Изплащането на ранните пенсии е във фокуса на тристранния съвет

Изплащането на ранните пенсии е във фокуса на тристранния съвет

© Анелия НиколоваКазусът кой и как да плаща ранните пенсии е основният проблем пред фиксирането на осигурителната вноска за 2011 г. Темата ще бъде обсъдена днес на поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се събира, за да обсъди промените в пенсионната система.


Вчера социалният министър Тотю Младенов определи като най-разумно да бъде удължен с една година периодът, в който категорийните работници ще се пенсионират през държавния пенсионен фонд, а не както предвижда законът - от 1 януари те да започнат да получават пенсии от професионалните фондове.


Най-голяма яснота има за увеличаване на пенсионната вноска с 1,8 процента. Спори се за годината, в която ще започне да се вдига осигурителният стаж. Синдикатите настояват това да започне от 2015 г.
Спорен е въпросът дали осигуровките да продължат да се плащат в съотношение 60 процента от работодателя и 40 процента от работниците, както е сега. Очаква се днес да бъде бъде гласуван бюджетът за държавното обществено осигуряване, който е разписан така, че през следващата година дефицитът на НОИ да намалее с 460 млн. лв. само през следващата година.


На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъде обсъден и бюджетът на Националната здравноосигурителна каса.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Какво може да се очаква от Тотю - все да удължава и да бави,да си изживурка четирите години . Най-добър и справедлив за категориините работници (полицай,военни и др ) бил солидарния модел - добър ама за тях ,да се пенсионират на 40 години . Как не се намери твърдост в това правителство да им каже че парите за тях се вземат от бъдещето на техните деца. И те трябва да получат толкова колкото са имат по сметките -другото е кражба от останалите работещи българи.

 2. 2 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Никакво 1,80 %, а обръщане на 180 градуса и намаление на вноските с поне процент. Слугите не спазиха обещанието си за реформи и пропиляха петнайсет безценни месеца и то в периода на възможноста, на кризата и ощетиха всички и поколенията напред. Вината на социалния

  слуга излиза дори от рамките на политическата отговорност. Но трябва да се знае, че тя се поема цялата от главния слуга и се увеличава с всяка минута докато не бъде освободен и продължават да си измиват ръцете с финансовия маг. Светкавично трябва

  да се обяви нов социален слуга и скоростно да започне реформите и изпълнение на безалтернативния план на ИПИ за да се избегне сблъсъка между политическата криза и вече твърде продължителната и мъчителната икономическа криза.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 3. 3 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Весело

  Пенсиите за мъжете да са от 58 години , а за жените от 50 години, тъй де, вече сме излезнали от "комунистическият" строй и трябва да се сме по богати и по щастливи и по свободни !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 4. 4 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Уж дясно правителство, а синдикатите диктуват политиката. И ний дадохме нещо на света.))

 5. 5 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 521 Любопитно

  БСК в лицето на комунето Б.Данев най много иска увеличение на пенсионна възраст и да не плаща вноски .
  Божидар Данев като съсобственик на корабостроителниците във Варна и Русе е заитересован да се увеличат с ТРИ години 1 и 2 категория труд . Там са ЗАВАРЧИЦИ които са най масово представената работна сила в двете корабостроителници.
  2009 г. морски бизнес - 79,5 % : машиностроене - 13,8 % = 93,3 %

  Да защитим животнитe !
 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 725 Любопитно

  Защо се иска твърдост от правителството точно на ГЕРБ, след като нито Костов, нито Горския, нито Тройната м@струбация проведе някакви реформи с пенсионната система?

  ГЕРБ не спечели изборите с обещания за увеличаване на стажа за пенсия.

  В крайна сметка въпросът ще бъде решен, но без бързане и с най-малка политическа цена. Дали точно ниската политическа цена не притеснява подръжниците на радикалните действия?

  Логичен е и въпросът, щом е било толкова належащо защо другите не го направиха? Защо ГЕРБ трябва да обира негативите на 20 години крадене и бездействие?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Навсякъде пенсионната реформа е непопулярна. В България нещата благодарение на умерения подход на правителството вървят много спокойно.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 8. 8 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#3] от "USSR":Пенсиите за мъжете да са от 58 години , а за жените от 50 години,

  Заминавай за Африка! Там пенсийте са от 14 години за жените и от 16 за мъжете.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 9. 9 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Весело

  Едно момче попитало баща си:- Тате какво е политика.Бащата му отвърнал:- Виж сега тате, аз нося парите в къщи, значи аз съм правителството. Майка ти казва какво да правим с парите, значи тя е ръковотството. Прислужницата изпълнява задачите на майка ти, значи тя е работническата класа. Ти си този, за който отиват парите, значи ти си народът, а малкото ти братче е бъдещето.Една нощ момчето се събужда и вижда, че братчето му си е напълнило памперса и отива в спалнята на родителите си да събуди майка си да го преобуе, но вижда, че баща му го няма. Тогава отива в стаята на прислужничката и вижда баща си да спи до нея.На сутринта той казва на баща си:- Тате, разбрах какво е политика! Докато правителството се ебава с работническата класа, ръководството спи, на народа никой не му обръща внимание, а бъдещето е осрано отвсякъде..

  TAKE THE RED PILL!
 10. 10 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#8] от "Български патриот":

  Ти можеш да си пожелаеш пенсията да ти е и от 80 години при средна продължителност на живот при мъжете е 69 години в България !

  Като се накичат с патриотични имена и си представят , че правят нещо за родина , но да си почистят снега пред двора, блока или офиса никъде ги няма тез ПАРАтриоти .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 11. 11 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ще приключват пенсионната реформа без реформа.
  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/10/18102010.html

 12. 12 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "pdd":

  тебе кой те излъга че правителството е дясно

 13. 13 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#12] от "revival":

  По-интересно е тия от ЕНП кой ги излъга))

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#7] от "Български патриот":
  Всъщност нещата в България просто не се променят. Ако имаш гениални икономисти и гениални политици можеш да си позволиш да прави резки движения, които да променят нещата революционни.
  Ние обаче си имаме ИПИ, Дянков и Бойко Борисов. Заради това просто не трябва да правим никакви резки движения и да разчитаме на саморегулацията.
  Нашите политици и икономисти трябва просто да внимават за това какво се случва и да реагират адекватно, а не да се опитвата да определят как да се случват нещата. Просто нямат потенциал.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#6] от "Български патриот":

  Това правителство дойде на власт с обещанието за сериозни реформи... като Симо Ментата преди години.

  Минаха колко - 15 месеца, а реформата е само мираж. Ако не беше опрял ножът до кокала - и тук (пенсионната система) щяха да се скатават по ЛНМС. Следваща една година пръста си няма да мръднат, защото идват избори и ще се окопават във властта.

  Не съм гласувал за тях, но имах тайната надежда, че може би ще тръгнем в правилната посока... лъгал съм се явно. Такова лутане като муха без глава не си спомням в последните 20 години. Имат наченки за нещо, тук таме излизат добри идеи... до следващия митинг на площада.

  Интересното е, че масово се набива в главите на хората, че Дянков е виновен, докато очевАдно всички важни решения ги взима Бам Бам... еднолично под влиянието на един или друг "съветник". И Бам Бам си остава със старателно излъскания до блясък имидж на "светъл вожд" на народа. Не твърдя, че Дянков е велик, просто най-същественото от това, което се случва не е от него. Друга тема на разговор е, че при такова положение би трябвало отдавна да си е подал оставката.

  Крайният обективен извод е: И тея никви ги нема, ще чакаме друг да ни "оправи". Както е тръгнало... може и предсрочно.

  Това не ме прави по-щастлив...

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 16. 16 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#13] от "pdd":
  Същия, който излъга тези от ПЕС, че предишното правителство е било ляво.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 725 Любопитно

  До коментар [#15] от "NK":

  Минаха 20 години! Защо Костов не направи реформата? А Царо? Тройната? ГЕРБ да не са луди да плащат политическата цена за 20 години бездействие. Къде си го прочел това в предизборните им обещания, че ще вдигат пенсионната възраст?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 19. 19 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако Тотю казва, че нещо е разумно, значи не е. Реформа ВЕДНАГА, вкл. отнемане на пенсии на ранно пенсионирани, неработили при вредни условия на труд.

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ние предлагаме проста но ефективна и работеща и доказала се по света пенсионна реформа:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател, т.е. 50-50.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход. Който колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ, както и отмяна на различните категории труд - да остане само 1, и да птадне възрастта за пенсиониране - ако си си внасял достатъчно - пенсионирай се и на 30 ако щеш.

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия за 3 категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА.
  Гласените досега мерки и от БСП и от НД СВ и от ГЕРБ са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.

  The biggest risk in life is not taking one.
 21. 21 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тук за n-ти път пишете кои са спорните въпроси, но така и не става ясно какви са аргументите на страните. Нали трябва да е публично обсъждане, да чуем кой какви глупости говори.

 22. 22 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#16] от "Румен Гълъбинов":

  пич и вчера пак това написа, дай неква друга идея

  Forza Lazio!!!
 23. 23 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#18] от "Български патриот":

  Ооо, обещаваха и то много. Обещаваха, че нещата ще се променят. Обещаваха намаляване на корупцията. Обещаваха съкращения на раздутия щат... Обещаваха, че ще търсят отговорност за миналите управления. Обещаваха петилетки за три години едва ли не.

  А сега при всяка опасност от стачка и се извъртат на 180%. Все с миналото се оправдават. Разбирам ги и съм съгласен, но това върви до време. А хората очакват да видят на какво си способен. Финансите цъфтят, но икономиката заспива.

  Това на което ме е яд е, че пропиляха ценно време в което можеха да направят много неща с обществена подкрепа... но не било писано. За сметка на това се нагледахме на ПР-акции. То не беше рязане на ленти, то не бяха полицейски акции.

  Лошото в политиката е, че едни хора те избират, а други движат държавата напред. За съжаление последните са последната грижа на всеки политик стига да няма пряка заплаха от икономическа катастрофа.

  P.S. В територията наречена България без да обещаеш не можеш да излезеш на власт.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 24. 24 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Патриоте недей да заблуждаваш уважаемото събрание- когато Kостов направи реформата преди 20 години той и управляващата тогава партия платиха много висока цена .( а помним кога и кой предизвика хиперинфлацията).Според разчертите направени тогава сега професионалните фондове трябваше да поемат ранното пенсиониране на привилигированите категории работещи ,само че десет години тези който трябваше да внасят пари там се скатаваха и сега когато изтече буферния период ,ревнаха че парите там били малко, че нямало да им стигнат за достоен живот и затова най – доброто решение било да продължават да вземат от общата каца . Ако Костов беше премиер за последните 10 години тогава трябваше да търсим отговорност от него.

 25. 25 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#20] от "Десен":

  Евъла, пич! Идеята ми допада, можеш ли само да обясниш по подробно точка 2 - пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване. Как така над вноската нещо не стоплям?
  Точка 6 - облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум. Тука не се ли получава двойно облагане т .е. един път ти плащаш като данък тази вноска и при пенсиониране пак се облага?
  Очаквам и от другите съфорумци да разяснат също

  Forza Lazio!!!
 26. 26 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "pdd":

  кой те излъга че енп са дясна партия?

 27. 27 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Привилегиите срутиха социализма. Привилегиите ще срутят и днешна България. Срутването ще се изрази в бедност , отчаяние , безработица , още по-масова емиграция. Манекенките след 26 години не могат да работят като такива. Да направим за тях също ранно пенсиониране.

 28. 28 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Тука е синтеза в историята на социални вълнения на човечеството - борба против привилегированите и за равенство на всички пред законите( социализма беше системата с най- много правоимащи). Най - здравите ,устойчиви ,благоденстващи народи и държави имат или са имали нищожен кръг от хора поставени в превилигировано положение спрямо другите ,но и това е било ограничено с времеви мандати.

 29. 29 Профил на sofiaoffices
  sofiaoffices
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Все пак най-добре е да се изчка и да видим в крайна сметка какъв ще е резултатът.

  SofiaOffices.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK