Университетите искат още 24 милиона лева за издръжката си през 2011 година

Университетите искат още 24 милиона лева за издръжката си през 2011 година

© Анелия НиколоваУниверситетите поискаха допълнително 24 млн. лв., с които да бъдат финансирани новоприетите близо 15 хиляди студенти. Около това искане се обедини Съветът на ректорите на днешното си заседание. В проектобюджетът за 2011 г. са записани 228.4 млн. лв. за издръжка  на държавните университети.


Искането беше подкрепено и от министъра на образованието Сергей Игнатов, който заяви:"Скептичен съм, но все пак е постижимо, защото се водят разговори". "Изпратили сме писмо, но положението не е толкова драматично, защото в бюджета има резерв, който действа при кризисни ситуации. Тази година няма да е бляскава, но ще се справим", уточни още Игнатов.


Според ректорите тези 24 млн. лв. са жизнен минимум, необходим нормалното протичане на учебния процес.
"Където има повече студенти, ще има минимално увеличение на средствата, и обратното – където са по-малко, ще се усети минимално намаление", заяви главният секретар на Министерството на образованието Красимир Вълчев.


"Заложената субсидия за висшите училища е същата като за 2010 г., което е неприемливо. За първи път от началото на прехода държавата не обезпечава университетите с необходимите средства", заяви председателят на синдиката за висше образование към КНСБ Лиляна Вълчева. Според нея, ако не се осигурят исканите 24 млн. лв., има две възможности: новоприетите студенти да плащат обучението си напълно, или законът за държавния бюджет в частта за висше образование да се обжалва пред български и европейски съд.


"Просто вървим след събитията, ситуацията е много тежка. Това, което се случва, не е заради действията на това правителство, а заради бомбата, заложена преди десет години със системата на финансиране на калпак, а не с оглед на качеството", заяви ректорът на СУ проф. Иван Илчев, който припомни, че на 1 ноември висшето училище "ще изрази академичната си тревога от случващото се".


Висшите училища по изкуства най-вероятно ще затворят за един месец тази година, а догодина и за по-дълго време, ако финансирането остане същото, предупреди ректорът на НАТФИЗ Станислав Семерджиев. "Дори и тези 24 млн. лв. да бъдат осигурени, след един месец преподавателите във всички висши училища по изкуства излизат в неплатен отпуск за неопределено време, каза още Семерджиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Maria Ivanova
  Maria Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето една хубава статия по въпроса във вестник Сега - как за едни има, а за други - не.

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7275&sectionId=5&id=0000902

 3. 3 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не сме богата държава, за да гарантираме издръжката на висшето образование. Университетите се надпреварват да увеличават студенти си, все едно им се плаща за глава добитък, а не за качество. Държавата трябва да плаща за обучението на най-добрите - може да се определят квотите по специалности и до там, останалите отбиващи времето си в Университета да бъдат добри да покриват разходите си за обучение и пребиваване сами със студенски заеми, собствени средства, работа ли - имат различни способи. Висшето образование на всеки желаещ не трябва да виси на гърба на всички данъкоплатци.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ей всеки знае да мрънка за пари... аман, тия трудно изчезващи навици от времето на цоца-лизъма, дълго време ще ни тормозят. Не може така бе другари... цоцализъма беше система на недоимъка: всеки искаше всичко, всеки получаваше нещо, но на никого никога не стигаше. Време е старите навици да изчезнат, нали?

  И за де ме не обвинят че и аз мрънкам без да давам идеи, ето две предложения

  1. Да се квантифицират резултатите и успехите на университетите, да се направи класация на различните заведения по различни области и да се отпускат пари според мястото в класацията ( Класацията на немските университети в Щерн мисля може да се ползва за принципна база).

  2. Университетите да бъдат принудени да извършват вътрешни реформи и промени, на принципа на тоягата и моркова: създава се фонд, на ректорите се казва, "ако изпълнявате условие 1,2 и 3, ви се отпускат 10% отгоре на студент, ако изпълнявате условие 4,5,6 още 10%, ако изпълнявате условие 7 до 30, субсидията се удвоява".

  И хайде по бързо с реформите, че след десет години няма да останат желаещи да учат по български ВУЗове... погледнете само експоненциалната скорост с която всяка година нарастват българските студенти в чужбина, това е вече един почти необратим процес.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Дойдоха комунистите от ГЕРБ и всичко се разкапа.

  Разсипаха държавата тия крадци.

 6. 6 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "NPaine":

  Добри предложения, трябва да се стимулира качественото образование от държавата, но при всички случаи финансирането не трябва да покрива всички желаещи за обучение. Не се ли научиш от рано да се трудиш повече за това, което ти се предоставя от университета, престоя ти там е изхвърлени на вятъра пари от бюджета. При намаляващо работоспособно население едно такова оеднаквено прахосничество не води нито до резултатно образование, нито до ползи за страната от към кадри. Ако образованието за което претендираш е много нужно за теб, ще се стараеш повече, ако трябва и сам да се бръкнеш по-надълбоко.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 7. 7 Профил на chitatel_2010
  chitatel_2010
  Рейтинг: Неутрално

  А онзи "мушмурок" Дянков още се крие от среща с ректорите - "сакън" да не му поискат някой - друг милион за образование!... Я вижте, колко хубаво правят в Пернишкия университет - не искат пари от държавата... А другите държави университети ДАЖЕ имат нахалството да искат пари за книги!!!! Не ги е срам!... Ще учат без книги и това е!

 8. 8 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хайде все пак да се разберем от тези 58 ВУЗ-ове и колежи колко са обезпечени с преподаватели и колко от тях са имитация на висши училища, камо ли на университети.Защото до преди няк олко години всеки бивш окръжен град си имаше Институт,после ВУЗ, а сега 3 категории висши учебни заведения, и навсякъде, където има десетина къщи и един бивш шивашки цех или сграда на ДЗС/ТКЗС, вече има или висше училище,или колеж. Второ, броят на кандидат-студентите намаля поради голямото оттича не на способните към чужбина и понижената раждаемост в нача лото на деветдесетте години.Тепърва предстои още по-голямо то намаление на зрелостници поради минимума на ражданията след 1996 г. - до края на 90-те години.В замяна на това броят на ВУЗ-овете не намалява, а се запазва,та дори и нараства.Кого ще обучават преподавателите – не виждат ли,че в III и IV курс има групи по 5-9 човека? А какво ще се прави със специалностите Физика,Математика, та дори и Химия,където почти няма кандида ти, и които се запишат, в края на II курс преминават в други спе циалности? Съветът на ректорите трябва да разгледа и тези въпроси,но те са от компетенцията на министъра на МОМН. Защ ото е безсмислено да се хвърлят пари на вятъра,още повече че при евентуално спиране на номадството на преподаватели, поч ти поолвината провинциални ВУЗ-ове реално ще преустановят дейността си.За това първо да помисли мин.Игнатов и смятам,че предприетите след това действия много ще му помогнат да не се пилеят пари.Да не говорим,че почти 30% от завършилите маг истратура след 2-3 години отиват на работа в чужбина. Същото се отнася за над половината от завършилите докторантура.Та ние специалисти за чужбина ли обучаваме? Ами като не можем да ги задържим с подходяща работа,така ще е ... А проблемът с тези 24 млн.лв, които са жизнено необходими, не е труден за решаване – стига премиерът да се досети,че навремето и той е бил докторант и преподавател в Симеоново, а министърът на финансите – че и в БГ се преподава наука.

 9. 9 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Преди един два дена бизнеса заяви, че се произвеждат некачествени специалисти от нашите ВУЗ-ве т.е. специалисти които не им вършат работа. Та бизнеса плаща за нещо което не му е нужно. По брой на ВУЗ-ве на глава от населението ако несме на първо място, то сме на едно от първите места в ЕС. И вместо да бъдат съкратени преди дни премиерът ни откри нов университет в Перник и сега дайте пари. Група икономисти изчислиха, че правителството ни харчи по 830 лв. народна пара на минута и че е необходимо да ги сведе поне до 740 лв. за да ни се подобри положението- да ама коий да ги чуе, а идват избори трябва да се вдига рейтинг само, че за наша сметки.

 10. 10 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Най- смешното в приоритетите на герб: образование и здравеопазване.

  Разрушаването на здравеопазването , на висшето образование са със стратегически последици- ефектите се проявяват след време и доразрушават останалото от държавата.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 11. 11 Профил на Georgi K
  Georgi K
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НЕ! НЕ и докато няма обективни критерии за външно оценяване на преподавателите и за оценяване на преподавателите от студентите!

 12. 12 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Спомням си,навремето един бивш ректор на ЮЗУ - Благоевград се хвалеше,че неговият университет е на първо място в Бълга рия по успех.А то причината беше,че в ЮЗУ,както и в повечето провинциални университети оценките от изпитите започваха от слаб (4). Преподавател от друг провинциален университет пък се хвалеше,че имат 12 специалности по електроника,на което деканът на ФРЕ към ТУ-София сполучливо му отговори,че те имат 7 специалности,но завършилите ги студенти не остават без работа. Почти 2/3 от "електрониците" на провинциалния университет,се чудеха какво да правят и станаха пишман-"биз несмени". Така че напълно е прав NPaine, който предлага да се квантифицират резултатите и успехите на университетите, да се направи класация на различните заведения по области и да им се отпускат пари според мястото в класацията.

 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Тъй, тъй, сигурно са прави 4,8,11, ама вие не четохте ли, че най-разпространените професии са барман, шофьор и продавач, това се търси от бизнеса. Така, че хубаво оценка, ама кой да оценява няма. А и да има оценка, какво от това като няма пари!

 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  Министерството на Образованито и Науката трябва да се преименува на Министерство на ОРЯЗВАНЕТО на Науката, понеже до сега всичките му законопроекти са върнати за дорабтване, като единственият му успех е орязването на бюджета на Университетите. Преди години за Т. Живков, карикатуристът Борис Димовски беше направил една карикатура на угоено прасе с епирамата на Радой Ралин под нея: "Грух, грух, сит търбух, за наука глух"!

 15. 15 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Министър Игнатов в сянката на проблемите с пенсиите и здравеопазването скрива своята тотална некадърност и вредност. Сега пак взема страна на ректорите. Защо са приети повече хора? Защо е разрешено без да е осигурено финансирането? Защо Игнатов лицемери? Сега ще са виновни пак Бойко и Дянков. Защо не започнат поне плахи реформи в образованието? Полезното решение за закриване на ВАК е последствие враждите на Игнатов и Федотов. Все пак не трябва да забравяме, че Федотов изгони Игнатов от СУ като парцал.

  Миша
 16. 16 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Игнатов е също толкова колеблив, колкото Бойко Борисов. Така че аз лично не очаквам от него някаква реформа. Дойде с добри идеи относно науката след висшето образование, но после клекна след една демонстрация на светите старци. Така е ще е занапред - не умееш ли да отстояваш идеите си, трудно ще видиш някакъв резултат от работата си

  un buen dia empieza con un solo rayo
 17. 17 Профил на elady
  elady
  Рейтинг: Неутрално

  Този още ли не е закрил 20-30 "университета"?

 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#17] от "elady":

  Той е Откривател, а не Закривател на Университети.
  Вчера разреши откриването на Университет в Перник, утре предстои откриването на Първи Цигански Университет в кв. "Факултето" в София, като първия студент ще бъде Цветелин Кънчев, а след него е Софи Маринова.

 19. 19 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А ректорите не искат ли и да им се направи по една свирка Открити бяха къде ли не университети Очаква се наскоро да бъдат открити такива и в Гебиджа и Бяла Слатина Даже са дали заявка г-н Бойко да пререже лентите Знаете ли какво е простак с диплома за висше образование -престава си нямате

  Чаоо Желая ви успех

 20. 20 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Разстроено

  да се разциврят пред пожарникаря, ако не помогне да го заплашат със стачки и ще им ги хвърли веднага...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK