Университетите са в "академична тревога"


24 млн. лв. допълнително искат ВУЗ


15 хил. студенти са приети тази година

Университетите поискаха допълнително 24 млн. лв., с които да бъдат финансирани новоприетите 15 хил. студенти. Около това искане се обедини Съветът на ректорите вчера. В проектобюджета за 2011 г. са записани 228.4 млн. лв. за издръжка на държавните университети.


Искането беше подкрепено и от министъра на образованието Сергей Игнатов, който заяви: "Скептичен съм, но все пак е постижимо, защото се водят разговори. Изпратили сме писмо, но положението не е толкова драматично, защото в бюджета има резерв, който действа при кризисни ситуации."
Според ректорите тези 24 млн. лв. са жизнен минимум, необходим за нормалното протичане на учебния процес. "Заложената субсидия за висшите училища е същата като за 2010 г., което е неприемливо.


Ако не се осигурят 24 млн. лв., има две възможности: новоприетите студенти да плащат обучението си напълно или Законът за държавния бюджет да бъде обжалван в български или европейски съдилища", заяви председателят на синдиката за висше образование към КНСБ Лиляна Вълчева.


"Вървим след събитията, ситуацията е много тежка. Това, което се случва, не е заради действията на това правителство, а заради бомбата, заложена преди десет години със системата на финансиране "на калпак", а не с оглед на качеството", заяви ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.


Той потвърди, че на 1 ноември висшето училище "ще изрази академичната си тревога от случващото се". Никой от ректорите не коментира ситуацията от това лято, когато университетите бяха особено активни в набирането на първокурсници и дори приемаха без изпити и матури.

Назаем от ...

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 397 Неутрално

  "Това, което се случва, не е заради действията на това правителство, а заради бомбата, заложена преди десет години със системата на финансиране "на калпак", а не с оглед на качеството"


  Абе, тъпунгер такъв, вместо да се подмазваш искай точно това да се промени. Лалугер.

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#1] от "pyn":

  Този си пази стола, не иска да го сменя с друг.

 3. 3 Профил на Yoto Dinov
  Yoto Dinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблема не е в това кой какво е казал, а от:

  " Никой от ректорите не коментира ситуацията от това лято, когато университетите бяха особено активни в набирането на първокурсници и дори приемаха без изпити и матури."

 4. 4 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Айде, моля да се съкратят половината университети. И без това от тях излизат пълни...галфони. Факт. И почват да ни го...натвърдват и отвън...
  Е, аз не искам да плащам за производство на тъпаци.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Следващата година към софрата ще се приседини и Пернишкия Университет за Комуникации и Архитектура (скратено ПУТКА).

 6. 6 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много ми е смешен този пернишки Уни.

 7. 7 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много ми е смешен този пернишки Уни.

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#7] от "ali13":

  Този университет беше открит лично от премиера г-н Бойко Борисов! Тези, които сега плюят какво искат, пак да е мизерия като при Станишев ли!?

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Извинете ако може...
  Една лека сметка:
  228,400,000 лв +
  24,000,000
  –––––––––––––––
  252,000,000 лв / 15,000 студента = 16,800 лв на година или около $12,000 което е таксата за средно голям американски университет, или добър в европа. Немските са горе долу 1/100 от това, холандски обикновено също има добри и евтини...?
  Въобще...
  Хелоу! Има ли някой на горния етаж?

  The biggest risk in life is not taking one.
 10. 10 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#9] от "Десен":

  А ако мамините детища земат да изтрезнеят и да се хванат да учат могат и стипендии да им дадът, само дето едно 50% от маминките няма дори и да ги приемат, а родителниците искат дипломи, пък и 6.00 ако може, без да се напъват чадата.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 11. 11 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  дянков е най-добрия. размаза делото на апостола така, както и османската империя не може да го направи. питате ли се колко читалища са основани от апостола за делото и колко от тях еврейския агент сега бастисва, да не говорим за БАН, където левски е учредител - за там новите управляващи имат специални намерения.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 12. 12 Профил на theseus
  theseus
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#9] от "Десен":

  По принцип съм съгласен с "Хелоу! Има ли някой на горния етаж?", но сметката ти не е вярна или е много тенденциозна, помисли си!
  Ако приемем, че първокурсниците са 15 000, то колко е броят на останалите студенти от по-горните курсове, а?
  Я виж ти, задачка закачка...
  Освен това, според мен е време да се намали броят на университетите, че май всички вече са с "вишу", а пък икономиката я виждаме на какъв хал е.

 13. 13 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1737 Весело

  До коментар [#11] от "voivoda":

  хаххахахахах "еврейския агент" Дянков бастисвал читалищата на Левски ахахахахахха ахаха хахахаха о божичко поспри се другарю хохохохохохохохо

 14. 14 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Абе кви преподаватели са тези гнусни чакали бе. Само се състезават кой повече студентки ще изчука, или кой по бързо ще накара екип от студенти да преписват световните автори от интернет за да си издаде изплагиатстван учебник за 60 лева, или кой ще направи най-голяма кръчма за да обира пак селските студенти. Свищовския пич е номер 1 по бруталност, следва го еврейчето от морето и т.н плеяда от знайни професори герои. Изключвам медицинските университети.

 15. 15 Профил на ⎝⏠⏝⏠⎠
  ⎝⏠⏝⏠⎠
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В БГ университетите с добро реноме не са на бюджетна издръжка.

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Моята "академична тревога" е,че на три гимназии се пада един университет.....

 17. 17 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 766 Неутрално

  А моята академична тревога е, че във всички университети си разиграват коня червени курви и дребнокалибрени ДС ченгета. За наука няма и място, за това няма и нужда от финансиране. 50 университета в 7 милионна (на книга, всъщност я има 6, я няма) държавица, където 10% са тотално неграмотни цигани и още 10% технически неграмотни елементи с турско самосъзнание, това наистина е смешно.

  Задавали си някой въпроса на какво червените курви учат студентите, че да си заслужат заплатата. Какво им е служебното съответствие и къде съобразно световните критерии се вписват те?

  Ще идете ли да ви лекува доктор, дето вместо Анатомия е чел "Едни съображения за априлската линия" и за домашно вместо упражнения е творил доноси?

  Цялата работа е тотално объркана и кочината трябва да се изрине изоснови и започне на чисто. С пачуъркс (кръпки) нова дреха не се прави

 18. 18 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yankee": Точен и верен коментар!

  Ние, нормалните хора - некомунисти, след промените не спяхме. В статия, публикувана едновременно в два от най-четените тогава вестници, поисках тотална лустрация в академичната общност:
  http://kkabakciev.blog.bg/technology/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  Написването на статията ми беше възложено от Синдиката на работещите в областта на науката при "Подкрепа". Лустрация обаче не стана. Не стана, защото, както съм казвал много пъти, в академичната общност почти изцяло преобладават едни влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им ...

 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Бедни ми, бедни ... българино! От писанията на всички дотук ясно си личи нивото на образованието, въобще!!! Извинявам се за обобщението и обидата, но десен, не е прочел, че това не са всички студенти, а са приети с 15000 повече, друг също му приглася, за трети много са университетите, това е формалност, може университетите да са 3, може да са 30, но ако финансирането е символично, какво от това, четвърти пък публични домове му се привиждат!!!

 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  Не са ми много университетит,но не желая да ми вдигат данъка,защото трябвало да се издържат.На фона на демографската криза, откриване на нови такива и реването за пари ми идва в повече.

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Никой не ти вдига данъка!!!
  Ти може би не искаш и да те подслушват, да имаме войски в Авганистан, да имаме парламент с 240 депутати и т.н., но е така!!!

 22. 22 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 547 Неутрално

  В момента БАН затваря институти и лаборатории, които работят и имат оценки А и Б в одита, наравно с тези дето имат оценки Ц и Д при същият одит и не са ходили на работа през последните пет години! За какво говорим? Кому е нужна такава наука?! Игнатов, Дянков действайте! Палете фитила!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 23. 23 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  бан ли си, е.бан ли си - не знам. Знам обаче, че държавна издръжка на каквато и да е институция, без елементарни критерии и контрол е наливане на вода в пясък и удължаване на трагичните мъки.

  А дали са много или малко университетите - вие ще кажете, защото аз плащам данъците си в друга държава. Но като чета как се чудите да обербатите неотложните реформи (вместо да режете гнилото до кокал) изглежда 50 са ви малко....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK