Парламентът ще обсъжда въпроса за референдум за членството на Турция в ЕС

Парламентът ще обсъжда въпроса за референдум за членството на Турция в ЕС

© Надежда ЧипеваПарламентът ще разгледа днес искането за организиране на национален референдум за членството на Турция в Европейския съюз.


На 14 юли инициативен комитет, оглавяван от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, внесе в парламента подписка от името на 322 532 души с искането да се проведе допитване с въпроса "Против ли сте членството на Турция в Европейския Съюз?". Днес изтича законовият срок, в който Народното събрание трябва да разгледа искането.


Очаква се обаче депутатите само да обсъдят искането, но не и да вземат решение по него. Окончателното решение вероятно ще бъде гласувано едва след като депутатите приемат промени в закона за референдумите, с които да се предвиди, че достоверността на внесените подписи ще се провери от служба ГРАО. Измененията ще бъдат обсъдени в четвъртък от правната комисия и се очаква да влязат приоритетно в дневния ред на парламента и да бъдат експресно приети.
Преди дни на среща председателят на парламента Цецка Цачева и Красимир Каракачанов се разбраха, че вероятно ще се наложи и промяна във въпроса за референдум. Според закона на национално допитване могат да се поставят само въпроси от компетентността на парламента, а така зададената от инициаторите тема е прекалено обща и не се отнася за евентуално решение на Народното събрание. В същото време Цачева даде да се разбере, че и референдум с въпрос дали парламентът да ратифицира договор за членство на Турция в ЕС също не е актуален в момента.


Смятаме, че все още е преждевременно да се каже за или против членството в ЕС, след като пред Народното събрание не стои въпросът за ратифициране на договор, който още не е факт, обясни тя.


"Склонни сме да обмислим формулировка, при която Народното събрание да гласува, че ще има референдум за членството на Турция, преди парламентът да се произнесе по въпроса", каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Искаме този въпрос за бъдещото евентуално членство на Турция да бъде решен с референдум, при който българските граждани да си кажат мнението, и самата ратификация от Народното събрание да стане след произнасянето на гражданите по този въпрос, допълни той.


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче не прие отлагането на допитването. Заради това от името на партията си той внесе и отделно искане за референдум със същия въпрос. Според него при обсъждането на искането на "Атака" трябва да се вземат предвид вече внесените от ВМРО подписи, в които участват и хората на Сидеров. Днес парламентът ще обсъжда и проекторешението, внесено от "Атака".


В същото време Сидеров и съпартийците му организират протест в Пловдив против членството на Турция в Евросъюза. Предвижда се "Атака" да тръгнат от София към 10.30 ч. и така вероятно ще изпуснат част от дебата в Народното събрание. От ВМРО пък свикват паралелен протест - те пък пред сградата на парламента.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Германският канцлер Ангела Меркел определи като пълен провал модела за мултикултурна Германия, където хармонично съжителстват различни култури.Дебатът за интеграцията и ролята на исляма се разгаря все повече.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/blog-post_879.html

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#1] от "uzur":

  Мултикултурна държава в света е само САЩ,от нямай-къде!Там са отишли хора от всички страни в света и щащ,не щат живеят заедно.Единственото,което ги свързва,е че са отишли в Америка,за да живеят свободно и да печелят пари.Поради това си живеят заедно.За всички останали държави мултикултурата е противоестествена и не може да просъществува!Хиляди години са се раждали,съществували,обединявали,разделяли,държавите,за да стигнат до сегашният си вид.Не може от раз да кажеш,че зачеркваш досегашната история и да почваш наново.За САЩ е естествено състояние,и те смятат,че трябва да е така и в останалата част на света.СОРИ!Това въобще не се отнася за останалата част на света!Даже обратно.Хората по света се делят на още по-малки държавици,само и само,да не живеят заедно с различни от тях.И това е вековен процес!За ЕС,до сега не е стоял въпроса за мултикултурата,защото религията е отделена от държавата,пък и всички сме християни,значи сме възпитани по един и същи начин.Но с приемането на Турция нещата коренно се променят.Ако това стане,ще се получи това,което става сега в Германия.Навсякъде по Европа,ще се обособят ислямски анклави,които ще са проводник на прииждането на други ислями-не турци и след няколко десетилетия ще сме изправени пред най-страшната гражданска война в историята.Затова-НЕ НА ТУРЦИЯ В ЕС! Друг е въпроса,че на тоя референдум не му е сега времето!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Напълно съгласен!
  Абсолютно точен и прецизен коментар.
  Браво!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 4. 4 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  "Хората по света се делят на още по-малки държавици,само и само,да не живеят заедно с различни от тях."

  Точно така!
  Христоматиен пример: разпадането на изкуствената държава Югославия!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 5. 5 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Rеферендум трябва да се проведе, но с минимум 5 въпроса за да се спестят пари и да се навакса пропуснатото години наред. Смешни и жалки стават и главния слуга и главната слугиня като се опитват те да решат дали даден въпрос стои или не. Особено

  след като стана ясно, че тройната коалиция е сменила самоличноста си и продължава да безчинства под залога на дясното управление чрез днешната управляваща сила made in Катарино. А това дали един въпрос стои или не ще кажа аз,

  данъкоплатеца, избирателя, гражданина. Аз съм краля и чрез референдума се изказвам точно по конкретен казус, а не по конкретна идентичност както им е удобно на слугите да си я менят както им скимне.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 6. 6 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 624 Гневно

  Ние сме изстрадал народ и се браним срещу чалмите!
  Един шамар на референдума, подплатен с Кюрдската освободителна армия ще отрезви и свали на земята наглите фесове.
  А парите за Беломорска Тракия? 15 милиарда?
  Ние не сме Армения и всичко помним!
  Не обичам радикалните мюслими!!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 7. 7 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 495 Весело

  70 милиона сега развалнувано гледат къкво ще излезе от устата на водещата страна на ЕС (съседна България). България водена от най талантливите и родолюбиви си лидери (Волен и Красю) сега предриема историческа крачка в историята си. Успех!

 8. 8 Профил на elturko
  elturko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това са поредните номера на фашистите които успяха да лумпенизират една част от неграмотното булгарско население. Подебен реферандум не е правен никаде в Европа, но Сидеров го иска за да поддържа обтегната междуетническа обстановка от която печели само той но губи цяла Българиа. Помислете кой плаща тези ненужни разноски???

 9. 9 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дано да насрочат референдум!
  Това ще е първия демократичен референдум, след двата незаконни и нечестни - за съдене на виновниците за националните катастрофи и референдума за монархия или република

 10. 10 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#8] от "elturko":
  Лелеее вече си имам един адаш (почти).
  Защо така бе аркадаш? Защо ми гепа ника?
  А пък със коментара ти съм съгласен. Имаш + от мене.

 11. 11 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Трупане на политически дивидент на база омразата, насадена ни от соц. образуванието, чрез която трябваше да ни "научат" колко лоши били турците, за да знаем колко добри и незаменими са "освободителите".
  Ако гледаме политиката на другите страни преди 100 години, задължително трябваше да сме против на членството на Румъния (заграбила Добруджа, заедно с помощта на руснаците руснаците - освободители), нито трябва да подкрепим Сърбия, Македония и други по същите причини. А за Гърция да не говорим. Само Турция от нашите съседи не ни е обявявала война, нито ни е присвоявала територии след освобождението, даже напротив не е противодействала нито на съединението, нито на обявяването на независимост! За разлика от Русия и другите комшии, които не искали силна държава на Балканите. Не знам с какво ще ни пречи или помага Турция в ЕС, но не мога да съм против, само защото атака и вмро имат PR кампании с неясни, поне за мен, мотиви.
  Хора опомнете се и игнорирайте „националистите”, те са за психиатър!

 12. 12 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "kostadv":

  Гърция, румъния, Македония, Сърбия - европейци и християни.
  А Турция...

 13. 13 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  ел турко&дел мурко
  ако 320 000 българи са се подписали под искане за референдум, вашите мъдри мисли са ненужни.

  low riders team
 14. 14 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#11] от "kostadv":

  "...та сърце, майко, не трае
  да гледа турчин как бесней
  над бащино ми огнище..."

  Христо Ботев, "На прощаване"

  http://liternet.bg/publish5/hbotev/poezia/na_proshtavane.htm

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 15. 15 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#11] от "kostadv":

  доста плоска теза защитаваш

  low riders team
 16. 16 Профил на ++
  ++
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Някoй си":

  От един момент нататък религията няма значение, остават само интересите...

 17. 17 Профил на Карина
  Карина
  Рейтинг: 521 Неутрално

  е, като няма да участват атакаджиите в дебата в НС , кой ще защити предложението им или е по-важно да се дерем по площадите до премала, та за захранваме лапнишараните.
  Ни в клин, ни в ръкав по никое време референдуми им се прищяли на някои.
  Това което е необходимо да има ясна позиция на НС по въпроса с членството на Турция, оттам и на правителството и тя да се следва. Другото са политически заигравки.

 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  СОЦ.-ПРОСТОТИЯТА НА

  СИДЕРОВ И КАРАКАЧАНОВ ...

  ИМА И ЮГО ТУРБО-ФОЛК .....
  СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА ИМА МНОГО ИЗМЕРЕНИЯ

  ... разни ТЕТКИ дето обикаляха кварталите с подписка за референдум, за да изкарат някой лев за всеки подпис ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Гневно
 20. 20 Профил на opaaa
  opaaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво като направим референдум, какво ще последва от него? До сега не съм чул отвор на този въпрос.

  Дали Турция ще влезе в ЕС или не нас не ни бърка толкова. Въпроса е, че ние сме смешна и бедна държава и ако няма граница с Турция просто ще ни залеят с евтина продукция и ще залезем. Защото Турция икономически отдавна е в Европа, ние не сме. Ние сме бедните, мизерните, с никакво развитие, а те работят и живеят по правилата. Е те това е най-големия проблем. Ама ние нали сме бабаити и се бием по гърдите, а не си гледаме голия задник.

 21. 21 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#13] от "Comandante Marques":
  Комендански,
  Хайде на бас че тъкъв реферандум няма да се проведе.

 22. 22 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това е въпрос ,който в момента вълнува само Волен и неговите роднини ,като единствената цел на измисления референдум е той да си възвърне образа на народен трибун и баш патриот .

 23. 23 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  До коментар [#8] от "elturko":

  Само за пояснение!
  След приемането на Румъниия и България в ЕС, Франция и Австрия направиха промени в своето законодателство.
  Съгласно тях, кандидатурата на всяка следваща страна ще бъде утвърждавана след провеждане на референдум.


 24. 24 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#21] от "elturco":

  Феса ли си залагаш? йок, тешекюлер

  low riders team
 25. 25 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#21] от "elturco":

  хайде на бас, че независимо от това дали ще има референдум, Турция няма да влезе в ЕС никога.

  low riders team
 26. 26 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#25] от "Comandante Marques":
  "хайде на бас, че независимо от това дали ще има референдум, Турция няма да влезе в ЕС никога."
  Знам и си викам "ХА ДАНО".

 27. 27 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#24] от "Comandante Marques":
  Залагам нещо друго обаче много хора има наоколо. Да не видят.

 28. 28 Профил на Nazar
  Nazar
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#13] от "Comandante Marques":

  ''За това,4е ку4етата искат, не се убиват конете!'' -румънска поговорка

  Cahillerle tartışmaya girmeyiniz , ben hiç yenemedim.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#30] от "Nazar":
  Реална прогноза. Достум!

 32. 32 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#29] от "Nazar":
  Maşallah!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#30] от "Nazar":

  недей да квичиш като свиня в джамия. Ако ЕС ще свърши, защо Пуйката се натиска?

  low riders team
 35. 35 Профил на bokosama
  bokosama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Nazar":

  Това вече ме убеди напълно ...
  Германския институт за икономически ЕТЮДИ е
  НАЙ-АВТОРИТЕТНИЯ институт в Европа и каквото кажат винаги се случва!!! ха ха ха

 36. 36 Профил на russe
  russe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Българите оправиха БГ , сега ще оправят и нещата в Евросъюза. Като гледам 500 години Османско присъствие е било твърде кратко за да ви дойде акъла в главите. Освен всяка вечер да си пиете опушената ракия и да целувате мазните ръце на къркания до козирката поп, май за друго не ставате. Били полови атлети. Дръжки на метли на колела.

 37. 37 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  САЩ няма да разрешат на Бойко референдум , а той е безкрайно зависим от тях !

 38. 38 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "Някoй си":

  И аз съм християнин, кръстен още през соца, макар и забранено. Но ходя на черква много рядко 1-2 пъти годишно (като изключим последния месец в който паля свещ почти всяка сутрин). Цялото ми поколение е такова, религиите не са толкова значими в последно време, с изключение на фанатиците и сектите. Турция се е разпадала така или иначе в края на 19 век тази форма на управление е била вече остаряла за епохата на индустриалната революция и се е създало времето на новотурците - Кемал Етатюрк. Че турците са секли много глави е факт, но това е било характерно за целия свят по това време. Че освободителното движение в БГ е било движено от децата на чорбаджиите образовани в Европа, а и с техните пари, също е факт. Как "робите" са си образовали децата в чужбина и са били по-богати от повечето турци? Имали са черкви и училища, а роби ли са били, наистина? Да другите ни съседи са християни, но са ни нанесли повече беди през последните 100 години от мюсюлманите. 39. 39 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 426 Неутрално


  Аз съм фен на Ботев и Васил Левски. Благодарение на тях има държава, която се казва България днес, но те са живели в други времена! Не може да каже същото за днешните политици, даже и т.н.националисти. Възродителния процес създаде ДПС и най-наглия "политик" (синоним на крадец - А. Доган), които може да си позволи, даже да се хвали с това! Никой друг политик не може. За да съществува ДПС, трябват партии като Атака и нищо чудно слуха, че Доган финансира Атака да е верен. Те се нуждая един от друг и с нищо не по добряват нещата. Те не са на политическата сцена с нещо градивно и обещаващо, а благодарение на една омраза, насадена ни от най-ранно детство в училищата и средата в която живеем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK