Министърът на труда предложи НОИ да плаща още година пенсиите на миньорите

Според Тотю Младенов удължаването на гратисния период ще струва 18 млн. лв. на НОИ. Вчера обаче министърът на финансите пресметна, че сумата ще е двойно по-голяма.

© Георги Кожухаров

Според Тотю Младенов удължаването на гратисния период ще струва 18 млн. лв. на НОИ. Вчера обаче министърът на финансите пресметна, че сумата ще е двойно по-голяма.Най-разумното решение е да се увеличи гратисният период за пенсиониране на категорийните работници през Националния осигурителен институт (НОИ) с още една година, каза министърът на труда Тотю Младенов. През това време правителството, синдикатите и работодателите трябва да намерят най-доброто решение за гарантиране на ранното пенсиониране на хората, тъй като въпросът не може да се реши "за един ден", добави той. "Решението трябва да бъде добро както за НОИ, така и за хората, бизнеса и фондовете", добави министърът на труда.


Предложението му означава поредно отлагане на срока, от който миньори, химици, металурзи и други работещи с право на ранно пенсиониране, ще получават срочни пенсии от професионалните фондове, докато навършат общата пенсионна възраст. В момента в Кодекса за социално осигуряване е записано, че това трябва да се случи от 2011 г. Сега срочните пенсии на работещите тежки професии се плащат с парите на всички останали осигурени, тъй като в професионалните фондове няма достатъчно натрупани средства.


Само преди седмица Младенов предложи активите на професионалните пенсионни фондове да се влеят в НОИ, откъдето да се плащат срочните пенсии. В последствие той уточни, че идеята му е това да се случи само ако фондовете откажат да изпълнят записаното в закона задължение да дават пенсии от 2011 г. Представители на частните пенсионни дружества възразиха остро срещу предложението на Младенов и коментираха, че това ще доведе до тяхната "национализация".
Дни по-късно председателят на Асоциацията на частните пенсионноосигурителни дружества Никола Абаджиев коментира, че фондовете нямат да имат проблеми да плащат пенсии от 2011 г. и че одобряват решението.


"Пенсионирането на категорийните работници остана проблемна точка по визията за пенсионна реформа. Увеличаването на гратисния период ще струва 18 млн. лв. допълнителни разходи за бюджета на държавното обществено осигуряване", каза Младенов днес. Вчера обаче министърът на финансите Симеон Дянков пресметна, че удължаването на сегашното положение ще отвори допълнителен дефицит от 36 млн. лв., които не могат да се покрият от увеличаването на осигурителната вноска с 1.8 процентни пункта.


"До един-два дни може да се подпише национално споразумение за визията на пенсионната реформа", каза Младенов. "Някой явно много не иска да се сключи споразумение и иска да има хаос в държавата", заяви министърът в отговор на питания защо се бави толкова много споразумението, но отказа да уточни кого има предвид.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 442 Гневно

  ""...Сега срочните пенсии на работещите тежки професии се плащат с парите на всички останали осигурени, тъй като в професионалните фондове няма достатъчно натрупани средства....""

  И ЗАТОВА ЩЕ ГО " ЗАБИЕТЕ " ОТНОВО НА РЕДОВИЯ ,НЕПРИВЕЛЕГИРОВАН ДАНЪКОПЛАТЕЦ ЛИ ?

  Мислите ли , че още дълго ще ви траем с тази курвенска политика ?
  На нашия гръб химици,пилоти, милиционери , военни , цялата бюрократична пасмина от некадърти и ненужни боклуци ...

  ДО КОГА ?!!!

  Вече е сигурно, че сте абсолютни кретени , за да не усещате барутния мирис и да не си помислите за взрива, който ще ви прати с втора космическа по села и паланки , откъдето се пръкнахте със своето БЕЗУМИЕ !

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  .....".Сега срочните пенсии на работещите тежки професии се плащат с парите на всички останали осигурени, тъй като в професионалните фондове няма достатъчно натрупани средства.".......

  -----------------
  Професионалните фондове са ги изхарчили или някой,скаран с математиката е правил разчетите?

 3. 3 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Какъв хаос, бе! Хаосът го внасяте вие, с вашите малоумни идеи! При средна продължителност на живот за мъже 68 г. ще ги правите да се пенсионират на 65! Това не е ли геноцид - направо от работа в гроба! То бива, бива, ама направо ни взехте за мезе! Има си определен осигурителен стаж, който го направи да има право да се пенсионира; какви са тези глупости че стаж, че като го направиш пък нямаш години и останеш без работа - в кофите за боклук ли ще трябва да ровиш, за да се изхраниш? Кой ще те наеме на 60 години и нагоре; кой ще ти гледа, че имаш примерно необходимия стаж за пенсиониране - никой! Държавата нищо няма да ти плаща! Стига с тези години, ами оправете положението в страната, за да се върнат децата ни и да се трудят в родината си, а не да ходят като немили-недраги в чужбина! Не да ми говорите за демографски срив, а пък да гоните и без това малко останалите хора от страната!

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 662 Неутрално

  нещастни тъпаци; изискванията трябва да са прости и ясни; поради каква причина някой работил и внасял 20-30 години в системата да няма право на пенсия? кой гарантира заетостта на хората, че да им се искат по 40 години стаж? тези балъци дето са учили редовно обучение висше и не са работили как ще го направят този стаж? та се иска и поемането на плащанията на професионалните фондове пак от тези хора? факт е, че държавата беше нагло ограбена и приватизирана, парите от приватизацията колкото и малко да бяха вече изчезнаха, а тези, които ще им искат 40 години стаж ще плащат 2 пъти - и за родителите си и за себе си; и ще тънат в мизерия; ГЕНОЦИД; странното е, че още не се е организирала група за да почнем да съдим държавата по темата в Страсбург; ама тук всеки си трае, я вижте във Франция какво става

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 6. 6 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#4] от "rumen_s":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Проблемите са ТРИ :
  1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки ! И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!
  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.
  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!
  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!
  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!
  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!

  ЗАЩО тази "държава" ще е СОЦИАЛНА за едни а за други е РОБОВЛАДЕЛСКА ДЪРЖАВА ?
  Това е и ПРОБЛЕМ на робите !! Робите , които осигуряват парите на социалната държава и СА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ, НАПЪЛНО БЕЗПРАВНИ и НАПЪЛНО БЕЗМЪЛВНИ и като типични ИДИОТИ безропотно влачат хомота си !

  Тази " държава " се нарича България !!!


 7. 7 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега работещите при първа и втора категория труд се пенсионират по-рано и получават пенсията си от НОИ, като към нея се прибавя и натрупаното по личната им сметка в частните професионални фондове. Това позволява те да получават по-нормална пенсия.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/1-2-01012012.html

 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#3] от "danakoplatec":

  Още нещо всеки ТРЕТИ български мъж умира преди да навърши 64 години.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Дни по-късно председателят на Асоциацията на частните пенсионноосигурителни дружества Никола Абаджиев коментира, че фондовете нямат да имат проблеми да плащат пенсии от 2011 г., както е според закона.

  "Пенсионирането на категорийните работници остана проблемна точка по визията за пенсионна реформа. Увеличаването на гратисния период ще струва 18 млн. лв. допълнителни разходи за бюджета на държавното обществено осигуряване", каза Младенов днес. Вчера обаче министърът на финансите Симеон Дянков пресметна, че удължаването на сегашното положение ще отвори допълнителен дефицит от 36 млн. лв., които не могат да се покрият от увеличаването на осигурителната вноска с 1.8 процентни пункта.
  ----------------------------------------------------------

  Тъй.... не е много ясно Тотю Младенов за какъв чеп иска удължаването на гратисния период за пенсиониране през НОИ на категорийните работници.... 10 години не им ли стигнаха на частните пенсионни фондове да събират средства, че да им подаряваме още една година....
  Пък догодина може да решат да им дадем още една и така до кога? Тотю Младенов чий интерес защитава като социален министър, защото на мен ми се объркват представите напоследък

  un buen dia empieza con un solo rayo
 10. 10 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тъй, тъй, я да види дедо поп - има ли в гъренто боб....
  1. Професионалните фондове събира с години вноските на категорийните работници и работодателите им - дотук добре.
  2.Те са управлявани от частни дружества - дотук също добре.
  3. Вложили са средставта в активи и осигуряват доходност- дотук съвсем добре.
  Обаче:
  1. Минали на много дълги позици и след като въртели тези пари с години сега казват ,че нямат възможност да плащат пенсии, каквото им е задължението и смисъла по закон - това вече не е добре.
  2.НОИ надзирава учителския пенсионен фонд и макар той да има по-ниска доходност от останалите , плаща пенсии. - това е добре за учителите и хич не е добре за останалите.
  3. Ако идеята е и останалите ПФ да минат към НОИ и тъй като това не означава да им се национализират парите - това вече не е добре за управите им, които сега реализират печалби, а друг плаща пенсиите на категиорийните.
  4. А пък ако трябва да се продължи днешната ситуация с още една година - това не е съвсем добре за правителството и хич не е добре за коректните платци.
  Обаче , ако се търси варинат , чрез който да стане по-зле - е това вече е добре.

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  Каква кристална яснота на ставащото. За всеки с нормално мислене. Не за тези с капаците на очите.

  Намалените осигуровки доведоха до банкрут НОИ.
  Намалените осигуровки не изкараха "сивите" доходи на "светло".
  Частните "бизнесмени" и "работници" не внасят осигуровки върху реалните заплати.
  Частните "бизнесмени" и "работници" не внасят данъци върху реалните заплати.
  Частните "бизнесмени" не са внасяли осигуровките за категорийните работници.
  Частните фондове НЕ са натрупали приход за пенсиите на хората. Обратното!
  Частните фондове са ЗАГУБИЛИ пари.
  На този фон се оказва, че / за ужас на талибанстващите либертарианци и социопати/ бюджетната сфера ЕДИНСТВЕНА ПЛАЩА ТОЧНО И НАВРЕМЕ ОСИГУРОВКИТЕ. С допълнението за ТРИМЕСЕЧНИЯТ ТОЛЕРАНС за МВР и МНО. Донякъде същото се отнася и за самоосигуряващите се.
  И точно "бюджетниците" се оказват най-мразени и най-оплювани. Парадокс!
  Ирония!
  На всичкото отгоре един Вирус Дянков стагнира икономиката и въведе като държавна политика - ДЪРЖАВНОТО НЕПЛАЩАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ! А сега "не може" да извърши елементарно изчисление, с колко процента трябва се увеличи "вземането" от всички, за да НЕ НАСТЪПИ ВЗРИВЪТ. От който нататък нищо няма да има значение. По-вероятно не иска Вирусът...
  Което показва кристално ясно какво иска!
  Кристално! Ярко като слънце!
  А отдоло - ПУСТИНЯ!

 12. 12 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Социалния слуга е започнал да търси собствената си вина някъде другаде. Само някой изперкал може да пусне толкова неадресиран пас.

  Прилича на онези футболисти, които дават интервю след разгромна загуба на собствен терен и като причина за това посочват атмосферата

  на стадиона и привържениците, които вместо да ги подкрепят ги освирквали от самото начало. Но хаоса е на терена и изглежда умишлен като в купен мач.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 13. 13 Профил на reostat
  reostat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  не е ли време кретени смотани след 20 г стаж в химия да пенсионирате работниците а не да мислите как да доите народа докато предаде богу дух

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK