Преговорите за осигуровките отново удариха на камък

Преговорите за осигуровките отново удариха на камък

© Георги КожухаровБез реални резултати останаха днешните разговори на социалните партньори за реформата в пенсионната система, съобщи финансовият министър Симеон Дянков, като уточни, че основният проблем е как ще бъдат изплащани пенсиите на хората от първа и втора категория труд от следващата година.Крясъците на заседанието били като от "Междузвездни войни"


"Аз съм много объркан, защото присъствах на заседанието – първо беше с фондовете, после само с работодатели и синдикати. С фондовете крясъците бяха такива, че имах чувството, че някой от "Междузвездни войни" говореше, защото нямаше думи, имаше звуци", разказа Константин Тренчев. Той добави, че в края на срещата помолил социалните партньори да се уточнят по кои точки са стигнали до решение и по кои има нужда от още разговори, но до това не се е стигнало.

Разговорите продължават във вторник на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, когато по план трябваше да се обсъждат бюджетът на Държавното обществено осигуряване и проектите за бюджети на НЗОК за следващата година.
Днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество трябваше да е последно по въпроса с осигуровки, след като министрите получиха задача от премиера тази вечер  да има постигнато окончателно споразумение. Синдикатите и работодателите обаче дадоха  сутринта сигнали, че има още множество спорни въпроси, а председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев дори прогнозира пред БНР, че е много вероятно преговорите да продължат.


Около час след началото на заседанието финансовото министерство разпрати до медиите съобщение, че сбирката не е в официален формат, както беше обявено по-рано. 


Все още няма яснота каква ще е съдбата на пенсионните фондове, съобщи след сбирката президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.  По думите на Симеон Дянков 90 процента от преговорите днес са били посветени именно на професионални пенсионни фондове за категорийните работници - с право на ранно пенсиониране, от които те получават пенсии, докато навършат  общата пенсионна възраст.


Дянков повтори тезата си, че фондовете трябва да започнат да плащат още от началото на следващата година, както е предвидено в Кодекса за социално осигуряване. "Тези фондове е трябвало да плащат пенсии от 2006 г, но това още не става. Ако те започнат да плащат пенсии от първи януари 2012 г, то през 2011 г държавното обществено осигуряване ще има дефицит от 36 млн. лв. който няма откъде да бъде покрит", посочи Дянков.


Синдикатите се възпротивили на идеята с аргумента, че в частните фондове има твърде малко средства и ако започнат да плащат от януари 2011г., те ще дават между 30лв и 50лв., разказаха участници в срещата.


В много държави закриха тези фондове като неудачен експеримент, каза Константин Тренчев. той очерта два варианта: хората да продължат да плащат там и НОИ да доплаща или да се премахнат тези фондове и те да плащат толкова пари, колкото са събрали, допълни той. КНСБ още от 2000г е против решаването на проблема с ранното пенсиониране чрез капиталови схеми, каза Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ.


Тренчев съобщи, че продължават споровете и за годината, в която ще започне да се вдига осигурителният стаж. Синдикатите настояват това да започне от 2015 г. Константин Тренчев показа на журналистите проект на постановление, но без подпис, в което пише, че стажът започва да се вдига от 2015 г.


Спорен е въпросът дали осигуровките да се плащат в съотношение 60 процента от работодателя и 40 процента от работниците, както е сега. Синдикатите държат съотношението да се запази, а работодателите - да стане 50 на 50


Най-голяма яснота има за увеличаването на пенсионната вноска  с 1.8 процента. Според Тренчев има консенсус за нейното повишение с този размер.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 418 Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/17102010.html
  Очевидно различията не се изглаждат,а се задълбочават. Консенсус има за увеличаването на пенсионната вноска с 1.8 процента,като се спори се за годината, в която ще започне да се вдига осигурителният стаж от 2013 или 2015г.Подразбира се,че идеята от 15 10.2010. още от 01 януари 2011 професионалните частни пенсионни фондове да започнат да изплащат срочни пенсии на категорийните работници не е срещнала подкрепа.

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ние не искаме вдигане а смислена пенсионна реформа:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход. КОйто колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия за 3 категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА.
  Гласените досега мерки и от БСП и от НД СВ и от ГЕРБ са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Консенсуса за "увеличението" да се коригира с "намаление" 1,8.
  Че Дянков ще върже баланса,но на нас ще избие и личния,и фирмения.

 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Без реални резултати останаха днешните разговори на социалните партньори за реформата в пенсионната система. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков, а нареждането на премиера беше "да бъде постигнато окончателно споразумение." Какво става сега?

 5. 5 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Очакван изход след като днес няма оставка и даже не се чу името на нов социален слуга. Главния слуга искаше днес всичко

  да приключи, но той сам си усложнява нещата като все още го държи на поста. Петнайсет загубени месеца и ощетили всички и

  дори бъдещите поколения са изключителна, чудовищна вина, която не може да бъде простена без цената на жертви.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 6. 6 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На мен тия ми станаха досадни вече. Ако бях в заведение да съм си тръгнал до сега ама на, няма къде да ида, че и сметката им трябва да плащам, ццццц

  www.economistbg.com/
 7. 7 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Няма как да е иначе с човек като Тотю, който не е сложил два камъка един върху друг през живота си и не може да смята.

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1517 Любопитно

  $$$ ... финансовото министерство разпрати до медиите съобщение, че сбирката не е в официален формат... $$$

  По-красноречиво от това - здраве му кажи.
  Вирусът Дянков отново е извъртял калташки номер. На всички. Обявил ги е за участници в квартална вечеринка. Няма официални правителство, синдикати, работодатели и представители на "чуждестранния бизнес" - всички те са се събрали да побъбрят.
  Поредната насъскваща интрига на Вирусът Дянков. "Ритник в суратя" както се изразяват на улицата.
  Ритникът е по посока на министер-председателят. Като крайна цел. Е, пътьом ще го отнесат всички останали.
  Но Вирусът гони цел.
  Егати министерският съвет, в който министър не изпълнява политиката на министър-председателят. И още не си е подал оставката. Или не му е поискана.
  Обратното - безмълвно е поискал оставката на министър-председателят!
  Или вече я е взел?

 9. 9 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":

  Най-общо си прав,но няма отговор за дълга на държавата към работилите до 1990г.Защото работническо-селският мозък е изял готовите пари на пенсионните фондове и е поел грижата да плаща пенсии от държавния бюджет.Сега наблюдаваме отказ от този дълг и търсене на здрава глава,която да го поеме.

 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#6] от "Hristo Hristov":

  Мдаааа,прав си - като чалга-звезди са -шампанско и сълзи (сълзите за нас де)

 11. 11 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До №4:"Около час след началото на заседанието финансовото министерство разпрати до медиите съобщение, че сбирката не е в официален формат, както беше обявено по-рано. "
  Т.е. ясно е било, че споразумение днес няма да има.

  Какво ли ще стане сега? Предвидимото :
  1- Синдикатите са поставили условия и ще стоят зад тях, дори просто за да получат отстъпка от пластилинчо .
  2- Работодателите явно не са съгласни с предложеното от синдикатите /това е причината сбирката днес да не е в официален формат/. Тъй като отстъпчивата страна е правителството, техните нови искания ще са към него. Това ще бъде фактическо връщане на преговорите в началната точка.
  3- Тъй като правителството ще отстъпи по т. т. 1 и 2, то ще се постарае да компенсира с увеличаване на вноските на тези, които не участват нито в синдикатите, нито в работодателите. Т.е. ударът ще понесат самоосигуряващите се и тези в малките , най- често семейни фирми.

  Едва тогава ще се сключи споразумението.
  Като срок,зависи единствено от момента ,в който дянков/боко ще отстъпят.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":

  Да бе. да нямаш нещо общо с мафиотските организации наречени пенсионно осигурителни дружества? Там сме на индивидуални партиди и т.н. Общо взето плащаме, а натрупването е.... Че дори и като са на загуба продължават да грабят с 5%. Аз пък хич не ги искам.
  А прочети и какво са натрупали в професионалните фондове. 30-50 лв. Еваларка. А колко са изяли?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Разстроено

  До коментар [#11] от "mi6osp":

  Ужасно ще е,ако се окажеш прав за самоосигуряващите се.
  На практика точно те нямат представител в преговорите.

 14. 14 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Тези преговарящи екипи доникъде няма да стигнат, както са я подкарали. Въпросът е много важен, но отнема прекалено много време и енергия. И поражда нови и нови проблеми, по които разбирателството е трудно.

 15. 15 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 418 Весело

  Премиера наистина се разпореди, днес случая да бъде приключен. Дянков обаче не схвана логиката в разпореждането му и отложи преговорите за вторник. Във вторник обаче трябваше да са преговорите с полецейските синдикати за предотвратяване на тяхната стачка.

 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Майндърбайндър":

  Работилите до 1990 и тия които не са натрупали пенсионен доход е получават социална помощ колкото е възможността на бюджета да поеме. Примерно 50% от дотираната сега сума накъм НОИ.
  Има начини много, и точно там трябва да е споразумението между социалните партньори, защото сега се спори трудещите се да утрепят със сопа или с набучване на кол.


  До коментар [#12] от "Цецо":
  Ти като не искаш - не си внасяш. Облагаш си цялата сума от заплатата и си я харчиш. Това е доброволен а не задължителен принцип.

  The biggest risk in life is not taking one.
 17. 17 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 470 Любопитно

  И ако откажа да плащам какво ще стане с ДЕМОКРАЦИЯТА?
  Ще се пишеме МИНГЯНИ и да ни храни Държавата туи то.
  До # 2 Десен , искаш ама няма тука е Бг , как наште ора ше краднат ,ми те ако не краднат ше бутнат и ББ!

 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Гневно

  До коментар [#16] от "Десен":

  .....Работилите до 1990 и тия които не са натрупали пенсионен доход е получават социална помощ колкото е възможността на бюджета да поеме. .....
  ----------------
  На работилите до 1990 г се внасяше 37 % осигуровки.Не смяташ ли,че е подигравка да получават "социална помощ",колкото да не ровят по кофите?

 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "xmm":

  Не, не смятам.
  Ти ако искаш го кажи на хората - значи вие няма да получите парите коиот внасяте за да сме учтиви и да не се подиграваме с тия 'ора.
  Ква подигравка бе? Тия са маймуните чието поколение трябваше да свали комунистите от власт, а те дремаха, трупаха дългове и ядоха бананите по коледа а сега - подигравка било.
  Подигравка е да, 45 годишна подигравка и ако чак сега го разбират - техен си проблем.

  The biggest risk in life is not taking one.
 20. 20 Профил на asterix
  asterix
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Частните фондове са абсолютно излишни. Който иска да се осигурява допълнително никой не му пречи, да си направи спестовна сметка или да инвестира сам парите си. Без да съм специалист в тази материя, бих казал, че напълно достатъчен един държавен солидарен фонд, който да се влагат толкова пари, че да се гарантира около 50% от средната сума, на която се осигурявал човек. Оттам нататък всеки е свободен да си инвестира средствата като желае. Идеята на солидарния фонд е да се погрижи за хората, за които сега пращаме SMS-и и да предпази някои неразумно харчещи, от това да не останат съвсем без никакви доходи на старини.

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#20] от "asterix":

  Ми като не си специалист какво се изказваш.
  Въпроса е сумата за пенсии да се заделя преди облагане бе, това е цялата фабула. Инак след облагане никой никога не ти е кзвал какво да правиш с парите си.
  Въпроса е че под 2000 ако получаваш те задължават да внесеш размер за пенсии в НОИ, суха пара която никога няма да видиш повече, а утре ако те блъсне кола, на твоите деца ще кажат да го духат, защото бащата им е бил балък да внася в държавното нои.

  The biggest risk in life is not taking one.
 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#19] от "Десен":

  Не ми се спори,но тези осигуровки са внасяни с истински,необезценени левчета.Това,че са откраднати ,го знаем - да се потърсят бе!
  А за осигуровките - здравни и пенсионни - отдавна трябваше да бъдат лични и онаследяеми.
  ОК?

 23. 23 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 463 Гневно

  Ако това е екипът, който трябва да излезе с предложение:

  1. Да им спрат всякакви плащания от бюджета.
  2. Да ги оставят в залата докато не предадат предложението.

  ... Както са я почнали до Нова година ще си преговарят

 24. 24 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "Десен":

  "Тия са маймуните чието поколение трябваше да свали комунистите от власт, а те дремаха, трупаха дългове и ядоха бананите по коледа а сега - подигравка било."

  А "нашето поколение" е ебаси граждански активното, нали? Ами хайде, ставай си от задника и излизай на улицата да си отстояваш правата и да доказваш, че не си маймуна, иначе си затваряй устата и не обиждай хората.

 25. 25 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  Е през 2010 точно самоосигуряващите се го отнесоха. Вдигнаха им осигуровките драстично. В правителството знаеха вече, че собствениците на малки фирми се осигуряват сравнително стриктно и редовно и затова натиснаха точно тях.

  Отделете време навреме.
 26. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#25] от "dreamer":

  Знам,от същите съм.

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#16] от "Десен":

  Да ама не ме питат.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 28. 28 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  само ще отбележа за протокола че нито един от тия на снимката не е представител на мнозинството от малки ,средни и самоосигураващи се,за по кратко ,наричащи себе си частен бизнес,които не им знам бройката ама са една огромна част от работещите в тая държава.следва да заключа че некой пак си прави сметката без кръчмара.

 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "Цецо":
  Е ние точно това искаме да се промени. Внасяш колкото сам щеш, но и си носиш отговорността после ако си имал но не си си внасял.
  Но да не получаваш, а те да задължават на основа минимален осигурителен доход - не става.

  До коментар [#22] от "xmm":
  Разбира се че е ОК - точно така трябва и да бъде. Индивидуални и онаследяеми.

  The biggest risk in life is not taking one.
 30. 30 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Правителството вдигна осигурителната тежест чрез осигурителните прагове за 2010, сега иска да я вдига още за 2011 чрез процента за осигуряване. От действията на правителството се вижда някаква тенденция към намаляване на икономическата свобода за сметка на държавния контрол. Това не мога да си го представя като дясна политика.

  Отделете време навреме.
 31. 31 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 521 Неутрално

  На сегашния етап лични ос. и онаследяеми вноски трудно може да се постигне.Но за здравните е приложимо 100%.Само че никой от т.нар. преговарящи даже и не споменава.Чии интереси защитават?

 32. 32 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Най-малкото могат да направят 5% ДЗПО от задължително-доброволно.

 33. 33 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В другите държави се изчислява толкова да работиш, че като се пенсионираш поне половината от осигурителния стаж да можеш да си получаваш пенсията, например при 40 г. стаж поне 20 г. да можеш да я ползваш. Не знам в България при средна продължителност на живота на мъжете 68 г. как я мислят нашите "мили управляващи" - от работа в гроба ли? Цял живот им снасяме осигуровки и все не стигат! Бива ли такова крадене?! И какво е това хем стаж, хем възраст - има си стаж, който го направи да може да се пенсионира - пък така има хора, които направят осигурителния стаж примерно на 56 г. и после трябва да работи още 7-8 години за тоя дето духа, за да стигне възрастта! Каква е тази несправедливост! Ами ако този човек остане без работа и въпреки 40-годишния си осигурителен стаж няма ни заплата, ни пенсия - какво прави тогава, клошар ли да става или да краде, за да се издържа? Срам и подигравка с хората! Пенсионните фондове - празни, здравните - също, държавата нехае да внася своите задължения било към пенсинонни, било към здравни; дупките, които зейват оттам гледа да ги прехвърли на наш гръб! Може ли такъв геноцид! Моля недоволните да подкрепят: bgpetition.com/dosotoen-jivot-i-spokojni-starini/index.htm

 34. 34 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Кандидат пенсионер току що отработил последния си ден ,преди пенсия праща смс на жена си .
  ,,Булка приготви ми черния костюм,бялата риза и лачените обувки за 5 часа след обяд.
  Тя му отвръща също със смс,-абе да нямаш среща с Б.Борисов.
  Той пак и праща смс-И с Бойко и с Тотьо,не виждаш ли катафалката чака пред нас''.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK