Трайков успокои, че засега проблеми с тока заради АЕЦ "Козлодуй" няма да има

Трайчо Трайков

© Надежда Чипева

Трайчо ТрайковНяма опасност за здравето на хората заради проблемите с ремонта на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", както и за здравето на енергийната система. Опасност няма, ток има, но въпросът е сериозен. Така министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков опита да разсее опасенията, че непредвиденото продължаване на ремонта на АЕЦ "Козлодуй" може да доведе до проблеми в снабдяването с енергия. Сутринта Трайков спешно посети АЕЦ "Козлодуй", а по-късно се срещна и с ръководството на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Централното диспечерско управление.


"Вече се работи интензивно по проблема. Би трябвало в близките 3-4 седмици ремонтът да приключи и Шести блок да влезе отново в системата", каза министърът. По план реакторът трябваше да започне работа след две седмици, но заради дефект на части от защитната му система ремонтът ще бъде удължен.


За да не се стигне до недостиг на ток в страната, първо ще бъде активиран т.нар. студен резерв, в който влизат мощности в ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол". Големите водноелектрически централи ще работят с повишен капацитет. Ще се направи график и за намаляване на количествата енергия, изнасяни за други страни. "В момента изнасяме над 1000 мегавата на месец. Вероятно ще се наложи съкращаване с около две трети", каза Трайков, но допълни, че все още не е разпоредил свиване на експорта. Почти сигурно обаче проблемите с АЕЦ "Козлодуй" ще отложат за догодина започването на доставки на ток за Турция, договорени наскоро.
Трайков обясни, че за пръв път проблемът с тръбите, които са част от защитната система на Шести блок, е установен на 28 септември. "Днес е 19 октомври, а активно по въпроса се работи от 13 октомври. В доклада, който получих от АЕЦ вчера, не е отразено какво се е правело в дните от 28 септември до 13 октомври", каза министърът. Той уточни, че първо е открит дефект в три от частите. При последвалата проверка с участието на специалисти от "Росатом" (частите се произвеждат от фирма, собственост на руската компания) се установило, че проблем има с 31 от общо 60-те тръби, нужни за ремонта на реактора.


Той и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" вече са се договорили с руската страна спешно да бъдат доставени нови 31 тръби, с които ремонтът на блока да приключи до 3-4 седмици. "Те ще бъдат внесени на символични цени", каза Трайков, без да уточни каква точно е сумата и колко по-ниска е от цената за дефектите части. Министърът припомни, че не за първи път има проблем с тези части. През 2006 г. също е открит дефект в съоръженията при ремонт на Пети блок на централата. "Плановият ремонт на този блок предстои през пролетта на 2011 г. Ще говорим с руската страна, за да има готовност за покриване на риска при подобен проблем тогава, тъй като причината може да е конструктивен дефект на тези тръби", каза министърът.


На въпрос кой трябва да поеме отговорност за проблемите Трайков отговори, че е поискал допълнителен доклад от ръководството на АЕЦ "Козлодуй", "за да се види дали всичко в централата е свършено както трябва". Той допълни, че договорът за доставката на частите е сключен през 2004 г., гаранцията им е 2 години, а профилактика трябва да се прави на четири години. "Интересно какво става, ако има дефект през това време", каза министърът. Той допълни, че в следващите дни ще има информация дали и кой ще понесе отговорността за проблема.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Добре, че Козлодуй е държавна, тая не се гонят срокове за сметка на безопасността, и когато се забележи нещо се отстранява, а не се чака до следващи планов ремонт след 1г.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 782 Неутрално

  1 000МВат/ч =1 000 000кВат/ч Х 0,04 евро= 40 000 евро износ?
  Аз ми нещо лошо смятам?
  Поправете ме ако греша?

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 3. 3 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Благодаря г-н Трайков. Не прочетох за какво става дума, но Ви врвам. Без вяра сме за никъде. Ние трябва да вярваме на Вас, Вие на нас. Вие не вярвахте на тези преди Вас и видя ли какво стана - те паднаха от власт. Докато Ви вярваме дръжте се. После ще врваме на другите заедно с Вас.

 4. 4 Профил на fanfolet
  fanfolet
  Рейтинг: 8 Неутрално


  1 000МВат/ч =1 000 000кВат/ч Х 0,04 евро= 40 000 евро износ по 24 часа = 960 000 евро на ден по 365 дни = 350 400 000 евро на година.

 5. 5 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 229 Неутрално

  @Oven

  Лошо смяташ, Oven. Министър Трайков, казва "1000 Мвт", което не е "1000 Мвтч". Мвт е мярка за мощност, а Мвтч - за количество електрическа енергия. Ако се коригира тази твоя неточност и се приеме твоето допускане за цената на електроенергията за Квтч, сметката изглежда така:

  1000 Мвт х 24 часа/ден х 31 дни/месеца х 40 евро/Мвтч = 29'760'000 евро.

 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1700 Любопитно

  Опасност няма, ток има, но въпросът е сериозен.

  ИНТЕРЕСНА САГА.... Епизоди:
  1) какво се е правело в дните от 28 септември до 13 октомври...
  2) проблем има с 31 от общо 60-те тръби, нужни за ремонта на реактора. (над 50%)!!!
  не за първи път има проблем с тези части
  причината може да е конструктивен дефект на тези тръби

  3) Те ще бъдат внесени на символични цени
  4) гаранцията им е 2 години, а профилактика трябва да се прави на четири години. ИНТЕРЕСНО какво става, ако има дефект през това време...

  Да здраствует самоя передовая техника в Мире!! Едно е сигурно: ще има информация дали и кой ще понесе отговорността за проблема
  вЕрваме!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  Проблемите ще дойдат,разбира се!!Ние ще сме първата ,,Бяла" държава,оставаща без АЕЦ по еко талибански съображения!!

  Но не!!
  Това е лош сън,който никога няма да се случи......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 8. 8 Профил на tsetsin
  tsetsin
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#5] от "globetrotter":

  Прав си, но проблемът в разбирането идва от изказването на министъра. Ако са го цитирали правилно, разбира се. Може да се каже: "в момента изнасяме над 1000 МВт" или "изнасяме над 720 000 МВтч месечно" но не и "в момента изнасяме над 1000 мегавата на месец". Просто последното не е правилно.

 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1417 Разстроено

  Взех нещо да се притеснявам. Тия ни успокояват, а аз изпитвам съмнения...
  Що пък тъй?

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "В момента изнасяме над 1000 мегавата на месец. " Ако Трайчо го е казал, да си хвърля инженерната диплома! Не вярвам обаче! Явно пишещото братство дори не умее да цитира, защото 1000 мегавата е моментната мощност на един блок на Козлодуй. Ако ги изнасяме 720 часа, колкото е един месец, изнесената енергия ще бъде 720 000 мегаватчаса или 720 милиона киловатчаса. Годишно България произвежда около 40 милиарда киловатчаса или 55 пъти повече. Оправяйте си понятията, господа пишещи! Уважаеми Оven, такава мярка МВат/час няма! Има Мегават в течение на час или Мегаватчас, с което се измерва количеството енергия, произведено/потребено за 1 час. В киловати се мери мощността на котлона ти, а плащаш толкова киловатчаса, колкото часа е работил с тази мощност! На табелката на котлона пише киловати, а електромерът измерва киловатчасите. Точен си, колега Globetrotter, извинявай, че частично повтарям урока ти!

 11. 11 Профил на pipeto
  pipeto
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Опасност няма - добре !!! Ама златото каде е????????????

 12. 12 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ГЕРБ влиза в триъгълника на смърта !!!!!!Да му е честито !!!!!

 13. 13 Профил на pioneer
  pioneer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този още ли е министър? Докога?
  Смешно е с какво се занимават господата и госпожите от правителството...толкова е смешно, че ми се плаче - необходимо е ред и отговорност и изпълнение на законите в тази държавица малка и за максимум 6 месеца всичко ще сидойде на мястото!

 14. 14 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кадри в енергетиката за съжаление имат само комунягите.И спретнаха на простите милиционери голям капан тук.Като застудее им трябва само да предизвикат едно аварийно изключване на шести блок и Бате ви Бойко София ще го натири за два дена.Ходил тоя в ЕСО.Че директора на ЕСО нищо не разбира от енергетика.Виж в ЦДУ ще му кажат какво е положението

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#3] от "Паисий":
  Благодаря г-н Трайков. Не прочетох за какво става дума, но Ви врвам. Без вяра сме за никъде. Ние трябва да вярваме на Вас, Вие на нас. Вие не вярвахте на тези преди Вас и видя ли какво стана - те паднаха от власт. Докато Ви вярваме дръжте се. После ще врваме на другите заедно с Вас. "Паисий",
  неусетно за теб влезе в ролята на бай Ганьо, който произнесе великата фраза: „Ако някой целуне министър на друго място, аз ще го целуна на още по-друго място…

 16. 16 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 766 Разстроено

  До коментар [#12] от "каруцар":

  Ех,каруцарю,те правителствата си идват и си отиват,но от многото им неразумни действия/хайде и малко разумни поради външен натиск/къде отиваме ние като държава?

 17. 17 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Фурна, имаш грешка.
  Не се изписва
  1 000МВат/ч =1 000 000кВат/ч

  Поправете ме ако греша?

  Изписва се така:
  1000MWh = 1 000 000 kWh
  щото ако имаш мощност 1 kW и си я консумирал/изнасял/ 1000 часа значи ти се изнесъл енергия равна на 1 MWh
  единица за мощност kW киловат
  единица за енергия kWh киловатчас

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#14] от "aircraft_carrier":

  Нищо не са спретнали, просто техника си е руска. А сега трябва да спрат и другия блок, защото в него са използвани същите елементи.

 19. 19 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#17] от "badboy":
  Ега ти форума.
  И закона на Ом да им напишеш, пак ще цвъкат минуси.....

 20. 20 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 450 Неутрално

  НА всички тук стана ясно, че от това че АЕЦ не работи губим МНООГО ПАРИ.
  Май стана ясно че ако АЕЦ не работи трябва да я караме на Въглищата от Варна и Бобов дол които плащат СО2 по 15 евро на всеки мегават и замърсяват ЯКО!

  Също така ни е ясно че ако отново виновни няма това ще е просто е поредното напомняне че сме Българи и неустойките не са част от нашите договори, министрите ни говорят с леки неточности в числата а ние ядем колците с доматите и им викаме стандарт Стара Планина

 21. 21 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Алооо, "математиците-счетоводиели", тия реактори с въздух ли работят, разходи нямат ли? Като сте засмятали приходите, що не вземете да сметнете и разходите, а? Ама за такива неща май не се сещате )))

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 22. 22 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#10] от "kirkor":

  Има такава мярка МВт/ч (по-правилно МВт*ч) - но това е мярка за разполагаемост на генераторна мощност, а не за количество енергия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK