората на работят по ХЕМУС София-Калотина Марица Струма и т.н. Освен десетките хиляи работнизи съпругите им майките и бащите им децата им всички в семейството на които давате хляб ще гласуват за вас!

 57. 57 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Аз я управлявам държавата, г-н подкрепа. Аз данъкоплатеца,

  избирателя, гражданина . Аз съм краля и правилата са такива та

  я управлявам чрез слуги. И не ги карам насила, а те са натискат.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 58. 58 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#55] от "jtkjtk":

  Не, той е форумен идиот. Във всеки форум си има такива екземпляри. То ако се огледаш ще ги видиш и по улиците. Познават се лесно по погледа и субстанцията провесена от устата им

 59. 59 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 506 Гневно

  Пак ЛЪЖНИ С КОСМЕ! Кой ще вземе пенсия след 65 ,като стедния стандарт на живот е 63 за мъжете в България( ако стъкмистиката не го е увеличила вече)и 65 за жените и откъде хората ще съберат 40 години трудов стаж ?
  Пак някой се Насраха ! Тези хора нямат срам ,как ще се изхранват няколко поколения? Ако продължават така и тези са поредните Пътници.

 60. 60 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Вече е 17.20 и вариантът остаря. Сменяйте заглавието!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 61. 61 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Има едно понятие "моряшки английски". Звучи като: един гаща плява, да ядеш нащо магаре си.
  Има журналистически български. В него няма глаголни времена.
  "Осигуровките се вдигат". Кога станало, що станало, ама ще стане ли въобще, ами ско не стане... Бимааму, че е само предложение, дето не е гласувано. Ако им вярвахме, сега ще има осигуровки от 0, 1,5 2 и 3%. Щото тия предложения от последните седмици, също са вече станали, според медиите.
  Че и глаголът възвратен. Сами се вдигат, тяхната мама!

 62. 62 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ТРЕНЧЕВ УНИЩОЖАВА И РАЗКОСТВА ДЯНКОВ! БИЛ ИЗПЕРКАЛ ТОТАЛНО:
  "Снощи последно е казал, айде да не е 1.50, 1.80, което вече, аз имам чувството, че той търси просто повод за скарване и разтурване на диалога. Той предлага 2013-та, значи да не е така, да е иначе. Накрая и за 1.95 ще се бори, което е глупаво. Той вече открито говори срещу премиера и така. Аз просто недоумявам какво му става на тоя човек, той изперка нещо. Караме с преговори да търсим решения, докато той умишлено ни тласка към конфронтации и конфликт", заяви Тренчев.

 63. 63 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#43] от "niakoi_si":

  Браво, така е прав си. Болничните се плащат от НОИ а не от НЗОК.
  А от кой фонд?
  ДОО ли, ТЗПБ ли що ли?

  The biggest risk in life is not taking one.
 64. 64 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#48] от "tribiri":

  Проблем е че идиотите в милиционерските държави не са малко !
  Нищо че за тях се отнася постулата " Наречи го милиционер и не го обиждай повече !"
  А , че " гербер " си е диагноза на психично заболяване - това вече е ноторно известен факт !

 65. 65 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#33] от "Десен":

  Не знам дали си десен, ма си завършен кретен.
  И в кои точно от "страните към ,които се стремим" има частни партиди? И кога точно десните, християндемократи да кажем общо, са се отказали от солидарния принцип?

 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#65] от "pyn":

  Всеки си има страна към която се стреми В 90% от страните от ЕС, капиталовия принцип на пенсионно осигуряване е по силно представен от колкото у нас. Никъде няма 100% капиталов. Но у нас капиталовия е толкова смешен процент, че напрактика, много хора даже не знаят, че съществува. Реално като за социалистическия ЕС мисля, че едно 30:70 в полза на солидарния не е проблем да се въведе в БГ. Макар, че за да е стабилна системата трябва капиталовия да е от 50% нагоре. Но и 30% пак би било нещо смислено.

  Но сегашното си е див комунизъм идейно и пълна цигания като изпълнение!

 67. 67 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Пък и проумейте едно - каквото и да правите с вноската и възрастта за пенсиониране, тая система в сегашния и модел е обречена на провал:

  1. Консумиращите са много, а и нарастват с още по бързи темпове. Това е необратим процес и се нарича застаряване на населението.

  2. Тия дето пълнят системата - намаляват прогресивно. Една част емигрират, друга част въобще не се раждат, трета част съботират системата и то с право, понеже могат да смятат и знаят че е обречена.

  3. Една огромна купчина от консуматори в системата имат минимален или никакъв принос като пълнители преди това - социални пенсии, инвалидни и най вече шапкари и държавни пиявици.

  Е няма такава математика която може да закрепи тая система физически. Това са съвсем прости числа и не се иска много акъл да разберете че и до 70 години да се работи и 30% да стане вноската - все тая - ще гръмне.

  Та тия дето пълните системата - не разчитайте да консумирате от нея. Сега храните родители, шапкари и разни пиявици. Вас няма кой да ви храни, щото балъците намаляват много бързо.

 68. 68 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#65] от "pyn":
  Имаше една песничка:

  Леви,десни,леви десни
  ще вървим напред!
  ...
  Само че аз вече се обърках в нашата държава, кои са леви и кои десни.
  Тия дето уж били леви, като бяха на власт се изтрепаха да свалят данъците.
  Тези пък дето се наричат десни тука във форума искат всички да получават еднакви заплати.
  И сега вече си обяснявам защо детската песничка продължава с:
  ...
  Купихме си пушки ...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 69 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#66] от "niakoi_si":

  Солидарният принцип е измислен не само защото плащаш, да кажем, пенсията на баща си и майка си. А я си представи, че утре, не дай боже, ти се случи нещо, кой точно яе плаща твоята? В "партидата" си няма да си събрал и за 5лв пенсия.
  А иначе, ако и ЕС е социалистически, не знам, може би хора като вас да вземат да си намерят некой остров и да си основат една либертарианска държава. Не съм чул да има засега такава.

 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#67] от "niakoi_si":
  Не е това основния проблем според мен.
  Основния проблем е, че Здравната каЦа е държавна. Т.е. няма никакъв контрол при разходването на средствата.
  Имам възможност да сравнявам, защото имам допълнителна медицинска осигуровка в частен фонд. Когато реша да ползвам нея, съответния човек от фонда си отваря очите на четири, какво точно ми лекуват и колко струва.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#69] от "pyn":

  За такива случаи които хипотезираш има две решения:

  1. Социална пенсия - плаща се от държавата на нетрудоспособни хора. НО ТЯ СЕ ИЗДЪРЖА ПРЕЗ ДАНЪЦИ. Защото това е социална функция.

  2. Застраховка

  Измислили са го хората. И много по прогресивни и добре работещи пенсионни модели са измислили. Но вие си предпочитате солидарно-разходопокривни. Ми хубаво. Ама той ще гръмне. И не защото аз не го харесвам, а защото биологията и математиката не му позволяват да оцелее Дали това ти харесва няма никакво значение.

 72. 72 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#70] от "tribiri":

  Що пък омеша сега здравната каца. Не че и там не е същия солидарно-социален батак, ама тук сме на вълна пенсии.

 73. 73 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#67] от "niakoi_si":

  "трета част съботират системата и то с право, понеже могат да смятат и знаят че е обречена."

  Браво! Така си е!

  The biggest risk in life is not taking one.
 74. 74 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Има огромна разлика между трудещите се в частния сектор и тези в държавния. По принцип става дума за пари, но за въпросът за първите е винаги един: „Как да похарчим едни пари?”, докато вторите се питат най-често: „Как да спечелим едни пари?”.
  За съжаление хората, които сега вземат решения за бъдещето на държавата в по-голямата си част са били винаги на държавна службичка. Бизнесът, доколкото той е различен от държавно-общинското крадене на средства няма думата. Всички са се събрали и гледат как да издоят едно мляко от една крава, а никой не забелязва, че кравичката вече почти е сдала багажа. Никой не мисли за повече приходи от реално повече и по-квалифициран труд, а се смятат едни проценти, въртят се едни химикалки и гледаме да нагласим приходите, за да стигнат да покрият разходите, които обаче стигат за да оцелеем. Не може да гледаме домати и краставици и да искаме пенсии повече от 200лева. Не може една система да пенсионира държавни служители(на кого ли служат?) с по-големи заплати и обезщетения от инженери, ИТ специалисти, професори и да искаме да сме конвертируеми пред света. Какво ще изнасяме? Какво ще произвеждаме?

 75. 75 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1812 Весело

  А, само толкова ли лизаческа Дянковска паплач се е разписала тук. Айде, бе, мързеливци, насъскващият интригант има нужда от вашите лиги. Смучете, бе.
  Днес Вирусът Дянков извъртя номер на Бойко Борисов. От онези калните номера, които не се забравят. И за това упражнението по договарянето ще се повтаря отново.
  Стига Вирусът Дянков да не извърти поредното си калташко изритване към министер-председателят.
  А най-полезно за премиера е до следващият кръг на преговорите минфинът да е друг човек.
  Апропо Вирусът да не прехвъля цялата отговорност върху КРИБ. Тея не носят на майтап, колкото минпреда.

 76. 76 Профил на petronito
  petronito
  Рейтинг: 284 Весело

  Уважаеми" някои си" вживяваш се като администратор и коментираш всички - ти ли си наи отворения? Направил ли си сметка ако някои те осигурява колко осигуровки месечно ще ти плаща? За твоите 40 000 лв.На ясно ли си четвоя работодател като ти вземе болничния за първия ден ще трябва да ти плати 1450 лв.?Ти да не си футболист от ранга на Бербатов? Като дете си мислех какво ли ще стане ако всеки българин ми даде 1 една стотинка = 80 000 лв. Това го мислят и днешните управлявящи - но не мислят за стотинки а за левове !

 77. 77 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 450 Неутрално

  дянков, или вдигай данъците на мутрите, или изчезвай!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  най-малко с 20%%%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  корпоративно подоходно облагане!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  1%%%%% данък сгради, от пазарна стойност!!!!!!!
  20%%%%%%%%%%ДДС за туризма!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  100%%%%%%%%%%%плащания по банков път!!!!!!!!!
  6%%%%%%ддс за печатни издания!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  8%%%%%%%%%%ддс за лекарства!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  дянков, на две магарета плявата, можеш ли да разделиш??????????????????????????????????????????????????????
  64 на две, е 32 хиляди ченчета, да съкратиш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  на останалите, пенсионната възраст да повишиш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  8,6 %%%%%%%%%%%%%да осигуриш за здравеопазване!!!!!
  от тях 18%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%за лекарства!!!
  вместо25-30
  6,5%%%%%%%%%%%за образование, дянков!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  за мно 0,75%%%%%%%%%дянков!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  за мвр и съдебна система 600 милиона дянков!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  не 1,2млрд!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  12 млрд. за пенсии дянков!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  .........................................или.........................................................
  ЕВРОПЕЙСКИ БЮДЖЕТ............................ИЛИ АУТ ДЯНКОВ!!!!!!!!!!!
  ...........ПРЕДСТАВЕН В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ........................................ИЛИ...........................................................
  ЕВРОСЪЮЗА ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ, ВЪВЕЖДА ЕДИННА ДАНЪЧНА
  СТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 78. 78 Профил на UFO
  UFO
  Рейтинг: 395 Любопитно

  По повод написаното в статията: "...мъжете ще имат право да се пенсионират след 40 години стаж..."

  В цялата тази какафония, нещо ми се губи и не ми стана ясно, ако някой внася 39 години за пенсия и вземе, че "гушне букета" няколко месеца преди пенсионирането, то какво става с парите, внасяни 39 години?!?!?!

  Къде отиват и какво става с тях? Защото 39 години по 12 месеца по не стотинки, а левчета, ами това си е цифра, нали така?

  А и не говорим за единичен и изолиран случай! При такива условия на живот, то КОЛКО ОТ НАС изобщо ще доживеят до пустата му пенсия...

 79. 79 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Предпоследната идея е още от 1 януари догодина професионалните частни пенсионни фондове да започнат да изплащат срочни пенсии на категорийните работници.По последни данни тези пенсии ще бъдат по около 80 лева.Как са управлявани средствата в частните фондове можем да разберем като сравним размерът на активите в момента, който е 465 млн. лв.,и е по-малък от сумата на преведените вноски, които са 537 млн. лв.

 80. 80
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:14 на 16/10/2010 от неговия автор.

 81. 81 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 450 Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/1-2-80.html
  До този момент не са направени разчети каква ще е средната срочна пенсия на категорийните работници.Вероятно са направени,но не смеят да ги кажат. Известно е, че парите в професионалните фондове не са достатъчни поради смехотворната доходност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK