Трайков успокои, че засега проблеми с тока заради АЕЦ "Козлодуй" няма да има

Трайчо Трайков

© Надежда Чипева

Трайчо ТрайковНяма опасност за здравето на хората заради проблемите с ремонта на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", както и за здравето на енергийната система. Опасност няма, ток има, но въпросът е сериозен. Така министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков опита да разсее опасенията, че непредвиденото продължаване на ремонта на АЕЦ "Козлодуй" може да доведе до проблеми в снабдяването с енергия. Сутринта Трайков спешно посети АЕЦ "Козлодуй", а по-късно се срещна и с ръководството на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Централното диспечерско управление.


"Вече се работи интензивно по проблема. Би трябвало в близките 3-4 седмици ремонтът да приключи и Шести блок да влезе отново в системата", каза министърът. По план реакторът трябваше да започне работа след две седмици, но заради дефект на части от защитната му система ремонтът ще бъде удължен.


За да не се стигне до недостиг на ток в страната, първо ще бъде активиран т.нар. студен резерв, в който влизат мощности в ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол". Големите водноелектрически централи ще работят с повишен капацитет. Ще се направи график и за намаляване на количествата енергия, изнасяни за други страни. "В момента изнасяме над 1000 мегавата на месец. Вероятно ще се наложи съкращаване с около две трети", каза Трайков, но допълни, че все още не е разпоредил свиване на експорта. Почти сигурно обаче проблемите с АЕЦ "Козлодуй" ще отложат за догодина започването на доставки на ток за Турция, договорени наскоро.
Трайков обясни, че за пръв път проблемът с тръбите, които са част от защитната система на Шести блок, е установен на 28 септември. "Днес е 19 октомври, а активно по въпроса се работи от 13 октомври. В доклада, който получих от АЕЦ вчера, не е отразено какво се е правело в дните от 28 септември до 13 октомври", каза министърът. Той уточни, че първо е открит дефект в три от частите. При последвалата проверка с участието на специалисти от "Росатом" (частите се произвеждат от фирма, собственост на руската компания) се установило, че проблем има с 31 от общо 60-те тръби, нужни за ремонта на реактора.


Той и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" вече са се договорили с руската страна спешно да бъдат доставени нови 31 тръби, с които ремонтът на блока да приключи до 3-4 седмици. "Те ще бъдат внесени на символични цени", каза Трайков, без да уточни каква точно е сумата и колко по-ниска е от цената за дефектите части. Министърът припомни, че не за първи път има проблем с тези части. През 2006 г. също е открит дефект в съоръженията при ремонт на Пети блок на централата. "Плановият ремонт на този блок предстои през пролетта на 2011 г. Ще говорим с руската страна, за да има готовност за покриване на риска при подобен проблем тогава, тъй като причината може да е конструктивен дефект на тези тръби", каза министърът.


На въпрос кой трябва да поеме отговорност за проблемите Трайков отговори, че е поискал допълнителен доклад от ръководството на АЕЦ "Козлодуй", "за да се види дали всичко в централата е свършено както трябва". Той допълни, че договорът за доставката на частите е сключен през 2004 г., гаранцията им е 2 години, а профилактика трябва да се прави на четири години. "Интересно какво става, ако има дефект през това време", каза министърът. Той допълни, че в следващите дни ще има информация дали и кой ще понесе отговорността за проблема.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK