Кабинетът сам се вкара в капан с ранните пенсии

Отказът от по-висок осигурителен стаж от 2011 г. доведе до проблем с тежките професии

Тотю Младенов

© Дневник

Тотю МладеновОтказът на правителството да започне пенсионната реформа от догодина го вкара в задънена улица за пенсиите на работещите 1 и 2 категория труд. Казусът кой и как ще плаща ранните пенсии е основният проблем пред фиксирането на осигурителната вноска за догодина.


Социалният министър постави публично темата като проблем за недостига на средства в частните професионални фондове и дори предложи средствата в тях да се прехвърлят в Националния осигурителен институт. Според пенсионните фондове обаче проблемът е другаде.


От 1 януари 2011 г. те трябваше да започнат да изплащат пенсиите на тези категории работещи за периода, докато навършат общата пенсионна възраст. Според Кодекса за социално осигуряване обаче началото на тази схема е обвързано с увеличението на възрастта за пенсиониране или на трудовия стаж на тези категории.
Там е записано, че по професионалните схеми се изплащат пенсии на работници с 10 години стаж 1 категория и 8 години по-ниска от общата пенсионна възраст. За 2 категория изискванията са 15 години стаж и 3 години по-ниска възраст. В момента обаче тези хора могат да се пенсионират съответно 11 и 6 години по-рано.


Изискванията в кодекса са приети още през 2000 г., с началото на пенсионната реформа и явно са една от причините в края на лятото правителството да внесе в парламента предложение още от догодина осигурителният стаж да се увеличи с 3 години за всички категории работещи.


То беше оттеглено по решение на премиера Борисов, след като синдикатите заплашиха с протести, и сега промяната се планира най-рано за 2015 г. Така се образува луфт от 4 години в досегашната схема за пенсиите.


Този проблем в неделя предизвика 5-часов спор между синдикати, работодатели и представителите на частните фондове по време на неформалното заседание на тристранния съвет. Днес министър Тотю Младенов предложи поредно отлагане на решението - още една година гратисен период, в който ранните пенсии да се плащат от НОИ, като през това време се търси окончателен вариант.


По думите му за това са нужни допълнителни 18 млн. лв. Ден по-рано сметката на финансовия министър Симеон Дянков беше за двойно по-голяма сума. От финансовото министерство неофициално съобщиха, че ще се опитат да намерят средства чрез икономии и да избегнат допълнително увеличаване на пенсионната осигуровка. Правителство, синдикати и работодатели вече се разбраха тя да нарасне с 1.8 процентни пункта от 1 януари.


"Въпросът с ранното пенсиониране на хората не може да се реши за един ден. Решението трябва да бъде добро както за НОИ, така и за хората, бизнеса и фондовете", каза в понеделник Тотю Младенов. Синдикатите обаче се обявиха против.


"Или решаваме нещата радикално и прехвърляме парите в солидарен фонд към НОИ, или срокът за професионалните пенсии трябва да бъде отложен до 2014 г. Няма друго възможно решение. Предложението на министъра на труда нищо не решава, само отлага с още една година", коментира и.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Той обвърза в пакет с решението за ранните пенсии и това за промяната в пенсионната възраст: "Или намираме дългосрочно решение и тогава от 2017 г. вдигаме възрастта, или като не намерим решение, не вдигаме възрастта." Също вчера синдикалните организации на КНСБ и "Подкрепа" в Перник изпратиха протестно писмо до Бойко Борисов срещу намеренията за увеличаване на осигурителния стаж.


Работодателите също се изказаха резервирано за едногодишната отсрочка. "Това е отлагане на проблем, който е заложен от предишните законодатели", коментира председателят на БСК Божидар Данев (виж мненията).


По изчисления на пенсионните компании, ако от 2011 г. се пенсионира служител с 10 години натрупвания в частните фондове, той ще получава от тях едва 179 лв. пенсия - само с 40 лв. над минималната. Проблемът според компаниите е заради недостатъчните вноски.


Пред "Дневник" изп. директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова съобщи, че едва около 17% от хората с партиди в професионален фонд имат вноски за всяка една от последните 10 години. Според нея причините са некоректни работодатели и безработицата. По закон цялата вноска за тежък труд (12% за първа категория и 7% за втора) е за сметка на работодателя.


Представителите на работодателите дават и други обяснения - промяна на работата в течение на годините, по-късно включване в схемите за 1 и 2 категория, както и отражението на финансовата криза върху доходността на акциите, в които са вкарани част от средствата на фондовете.


Даниела Петкова обаче посочи, че крайният резултат от последните 10 години е положителен и не може да се говори, че фондовете са загубили пари - от натрупаните към края на септември около 470 млн. лв. в професионалните схеми поне 35 млн. лв. са доходност от инвестиции по данни на асоциацията на пенсионните дружества.


Пенсионните фондове посочиха още един проблем - за хората, които са работили в тежки условия и преди 2000 г. и работодателите са превеждали вноски първо на държавата и после на професионалните фондове.


В момента никъде не се посочва как ще се изчисляват тези пенсии, за които има вноски и в двете системи. Ако проблемът не се изчисти, когато започнат да се плащат професионалните пенсии, тези хора ще вземат пенсия само от фондовете, но не и от вноските им в държавното осигуряване. Така излиза, че ще получават по-малко от дължимото.


От бранша казаха, че нямат точни данни за колко хора става дума, но със сигурност броят им не е малък. "Има празнина в закона от 2000 г. - на практика тези хора са изпуснати и трябва час по-скоро да се уреди въпросът с техните пенсии", коментира София Христова, изп. директор на ПОД "Алианц България".Контролът


От началото на 2006 г. всички осигуровки се събират и след това се разпределят към частните фондове и НОИ от Националната агенция за приходите. Тя отговаря и за контрола върху събираемостта и укриването им. Дотогава вноските за пенсии са събираха от НОИ, който също трябваше да контролира събираемостта. До редакционното приключване на броя от НОИ не отговориха как са контролирали изрядни ли са работодателите.
Пред "Дневник" Даниела Петкова, изп. директор на ПОК "Доверие", зададе въпроса кой ще гарантира, че НОИ не е пренасочвал от средствата за частните фондове, за да покрива дефицита в държавната система, след като институтът е имал конфликт на интереси.
От НАП съобщиха, че досега са направили около 50 хил. проверки на работодатели, от които 12 хил. са били тематични – дали са внасяни редовно вноски за пенсионно и здравно осигуряване. В резултат за последните 2-3 години само от проверките в агенцията са постъпили около 200 млн. лв. за здраве и пенсии.
Представителите на пенсионните компании не успяха да отговорят дали събираемостта и вноските са се увеличили, след като с контрола им се е заела приходната агенция. Те обясниха, че до голяма степен периодът съвпада първо с увеличението на заплатите в много браншове, а после със съкращенията заради кризата, затова е трудно да се направи сравнение.Мнения


Даниела Петкова, изп. директор, ПОК "Доверие"
Първоначалните разчети бяха всички фондове да получават по 120 вноски за последните десет години, но такива хора почти няма. Едва около 17% имaт вноски за всяка една година от този период. През повечето време вноските са събирани от НОИ и никой не е контролирал този процес. Задавам въпроса защо държавният пенсионен фонд, който генерира над 2 млрд. лв. дефицит на година, не се контролира, както контролират нас? НОИ има конфликт на интереси – ако не са им стигали парите за други пенсии, как се гарантира, че всички вноски са ни превеждани? Не мога да приема и твърденията, че пенсионните фондове са изгубили парите на осигурените – цифрите са очевидни, ние сме превели над 97 млн. лв. на НОИ досега, от които минимум 15 млн. лв. са доходност от инвестиции.


София Христова, изп. директор, ПОД "Алианц България"
Може би е най-добро предложението на министър Младенов – да се удължи с още година срокът, в който НОИ плаща пенсии, а след това да започнем ние. През това време да се създаде работна група, която да реши проблемите – ние сме готови да участваме с експерти. При капиталовите схеми колкото вноски си направил, такава пенсия ще вземаш. За някои хора вноски просто не са внасяни. Но има хора със сериозни натрупвания, които могат да получават по-добра пенсия, отколкото от държавния фонд. Има празнина в закона за хората, за които са събирани вноски в НОИ преди 2000 г., и трябва да се уреди въпросът с тях. Ние можем да започнем да им плащаме срочна пенсия, но и държавата трябва да изпълни задължението си, след като е събирала вноските им. Тези хора би трябвало да се ползват и от двете системи.


Пламен Димитров, КНСБ
Или решаваме нещата радикално, или срокът за плащане на професионални пенсии от фондовете трябва да бъде отложен до 2014 г. Предложението на министъра на труда нищо не решава - просто въпросът ще се отложи с още една година, а досега вече колко пъти го отлагахме. Всичко е в комплект - или намираме дългосрочно решение и тогава от 2017 г. вдигаме възрастта за пенсиониране, или като не намерим решение, не вдигаме възрастта. Целта на идеята за създаване на солидарен стълб за ранното пенсиониране на категорийните работници в НОИ е да се гарантират правата както на работещите при тежки условия преди 2000 г., когато не е имало професионални фондове, така и след това. Така ще се коригира грешка на пенсионната реформа в България от 2000 г. КНСБ още тогава беше против, тъй като никъде в ЕС няма устойчиво решение за ранно пенсиониране през капиталови схеми.


Евгений Иванов, КРИБ
Предложението на министъра на труда е едно от възможните решения, по които тепърва ще преговаряме със синдикатите. Причините за липсата на средства в професионалните фондове са различни. Някои работници може да са започнали да работят като категорийни по-късно, други може да са прекъсвали, на трети може работодателите да не са им плащали вноските. НАП трябва да контролира некоректните фирми и да ги санкционира.


Божидар Данев, БСК
Не е възможно да не се удължи срокът, от който професионалните фондове да започнат да плащат. Отлагането с една година е само временно, за да може да се реши как да се коригира Кодексът за социално осигуряване, в който са заложени законодателни капани. Там едно от условията за ранна професионална пенсия е 10 години стаж в първа категория и 8 години по-ниска възраст, а според друг текст мъжете могат да получат тези права 11 години по-рано от общата пенсионна възраст. Това означава стажът им да се удължи автоматично с три години, тъй като през това време те няма да имат право на пенсия.
Не сме съгласни с предложението за национализация на професионалните фондове. Вноските в професионалните фондове са лични и партидите в тях може да се наследяват от роднините на работниците. В солидарният стълб тези вноски ще се обезличат, което е безумие.  
Категорично ще атакуваме и идеята на синдикатите да се увеличи с 2 пункта вноската за универсалните фондове (втория стълб). Така искат да компенсират частните фондове за това, че ще им изтеглят парите от професионалните схеми. Тук обаче навлизаме в сериозни противоречия с конвенция на МОТ, която България е ратифицирала. Това ще доведе до дискриминация по възраст, защото ще наложи различни групи да плащат различни осигуровки - във втория стълб вноска имат само родените след края на 1959 г.
Има много хора без вноски в професионалните фондове, но с права за ранно пенсиониране, тъй като са работили в първа и втора категория преди 2000 г.
Тезата, че фондовете са празни, тъй като работодателите не са плащали вноски, не е вярна. Може би има и такива недобросъвестни работодатели, но драмата е другаде. По време на подема в икономиката нормата за доходност беше над 9 % и това беше заложено в плановете. В кризата обаче всичко се срина.
Прехвърлянето на активите на фондовете на нов титуляр, НОИ, крие много големи опасности. Голяма част от тези активи в момента не са ликвидни и са силно подценени по стойност. 

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  ..."В момента никъде не се посочва как ще се изчисляват тези пенсии, за които има вноски и в двете системи."...
  ...."От бранша казаха, че нямат точни данни за колко хора става дума"....
  ---------------

  Въобще някой наясно ли е какво се прави или сме на автопилот?!

 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1742 Любопитно

  Каква кристална яснота на ставащото. За всеки с нормално мислене. Не за тези с капаците на очите.

  Намалените осигуровки доведоха до банкрут НОИ.
  Намалените осигуровки не изкараха "сивите" доходи на "светло".
  Частните "бизнесмени" и "работници" не внасят осигуровки върху реалните заплати.
  Частните "бизнесмени" и "работници" не внасят данъци върху реалните заплати.
  Частните "бизнесмени" не са внасяли осигуровките за категорийните работници.
  Частните фондове НЕ са натрупали приход за пенсиите на хората. Обратното!
  Частните фондове са ЗАГУБИЛИ пари.
  На този фон се оказва, че / за ужас на талибанстващите либертарианци и социопати/ бюджетната сфера ЕДИНСТВЕНА ПЛАЩА ТОЧНО И НАВРЕМЕ ОСИГУРОВКИТЕ. С допълнението за ТРИМЕСЕЧНИЯТ ТОЛЕРАНС за МВР и МНО. Донякъде същото се отнася и за самоосигуряващите се.
  И точно "бюджетниците" се оказват най-мразени и най-оплювани. Парадокс!
  Ирония!
  На всичкото отгоре един Вирус Дянков стагнира икономиката и въведе като държавна политика - ДЪРЖАВНОТО НЕПЛАЩАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ! А сега "не може" да извърши елементарно изчисление, с колко процента трябва се увеличи "вземането" от всички, за да НЕ НАСТЪПИ ВЗРИВЪТ. От който нататък нищо няма да има значение. По-вероятно не иска Вирусът...
  Което показва кристално ясно какво иска!
  Кристално! Ярко като слънце!
  А отдолу - ПУСТИНЯ!

 3. 3 Профил на tst54
  tst54
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Необходимо е обществото да знае как се формират пенсиите на хората работили в условията на първа и втора категория труд.Какви са разчетите между НОИ и професионалните фондове когато се пенсионират и как се уреждат финансовите взаимоотношения между НОИ и проф фондове.Остава една неяснота и премълчана истина по този проблем с която се спекулира

 4. 4 Профил на tst54
  tst54
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да продължа-когато се пенсионирах със18 години първа и 5 втора сепопитах каква е съдбата на вноските във проф фонд-отговорът бе,че те се възстановяват на НОИ,ака е така защо пищят като ощипани госпожички от МФ или лъжат

 5. 5 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ще приключват пенсионната реформа без реформа.
  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/10/18102010.html

 6. 6 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Невижданата некомпетентност плюс абсолютната некадърност, съчетани с пълната непоследователност и също такава липса на аналитични и прогностични способност, но пък гарнирани с високо самочуствие - това си е гаранция за пълен хаос и тотален провал ./ кратка характеристика на наблюдаваното явление/

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 7. 7 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Гневно

  До коментар [#2] от "AzDebil":

  С две думи: Бюджетната сфера с чужда пита помен прави!!!

  Защото е високоефективна, максимално съкратена като щат, но пък осигурява какво: безопасност, спрведливост, условия за равнопоставеност, еднакви правила за всички, липса на корупция, защита на частната собственост, правилно и прозрачно разходване на държавните, т.е. НАШИТЕ пари. И т.н... и т.н.

  Не ставай смешен моля.

  Държавната администрация без никаква разлика в ефективността може да бъде съкратена с 30%, а при правилно планиране и инвестиране ... с още 20% отгоре.

  Бюрокрацията е чудовище, което има чудното свойство да се саморегенрира и умножава при липса на контрол, и на всичкото отгоре най-ефективно е в оправдаването на всяко ново разширение на щата и структурите си.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 8. 8 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Номер 2,

  Държавните служители НЕ плащат осигуровки. Плаща им ги държавата, с оскубаното от всички, които така щателно наплю.

 9. 9 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "mi6osp":

  А дали всичко това не е целенасочено???

 10. 10 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#9] от "4e":

  Ако е от некадърност - си е укоримо.
  Ако е целенасочено - също.

  Защо обаче всички експерти, съветници, специалисти от МТСП и НОИ нямат предложение по въпроса?

  http://www.mlsp.government.bg/bg/ministry/dpt_industrial_relation.htm

  В такива структури работят хора от години и би трябвало да са наясно с материята, не само всеки месец да си теглят заплатите...

 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ние предлагаме проста но ефективна и работеща и доказала се по света пенсионна реформа:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход. Който колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ, както и отмяна на различните категории труд - да остане само 1, и да птадне възрастта за пенсиониране - ако си си внасял достатъчно - пенсионирай се и на 30 ако щеш.

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия за 3 категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА.
  Гласените досега мерки и от БСП и от НД СВ и от ГЕРБ са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1742 Любопитно

  До коментар [#8] от "pdd":

  Както много добре си прочел, аз написах "бюджетна сфера"!!! Значи държавата си плаща осигуровките.
  А останалите са се наплюли сами. Защото не са плащали реално. Лъгали са всички. Едни други са се лъгали. А едни от тях са измамили останалите.
  ИЗМАМА - според правото! Престъпление.
  Неплащане на ДАНЪЦИ!
  Айде сега да си излижеш плюнките срещу мен!

 13. 13 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#12] от "AzDebil":

  Май ти не си ме прочел добре. Държавните служители СА бюджетни служители. Осигуровките на държавните служители СА поети от държавата. Т.е. държавните служители НЕ плащат осигуровки. Но може спокойно да влезем в плоскостта на собствената ти демагогия. Изглежда, идеалния вариант е всички да работим държавни служители. Така на всички държавата ще ни плаща осигуровките и ще има 100%-та събираемост. Рай, а?

 14. 14 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 959 Неутрално

  ОЛИГОФРЕНА БОРИСОВ ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА. АМАН ОТ ПРОСТАЦИ ВЪВ ВЛАСТТА.

 15. 15 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "pdd":

  В нормалните държави държавните служители са с 50% по-малко на глава от населението.Ето къде са липсващите пари.Вместо съкращения се назначават още повече безделници на държавна служба.

 16. 16 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1742 Любопитно

  До коментар [#13] от "pdd":

  Само че не си познал за плоскостта на демагогията. В твоята плоскост на демагогията. Тъй като ТИ предлагаш всички да сме държавни служители. Както и рефрена за държавните служители. Всеки знае, че държавата им ги плаща осигуровките. Даже и ти.
  Изглеждаш изненадан, че това са пари на бюджета?!
  Е, аз това написах. А ти ми вкара наплюване на всички останали.
  Кое точно ти е болката?
  За мен големият проблем е как ЕДНИ ИДИОТИ НИ ХВЪРЛЯТ ПРАХ В ОЧИТЕ. ЗА ДА ОТКЛОНЯТ УДАРА ОТ СЕБЕ СИ.
  И ДА НИ ОДЕРАТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!
  Не са държавните служители. Не са и тези в бюджетната сфера.
  По-точно са там, но на върхови позиции. И разбира се ТЕЗИ, КОИТО СА ПЛАТИЛИПЪТЯТ ИМ ДО ТАМ.
  С парите на останалите.
  Моите и твоите също.

 17. 17 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#16] от "AzDebil":

  Или нямаш никакво усещане кога те иронизират, или спешно си подреди мислите. Започваш да сменяш позиция, в сравнение с пост номер 2))

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1742 Весело

  До коментар [#17] от "pdd":

  Или ти нямаш какво да кажеш. Но ми даваш повод да си повторя мислите от пост №2. Мерси.
  Който иска може да го прочете пак. Благодаря.
  Ситуацията е банкрут на НОИ. Заради доктрината на Вирусът Дянков. И заради "шмекерлъците" с данъците и осигуровките, извъртяни от частните "бизнесмени" и частните "работници". Не от истинските бизнесмени и работещи. /специално за pdd кавичките са важни!/
  И нещата вървят към "смъкване на шалтера". Или смъкване на кожи, ако "шмекерите" се измъкнат.

 19. 19 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#18] от "AzDebil":

  Знаех си, че още в пост номер 2 си ги сложил заради мен кавичките)) Единственото вярно е, че нещата отиват към смъкване на шалтера. Но последният виновник е Дянков. Виновни са разни Тотювци, Бойковци, Анна-Борисовки, които пропиляха над година в нищоправене. За това време можеше да изрежат поне 50%-та от изрядните държавни служители.

 20. 20 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Парички Няма ! И какво ще стане с храта които имат по 20 години стаж и са на 58 години?
  До Десен - Балона никога не се е пълнил та да се спука. Там се наливат някакви суми пари и никой не знае къде отиват.
  От 1945 се слагат пари в тази система и те излизат и те гледат Умно и ти казват пари няма системата ще фалира. Ами да Фалира та и вас да ви няма.Да АМА НЕ . Някой трабва да ви храни! Така че ние ще ви спасим с по-високи Данаци!!!!!

 21. 21 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Болен здрав носи.

  В Булгаристан пенсионери бъхтат яко, за да могат тлъсти военни и ченгета, здрави като волове и несвършили нищо през тъпия си живот, да взимат по една фуражка пари, за да си лежат в къщи НА 45 ГОДИНИ!!! АЛО ТАВАРИЩИТЕ, КЪДЕ ДРУГАДЕ ПРОЖЕКТИРАТ ТАКИВА ФИЛМИ?

  ПЛЮЯ АЗ НА ТАЯ СВИНЩИНА!

 22. 22 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Комуне номенклатурчик и Реален капитализъм - две природно противоположни неща ?!?!?!
  „Ако мога да обобщя в едно изречение изминалите 15 години за Компания „Съгласие”, то ще се събере в няколко думи – неуморен труд, безкомпромисен професионализъм, работа в полза на развитието на пенсионно осигурителната система и най-вече грижа за интересите на хората, които ни повериха своите пенсионни спестявания”, каза г-н Милен Марков, Главен изпълнителен директор на Пенсионноосигурителна компания „Съгласие” АД.
  http://www.saglasie.bg/public/news.php#3
  Божидар Василев Данев
  Член на Съвета на директорите на ПОК”Съгласие” АД
  Председател на Българска стопанска камара
  Адрес София 1000, ул. Алабин 16-20
  Тел./факс (+359 2) 980 0303; факс: (+359 2) 987 2604
  e-mail: [email protected]

  Българска стопанска камара

  1959 - 1965 Магистър, инженер,Технически университет - София.
  1965 Научен сътрудник и ръководител на програми в Българска академия на науките /БАН/, Институт по техническа кибернетика.
  Защитава докторска дисертация "Управление на многосвързани системи". Хабилитация като старши научен сътрудник.
  Специализира в Академия на науките - Москва.
  1979 - 1980 Следдокторска специализация в Университета в Хановер, ФРГ.
  Гост-лектор в Германия, Англия, САЩ, Италия, Швейцария.
  1981 – до днес Специалист, ръководител център, зам.- председател, председател в Българска индустриална асоциация, сега Българска стопанска камара.
  Председател на Управителния съвет и Изпълнителен председател на БСК
  Член на националния съвет за научна политика.
  http://www.saglasie.bg/public/b_v_danev.php
  Пенсионноосигурителна компания „Съгласие” АД навърши 15 години
  На 14 май в зала „Средец” на „Шератон София Хотел Балкан” се състоя тържественото честване на 15-годишнината от създаването на Пенсионноосигурителна компания „Съгласие” АД. Сред гостите на събитието бяха представители на правителствени и неправителствени организации, финансови институции, служители и партньори на Компанията.
  Поздравителни адреси бяха получени от г-н Божидар Данев – Председател на Българска стопанска камара, г-н Нено Павлов – Заместник-председател на Комисията за финансов надзор и г-н Никола Абаджиев – Председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
  IBAN сметки на пенсионните фондове управлявани от ПОК "Съгласие"АД
  На Пенсионно осигурителна компания "Съгласие"
  Банка: УниКредит Булбанк
  Нов BIC код: UNCRBGSF
  Нов IBAN номер: BG34UNCR96601004844505
  Доброволен пенсионен фонд "Съгласие"
  Банка: УниКредит Булбанк
  Нов BIC код: UNCRBGSF
  Нов IBAN номер: BG71UNCR96601004844906

  Универсален пенсионен фонд "Съгласие"
  Банка: УниКредит Булбанк
  Нов BIC код: UNCRBGSF
  Нов IBAN номер: BG38UNCR 9660 1004 8453 06

  Професионален пенсионен фонд "Съгласие"
  Банка: УниКредит Булбанк
  Нов BIC код: UNCRBGSF
  Нов IBAN номер: BG71UNCR 9660 1004 8451 00
  http://www.saglasie.bg/public/news.php#3

  Да защитим животнитe !
 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "AzDebil":

  Дебиле, за пореден път доказваш че си Дебил!

  Проблема на НОИ не са намалените вноски на нормално работещите хора!

  Не ми излизай с номера, че бюджетниците са единствени редовни платци! Те ако въобще са редовни, са такива, защото аз съм внесъл данъци и осигуровки, та да могат те да ги платят!

  Проблема на НОИ са ранно пенсиониращите се, инвалидите и неосигуряващите се и тези в сивия сектор (на минимална)!

  Ей това е проблема на НОИ, глупако! Но и ти като типичните ДЕБИЛИ които ни управляват, прехвърлят болестта от болната глава на здравата. Понеже сме тъпи, а и доста нагли, дай вместо да събираме вноските от трудните кадри, да ги събираме в повече от тия дето теглят каиша. Така де, щом има балъци да плащат, дай да ги обложим по високо, вместо да си съберем версиите от мързелите и да затворим дупките в кацата.

  Да ти говори нещо факта, че в БГ средната възраст за пенсиониране е 51 години! Толкова е по статистика! Т.е. въпреки че някой ще работим до гроб, болшинството българи изтарикатяват по един или друг начин.

  Само че балъците мой човек свършиха. Ако искат да направят вноските и 100%. Няма кой да им плаща повече, да вървят на майната си и те и пиявиците и пенсионерите и миньорите и инвалидите. На мен ми ПИСНА!

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "AzDebil":

  Ами да банкрутира тоя шибан НОИ най-накрая и да се свърши с тая малоумна солидарно-социална пенсионна система. Крайно време е!

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  В цял свят военните и полицаите се пенсионират по-рано.Даже в САЩ имат право да се пенсионират след 20 години стаж.Така че преди да се пишат глупости нека се провери как действително стоят нещата.

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  България е единствената страна, която е на път да излезе от кризата без да е успяла даже да набележи сериозни мерки за борба с нея.
  Не казвам, че знам как изобщо е възможно това, но за мен то показва само едно - пълната безполезност на българските "политици" и "икономисти". Реално всичко, което те направиха по-скоро забави, отколкото ускори излизането от кризата. Пример - намалението на пенсионните вноски.
  Слава богу, че не успяха да направят много.
  Затова нека си припомним вица "- Господа политици и икономисти, хранете кучето и не пипайте копчетата!".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Къде изчезна промишлеността в България и кой взе парите за пенсия ? Божидар Данев като съсобственик на корабостроителниците във Варна и Русе е заитересован да се увеличат с ТРИ години 1 и 2 категория труд . Там са ЗАВАРЧИЦИ които са най масово представената работна сила в двете корабостроителници.
  2009 г. морски бизнес - 79,5 % : машиностроене - 13,8 % = 93,3 %
  БСК в лицето на комунето Б.Данев най много иска увеличение на пенсионна възраст и да не плаща вноски !?!?!?
  КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ !
  „СПАЗВАЙ ИЛИ ОБЯСНЯВАЙ”
  http://bulgariaholding.com/index.php?ln=bg&page=investors&nav=report&rid=185&sid=75
  Божидар Данев
  Председател

  Божидар Данев е член на УС и негов Председател от създаването на ИХБ. Притежава изключително голям управленски опит на търговски дружества и организации с нестопанска цел.
  Завършил е Технически университет, София и има пост докторска специализация в Германия. Инженер и икономист. Доктор на икономическите науки и старши научен сътрудник - втора степен. Специализирал в Академия на науките - Москва. Председател на Управителния съвет и Изпълнителен председател на Българска стопанска камара.
  http://www.bulgariaholding.com/?ln=bg&page=about&id=45
  „СПАЗВАЙ ИЛИ ОБЯСНЯВАЙ”
  Национален кодекс за корпоративно управление
  2009 г. Индустриален холдинг България АД
  Акционерна структура към 31.12.2009 г.
  Капиталът на ИХБ към 31.12.2009 г. е 43 756 118 лв.
  Към 31.12.2009
  Акционери Брой акционери Брой акции % от капитала
  Всички 55 255 43 756 118 100,00%
  Юридически лица 167 36 307 907 82.98%
  Физически лица 55 088 7 448 211 17.02%

  Акционери, притежаващи над 5%, включително 3 21 776 573 49.77%
  Венсайд Ентерпрайзис Лимитед 13 472 245 30.79%
  Буллс АД 5 863 673 13.40%
  ДЗХ АД 2 440 655 5.58%
  Акционери, притежаващи под 5% 55 268 21 979 545 50.23%
  http://bulgariaholding.com/index.php?ln=bg&page=investors&nav=report&rid=185&sid=75

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Досега имам към 13 г. втора к-я,3г.-първа к-я и към 7-8 г. трета к-я, категорийте са ми до 01.01.2000 г след това длъжността ми мина в 3-та к-я /като, че условията на труд са се подобрили/.Нямам възраст и точки.
  И какво излиза, че съм работил в рисови предприятия и няма пенсия а сега работещите на две места с 2-ра к-я?
  Само да си дооправя някои работи тук и сменям държавата по пътя на ПОДРАСТВАЩОТО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ.
  СТИГА ТОЛКОВА!!! Който на който иска да внася и снася осигуровки.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 29. 29 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Любопитно

  пенсионните фондове-следващите пирамиди.Балон който ще се пукне когато трябва да започнат да плащат

 30. 30 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#25] от "kermit":

  30 години, тъпчо. Освен това военните в САЩ ходят да се бият по целия свят или дават служба по затънтени острови. Наще - през деня плющят като свини в столовата или спят а вечер - при дебелия задник та жена си. Има малка разлика, нали?

 31. 31 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 32. 32 Профил на Симеон Дянков
  Симеон Дянков
  Рейтинг: 8 Весело

  Нема паре, ние действаме.
  А вие?

 33. 33 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 499 Гневно

  Май шушляка Тотю Младенов е на ред за уволнение

 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:30 на 09/11/2010 от неговия автор.

 35. 35 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Крайно време е т. нар. общество у нас да разбере, че за България изборът е здраво бачкане и изпреварващ растеж, за да се доближим до стандартите на страните от централна и западна Европа или всеобща мизерия и "социални" помощи за всички.
  В първия вариант държавата прокарва десни политики с минимално преразпределение на БВП през бюджета и оптимизиране на публичните разходи или пък ползва леви хватки: национализира икономиката, въвежда трудова повинност и всички на тръстиката.
  Във втория вариант държавата продължава със "социално отговорната" си политика, хрантути армия от чиновници, допуска привилегировани групи да се пенсионират на по 45 г. и ползва 100% произведеното от сегашните, за да изплаща текущи социални разходи.
  Без в тази страна да се произвежда реален продукт, който да носи голяма добавена стойност при ниски разходи бързият растеж и вдигането на жизнения стандарт е немислим. Ако допуснем, че вариантът с национализация и трудова повинност не е приемлив, остава държавата да прилага политики за стимулиране на частната инициатива, свободен пазар, капиталонатрупваща осигурителна система и максимална ефективност на държавния апарат. Естествено при безкомпромисен контрол за спазване на правилата и разбира се ангажимент към хората, които по една или друга причина са в невъзможност (да не се бърка с нежелание) да се издържат: пенсионери в заварено положение, инвалиди и т.н.
  Реват тука разни хора за социална справедливост, за това как еди-къде си държавата изземвала повече от 50% от доходите и т.н. Само дето обикновено става дума за страни, в които преди години хората са си скъсали задниците от бачкане без да мрънка за социална държава, с гигантски БВП в сравнение с нашия, с гигантска производителност на труда и с нищожен растеж в сравнение с този, който е необходим на България за да догони развитите икономики. Оставането на варианта "социална държава" и разходопокривна осигурителна система по съвсем естествен начин ще доведе до ситуацията България да е пълна с хора на държавна издръжка и пенсионери, а такива, които трябва да генерират стойност просто няма да останат.

 36. 36 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1742 Весело

  До коментар [#23] от "niakoi_si":

  Най-много обичам, когато някой повтаря моите тези, према ги и ги разпространява, и ЕДНОВРЕМЕННО с това ме критикува за създаването им.
  Още повече ми харесва, когато същия този серсемин "умело" присъедини към мен своя собствена, НО НЕПОДДЪРЖАНА ОТ МЕН теза.
  Такива хора ми се разкриват като червеи! Също като ТЕБ.
  И още един двама от тук.
  Е, разтоварихте ли се? Оправдахте ли се пред себе си?
  Я се виж какво написа: """...и тези в сивия сектор (на минимална)!"""!!!
  А сега се върни на моя пост №2 и виж с колко реда съм го описал същото това нещо, кои са тези от сивия сектор!!!
  Но има и друг виновник - Вирусът на разрушението Симеон Дянков!!! Ти го премълчаваш.
  Твоите останали писания са ГРАФОМАНИЯ! Нула!
  А ти си глупак! Не, ти си нищожен манипулатор. Измекяр.

  P.S. Фактът за редовните и точни плащания в бюджетната сфера е ФАКТ. Нищо повече и нищо по-малко. Парадоксално но факт. Е, аз само го описах. Заедно с останалите верни неща!

 37. 37 Профил на Peni Radulov
  Peni Radulov
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Трудна работа господа да вярвате,че като се пенсионирате ще живеете.Голяма заблуда е това и няма лек за нея .Най добрата пенсия е заплатата само че това се отнася за управленческоадминистративен персонал.Те могат и до 100г. даработят,само че бог да ти е на помощ да се надяваш такъв човек да ти свърши работа.Работниците производственици 1 и 2 категория могат при тези условия на труд да работят до 50 г. и 55г.респективно 2 кат.труд за да са полезни за производството.Производстеника носи блага на страната всички други са консуматори.Да ще кажете че без тях не може,но нека да получават минималните заплати и пенсий защото ще живеят по дълго и напливът към тези служби ще бъдат по малък.Защото при 1000000 производственици не можеш да имаш 2000000 администрация това води до самоизяждане.

 38. 38 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Милиционер, военни стават пенсии на 45г. и лапат яките пенсии по 30г. от бюджета, а шофьори, докри, монтьори - тежка работа - пенсионират се на 63г. вземат пенсия 3месеца и гушват босилека. Който има здрави крака да заминава, че като одъртее ще груха до 82г., за да се плащат пенсиите на държавния апарат. Време е и тука да има бунтове като във франсето и при гръчлята.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK