Професионалните фондове се оказаха заложникът в преговорите
Средната възраст за пенсиониране през 2009 у нас по данни на ИПИ


- 46.7 години за пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест


- 50.4 години за пенсия на военни, съдебна власт, МВР и др.


- 51.5 години за пенсия за инвалидност поради общо заболяване


- 60.8 години за пенсия за навършена възраст/стаж

Темата за професионалните фондове, вкарана сякаш между другото в пенсионните преговори от социалния министър Тотю Младенов преди седмица, внезапно се превърна в основен проблем пред постигането на консенсус.


Синдикатите категорично отказват от догодина тези фондове да започнат да изплащат пенсиите на работещите първа и втора категория труд, докато навършат общата възраст за пенсиониране, защото не са натрупани достатъчно средства и сумите ще са много малки. Профсъюзите и социалното министерство предлагат частните фондове да се закрият и парите да се прехвърлят в солидарен фонд към държавния осигурителен институт, откъдето да се плаща.
Срещу това са категорично против работодателите. За варианта НОИ да продължи още известно време да изплаща пенсиите на миньори, химици, металурзи, летци, водолази и др. според сметките на финансовия министър Симеон Дянков не достигат 36 млн. лв. за 2011 г., ако общата пенсионна вноска се увеличи с 1.8 процентни пункта.


Така очакванията, че извънредната среща на правителство, работодатели и синдикати в неделя, на която присъстваха и представители на фондовете, може да е последна в продължаващия вече 13-и ден пенсионен маратон, не се сбъднаха. Първият признак беше отсъствието на премиера Бойко Борисов.


"Конфликт няма,  но сме далече от съгласие по темата с бъдещето на професионалните фондове. Затова продължаваме разговора във вторник", каза след срещата финансовият министър Симеон Дянков.


"С фондовете крясъците бяха такива, че имах чувството, че някой от "Междузвездни войни" говореше - нямаше думи, имаше звуци", описа впечатленията си лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев.  Той се обяви срещу идеята активите на частните пенсионни фондове да се влеят в НОИ. "Това ще е двойно убийство за икономиката", каза изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов.


"Активите на тези фондове са на борсата и прехвърлянето им в държавния осигурителен стълб ще я декапитализира. Освен това всички публични компании ще се сринат. Затова сме категорично против идеята." Иванов добави, че бизнес организацията не е съгласна за пореден път да се отлага срокът, от който фондовете трябва да започнат да плащат срочни пенсии.


Според синдикати и бизнес основната причина за липсата на средства в професионалните фондове е, че задължените работодатели не са внасяли необходимите допълнителни вноски - 12% за първа категория труд и 7% за втора. Контролът за това обаче не е задача на фондовете, а на държавата в лицето на НОИ и НАП.


Държавата трябва да направи необходимото, за да събере задълженията от некоректните предприятия, коментира Евгений Иванов. Освен сивата икономика друга причина за недостига на средства е по-малкото нарастване на доходите спрямо очакваното и безработицата, каза пред "Дневник" бившият социален министър Иван Нейков.


Срещу "национализацията" на фондовете още миналата седмица се обяви Асоциацията на пенсионните дружества. "Трябва да ограничим подобни амбиции. Извън проблема, че става дума за лични пари на осигурените лица, това заплашва и развитието на българския капиталов пазар", коментира преди дни Анастас Петров, изпълнителен директор на "ING пенсионно осигуряване" и член на УС на асоциацията.


Активите на професионалните пенсионни фондове към момента са близо 500 млн. лв. и по изчисления на асоциацията около половината от тях са инвестирани в български акции и облигации, а още 100 млн. лв. са в банкови депозити или по разплащателни сметки. "Сами преценете какъв ще е ефектът, ако тези средства бъдат изтеглени от пазара", заяви Анастас Петров.


Според и.д. президента на КНСБ Пламен Димитров обаче прехвърлянето на средствата в солидарен фонд към НОИ е вариант срочните пенсии на работещите тежки професии да се гарантират за 10 години напред.


От осигурителния институт многократно са съобщавали, че ако професионалните фондове започнат да плащат от догодина, както е записано в закона, работниците ще получат от там средно по 50-60 лв.


За пореден път синдикатите се заканиха, че ще гарантират правата на категорийните работници дори и с цената стачки. Ако не стигнем до решение на този проблем, няма да се съгласим с останалите предложения за пенсионната реформа, каза Пламен Димитров.


Днес и синдикати, и работодатели обявиха, че са съгласни с увеличението на вноската за пенсии с 1.8 пункта. При средна заплата от 600 лв. това ще увеличи разходите на бизнеса с около шест лева и ще намали нетния доход на служителя с близо пет лева заради по-големите удръжки.


Социалните партньори стигнаха до консенсус и по въпросите за стажа и възрастта за пенсия. Последният вариант на реформата предвижда трудовият живот да се увеличава от 1 януари 2015 г. с по 4 месеца на година. Така през 2023 г. мъжете ще се пенсионират след 40 г. стаж, а жените  - след 37 г. След това ще започне да расте и пенсионната възраст. През 2027 г. мъжете ще се пенсионират на 65 г., а жените  - на 63 г.Средната възраст за пенсиониране през 2009 у нас по данни на ИПИ


- 46.7 години за пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест


- 50.4 години за пенсия на военни, съдебна власт, МВР и др.


- 51.5 години за пенсия за инвалидност поради общо заболяване


- 60.8 години за пенсия за навършена възраст/стаж

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 434 Весело

  Фокусите с парите, изваждани от някъде и давани на някого, за да се тушира напрежението в държавата, са пред свършване. Фокусниците са с празни бомбета. Иде тежка зима.

 2. 2 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Спор за проценти за разпределяне на съществуващото, одържавяване на частни фондове с обещание за светло бъдеще, въобще това е социализъм в действие.

  Отделете време навреме.
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Опппааа,и те са източени?

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1672 Любопитно

  $$$ ...говореше - нямаше думи, имаше звуци", описа впечатленията си лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев. Той се обяви срещу идеята активите на частните пенсионни фондове да се влеят в НОИ. $$$

  $$$ Според синдикати и бизнес основната причина за липсата на средства в професионалните фондове е, че задължените работодатели не са внасяли необходимите допълнителни вноски $$$

  $$$ Контролът за това обаче не е задача на фондовете, а на държавата в лицето на НОИ и НАП. $$$

  НАП не беше ли в разпореждане на Вирусът Дянков?!?!?!
  НОИ не е ли под контрола на Народното събрание?!?!?!
  Ей, държавата, стига сте ни разигравали. Направете на Вирусът "мечка" и да отива на топло. Не му стигали 36млн. лв.
  Защо тогава си играеш на иди ми, дойди ми, ту 1.5%, ту 1.8%, ту 2.0%. Нападжиите да тръгват да си събират проуснатите осигуровки. Ако трябва Вирусът Дянков лично да чука на вратите на неизрядните "бизнесмени".
  Айде, стига шоу щото както е тръгнало ще се дърпа шалтера....

 5. 5 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Доктор Тренчев е стара ДС-.урва...Това дори и Дебилния го знае много добре.
  Сценария "червени крадци срещу правителство" е в пълен ход.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 861 Любопитно

  ОК ама на такъв доказан мошенник и маниполатор като трен4ев няма как да повярвам ? много жалко е 4е има все още овце които му вярват !

 7. 7 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#2] от "dreamer":

  Тия фондове ни крадат бе човек !!! Събират ни парите, взимат от тях чрез такси, нищо не плащат и като се срине борсата ще кажат амииииии .... ние изгубихме парите. Частните фондове трябва да са свободно избираеми. Който иска да рискува в тях - да рискува, а не да ни задължават всички да им пълним гушите.

 8. 8 Профил на bg_fan
  bg_fan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Споразумение никога няма да има ! Единия път работодателите (едрия бизнес създаден от,и работещ за опозицията) няма да са съгласни (както и се случи), другия път профсъюзите(също създадени от ,и работещи за опозицията)няма да са съгласни(както и се случи) ! Това е стратегията на "другарите", до дупка саботиране и препятстване на опитите на сегашното правителство да се справи с кризата и да върне България в нормално развитие на икономика и социален живот.
  Дълго ще мотаят Дянков и правителството ,докато на Борисов му писне и го махне! Това е и целта......Дянков си върши работата добре и това пречи на икономическите интереси на предишните . А също така , трябва да бъде оставено впечатление у хората, че ГЕРБ не могат да се справят с проблемите в управлението . Избори идват все пак .....

 9. 9 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  А сега някой да излезе тук и да ми докаже в БГ има провсъюзи! И че този на снимката не е комунистическо-ченгесарск креатура а е профъзен деятел)))
  Или пък да докаже същото за утрепките от казионния профсъюз КНСБ? Ха-ха-ха!
  ЧАКАМ!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Време е 1ва и 2ра категория труда да се закрият и да остане сам една единствена. Да се закрият и всички професионални фондове, защото не може една професия да се поставя в преференциално състояние спрямо други.
  Не може полицаи и войници да искат да се пенсионират на 45 а всички останали да им плащат пенсиите докато бачкат до 65.
  Просто е абсурдно!

  The biggest risk in life is not taking one.
 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1672 Любопитно

  $$$ Активите на професионалните пенсионни фондове към момента са близо 500 млн. лв. и по изчисления на асоциацията около половината от тях са инвестирани в български акции и облигации, а още 100 млн. лв. са в банкови депозити или по разплащателни сметки. $$$

  Само за сведение на всички четящи и пишещи тук:
  Потребената от вашите компютри електроенергия директно захранва пенсионните фондове на чехите, примерно. Но не само на тях. Само че техните бизнесмени не могат и да си помислят да изхарчат техните пари без възвръщаемост. За разлика от доходността на акциите на нашите "бизнесмени".
  По добре беше да са ги инвестирали в акции на компании за силиконови импланти. Така поне тукашните "бизнесмени" като харчат за "антуража" си щяха да постигнат възвръщаемост на инвестициите за собствените си инвеститори.

 12. 12 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пенсията за всеки кандидат-пенсионер ще е различна и ще зависи от това в кой частен фонд се е осигурявало лицето и каква доходност е реализирал той.По неокончателни данни тези временни пенсии ще бъдат по около 50- 80 лева.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/17102010.html

 13. 13 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Някой източва БФБ, паричките влизат в джоба му и се противопоставя на преговорите, толкова старо, колкото свят светува! Типична комунистическа борса, типично комунистически фондове...Давайте ги на прокуратурата и да си плащат игричките, т.е. комара!

 14. 14 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#7] от "Симо":

  човек, на някой бастунясала банда от държавни чиновници (с експертен капацитет на баба мика зайкова от синдикатите) ли предпочиташ да ги оставиш тези пари?

  мислиш ли, че пенсията ще ти е по-висока от пенсиите на сегашните пенсионери в такъв случай?

 15. 15 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Тия момченца упражняват ли се, що ли?!
  Няма ли един поне там, който да има завършен трети клас и да може да смята??

 16. 16 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  Получени допълнителни субсидии от Централния/републиканския бюджет за покриване на недостига от средства - 2 062 278,5 хил лв тоест недостиг от 2 млрд. какви 36 млн търсите. Източник http://www.noi.bg/content/laws/09/BUD_09.doc

 17. 17 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  В Аржентина вървяха по пътя на национализация на пенсионната ми система. това почти буквално ги изтри от инвестиционната карта на света. Добре че никой навън не се интересува чак толкова от България, защото ако тази идея вземе че се разчуе, дори и само като идея и ще окаже огромен негативен ефект върху чуждите инвестиции.

 18. 18 Профил на Joe
  Joe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като се премахне ранното пенсиониране на военните, кой луд ще става военен.На 60 години войник ....?И кой ще рискува живота си..... ?От както свят светува за тези които държат оръжието и рискуват живота си има привилегии.Разни мушмороци, виждали оръжие само на компютърни игри си мислят, че военен самолет и колело е едно и също.Нямам време
  да обеснявам повече, пък и няма смисъл.След време пак ще се намялят годините за пенсиониране на военните.

  Joe
 19. 19 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Само идиоти биха тръгнали със синдикати реформи да правят. При това със синдикатите на държавната администрация.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 20. 20 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 541 Гневно

  Надпреварата да се ПРЕЦАКА в най-голяма степен РЕДОВИЯ ОСИГУРЯВАЩ СЕ / ДАНЪКОПЛАТЕЦ е на финалната линия ! ХЪРБАВИТЕ СИНДИКАТИ защитават САМО и ЕДИНСТВЕНО категорийните работници и бюджетните хрантутници , милиционери , военни ... С една дума те защитават САМО и ЕДИНСТВЕНО П Р И В Е Л Е Г И И Т Е на милиционери, военни и държавни службаши точно на тези , който са най-много ИЗЛИШНИ !!! РЕФОРМА БИ БИЛО да се ПРЕМАХНАТ ПРИВЕЛЕГИИТЕ ,бюджетните да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки ! И никакво пенсиониране преди 60 годишна възраст и никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО през годините на " трудовия " им стаж !!! НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред !!! Стига с тези празни приказки за неизправните работодатели - ами който не разбира от добро , РАЗБИРА ОТ ДЪРВО ... Нали затова плащаве заплатите на чиновниците от НАП ?
  " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!
  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!
  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!
  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 21. 21 Профил на psmid
  psmid
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе,Десен,и си много неинформиран.В първа и втора категория не влизат само полицаите и военните.Там влизат химици,миньори и др.А тези професионални фондове са от лични средства,внасяни персонално на човека и по закон и се онаследяват ако човека умре преди да се пенсионира.Т.е те искат да национализират моите средства,които моят работодател е внасял за мен.Най-прав е тук номер 4.

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На изцъкленото не му стигат 36 милиона, за да си върже издънения бюджет 2011, на фондовете им трябват натрупаните 500 милиона за да крепят... БФБ, на Борисов не му е ясно защо най-добрата данъчна ситема ражда ежечасно проблеми, а във форума цари почти единодушие, че за всичко това са виновни... Синдикатите.
  Да бе. Тренчев, КНСБ и сие са виновни за собственото им нещастие и невежество.
  Да припомним на квичащия охлос, предвождан от рибки и други "мислещи" със задните си полукълбета същества какво се случи за 10 години.
  2001 година:
  Осигурителната вноска за осигурените за всички осигурени социални рискове за 2001 г. е в размер 32,7 на сто и се разпределя по фондове, както следва:
  1. за фонд "Пенсии" - 29 на сто;
  2. за фонд "Трудова злополука и професионална болест" - 0,7 на сто;
  3. за фонд "Общо заболяване и майчинство" - 3 на сто.

  За 2010 година:
  18% осигурителна тежест за Пенсии, 3,5 на сто за фонд "Общо заболяване и майчинство"; 1% за фонд "Безработица";

  Обща осигурителна "тежест" през 2001 година - 32.7%
  Обща осигурителна "тежест" през 2010 година - 22.5%
  Е, за охлосът издръжката на родителите им е "тежест". Солидарността между поколенията - грабеж, ровещите из кофите старци - алчност, а собствената им духовна нищета - гордост.
  Нещастници.  Обща осигурителна тежест през 2010 година -

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#18] от "Joe":
  С НИЩОПРАВЕНЕ и ЛЮПЕНЕ НА СЕМКИ никой не рискува живота си , освен ако с някоя семка или с платените от мене кебапчета не се задавиш ! Срещу това получаваш ОГРОМНА за нашите стандарти заплата , поради което и ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРИВЕЛЕГИИ СА САМО ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ на ГЪРБА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ !! И без това 20 000 щатни бройки в МВР и 15 000 от армията са излишни , така че все ще има желаещи за голяма заплата по-дълго време !! А за оръжието- не си само ти !... Скоро гледах едно занятие и с ТАКИВА БЛЬОНЧОВЦИ , та даже не и мушмороци , дано не се наложи война да се води ! Това не са войници ( това се отнася и за милиционерите !...) това са МЕШКИ С ЛАЙНА , които за нищо не стават!!! ЕЛЕМЕНТАРНИ ТОЛУПИ !!!

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да продължим да ограмотяваме пищящия nanrico, който цъка по копчетата отдясно
  За 5 години(2005 - 2010 година прословутите ППФ са натрупали ОТРИЦАТЕЛНА доходност, работейки с парите на вносителите в размер на 22%, а са реализирали номинална "положителна" доходност от 7%. Имайки предвид темпа на източване, след 20 години капиталовата схема ще предостави на "вложителите" един пакет от солети. Сигурен съм, че на неграмотния nanrico тогава ще му е виновна отново държавата, синдикатите и мразещите го млади(ще го мразят, вервайте ми), защото днешната му социопатия и неграмотност няма да имат нищо общо с това, което ще се случва тогава...

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#21] от "psmid": Така де, така де ! МАЕТО СИ Е МОЕ - ЧУЖДОТО Е ОБЩО !
  Като че ли НЕПРИВЕЛЕГИРОВАНИТЕ не плащат от лични средства,внасяни персонално ТА ВЛИЗАТ В ОБЩИЯ КЮП , за да се гарантира на СПЕЦИАЛНИЯ човек неговите пари да се онаследят ако човека умре преди да се пенсионира !... Останалите ГОМНА ДА ЯДАТ! Значи МОГАТ ДА НАЦИОНАЛИЗИРАТ моите средства, както и тези които моят работодател е внасял за мен , а за други НЕ МОЖЕ ... СТРАХОТНА ЛОГИКА типично мутринско-милиционерска...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 26. 26 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Частните фондове са кухи финансови пирамиди и скоро ще почнат умишлено да фалират, ако държавата не се намеси, не ги ликвидира и не вкара в затвора алчните им директори.

 27. 27 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#24] от "Graf": Процесът на източване изобщо не е проблем на nanrico , глупако ! Както и ОТРИЦАТЕЛНАТА доходност... Това е проблем на вложителите, които са поверили парите си на малоумници като тебе ,за да си пълнят гушите , от "нецелевото изразходване" на средствата. И после разправяй, че не са виновни за този резултат както държавата , създала тези фондове по схемата на елементарна пирамида и синдикатите ,които мълчат като п@ки ,защото явно участват в грабежа! Но твоята чугунена глава едва ли може да го асимилира ...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#27] от "mars_attack":

  Ми да. Аз кво викам. Виновни са "вложителите". Щото внасят парите си при малоумници. И аз, защото си пълня гушата...
  Невежеството ви няма нищо общо с това. То е даденост.
  Иначе, процесът "източване" почва с 5% разход за управление, 1% разход за "инвестиране", грижа за развиитето на българския капиталов пазар от страна на капиталови играчи, и наличието на mars_attack, nanrico и &.
  Сега остава да ме светнеш, как синдикатите участват във фондовият грабеж и ще си готов за нобел.
  Да припомня тезата на синдикатите. Парите от ППФ - в НОИ, а НОИ плаща пенсиите на тези, които загубиха за пет години 22% от средствата които трябваше по логиката на Ангелов, Лъчо Богданов и ко да са се умножили в геомитрична прогресия.

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Смешно е да се нарича финансовата криза която сполетя не само САЩ но и Европа - "източване".
  С източването правиш нещо като Мадоф и като те сбарат заминаваш в панделата.
  Пенсионните фондове пък влагат в първокласни ценни книжа и нискорискови активи.
  Така е по целия свят, така е било, така и ще бъде. Друг път няма, защото ей го на - НОИ в момента източва всичко на 100%, даже на 200% и за още пита, и то законно всичко.
  По-добре е малко от нещо отколкото много от нищо.

  The biggest risk in life is not taking one.
 30. 30 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "Graf":

  Ама точно! Синдикатите предлагат национализация! Къде го има това?

  The biggest risk in life is not taking one.
 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#30] от "Десен":

  Предвид приватизацията на личните средства от страна на фондовете се чудя, дали пък една национализация няма да бъде отрезвяваща за маймуните с портфейли.
  Иначе го има. В САЩ национализираха даже GM, в Белгия - Фортис, в Англия - Нортерн Рок....
  Ако ти трябват още примери, свирни.

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "Десен":

  Бягай да го обясниш това на някой миньор с 20 години под земята, дето се пенсионира на 01.01.2012 и ще получава пенсия от 60 лева.
  Съвет. Стой далеч от кирката или лопатата му.

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 381 Гневно

  До коментар [#21] от "psmid":

  Който ще да влиза, ще работят като всички останали.

  Апропо, не само тежките професии влизат в тези две категории. Влизат също и държавните служители (по Закона за Държавния Слуоител), а те както знаем, нито са се преработили, нито осигуровки си плащат.

  Време е да се спре с тази категоризация на хората. Вместо това да се категоризират условията на труд (не професиите), и да се прави обективна оценка в каква категория попадат по документи и/или на място, за всеки отделен случай.

 34. 34 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "chavez":

  Въпреки това, национализацията си е пак кражба, както и да го погледнеш.

 35. 35 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#32] от "Graf":

  Не съм чул за миньор с 60 лв. пенсия до сега. 600 по-вероятно ми изглежда.

 36. 36 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#35] от "VM":

  Е, предвид формулата за плащане, която трябва да влезе догодина и пенсиите да се изплащата от ППФ е съвсем реално да чуеш.

  Да цитирам и статията: "От осигурителния институт многократно са съобщавали, че ако професионалните фондове започнат да плащат от догодина, както е записано в закона, работниците ще получат от там средно по 50-60 лв."

  Ecrasez l’infâme
 37. 37 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#36] от "Graf":

  Плащанията от професионалните фондове не са ли добавка към пенсията?

  Поне вноските са такива - допълнителни.

 38. 38 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 39. 39 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  До коментар [#37] от "VM":

  И аз така го разбирам.Някой да внесе яснота?

 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#31] от "Graf":
  Здравей, моля те обадио се когато в САЩ национализират Фиделити.
  Тенкюверимач.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK