Лекарският съюз се усети, че кабинетът го залъга

Дянков заплаши индиректно докторите, че ако протестират, няма да получат нищо

Шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов влезе на тристранката, решен да скъса споразумението с правителството. Райчинов обяви, че е получил бурни аплодисменти от социалните партньори, без представителите на правителството, пред които е прекратил договора

© Дневник

Шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов влезе на тристранката, решен да скъса споразумението с правителството. Райчинов обяви, че е получил бурни аплодисменти от социалните партньори, без представителите на правителството, пред които е прекратил договора
Цветан Райчинов, БЛС:
Скъсахме и приключихме. Разбра се, че нито една точка от това споразумение кабинетът няма намерение да изпълнява. Това, което се случи, е една голяма лъжа. Разбра се, че целта на споразумението е била единствено да се спрат протестите. Такива обаче ще има


Шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов скъса ритуално споразумението, което подписа точно преди две седмици с правителството. На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера, на което се обсъждаше проектобюджетът на здравната каса, Райчинов заяви, че е разбрал, че правителството се опитва да подведе лекарите и всъщност догодина няма да отпусне повече пари за здравеопазването.
На 6 октомври БЛС, премиерът Бойко Борисов, министрите на здравеопазването и финансите Стефан Константинов и Симеон Дянков и управителят на здравната каса Нели Нешева подписаха споразумение от 10 точки, след което съсловната организация се отказа от насрочените за 15 октомври ефективни протести в цялата страна.


Райчинов най-много се гордееше с клаузата от споразумението, която предвиждаше от 2011 г. да не се заделят пари от здравните вноски в резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това трябваше да осигури около 550 млн. лв. допълнително за лекарите и болниците.


Още на другия ден медици алармираха, че всъщност секторът няма да получи повече пари, защото средствата от резерва ще отидат за всякакви други държавни разходи. От колегиите на съюза в София, Варна и Сливен дори поискаха оставката на Райчинов, защото има разлика между споразумението, за което той е получил мандат от колегите си, и документа, който е подписал.


В предложения вчера вариант на бюджет на НЗОК действително е записано, че въпросните 550 млн. лв. ще са в разходната част, но пък са предвидени нови разходи за касата под формата на трансфер към здравното министерство.


340 млн. лв. трябва да отидат за профилактика, спешна помощ, за лечението на раково болните и други дейности, за които досега винаги е плащала държавата в лицето на министерството, а не касата. Отделно със 100 млн. лв. от парите на НЗОК за 2011 г. ще бъдат плащани дългове към болниците от тази година. Така допълнителните 550 млн. лв. се стопяват до около 100 млн. лв.


"Изненади има, колкото искате, и всички са със знак минус. Парите ще отидат в министерството, а не в реалното здравеопазване. Това е бюджет, който да оправя бакиите от тази година и да създаде нови следващата", обяви Райчинов, след като видял на тристранката новия проектобюджет. Той за пореден път обяви, че БЛС иска оставката на финансовия министър Симеон Дянков. "Скъсахме и приключихме.


Разбра се, че нито една точка от това споразумение кабинетът няма намерение да изпълнява освен запазването на размера на здравната вноска. За мен това, което се случи, е просто една голяма лъжа. Разбра се, че целта на споразумението е била единствено да се спрат протестите. Такива обаче ще има", каза още Райчинов.


Малко по-късно Националният съвет на БЛС реши, че ще поднови подготовката за ефективни протести, и лекарите ще излязат на улицата заедно със синдикатите. Датата на стачката ще бъде уточнена днес.
"Щом споразумението е скъсано, за нас това означава, че всички точки от него отпадат. Ние го изпълнявахме. Остава предишният проектозакон", коментира министър Дянков.


В първия вариант беше записано, че част от приходите от здравни вноски - 550-те млн. лв., догодина отново ще отиват в резерва на касата в БНБ, ще стоят блокирани и никой няма да получи повече средства. Здравният министър Стефан Константинов пък обяви, че споразумението между лекарите и правителството е било подписано прибързано. По това време той беше зам.-шеф на БЛС.


След заседанието на тристранката Константинов и Дянков поканиха на среща експерти от касата и депутати от бюджетната и здравната комисия в парламента, за да обсъдят какво ще правят с бюджета на НЗОК. До редакционното приключване на броя срещата не беше приключила. Разговорите се водеха в кабинета на здравния министър, както той обяви, че ще става, когато се обсъждат проблемите на сектора.


През изминалите две седмици, откакто беше подписано споразумението, лекари в страната обявиха, че няма да се откажат от протестите, защото нищо не се е променило на практика. "Това, което подписа д-р Райчинов на 6 октомври, беше много различно от това, което ни беше представено предната вечер на национален съвет на БЛС", каза вчера д-р Юлия Банкова от лекарската колегия в Сливен.


Здравната каса все още не се е издължила на болниците за месеците от юни до септември, обяви вчера сутринта д-р Динчо Генев, председател на Асоциацията на лекарите, работещи в болничната помощ. За юни и юли не е преведена цялата сума за извършената и призната дейност на болниците, за август са изплатени малко над 67 млн. лв., което е 70% от дължимото, а за септември - нищо, обясни Генев.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Сефте ,ГЕРБ лъжат от както са създадени.
  Даже вожда беше лъжлив,,нелегитимен''.

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 890 Весело

  Е що така грубо и поповете трябва да живеят нали?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Мдаааа, дянков трябваше да направи втора актуализация на бюджета. Сега, колкото и да се стиска, повторил е миналогодишната грешка, има неразплатени сметки , но гарнирани с протести. Така за трите последни месеца ще добави милиарда към дефицита и ще мине заветните позволени в ЕС проценти.

  Лекарите бяха твърде лековерни и повярваха на боко.
  Вероятно няма да повторят грешката си. И покрай това, че ще протестират единно и твърдо , докато получат забавените средства и осигурят изпълнението на другите си искания, ще има оставка. Дали ще е дянков, или ще е новият министър, но няма да мине без това.
  А премиерът ни загуби доверие, че обещаното ще бъде свършено , не само при лекарите.
  Следващите протестиращи също ще внимават.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 4. 4 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До #3 "mi6osp"
  Какво излиза, че Той като ни каже "Добър ден" да погледнем слънцето къде е.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  "Внимавайте с държавата – ще ви прецака"

  Георги Ангелов, 21 май 2009, в. "Сега"

  http://georgiangelov.com/?p=974

  (Лекарите ако искат високи заплати, да се борят за свободен пазар, а не да се надяват на същата държава, която е вечно гола като пушка) 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 814 Неутрално

  По-правилното би било, че лекарският съюз излъга народа.

  И преди това го казах - докторите крадат на поразия от здравните пътеки. Колкото пари и да им се дадат, всичките ще ги откраднат и похарчат.

  Траябва реформа и затваряне на болници. По-малко болници, по-високо качество.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Най-добре е Дянков въобще да не участва повече в преговорите. Внася се бюджета и каквото реши Народното събрание. Каква е тази практика всеки да тегли чергата към себе си и да иска стотици милиони допълнително? И да ги получават, а след това да искат още и да скъсват споразумението.

  Има една приказка - като му подадеш малкото пръстче, той ще ти налапа ръката до рамото. Край на отстъпките иначе претенцийте ще продължат.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 8. 8 Профил на blackjack
  blackjack
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "Български патриот":

  Нека да не бъркаме понятията. "Докторите" като цяло са разбрани и интелигентни хора, пък и от клиничните пътеки трудно се краде, защото повечето от тях са недофинансирани Виж, отчитането на несъществуващи пациенти е друго нещо...

  Тук говорим за шепа хора (не повече от 5% от всички лекари), които са си построили "хранилки" и създават лошо име на гилдията.

  Проблемът е ясен - краде се, защото има предпоставки за това.
  А решението е елементарно - въвежда се най-после заветната информационна система на касата (след 5 г. разработка и похарчени 8 млн.лв ) и персонална електронна здравна карта и злоупотребите падат с мин. 50%. Още 2-3 смислени мерки и ще стигнем приемливото ниво от 10% (надали някой си въобразява, че ще стигнем 0% )

  А решението е толкова просто

 9. 9 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Аз досега не видях нито особен разум, нито някаква отговорност в Лекарския съюз. Искат все повече и повече.

  Грешката обаче определено е на Борисов, който отстъпва безхарактерно. Какво спечели? Ето пак не са доволни и искат още пари и така до безкрайност.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Aз съм привърженик на решението, по-дребните медицински услуги да минат на кешово плащане от пациентите. С парите, които сега се заделят за тях, да бъде намалена здравната вноска. Да видим тогава, на кого ще надписват мъртви души .

 11. 11 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 503 Неутрално

  "Щом споразумението е скъсано, за нас това означава, че всички точки от него отпадат. Ние го изпълнявахме." каза дянков. ако мога да запитам как го изпълнявахте? това което става е, че правителството е решило да даде 2.3 млд. лева за 2011 и сега само ги местят от едно перо в друго. това не е точно нещото за което се споразумяхте...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 12. 12 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 456 Весело

  Лекарският съюз явно не е чувал за един дял от медицината, наречен офталмология - видя влака чак когато беше ударен от него!

  и последният дебил в държавата разбра, че правителството подкупи шефа на лекарския съюз с министерски пост само за да спре протестите. трябва човек да е много късоглед за да не се сети как след това Боко ще се отметне (за пореден път).

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Браво на г-н Бойко Борисов! Глупавите лекари изобщо не се усетиха и не заподозряха, че подписването на споразумението е тактика на г-н Борисов за да няма протести срещу провежданите от него реформи, а не реален ангажимент. Г-н Борисов показа че е политик от световна класа и определено надигра противниците си.

 14. 14 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Интересно ми е колко хора са доволни от докторите, които ги лекуват получавайки пари от Здравната каса (нямам предвид докторите на кито си плащаш).

  Цялата тази система (при това не само в БГ, а и в някои западни страни) ми се струва объркана.

  Според мен, докторите трябва да получават пари, толкова повече, колкото по-малко отсъстваме от работа и от училище заради болести и колкото е по-висока възрастта на която си отиваме от този свят.

  В момента те вземат пари от трудно-проверими факти, като това от какво си болен, а някой вземат пари и от изписването на скъпи лекарства. Според мен, комерсиализацията на фармацията и медицината върви в посока, която не е изгодна за обществото.

  Винаги, когато аз определям кой колко да получава, аз се опитвам това да не зависи от извършените движения (които някои броят за работа), а от постигнатия полезен резултат.

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  ГЕРБ са шайка мошеници и бандити

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:16 на 20/10/2010 от неговия автор.

 17. 17 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#15] от "stenli1":

  Не са, не са много умна политка играят, просто матряла са "Улави като кучета".
  Да се хващат на работа а да не протестират като ненормалници дето даже не са прочели за какво иде реч ... а ако протестират един добър бои да им теглят да си значт за следващия път.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 18. 18 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 558 Неутрално

  1 въпрос.
  Защо не може данъците за здраве да отиват за здраве, данъците за пенсии да отиват за пенсии, и за нищо друго?

  Тези пари защо отиват в републиканския бюджет?

  .
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#13] от "svoboden":

  Е какво и кой е надиграл Бат ви Бойко ?!? Сега освен чаршафи пациентите ще носят и възглавници в болниците. А през 2012 освен чаршафи и възглавници и ще носят и матраци... Всичко отнася този който стане пациент (а никой няма да избегне този момент в живота си) който и да е той, от която и да е партия да е и от която и да е сфера да е занятието му... Напразно някои си мислят ,че прецаканите са други , а не е той...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 20. 20 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Относно лекарите - върнах се в България на медицинска ваканция (с частни лекари). Имах несвързан медицински проблем, в който получих една хубава караница от личната ми лекарка, как България не е САЩ!

  Най-накрая, въпреки че плащам здравни вноски ЗАД ГРАНИЦА, не получих направление в единствения(!) случай, в който исках да се възползвам от здравното ми осигуряване.
  2 въпрос.
  Къде отиват парите ми?

  .
 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanchoLA":

  Изказваш се като малтретиран, обран и изхвърлен от американските доктори и понеже не можеш да им го върнеш, лаеш българските...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#20] от "Perfanov":

  Частни лекари не работят с НЗОК и съответно не могат да ти издадат направление на базата на внесените ти здравни вноски. Да не говорим ,че българската НЗОК се държи като невменяема с хора които внасят здравните си вноски в друга държава член на ЕС. Имам няколко семейства британци закупили имоти тук и записали се при мен за GP. Тези хора въпреки, че имат здравни осигуровки в UK, нашата тъпа родна здравна каса продължава да ги води неосигурени вече повече от 4 години. Въпреки ,че международния отдел на НЗОК е видял и проверил здравно-осигурителния им статус и дори им е издал някакъв ' хвърчаш' лист ,че са осигурени, те продължават да са извън системата . Другите отдели на НЗОК пет пари не дават какво прави и какви документи издава международния им отдел. За тези британци не е проблем да оставят всеки път по 20 лева за преглед , но разочарованието им от тукашната бюрокрация е голямо , а английския ми език не стига да им обясня абсурдността на българската действителност и трябва аз да се червя за идиотщините които цъфтят на тази територия с която иначе някои много се гордеят ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 23. 23 Профил на drkalo
  drkalo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik": "Лекарите ако искат високи заплати, да се борят за свободен пазар, а не да се надяват на същата държава, която е вечно гола като пушка"

  Ами, плащай си осигуровките в частен фонд и ще се надяваме на него, а не на държавата. Като си плащаш осигуровките в НАП (държавата), тя трабва и да плаща, когато се лекуваш. Толкова ли ти е сложно?! А под "свободен пазар" в контекста на твоята псевдомисъл може да се вменят поне 5 коренно различни смисъла - частни медицински услуги (КЕШ) в конкуриращи се заведения, диференцирано заплащане на специалисти от една специалност, но според търсене и успеваемост, конкуриращи се частни здравни фондове при липса на регулация (?!!!) от държавата - какво за Бога искаш да кажеш?!?!

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  На Георги Ангелов доста му е цинично изказването 'лекарите ...да се борят за свободен пазар' в държава , която упорито държи монополист бранейки със всички средства колосът с глинените крака наречен НЗОК. Никой от паракомунистическите правителства през последните 20 години не допусна конкуренция с други фондове, за да има свободен пазар на медицински дейности. Сегашните са същите и нямат намерение и в бъдеще, за да присвояват здравните вноски за партийната софра, няма друго обяснение...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 25. 25 Профил на drkalo
  drkalo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  Aз съм привърженик на решението, по-дребните медицински услуги да минат на кешово плащане от пациентите. С парите, които сега се заделят за тях, да бъде намалена здравната вноска. Да видим тогава, на кого ще надписват мъртви души

  Ухххх, и аз много бих искал така да стане. Може нито една операция да не направя в месеца - само от кеша в амбулаторията ще стана милионер. Я дай да видим какво според теб е дребна услуга и колко даваш за нея

  В момента МЗ плаща 20 лева за шев на рана с упойка на преминал през спешната амбулатория и нехоспитализиран пациент. Тея пари стигат само за атравматичния ми конец. Ами марли, бинтове, антисептици, анестетик, ръкавици, стерилизация на бельо и инструменти, спринцовка с игли, втора спринцовка за противотетанична имунизация и пак 2 игли, труда на сестрата в кабинета и в амб. операционна, на санитарката и не на последно място - моя труд? Колко мислиш, че трябва да струва тази дребна манипулация?! А?! На частно болницата е сложила тарифа 140 лева за всичко това. Ей така евтинко като за нашия стандарт. Нямам нищо против - плащай щом искаш, ама май само пишеш глупости без изобщо да си наясно.

 26. 26 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dr_Doolittle":

  Извинявам се, ако не съм се изразил правилно.
  В единственият случай, в който отидох за направление при личния ми лекар, не получих направление. Не съм имал предпочитание към кой лекар ще бъда изпратен. Наложи се впоследствие да отида на частен лекар и да си платя за прегледа 100%.

  Изводът е, че съм плащал пари на държавата години наред докато съм в чужбина.. и не съм получил нищо насреща. Къде отиват?

  .
 27. 27 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Лекарите трябва да разберат, че лекуват българския народ, а не френския, британския или американския. И да престанат да се съизмерват със заплатите в чужбина. Техният стандарт е функция на стандарта на държавата като цяло.
  Сега поне е лесно - всички, на които им е мъчно за чужбината просто трябва да хванат едно превозно средство и да се придвижат където поискат.
  А че герберите не знаят какво правят в болестолечението (т.нар. здравеопазване) - също е ясно и заслужават коректив под формата на стачка.

 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#23] от "drkalo":

  Koлкото каже пазарът, толкова. Ако частната болница е сложила голяма надценка - знаеш, и в строителството имаше големи печалби...за период 3-4 години. После пазарът реши проблема

 29. 29 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Дянков май най-сетне разбра, че вече няма как да точи определни дружества (държавни) и да раздава на други, когато и както си поиска. По трудния начин, но го разбра.

  Proud to be anonymous!!!
 30. 30 Профил на Gold shepherd
  Gold shepherd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сетила се Мара, да се побара. Това споразумение си беше чиста проба - Прах в очите! За ЦСМП отново нищо.... Иначе, когато се заговори за стачки, веднага се показват линейките.......

  ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА СЕ ЛЪЖЕ ЦЕЛИЯ НАРОД, ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА СЕ ЛЪЖЕ ЧАСТ ОТ НАРОДА, НО ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЛЪЖЕ ЦЕЛИЯ НАРОД! А. Л.
 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#26] от "Perfanov":

  Ами слънце, и лекарите това питат. Къде ни отиват парите, защото и нашите вноски са в общия кюп.
  И това, което искаме е именно РЕФОРМА на неработещата система и ПАЗАРЕН механизъм.
  Поне тези от нас, които не се боят от конкуренция.
  Само че е по-лесно да ви се внуши, че искаме просто по-високи заплати.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Защо никой не казва истината,такава каквато е?Няма пари в ЗК,защото няма лекар,който да не надписва фалшиви прегледи,няма болница,която да не надписва пациенти,или ги уж лекува от доста по-тежки заболявания от действителните,няма специалист,който да не "изписва" по-скъпи лекарства,които въобще не се прилагат.Зае общинските болници да не говорим!ПЪЛНА СКРЪБ!Партиите ги държат,защото са таен резервоар на партийни кадри!Нищо не лекуват,само харчат,харчат,харчат!Народт мре от инфаркти,инсулти и рак.Тези заболявания, не могат да се лекуват в Общинска болница,нищо,че първите 2 изискват бърза лекарска намеса,защото там няма специалисти,и хората си умират а ако бяха приети в поне Окръжна болница,щяха да оживеят!Затова,трябва да се закрият,и на тяхно място да се обзаведат спешни кабинети,с обучени кадри,които да помогнат на болните,и да се транспортират до голяма болница!Всичко друго е пилеене на пари,и с тях,да продължават да се морят хората!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 453 Неутрално

  за мен основната вина е в лекарите.присвояват се огромни суми и някои хора си направиха палати с тях.не трябва да им се дават повече пари!след като им се увеличи бюджета да сте забелязали някакво подобряване на качеството?аз не.

 34. 34 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#33] от "revival":

  Ти си от типичните б.г. селяни ,които страшно разбират от политика ,медицина и футбол. боко не само ,че не е дал повече ,ами за второто полугодие оряза парите на болниците наполовина. Същото направи и с направленията за специалист и за изследвания. От друга страна това си има и нелоши черти. Като не си вземеш направление "защото са свършили още в началото" ще дойдеш да ми платиш на ръка и повярвай ми ,няма да ти откажа. Нали все пак пред палата ми не е зле да има едно лъскваво ФЕРАРИ !

 35. 35 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1388 Любопитно

  До коментар [#8] от "blackjack":
  ... "въвежда се най-после заветната информационна система на касата (след 5 г. разработка и похарчени 8 млн.лв ) и персонална електронна здравна карта и злоупотребите падат с мин. 50%".
  ----------------------------
  Блеки,
  Нали Борисова точно това форсираше ...
  Е и ... защо не я оставихте ... !!?? Съгласен съм, че е елементарно но .. не биде !

  До коментар [#8] от "blackjack":
  Виж, отчитането на несъществуващи пациенти е друго нещо...
  ----------------------
  Това съвсем не е друго нещо а продължението ..
  Дайте да налеем едни 300 млн. че то пътеки има много ....

  АМИ КАТО СА САМО 5 % тези хитри доктори - ПРОЧИСТЕТЕ ГИ !!!!
  АМА НЕ ЖЕЛАЕТЕ И СИ "БУТАТЕ" РУШВЕТА НА ШЕФОВЕ НА ПОЛИКЛИНИКИ И БОЛНИЦИ ....
  КАТО КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ СТАНАХТЕ ....
  ПЪК НЕКА ДА СТЕ ИНТЕЛИГЕНТНИ .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 36. 36 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Любопитно

  До коментар [#33] от "revival":
  Кои са тези хора дето са направили палати? Лекари? Или пишеш така по принцип

 37. 37 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  Не няма такова нещо, даже напротив ако катастрофата в която бях преди 5 години беше в Европа сега щях да съм инвалид, а не да ходя на фитнес и да живея нормално. Сега като нямаш какво да кажеш почваш с лични нападки ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 38. 38 Профил на Marie_4
  Marie_4
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#33] от "revival":

  Аз пък от 18 години работя в здравеопазването и не съм видяла лекар да има палати. Това, че някои си купиха по някоя хубава кола е вярно, но в резултат на денонощна работа и то на няколко места. Но пък в крайна сметка те спасяват живот и заслужават добър статус. Не знам кой има полза от това нагнетяване на враждебност и обвинения в кражби, източване на пари и др. глупости. Вероятно истинските крадци и източващи касата с огромни обществени поръчки, спечелилите ги с "честен" конкурс наши хора, но истината е такава. Успяха да настроят хората срещу работещите в системата вместо да се посочат истинските виновници за разоряването на болниците.

 39. 39
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:35 на 20/10/2010 от неговия автор.

 40. 40
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:36 на 20/10/2010 от неговия автор.

 41. 41 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#37] от "ivanchoLA":

  Ще ти се извиня, ако сега представиш една детайлна сметка в долари какво си платил в САЩ за да не си инвалид днес и дали тази сума е отишла неправомерно за алчните американски доктори и дали са също за бой като българските ,които си искат правата...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 42. 42 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 597 Неутрално

  След като се отмята от подписания договор, д-Цветан Райчинов става една политическа нула и е редно да си подаде и оставката от заемания пост. Не коментирам достойнствата на договора - дали е добър или лош. Но доктора трябва да понесе с достойнство последствията от провала си. Просто никой вече няма да си губи времето да преговаря с него в бъдеще след отказа му от подписания вече договор. От римско време в политиката има принцип Pacta sunt servanda! (Договорите се спазват!) Тези, които го нарушат веднъж вече са политически мъртъвци. Никой не им вярва, че отново няма да се откажат от подписан договор. Изгубили са доверие. А в бизнеса (търговията) именно това е най-важното - взаимното доверие. А политиката е търговия.

 43. 43 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Все-повече ще става ясно каква груба грешка направи бат Бойко,сменяйки Ана-Мария Борисова под натиска на левичарските синдикати,левичарския БЛС и разбралите-недоразбрали журналисти!

 44. 44 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Perfanov, не можеш дза отидеш при личния си лекар и да поискаш направление за специалист. Той трябва да те прегледа и по негова преценка да реши - той ли ще те лекува или ще те прати при друг колега. Нямаш право на някакъв брой направления заради това, че си осигурен. Единственото изключение са децата за педиатър и бременните - за гинеколог, при тях няма лимит. Всички останали се изпращат при специалист единствено и само по преценка на личния лекар и то ако не е изчерпан лимитът. Това можеш да получиш срещу здравните си вноски, за повече екстри - кеш.

 45. 45 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Факт е, че като пациент се радвам че не разчитам само на НЗОК. Допълнителното здравно осигуряване от Доверие се е показало в пъти по ефективно - било за профилактични прегледи, било за прегледи и лечение когато имам здравословен проблем. Вярно - плащаш си определена по-голяма сума пари, но срещу това получаваш наистина качествена услуга.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 46. 46 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  И за да не съм голословен - имах проблем с гърлото - който като ходих при личния си лекар той ми изписваше таблетки за смучене и антибиотици които нямаха кой знае какъв ефект, а всъщност след микробиологично изследване (не по здравната каса) се установи че в гърлото ми си живееха резистентни към ред антибиотици бактерии. И какъв беше проблемът след 1вия антибиотик който не подейства да бъда изпратен на такова изследване?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 47. 47 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#38] от "Marie_4":

  Аз пък досега не съм видял един лекар да удря касова бележка.
  Не познавам и човек, на който да не са поискали пари под масата за раждане. Един колега миналата година реши да не дава и жена му си беше изпатила.

 48. 48 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 557 Весело

  До коментар [#38] от "Marie_4":

  Не си видяла ли ?
  Сигурно не виждаш и с какви коли се разкарват " докторите " ?
  Потърси си офталмоложката да ти определи диоптрите и след това веднага в оптиката за очила !

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 49. 49 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#20] от "Perfanov":

  парите ти отиват в чужбина ,където си плащаш всички данъци ,тук не сме длъжни да плащаме твоите разходи ,лекувай се на запад ,там нали си подобре платен и си добре ,остави българските лекари да лекуват тук безплатно твоите деца или роздителите ти за тяхна сметка , а след това да ги наричате прости и неграмтни,това е така ,защото тук броите докторите за послени просяци изроди мародери ,защото сте свикнали ,че лекаря ви е ДЛЪЖЕН ДЕНОНОЩНО И БЕЗПЛАТНО ,ха пробвай да те лекува в щатите или западна европа нощно време лекар на крака в дома ти да видим ,дали няма да ти продадат къщата ,за да си платиш лукса ,въпреки огромната ти осигуровка там ,както сам казваш.

 50. 50 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  Ами застраяховартелната компания ми прати детаилна смета, за моя информация, от 400+ страници до стотинка какво и кога и как са платили в 8 месечния период на възтановяване и рехабилитация, тъи като катастрофата не беше по моя вина и осъдиха виноивника за тия пари. Значи целия цирк само за лечение 2.8 милиона ...
  Което се опитвам да кажа, че и за два пъти повече пари това не може да се направи в Европа да си ударите гъза в тавана заради социалното здравеопазване. От друга страна не ви стиска да се конкурирате както в САЩ щото ще ти изстине усмивката какви застраховки и колко внимателно трябва да се работи за да не те осъдят за malpractice. Вие искате хем да се равнявате по пари със САЩ, а от друга да няма никакъв ред и регулации. Междувпрочем гаджето ми 5 години е хирург, та покраи нея познавам баят лекари и само наи наи добрите изкарват лудите пари след като ударят 45. Средните специалисти, лекари в ЛА, изкарват, чисто, след като си плащат лична застраховка, заеми(които са ОГРОМНИ суми) и прочие, по-малко отколкото средно ниски специалисти в силиконовата долина (в ЛА ставките са по-високи)... така че малко говориш наизуст ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 51. 51 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#49] от "tur671":

  Може да си ги плаща човека в БГ както правя и аз за да не се притеснява маика, от безобразните регулации ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 52. 52 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#43] от "faeton":

  Боико е много по-умен отколкото показва, сичките тия навлеци ги изигра по собсвените им правила и то не един път ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 53. 53 Профил на Marie_4
  Marie_4
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#47] от "kumcho___valcho":

  Лекарите "удрят" касови бележки толкова, колкото и останалите т.нар. бизнесмени.

 54. 54 Профил на Marie_4
  Marie_4
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#48] от "nanrico":

  Чудесно виждам, скоро се прегледах като нямах никакъв проблем с личния си лекар, веднага ми издаде направление. А колкото до колите, които карат лекарите бихте ли отишли при лекар, който кара трабантче или лада. Аз лично не, защото ще си помисля, че е некадърен като специалист и никой него търси и затова е на това ниско социално положение.

 55. 55 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 446 Неутрално

  ivanchoLA, след като "средните специалисти, лекари в ЛА, изкарват, чисто по-малко отколкото средно ниски специалисти в силиконовата долина" защо лечението ти е излязло $ 2,8 . Поне половината е потънало в застрахователните компании и няма нищо общо с лечението. Толкова средства получава за една година болницата в която работя в момента. Лекуваме по 10 000 души годишно с тези пари. Впрочем, какво означава "средно нисък специалист в силиконовата долина" ? Има ли "ниско нисък" и "високо нисък"?

 56. 56 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#55] от "WD":

  ... защото главните лекари са световно известни и при тях ходят спортисти и тн, но това са единици в Света. Другото е че една армия от лекари и хора се занимава с мен да не говорим хиляди изледвания и какво ли още не, консилиуми, месечен болничен престои и тн.
  Също Сидърс е изключителна болница и това струва страшно много пари да е на това ниво. От друга страна не е болница примерно нормален служител в моята компания може да си позволи, но в САЩ за разлика от други места, секи според заслугите ...
  ... има по стандартната калсификация, която ползва HR. Много странни наименования имат ... това е наи-близкия превод които мога да се сетия.
  ... тва че лекувате 10000 не ми пука мен ме интересува да решат моя проблем и го решиха, нещо което не могат примерно където и да е в Европа ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 57. 57 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#56] от "ivanchoLA":

  Виж сега, не споря че американската система е добра.
  Ама да казваш, че в Европа не могат да те лекуват е пресилено.
  Голяма част от техниката и медикаментите, ползвани в САЩ са същите които се ползват и в Европа. Не можеш да обобщаваш за нещо което не искаш да ползваш и съответно не си ползвал скоро.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 58. 58 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Знае ли някой каква е партийната ориентация на Райчинов...Нещо много "десен" ми се види. Пък и много лесно се обижда, бе, че чак и къса ....

 59. 59 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ето едно хубаво мнение:

  " Лекарка ( нерегистриран )
  19.10.2010 17:08
  от този адрес:
  http://dnes.dir.bg/news/bls-zdravna-reforma-7290356?nt=4

  Щом договора е за замазване на очите на хората- ще се скъса.Стига лъжливи ходове на правителството.Относно реформата в здравеопазването- тя е ясна-нови диагностично свързани групи относно пътеките,за да не се лъже,контрол върху лекарствената политика-защото нямаме пари за най добрите лекарства.Реформиране на здравната мрежа- по европейски модел- за това нямаме пари.Пакета на услугите- по здравна каса- според финансовите възможности на държавата.Лични здравни карти- за да се вижда кой пие и кой плаща./трябват пари за да се изработят./Всичко това бе предложено от екс. мин. Борисова,но тя не можа да се договори с любимеца Дянков и я смениха.Електората не я хареса защото не била млада и красавица.Хак ви е .Сложиха Константинов защото е от БЛС-за да намалят напрежението,но с фалшиви ходове не се стига далеко.
  Бих прибавил, на първо място, изграждане на добре функционираща Бърза помощ. ( което няма да е никак лесно ) "

 60. 60 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#59] от "evkalipt":

  как ще направят ефективна бърза помощ ,като държавата не желае да дава пари за това ,сега пак се прехвърлят едни пари на НЗОК и се залъгват лекарите ,че уж те ще бъдат пак виновни за това ,че няма пари за бърза помощ,правя паралел между бюджетите на полицията в моята община ,където се финансира полиция с близо 80 души и 6-7 коли ,гранична полиция с 15 души и 2 нови джипа и бърза помощ с една линейка и скъсани гуми и 10 човека на денонощен режим и три пъти по ниски заплати от най зле заплатения полицай ,не коменитрам социалните привилегии на полицаите ,тези които са работили по 20 години вече са пенсионери на около 42 с пенсия по голяма от работещия лекар в бърза помощ -просто това е приоритет на държавата и затова следващите 20 години всички ние ще очакваме необходимата си медицинска помощ навсякъде другаде но не и при лекарите ,а особено в бърза помощ

 61. 61 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма ли кой да му затвори устата на Другаря Райчинов.

  Още като дойде Бойко на власт се почна с провокациите. Време е тоя плондир да се разкара за доброто и на лекарите и на България.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 62. 62 Профил на mark37
  mark37
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ТОЗИ ОЯДЕНИЯ НЕ МИ ПРИЛИ4А НА ДОКТОР... ПО МИ ПРИЛИ4А НА МИТНИ4АР , А И НЕщО НЕЗАКОННА ВИЛИ4КА ОТ 1000 кв.м. СИ Е СПРЕТНАЛ,ДОКОЛКОТО РАЗБРАХ ???

 63. 63 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 557 Весело

  До коментар [#54] от "Marie_4":

  Като ти говоря , че трябва да отскочиш до оптиката- ти "не " та " не " ! ...
  Много си зле с " виждането " ...

  Аз лично НЕ определям кадърността на един специалист по критерия " Каква кола кара ..." !

  Ние " виждащите " , за разлика от вас с увреденото " зрение " се ориентираме по други критерии ! ...

  Защото знаем кои карат Майбах , че даже се возят и на самолети ! Той и Доган взе 2 милиона за консултации , Цветанов взел няколко стотин хиляди - също за консултации и карат луксозни коли , НО ти би ли се доверила на такива " консултанти " ?

  Аз лично НЕ бих отишъл при подобни " консултанти " , а при някой , който " ... кара трабантче или лада. Но предварително бих се осведомил какъв специалист е и какви резултати има в работата си , а не бих се ориентирал по това, каква кола кара ! ...
  Още повече , че считам, че най-добрите специалисти са най-скромни и не парадират с луксозни коли ! ...


  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK