Работодатели и синдикати са отхвърлили проектобюджета на НОИ

Николай Ненков

© Надежда Чипева

Николай НенковРаботодателите и синдикатите са отхвърлили проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г., който беше разгледан днес от надзорния съвет на НОИ. Това съобщи за "Дневник" вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.


Ние гласувахме против, тъй като в проекта на закона е вкарано предложението на министъра на труда Тотю Младенов срокът, през който работниците от първа и втора категория получават ранна пенсия от НОИ, да се удължи с още една година – до края на 2011 г., обясни Ненков.


Вчера Младенов заяви, че през тази допълнителна година трябва да се намери най-доброто решение.
"Това е кьорфишек и е по-лош вариант дори и от този в изтегления от парламента проект за промени в Кодекса за социално осигуряване", коментира Ненков. Той добави, че работодателите са били против проектобюджета на НОИ, тъй като в текстовете му не се гарантирало изпълнението на условията, които те поставиха, за да се съгласят с увеличението на осигуровката за пенсия.Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев обясни обсъждането на пенсионната реформа със следните думи:"Събрахме се и един реши". Той добави, че министърът на финансите Симеон Дянков се е позовал на член от правилника на НСТС, който гласи, че той е консултативен орган, в който се обменят мнения, но окончателното решение се взема от правителството. "Аз им казах:"Правете, каквото щете! Трошете си главите! Защото когато Господ иска да накаже някого, първу му взема ума".

Проектобюджетът на НОИ се обсъжда и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се провежда в момента.


Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов каза, че организацията не е подкрепила проектобюджета на НОИ, тъй като членовете й не са съгласни с увеличаването на осигурителната вноска, както и с последното предложение на министъра на труда.


Крайно време е професионалните пенсионни фондове да влязат в ролята си, каза Симеонов. Той обясни, че работодателите ще дадат аргументите за позицията си на кабинета, който "сам ще трябва да вземе решение за бюджета на НОИ". Няма друг начин, защото три седмици вече нямаме никакъв напредък, допълни представителят на бизнеса.


Проектобюджетът на НОИ ще се гледа от Министерския съвет утре.


Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов каза, че в него е заложено повишение на осигурителната вноска с 1.8 пункта, а решението за ранните пенсии на категорийните работници ще се отложи до края на 2011 г. Заради повишаването на вноската дефицитът в НОИ, който тази година е около 2 млрд лв., ще намалее с около 350 млн. лв. Допълнителен приход от около 110 млн. лв. се очаква от увеличаването на минималния осигурителен доход. Предвижда се да се въведат четири осигурителни прага за самонаетите. От 2011 г. те ще могат да направят вноски върху 420 лв., 450 лв., 500 лв. или 550 лв. в зависимост от годишния си приход. В момента всички плащат върху минимален праг от 420 лв.


Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов каза, че синдикатите са недоволни от това, че в проекта на пенсионната реформа се предвижда до 30 юни 2011 г. министърът на труда да внесе в правителството предложение за промяна на реда за ранното пенсиониране. "Това означава тепърва да се измисля какво да се променя, липсват всякакви гаранции, че от 2012 г. нещо ще се случи", обясни Кокалов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1243 Весело

  И аз да се изокам:
  - И аз съм против!

 2. 2 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Мдаа, боко с действията си на лекарския конгрес се прецака жестоко. Сега ще се пробва да го мачка всеки.
  И пробите ще са успешни.
  Пластилинчо- щом го натиснеш, заема удобната за теб форма.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Тия пък отхвърлят. Г-н Дянков такива усилия полага, за една година три пъти ни изкара от кризата и пак недоволни!

 4. 4 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Този факт потвърждава некъдърноста на социалния слуга и е ясен отговор за причините на болезнено дългите НСТС. Главния слуга трябва да си припомни някои негови виждания като тези, че щом дори и само едно нещо не е договорено, то значи нищо не е договорено. Че личностите нямат

  никакво значение и за това как веднага елиминира всяка възможност, която е хранилка за неговата енергия. Ако държи на думата си и все пак иска да е до последно честен с хората трябва да го освободи от поста незабвно. Изминалите петнайсет месеца

  няма как да бъдат върнати, а са изгубени, пропиляни и ощетили абсолютно всички и няколко поколения напред. Всички са гласували така да имат избор между добро и по-добро, а не между зло и по-зло, а главния слуга обеща в изборната нощ да плаща всяка цена.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 5. 5 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Може би най-накрая ще приключи,безумието около пенсионната реформа,но почти без реформа?
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/1-2-01012012.html

 6. 6 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Към мой №2:
  Из новините:"Лекарският съюз поиска оставката на Симеон Дянков"
  Поради пълно разминаване на обещаното с изпълненото.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1518 Разстроено

  Стана тя каквато стана...
  Духчето избяга от бутилката и разказва на всички че стига да си достатъчно мобилизиран и 6умен, както и да ти е силно лобито, то Пожарникарят-слънце едва ли 6те пожелае да стро6и хатъра на (потенциални) избиратели...

  Така надеждите за РЕФОРМИ (апропо ГЕРБ дойде с обе6тания и мандат за такива, но се самооплете в противоречия и (не)ясни интереси) се изпаряват и отлагат "за един друг път"!

  Жалко, но като толкова да може...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Крайно време е да се извика на висок глас - "Царят е гол". Бойко Борисов е пълен олигофрен, който не знае как да управлява държавата.За това е делегирал тези права на психара Тренчев.

 9. 9 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "mi6osp":

  Дет'са вика, Боко ако беше жена щеше да е все бременен

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 10. 10 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Коментирайте:
  Европейският парламент ще гласува днес доклад, който препоръчва минималният доход в държавите членки да е 60 % от средния за съответната страна, съобщиха от екипа на евродепутатката Филиз Хюсменова.

  Докладът за ролята на минималния доход в борбата срещу бедността е изготвен от португалката Илда Фигердо. Той е собствена инициатива на Европарламента и не е задължителен за страните членки.

  Очаква се днес Филиз Хюсменова, която е член на комисията по заетост, да направи изказване в пленарната зала, в което да поиска парламентът да предложи изготвянето на евродиректива за минималния доход.

  У нас синдикатите отдавна настояват минималната заплата да бъде изчислена по същия начин. Сега тя е 240 лв. и няма никаква връзка с жизнения стандарт. Малко по-висока е от прага на бедност, който официално е 211 лв. На нейна база обаче не може да се получи дори минималната заплата.

  Днес в Европарламента ще се проведе специален дебат за борбата с бедността. 2010 г. бе обявена за Европейска година за борбата с бедността. Цитирано в доклада за резолюцията изследване за 2008 г. показва, че българите тогава са търпели най-много материални лишения от всички европейци.

  По последните данни на Евростат от януари 2010 г. България се нарежда на предпоследно място по бедност в ЕС преди Румъния. НЕКА СЕГА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И АНТИБЪЛГАРСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВАА КАЖАТ ЩЕ НАПРАВЯТЛИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ПОНЕ 360ЛВ
  ИЛИ ПОНЕ 300ЛВ
  ИЛИ ЩЕ НИ ОСТАВЯТ ДА СМЕ ДУПКАТА НА ЕВРОПА

 11. 11 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Няма тристранен диалог. Даже и двустранен няма. Без оставки на министри няма да стане. Тотю и Дянков ще си ходят

 12. 12 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#10] от "hagan": Да това по принцип е добра идея. Но за да станат минималните заплати в България 360 лв, то това означава, че средната трябва да е 576 (60%). Колко са официално заплатите в България? И освен това 360 лв достатъчни ли са? Увеличаването на заплатите не може да се направи така изкуствено с приемането на една норма или закон. За целта трябва първо да се направят важните реформи, като здравеопазване, образование и правосъдие. От там нататкъ стандарта ще се увеличава от само себе си. Без правосъдие, няма гаранции за права на потребители или граждани или пък инвеститори. Без образование няма работна ръка, следователно няма и инвеститори. А без здравеопазване няма просто работоспособно население. При положение, че и масово се изнасят хората. Младите са вече навън и си взеха там образованието и си останах там. Тези които взеха образование в бг също напуснаха. Тези без висше също напуснаха!!! Никой не мисли за демографския фактор. Но той е факт. А проблема е че за да работи здравеопазването и пенсионния фонд, то трябва да има кой да внася пари и да плаща данъци. Това е основната рамка върху която трябва да се работи изключително усилено. Но нашите корумпирани до костите политици разиграват циркове и си преразпределят бюджета в техните фирми.

 13. 13 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#12] от "uff":

  Я стига тъпотии ! Нито правораздаването , нито образованието , нито здравеопазването ще решат проблема !!
  ПРОСТО МНОГО СЕ ЛЪЖЕ и МНОГО СЕ РАЗХИЩАВА !!!

  УЖ щяха да съкращават бюджетни бройки , а те ГИ УВЕЛИЧИХА !

  Паралелно с това ЗАПАЗИХА ПРИВЕЛЕГИИТЕ на разни малоумници чантаджии и шапкари , защото ГЕРБ си е мутринско-милиционерска партия ...

  КАКВО Е РЕШЕНИЕТО :

  1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки !

  И никакво пенсиониране преди 60 годишна възраст !
  И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!


  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.
  Стига са взеимали рушвети , за да не изпълняват задълженията си спрямо разни " работодатели " !!!
  ВРЕМЕ Е ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА за КОЯТО ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ !!


  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!

  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!

  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!

  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!
  А вече и започна да ни писва от този рекет ...

 14. 14 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  А бе, Дневник...
  "Предвижда се да се въведат четири осигурителни прага за самонаетите От 2011 г. те ще МОГАТ да направят вноски върху 420 лв., 450 лв., 500 лв или 550 лв. в зависимост от годишния си приход.…"
  А не е ли "ИСКАТ"?!? Или май е "ТРЯБВА"???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  MAD in BG
 15. 15 Профил на news_expert
  news_expert
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#14] от "Huku":

  А тебе какво те касае ?
  Дали " искат " или "трябва " ...

  Ти със сигурност си от "бюджетната свера " малоумни хрантутници, които гледате само как да свалите по още някоя кожа от народа , за да не ви ритнат бакърчето!

  БОКЛУЦИ сте вие, БОКЛУЦИ !!!
  Чиновници, милиционери , военни , щатни лекари от "бялата мафия " и т.н. и т.н. бюджетни - всички СТЕ БОКЛУЦИ и сте поне 50 % ИЗЛИШНИ !!!
  Но и онези синдикални маймуни ви защитават, защото и те са цоцали и лапали и цоцат и лапат от бюджета, събиран на нашия гръб...

  Тъжно е , но тук можеш да "срещнеш" не един Български идиот...
 16. 16 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Провалът на пенсионната и здравната реформa може да струва финансовата стабилност на България.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/blog-post_9796.html

 17. 17 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "uff":

  средната заплата за месец юни 2010 в българия според НСИ е 636лв 60%= 361,60в
  а тези препоръки за реформи са добри но никога няма да се случат защото умни адвокати ги стопират
  а аз немога да променя системата сам
  значили че трябва да стоим най бедни и смотани в света дотогава

 18. 18 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  240 лева минимална заплата е направо фарс. На дъното на ЕС сме и няма скоро да мръднем. Т.нар."работодатели" купуват твърде евтино труда на хората, за да трупат милиони на гърба на народа. Човешкият труд не ви е дъмпингова стока, за да я вземате на безценица. В БГ няма по-евтина и по-обезценена стока от труда на работника. С всяка изминала година нараства пропастта между богатите и бедните. БГ се дели на 90% бедни и 10% свръхбогати. Средна класа няма и не им е необходима. Само" простолюдие" и "богоизбрани" бизнесмафиоти. За 20 години "преход" превърнаха България в бананова република.

 19. 19 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#13] от "caravagqio":
  А я сега пак си помисли над това което съм написал. Нали за да се спрат разхищенията трябва да има наказуемост. Не може всеки път някой чиновник или министър да твърди, че била грешна политика и да се измъква безнаказан. А заплатите няма да се вдигнат ей така със щракване на пръсти. Нали трябва да има производство и индустрия, а за да я има и за да е конкуретноспособна, което е ВИТАЛНО за фирмните днес, трябва да има КВАЛИФИЦИРАНА РАБОТНА РЪКА!!! НЕ малоумни студенти от софийкски и технически университет, които не знаят какво означава яко учене. Или ако си мислят, че знаят да заповядат в Германия да им се преобърнат преставите. А за да има работна ръка, която пък желае да работи в тази проста държава, трябва да и се датад гаранции, че ще си получи пенсията след време и че няма да пукне на 40 години от грип, заради грешна диагноза или недадена клинична пътека. А за да може пък системата да работи добре и хората да са отговорни, трябва да има наказуемост, правосъдие. Чак тогава ще се изправи някой и ще разкара всичките неработещо постове, които само гълтат заплати и тогава ще има реформата написана от теб. Защото ако няма, ще има НАКАЗУЕМОСТ и последствия за бездействие. Е какво по-точно е глупостта на това което казах. Май се оказа същтото което и ти си написал, само че по-абстрактно.

 20. 20 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Гневно

  спорно е дали синдикатите не са по-вредни за държавата дори от комунистите - едните размазват икономиката и прогреса с архаичните си недомислени дивотии, другите поне осъзнават, че са некомпетентни и само си траят, крадат колко могат да измъкнат и не бутат нищо, за да не го объркат..

 21. 21 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мдаа, не е спазен основния принцип при преговори - ако позициите нямат допирни точки, трябва да се избере само едната. Мисля че това е проблема. При липса на допирни точки консенсус така или иначе е невъзможен.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 22. 22 Профил на reostat
  reostat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  абе вие де сте големи мислители не помислихте ли че не ви искаме пенсиите не ви искаме здравеопазването и не ни вземаите парите ние не искаме да плащаме за нещо което ще получим кога пукнем не искаме задължително парно с цена една заплата не искаме и вас не ни се натрапваите

 23. 23 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 506 Гневно

  Третата национална катастрофа

  България е сред 10-те страни с най-възрастно население в света според доклада на демографският отдел на ООН. Страната ни е пета в тази класация, като една четвърт от населението й са над 60 години. По стари от българите са само японците, италианците, германците и шведите. Освен това ние сме седми в света по средна възраст на населението – 42 години. За сравнение средната възраст на световното население сега е 28 години. Бързината на застаряване в България е безпрецедентна. През 2007 година страната беше седма по застаряване, като само за 3 години стана 5-та, а според прогнозите на ООН към 2015 година България ще е държавата с най-старо население в света. При това българите живеят със седем - осем години по-малко от останалите европейци и страдат много по-често от социално-значими заболявания. Това, което се случва с нас е без паралел в световната история. България не просто остарява, тя изчезва. Ежегодно българския народ намалява с около петдесет хиляди души, което означава, че всяка година един град като Търговище изчезва от картата. Измеренията на демографската катастрофа у нас имат и чисто географски проекции - през 2009 г. 39 села бяха заличени от списъка на населените места у нас заради това, че са останали без нито един жител. Така е вече от години...

  Парадоксално е, но всичко това е трудно разбираемо за мнозинството българи. Катастрофата в която се намираме е практически невидима за тях, защото почти осемдесет процента от населението на България днес живее в големите градове. А там заради вътрешната миграция и механичния прираст проблемът не е с обезлюдяването, а с пренаселването. И поради факта, че голяма част от днешните българи нямат почти никакви връзки със селата, те просто не виждат това, което се случва с държавата.

  А държавата умира. България не просто е в криза, тя изчезва! За последните двадесет години българската нация загуби повече от 2 милиона българи. Ако преди 1989 година очаквахме да се роди девет милионния българин, в края на 2010 година не знаем дали сме останали и седем милиона. Българите масово бягат. Изселват се от селата, изселват се от малките градове, отиват в София или в чужбина! Процесът е почти необратим. Във все по-големи части от страната българският език се превръща в екзотика. Селата или се циганизират, или се превръщат в старчески домове. След бягащите остават затворени училища, рушащи се църкви и запустели къщи.

  Проблемът обаче не е само в обезлюдяването. Деградира и българската държавност. Все по-малък става броя на общините в които българите са мнозинство. Все повече стават общините, в които единствената връзка на местното население с българската държава е единствено документа за самоличност. В селата и малките градове, където все пак някой остава да живее, тотално се подменя етническия баланс. Не е далеч времето, когато в по-голямата част от нашата родина местното население няма да разбира български език. Според проучвания на различни организации през 2010 г. всяко трето дете от малцинствен произход в предучилищна възраст не разбира български език. Причината е не само в липсата на българи, а в липсата и на български училища. Затварянето на училища започна още по време на социалистическия режим, но истинския крах настъпи след 1990 г. Само за двадесет години бяха затворени повече от 400 училища. Това беше най-голямата катастрофа на българското образование за последните години, като процеса продължава. Ежегодното закриване на училища води до изселване и на малкото останали българи, защото закриването на едно училище практически означава и закриване на населеното място.

  Последният аспект на българската катастрофа е икономически. Трудоспособното население намалява, като се увеличава стремително броят на пенсионерите и неинтегрираните групи като циганите. Съвсем скоро икономиката на страната ще рухне. След десет години няма да има кой да изработи пенсиите на пенсионерите, защото на един работещ ще се падат четирима неработещи. Но и това не е единствения проблем. След десет години основната част от активното работоспособно население няма да може да чете. Защото ще се състои предимно от цигани, които към днешна дата би трябвало да са на училище. А с всяка изминала година броят на отпадналите ученици нараства – по около двадесет хиляди на година за последните пет. Все повече се увеличава броят на децата, които изобщо не тръгват на училище. Причината – масовото закриване на класните стаи в малките общини. Данните са от доклад на Световната банка за образователната реформа у нас. Сега има професии, които след десет години няма да могат да бъдат упражнявани, защото няма да има обучени кадри за тях.

  Населението на страната се концентрира в големите градове, или емигрира зад граница, което обрича малките населени места на разруха, без значение дали се циганизират или са оставени на доизживяване. Деградацията на селата и малките общини е повсеместна. Съвсем обичайни гледки представляват запустели, ограбени и полусрутени училища, разграбени и осквернени църкви, порутени кметства, изоставени читалища, събарящи се къщи. Цели части от страната изпадат в принудителна изолация заради разбитите пътища, които особено в малките общини никой не си прави труда да поддържа. Общото впечатление е, че държавата е оставена на доизживяване. Не е особено трудно да се стигне до този извод, защото картината в страната е една и съща навсякъде. Всякакви следи от минало благополучие и благоустройство са заличени. Тревясалите дворове на затворените училища, които бавно се разграбват от циганите, показват най-ясно какво се е случило с българските деца по селата. Те просто са изчезнали, а след тях в изоставените им класни стаи са останали стари дневници, последните уроци на черните дъски и безразборно валящи се по земята портрети на Ботев и Левски. Впрочем много честа е вече практиката старите училища да се продават на частни лица и от тях се правят или хотели, или се използват като евтин източник за строителни материали втора употреба. Най-тъжното е, че в повечето случаи държавата или общините продават училища, които са строени от самите селяни с техни средства и труд, за да има къде да учат техните деца. От читалищата, в редките случаи, в които все още ги има, са останали единствено табелите им, а пред тях и в изтърбушените салони на бившето българско културно средище играят деца, трудно говорещи български. Църквите, често стари възрожденски храмове, са оставени на произвола на съдбата и на милостта на циганите. България е пълна с осквернени храмове. Не са пожалени дори и старите селски гробища, често с натрошени и повалени кръстове. Най-трагична е обаче гледката в тези райони, в които дори и по време на турското робство не е имало друго население освен българско, а днес българите там са малцинство, ако въобще ги има. И където във възрожденските сгради живеят хора, нямащи нищо общо с българската култура, неразбиращи и презиращи наследството на живелите преди тях българи.

  Българския народ загива! Колкото по-бързо осъзнаем това и предприемем мерки за да спрем този процес, толкова по-добре. Защото загиването на българите ще означава и загиване на българската култура, изчезване на наследството на хиляда и петстотин годишната българска цивилизация и край на третата българска държава. В историята и геополитиката вакуум няма. България е обградена от агресивни съседи, които не са преставали да предявяват претенции към нас. От друга страна в самата страна се извършват коренни преобразувания на етническия баланс, които водят до постепенното изтласкване и заместване на българския народ от циганския етнос. Особено е парадоксално, че всичко се извършва с активното съдействие на българите и на българската държава. Всички ние сме активни участници и съучастници на самоубийството на нашия народ. Обвинението е сериозно, но има и сериозно доказателство. Ако демографската катастрофа е невидима за мнозина българи, скрили се в удобните все още убежища на големите градове и столицата, циганизацията на България е видима за абсолютно всеки. Няма град в България, който да няма циганска махала. Махала, представляваща град в града, живееща по своите собствени закони, изнасяща две основни неща – деца и престъпност. Това е видимият за всеки българин проблем, който както е видим, така и по него не се прави нищо от двадесет години. За тези години циганите почти напълно превзеха България. Според все още неофициални данни от 2007 г. ние, българите, сме вече малцинство. Засега само при новородените, от общия брой на които българчетата са малко под петдесет процента. Това обаче означава, че след само двадесет години, когато тези деца влязат в трудоспособна възраст, българите ще сме в най-добрия случай половината от населението на нашата страна. А всъщност ще сме по-малко, защото нека не забравяме, че ежегодно от страната емигрират хиляди млади българи със своите деца, а и смъртността у нас продължава да е от най-високите в Европа. С други думи, чака ни бъдеще на циганска държава. Циганите като че ли вече го знаят. И може би поради това не полагат никакви усилия да се интегрират. Не пращат децата си на училище. Не учат български език. Не спазват българските закони. И стремително заселват обезлюдяващата българска държава, трайно налагайки цигански облик вече не просто на отделни общини, а на цели географски области. За последните сто години по официални данни циганите в България се увеличиха четири пъти, като през 2001 г. са триста седемдесет и шест хиляди. По неофициални данни те надхвърлят осемстотин хиляди.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 24. 24 Профил на коритаров
  коритаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "mnmak":

  Ти да не си 'избягал' в 'чужбина' и да си не нахендрил на дебелия, и сега да търсиш оправдания за себе си да седиш на дебелия там?

  Стига си депресирал хората, от подобен коментар - тези които го четат още повече ще се състарят, ако вече са стари, ще вземат да пукнат от депресия, а ако са млади = ще избягат някъде като тебе.

  Така че този коментар по никакъв начин не помага на никого... освен на комплексиран 'избягал', когото не са почнали да замерват с куфари с долари и злато и го е срам да се върне.

  Всеки иска но не всеки може
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Гневно

  До коментар [#23] от "mnmak":

  Така е друже, но никой не те чува!? И плоденето на циганора продължава с нашите пари....

 26. 26 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1173 Весело

  Робеспиер хубаво име си избрал. Наистина наближава време и за революции, но само да ти напомня, че освен лошите работодатели и държавата плаща 240.00 лв за майчинство и при определяне на други обезщетения. С две думи, ако твоят работодател ти дава само 240.00 лв, ти спокойно можеш да отидеш при друг, докато една голяма група нямат този избор. Сега реши, кой е по-лош според теб работодателя или държавата и срещу него протестирай.

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  А между другото да предлагаш заплата 240.00 лв за 8 часа действителна работа е престъпление, но това е друга тема.

 28. 28 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1706 Любопитно

  До коментар [#23] от "mnmak":

  Тъжно. Но вярно.
  Само в едно нещо имаш несъответствие.
  Закритите училища през последните 20 години не са 400.
  Закритите училища са 2000 /две хиляди/!
  Самоубийство е.
  Уж беше икономия на данъци.

 29. 29 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 468 Любопитно

  Защо е нужно подобно съглашателство с "работодатели" ?

  Тия "работодатели", дето болшинството не плащат 100% легални заплати и т.н. - списъка може да бъде много дълъг, какво искат ?! Да участват при изготвянето на бюджета на НОИ ли ? Невероятно дебелокожо !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK