Дянков: Промените в осигуряването ще балансират бюджета на здравната каса и НОИ

Симеон Дянков

© Анелия Николова

Симеон ДянковПовишаването на осигурителните вноски с 1.8 процентни пункта и плавният растеж на осигурителният стаж ще балансират бюджета на Националния осигурителен институт през 2015г. Това заяви в интервю за Дарик радио вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.


Изявлението му дойде ден след като правителството и работодателите си стиснаха ръцете вноските да се вдигнат с 1.8 процентни пункта от началото на 2011 г., а осигурителният стаж да започне да расте с по четири месеца от 2013 г. По план нарастването ще приключи през 2022 г., когато мъжете ще имат право да се пенсионират след 40 години стаж, а жените - след 37.


Вчерашното поредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество премина без участието на синдикатите, които останаха извън залата в знак на протест срещу предложенията на финансовия министър. По-късно представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" отидоха на среща с премиера Бойко Борисов и изразиха "умерен оптимизъм", че настояването им стажът да започне да расте не от 2013г., а от 2015г., ще бъде прието в крайна сметка.

Бюджет 2011 е бюджет на сигурността, заяви Симеон Дянков

За утре е насрочена поредна сбирка по темата за осигуровките, като нареждането на премиера е на нея да бъде постигнато окончателно споразумение.


"Влязохме в сегашните разчети влязохме, защото искахме да балансираме едновременно две системи - системата на здравната каса и системата на НОИ. Тези 1.8 процента идват заради това. Те балансират консолидирания бюджет, в който влизат, както знаете, и здравната каса, и НОИ", каза днес Симеон Дянков. 


Той уточни, че за Бюджет 2011 сметките биха излезли точни при вдигане на вноската в диапазона между 1. 5 и 2 %, но за да се балансира в дългосрочен план бюджетът на държавното обществено осигуряване, най-добрият вариант е за ръст от 1.8 на сто. Тази сметка излиза единствено при условия, че частните пенсионни професионални фондове започнат да изплащат пенсии от началото на следващата година, добави вицепремиерът, според когото частните фондове имат готовност и желание да направят това.


"Изперкване може да се получи само ако започнем да водим несериозна фискална политика" - така Симеон Дянков коментира вчерашната реплика на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, че "е изперкал".


Помолен да обясни разногласията си с икономическия министър Трайчо Трайков по вдигането на осигуровките, Дянков заяви: "От икономическа гледна точка вдигането на данъчната тежест е трудност и за бизнеса, и за създаването на нови работни места. Но ние връщаме една част от осигуровките, това беше антикризисна мярка. Ние ясно го казахме, като ги намалихме с 2% - това е антикризисна мярка, временна мярка. България вече излиза от кризата".


Финансовият министър отрече да има противоречия и с премиера по темата с осигуровките, като подчерта, че двамата говорели много по темата и спорели, но въпреки това работели добре.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Данъците, които правителството не иска да въведе
  Правителството упорито търси парите, които не му достигат. Засега пробва с осигуровките. Има време да опита и с някои данъци.
  Властващите търсят парите там, където не е редно. Както и да смятат, както и да въртят сметките, парите, които могат да вземат от доходите ни, са ограничени, лимитирани са. Защото всеки си прави сметка колко може да даде и ако процентите нараснат над неговата лична граница, просто спира да ги дава, спира да плаща. Умеем го това, обиграли сме се в неплащането на данъци и осигуровки...

  Пари и овце се броят на изхода, не на входа..."

  Още: http://redor.bg/#/Article/id=1729857

  stog
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Продължава да е тема табу проблемът с плащането на месечните даници и осигуровки по троудови правоотношения с цяла пачка платежни нареждания. Ето по това личи, че една голяма част от икономиката - именно дребният бизнес - не е представен в тристранката. Защото днес една фирма с 1-3 души персонал пръска месечно по 10 до 40 лева (като в първия случай обаче се плаща и абонамент за електронно банкиране), за да плати на НАП вноски на стойност 100-300 лева. Можеше спокойно това да бъде изтъргувано на масата за преговорите и за 90% от фирмите увеличение на разходите нямаше да има. Абсолютно по същия начин трябваше да бъдат резнати и ваучерите за храна, върху които осигуровки не се внасят. До тях малка фирма трудно може да се добере, нито пък си заслужава администрирането им заради 2-3 работника. Но като нямаш представител в тристранката, няма и кой да повдигне въпроса

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на researcher
  researcher
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Повишаването на осигурителните вноски с 1.8 процентни пункта и плавният растеж на осигурителният стаж ще балансират бюджета на Националния осигурителен институт през 2015 г." - това е просто лъжа и тя може да се докаже с прости изчисления.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  ...но ще дебалансират бюджета на плащащите.

 5. 5 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тези 1,8% трудно ще балансират, при положение, че МВР и псевдоармията продължават да го дисбалансират и с текущите си харчове и с бълването на ранни псевдопесионери получаващи 20 заплати на куп. Такъв по мащабите си паразитизъм няма как да не убие жертвата си. Ние си отиваме като народ.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 6. 6 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво на ДОКТОР Тренчев, за точната диагноза!!!

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 7. 7 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Балансираният държавен бюджет 2010 на Дянков така се разбалансира още първите два-три месеца, че трябваше да мине през основен ремонт.
  Сега пак балансира бюджети.
  Проблемът е , че този не може да балансира нищо- опитвайки да запуши една дупка , прави друга, по-голяма. И с този си проблем просто не става за финансов министър.
  А пък за министър на финансите на страна в криза съвсем не става- няма време да се учи.
  Налице е и допълнителното влияние на пируетите , хрумките и изхвърлянията по финансови, данъчни и икономически въпроси на шефа му- дилетант във всички области на човешкото познание, с което се постига неописуемия ефект на некадърност на куб.


  Съчетанието дянков-боко е смъртоносно за икономиката на страната.
  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 8. 8 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Никакви 1,80 %, а завъртане на 180 градуса от утре и нещата приключват. Намаляват се още с поне процент вноските от сегашните нива и се изпълняват всички условия на работодателите.

  Всички искат излизане от кризата, а единствения клиент на държавата е бизнеса. И щом има индикации на икономическо съживяване, то трябва да бъде подкрепено. Пропиляните петнайсет месеца

  и ощетили всички и дори поколенията напред са огромен грях на социалния слуга дори излизащ от рамките на чисто политическата отговорност. Утре трябва да чуем поне името на новия на този пост.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 9. 9 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 470 Неутрално

  След като премиера обяви вдигането на осигуровките няколко часа след като Дянков се похвали, че такова няма да има и че точно това е най-големият успех на България и на финансовата политика всеки човек с чувство за лично достойнство би си подал оставката. Дянков не само, че не го направи, ами се обърна на 180 градуса и се опитва да ни убеди, че не си противоречи.

  А глупостите за запълване на дупката в НОИ са върха на наглостта. За да се запуши въпросната, трябва увеличение не с 1,8 а поне с 20%, което разбира се моментално би убило цялата икономика.

 10. 10 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Весело

  дянков е лъжец!!!

  Времето е наркотик, много от него убива.
 11. 11 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това ли са реформите в здравеопазването? Някой би ли обяснил защо в целия ЕС има свръхпроизводство да мляко ,а в БГ използват заместители , китайските заплати са равни на българските , изнасяме по евтин ток , а в Бг се отопляват на внос дърва и въглища . Това някаква изчанчена тактика ли е ? 45 + 20 години Цирк България.

 12. 12 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дянков отчита ли демографските промени през годините ?

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#12] от "anzug":

  Не,ще ги отчете след преброяването ни,но дотогава парите ще са усвоени.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Означава ли това, че те (ГЕРБ) са разбалансирали бюджета на здравната каса и НОИ след като намалиха осигуровките?!

 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Временни мерки за диваци. Това въвеждат.

  The biggest risk in life is not taking one.
 18. 18 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 443 Разстроено

  Бойко връща България в 90-те. Повсеместен социализъм, електорално мнозинство от пенсионери, лумпени, безработни, чиновници и ченгета. Хаос в икономиката и ниска събираемост на данъци. Мутрите са успешно замесетени с полицаи, данъчни, митничари и политически назначения на ключови постове. Неконтролирано нарастване на вътрешния и външния дълг, лобизъм и мафиотщина. Всеки се спасява поединично, а заниманието с дребен бизнес губи икономически смисъл .... и после идва фалита на държавата. Познато ви е, нали

 19. 19 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  ШУШУМИГИТЕ ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ СА Пълен кошмар който заплашва да се превърне в трагедия! АННА МАРИЯ БОРИСОВА Е РЕЙГЪН В СРАВНЕНИЕ С ТЯХ!

  Да припомня какво казваха Трайчо и Дянков преди 1 година? Припомням:
  1 Ще намалим осигуровките и така ще увеличим приходите в НОИ като повече компании ще излязат от сивия сектор
  2 ще се увеличат инвестициите
  3 ще се създадат 100 000 работни места

  РЕЗУЛТАТА:
  По точка 1 допълнително се СРУТИХА приходите на НОИ и това създаваше проблеми и несигурност цяла година! Сивия сектор чупи рекорди!
  По точка 2 СРУТИХА се инвестициите в Б-я
  По точка 3 Безработицата е невиждана от 10 години!


  ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ ЩЕ УНИЩОЖАТ ГЕРБ АКО НЕ БЪДАТ УВОЛНЕНИ НЕЗАБАВНО! И ДВАМАТА СА СЛАБОХАРАКТЕРНИ И ДВАМАТА ПОДЛЪГАХА БОРИСОВ И КАБИНЕТА ДА СВАЛИ ОСИГУРОВКИТЕ И С ТОВА СРУТХА ПРИХОДИТЕ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ФИРМИ ОТИДОХА В СИВИЯ СЕКТОР! ТРЯБВА СИЛЕН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР СЪС СИЛЕН ХАРАКТЕР КОЙТО ДА БЪДЕ УВАЖАВАН В ОБЩЕСТВОТО А НЕ ШУШУМИГИ КАТО ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ! САМО СЪС СИЛЕН ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ЩЕ ИМА УСПЕШНИ РЕФОРМИ! ЧОВЕК НА КОЙТО ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ДА ВЯРВА И ПОДКРЕПЯ В РЕФОРМИТЕ И БОРБАТА СРЕЩУ ЛЕКАРИ, ЧИНОВНИЦИ, СИНДИКАТ И ВСЕКВИ! ЧОВЕК КОЙТО ДА ВДЪХВА ДОВЕРИЕ И РЕСПЕКТ В ДЪРЖАВАТА ЧЕ ЗНАЕ НАКЪДЕ НИ ВОДИ А НЕ КЛОУНИТЕ ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ КОИТО ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ КАБИНЕТА И ДЪРЖАВАТА!

  Тези двамата цяла година унищожаваха Бойко и ГЕРБ малко по-малко и накрая ще го срутят окончателно! 6% от десните избиратели са се оттеглили вече! А цяла година внасяха несигурност и нестабилност в кабинета! Пълни смешници които накараха цялото правителство да изглеждат като парцали! ЖАЛКИ И СЛАБОХАРАКТЕРНИ! Свалиха осигуровките с 2% от там бюджета загуби 400 милиона и цяла година заради тези пари ту се вдигаха ту се сваляха всеквивидове данъци от окето 1/3 от хората си мислят че вече възрастта и стажа са вдигнати! 1/3 си мислят че вече данъците са вдигнати! А те дори ги свалиха и се самоубиха по този начин! 1/3 си мислят че половината болници са закрити! Надявам се премиера да се събуди и да сложи край на целият този хаос защото нещата изглеждат ужасно! Не може всеки ден да се сменят мненията и вески ден да има промяна! ТРЯБВА СТАБИЛНОСТ И ПРЕДСКАЗУЕМОСТ! ПЪЛЕН КОШМАР Е!АКО НЕ ИЗГОНИ СЕГА ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ Е КРАХ И ФИАСКО ЗА БЪЛГАРИЯ! И ПАК ЩЕ ИМА НЕСИГУРНОСТ И ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ! ТЕЗИ ДВАМАТА ДА ПРАВЯТ РЕФОРМИ Е ВСЕ ЕДНО АННА МАРИЯ БОРИСОВА ДА ПРАВИ РЕФОРМИ - КРАХ

 20. 20 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Абе хора България така или иначе е с най-ниските данъци в света пред нас са само държавите износителки на петрол! И това не го казвам аз казва го докладаа на KPMG! Не разбирате ли че ако не вдигнат сега осигуровки иданъци като всички останъли 26 страни от ЕС които и без това имат много по-високи данъци от нас, следващата година ще е такъв БАТАК че всеки месец ще се вдигат данъци и ще бъде тотален кошмар! И за всичко са виновин Дянков и Трайков!

  Тая година заради ЛЪЖИТЕ и загубените 500 милиона лева от намалението с 2% пукта на осигуровките ГЕРБ сатнаха за смях и цяла година като парцали се мятаха насам-натам и загубиха толкова много доверие заради тоя хаос с икономическата политика! ПЪЛЕН КОШМАР! НЯКОЙ НА ВРАЗУМИ БОРИСОВ И ДА БЕ ШУТА НА ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ МОМЕНТАЛНО!

  ПАК ПИТАМ КОЙ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАМАЛЕНИТЕ ОСИГУРОВКИ С 2% И СРУТЕНИ ПРИХОДИ ТРАЙКОВ И ДЯНКОВ ГОВОРИХА ЕДНО МИНАЛАТА ГОДИНА А ТО СТАНА ТОЧНО ОБРАТНОТО! ДИВ СИВ СЕКТОР СРУТВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИ И Т.Н.


  АКО СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ПАК СЕ ОКАЖЕ ЧЕ БЮДЖЕТА Е ИЗДЪНЕН И ПО СРЕДАТА НА ГОДИНАТА ТРЯБВА ПАК ДА СЕ ПРАВИ ТОЯ БАТАК ВДИГАМЕ НЕ ВДИГАМЕ ДАНЪЦИ ЩЕ Е САМОУБИЙСТВО ЗА БОРИСО ВИ ГЕРБ! БОЙКО СПРИ БАТАКА! БИЙ ШУТА НА ДЯКОВ И ТРАЙКОВ ВЕДНАГА!

 21. 21 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Необходима корекция на глупостта

  Васил ВАСИЛЕВ, основател на Съюза на работодателите в България

  С намерението си да вдигне осигуровките с 3 процентни пункта (б. р. - от вчера се говори за 2 пункта) правителството поправи една глупост, допусната в началото на мандата му.

  Някой икономически папагал бе внушил тогава на Бойко Борисов, че като свали осигуровките с 2 пункта, ще се създадат примерно 20 хил. работни места.

  Създадоха ли се?

  Отговора знаят и неграмотните. Но понеже проповедниците на зазубрени тези и хората, които пищят срещу коригирането на глупостта, са предимно чиновници или представители на чиновниците, да им покажем как стоят нещата през погледа на един дребен, но истински работодател - хлебар или шеф на сервиз с трима работници, всеки с по 600 лева заплата.

  Намаляването на осигуровките смали разходите им с 2,03 лева (словом: два лева и три стотинки) месечно на човек. Така, за да създаде още едно работно място, нашият хлебар ще трябва да спестява около 50 години.

  За да не звуча и аз теоретично, ще дам пример с мои фирми. В тях около 400 души са заети пряко и близо 1000 - косвено. Аз не съм назначил нито един работник заради намаляването на осигуровките и няма да уволня нито един, след корекцията на глупостта.

  Борисов да има също предвид, че теоретиците не изглежда да са му доброжелатели. Намаляването на осигуровките срути приходите на НОИ, оттам провокира също толкова глупавото предложение за увеличаване сега на пенсионната възраст. Това разклати кабинета и ето как в политическия ефир отново се разнесе миризмата на коалиция с етикета “Тройной”*.

  Вижте Франция.

  За утеха на Борисов ще припомним, че и Саркози бе жертва на подобна щуротия. Франция намали рязко ДДС-то в кафенетата и ресторантите. Така храната щяла да поевтинее.

  Нищо подобно. Цените в парижките менюта почти не мръднаха, само дефицитът на държавата им скочи с още няколко милиарда

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 367 Гневно

  Проблемите са ТРИ :
  1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки ! И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!
  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.
  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!
  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!
  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!
  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 24. 24 Профил на pekan
  pekan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е имало намаление на осигуровките.Като абсолютна стойност имаше увеличение с около 20%.Стига са манипулирали обществото!

 25. 25 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Малоумник нахален,бюджетът на Здравната каса е с 1,4 милиарда лева излишък.Приказвай на герберчета балами..Чрез здравни вноски искаш пари за бюджетната дупка.То и чорбаджията му е даже по-такъв от него.

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Меркел, много си зле, брат ми! Тези палати не са построени от някой, който продава банички и милинки в сивата икономика. И в сивата икономика има конкуренция - като си сложиш в цената на баничката един мерцедес, пазарът те изхвърля като мръсно коте.

  И обратното - тези палати са само и изключително на хора, чиито бизнес е свързан с държавната хранилка, т.е. със същите пари, които ние не искаме да даваме повече на бездънната държавна каца. Имената ги прочете по вестниците - все минтичари, прокурори, бивиш шефове на РПУ, общинари, синдици на държавни фирми, доставчици на Здравната каса - ако това не ти говори достатъчно, значи е късно да ти се помогне

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK