Най-важните документи на Държавна сигурност излизат в сборник

Премиерата на сборника "Държавна сигурност - структура и основни документи" е днес в Софийския университет.

© Красимир Юскеселиев

Премиерата на сборника "Държавна сигурност - структура и основни документи" е днес в Софийския университет.Комисията по досиетата публикува в сборник най-важните документи за функционирането на Държавна сигурност. Фототипното издание, озаглавено "Държавна сигурност – структура и основни документи", ще бъде официално представено днес от 11 ч. в Нова конферентна зала на СУ "Св. Климент Охридски".


В документалния сборник хронологично са проследени три основни направления, свързани с бившата Държавна сигурност – развитието на структурата й, изграждането на агентурен и оперативния отчет, представляващ вътрешната система от правила за оперативните функции на ДС.


Значителна част от публикуваните материали в трите направления са неизвестни не само на широката публика, но и на изследователите поради съществуващия доскоро ограничен достъп до архивите на Държавна сигурност.
За първи път в сборника на едно място са събрани основополагащите устройствени документи за дейността на ДС, приемани от бившето партийно ръководство на БКП, и тяхното продължение в самата Държавна сигурност - строго секретни заповеди и инструкции за усъвършенстване на структурата и функционирането на агентурния апарат и оперативния отчет. По този начин може да се проследи тяхната взаимовръзка между Политбюро на ЦК на БКП и нейния репресивен апарат в лицето на Държавна сигурност.


Подборът и селекцията на публикуваните документи са извършени на базата на изследване на близо 20 000 архивни единици от архива на ДС. Освен с архива на ДС в МВР проучването обхваща архива на Първо главно управление на ДС, съхраняван в Националната разузнавателна служба, както и Централния държавен архив, където са оригиналите на секретните партийни решения за Държавна сигурност.


Корицата на новия документален сборник.

© Красимир Юскеселиев

Корицата на новия документален сборник.


В книжното издание са включени 46 документа, а в електронния вариант, който се подготвя, се очаква бъдат поместени около 200 документа.


Документалният сборник дава възможност да се проследят организацията и вътрешните механизми на функциониране на Държавна сигурност и еволюцията им през годините на комунистическото тоталитарно управление.


Това е вторият документален сборник, с който комисията по досиетата утвърждава изследователската си дейност. Миналата година комисията издаде първия подобен сборник, посветен на връзките на ДС с КГБ.


Електронният вариант на сборника "Държавна сигурност – структура и основни документи" вече може да бъде изтеглен от страницата на комисията по досиетата (http://www.comdos.bg).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK