Професионалните пенсионни фондове ще се национализират

Професионалните пенсионни фондове ще се национализират

© Асен ТоневКъм Националния осигурителния фонд (НОИ) от 2011 г. ще се създаде нов солидарен фонд, в който ще се събират вноските за работещите първа и втора категория труд, от който ще се плащат ранните им пенсии. Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов след като на днешното си заседание правителството одобри проектобюджета на осигурителния институт за 2011 г.В новия фонд ще бъдат прехвърлени натрупаните до момента средства за категорийните работници по личните им партиди в частните професионални фондове. По каква схема и в какъв срок ще стане това ще се обсъди в събота от тристранния съвет, каза министърът на труда. Той добави, че се очаква следващата сряда промяната да влезе в Кодекса за социално осигуряване, при гласуването му от Министерския съвет. Новият фонд ще бъде управляван от НОИ и ще работи по примера на учителския фонд, обясни Младенов.Според министър Младенов в резултат на пенсионната реформа се очаква дефицитът в НОИ да бъде намален до минимум около 2032 г. Тогава очакваният отрицателен ефект от демографската криза ще бъде  компенсиран от задължителното допълнително пенсионно осигуряване и Сребърния фонд, в който в момента има 1.7 млрд. лв.

По данни на Асоциацията на пенсионните дружества към края на септември в професионалните фондове има натрупани около 470 млн. лв., от които 35 млн. лв. са доходност от инвестиции. тези пари са разпределени по лични сметки на осигурените и от тях трябва да се изплащат срочните им пенсии, докато навършат общата пенсионна възраст. С влизането им в общ фонд партидите им най-вероятно ще бъдат закрити, защото НОИ не работи с лични сметки, а на солидарен принцип. В момента парите, които се трупат в професионален фонд, могат и да се наследяват, но с прехвърлянето им към солидарен фонд това също най-вероятно ще отпадне. 
Той лансира тази идея още преди десетина дни с мотива, че професионалните фондове, в които се събират вноските на работниците с право на ранно пенсиониране непрекъснато искат удължаване на срока, от който да започната да плащат срочни пенсии заради липсата на достатъчно средства. В момента тези пенсии се плащат от НОИ с парите от вноските на всички осигурени. Според Кодекса за социално осигуряване това трябва да се прекрати в края на тази година и от 2011 г. пенсионните фондове трябваше да плащат срочните пенсии на работещите в тежки условия.
В последните дни ранното пенсиониране на категорийните работници се превърна в единствената спорна точка пред приемането на окончателния вариант на пенсионната реформа, тъй като е свързано с увеличаването на стажа и пенсионната им възраст. Само преди ден министърът на труда предложи НОИ да продължи да плаща още година, срещу което възразиха и синдикатите и работодателите.

Министърът на труда Тотю Младенов обяснява промените около професионалните пенсионни фондовеВидеорепортажът се излъчва със съдействието на www.infobiro.tv

Според бизнеса национализирането на професионалните фондове е опасно


тъй като техните активи са на борсата и прехвърлянето им в държавния осигурителен стълб ще я декапитализира. "Друга опасност е, че всички публични компании ще се сринат. Категорично сме против идеята", каза преди дни изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.


Частните пенсионни дружества също скочиха срещу идеята на Младенов. "Трябва да ограничим подобни амбиции. Извън проблема, че става дума за лични пари на осигурените лица, това заплашва и развитието на българския капиталов пазар", коментира наскоро Анастас Петров, изпълнителен директор на "ING пенсионно осигуряване" и член на УС на асоциацията.


Въпреки че все още няма консенсус между бизнеса, синдикатите и кабинета за всички параметри на пенсионната реформа, министърът на труда съобщи, че осигурителният стаж за пенсия всички работници ще започне да нараства от 2015 г. Увеличението ще е с три години, а стъпката ще е с по 4 месеца на година, докато се стигне до 40 години стаж за мъжете и 37 за жените. Това ще се отнася и до категорийните работници, каза Младенов.Според министър Младенов в резултат на пенсионната реформа се очаква дефицитът в НОИ да бъде намален до минимум около 2032 г. Тогава очакваният отрицателен ефект от демографската криза ще бъде  компенсиран от задължителното допълнително пенсионно осигуряване и Сребърния фонд, в който в момента има 1.7 млрд. лв.

Коментари (233)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Браво ГЕРБ национализация му е майката. Според г-н Цветанов последните 20 години нищо не се е правило, явно мечтите ви са свързани с предишните 45. Как пък от всичко което са направили комунистите решихте да повтаряте най-големите простотии!?

 2. 2 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите на ПФ от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1227 Весело

  В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%. ........
  И да се задължат УПФ да купуват акции за 100% от капитала им, от Българска фондова борса. И като се събудихме......

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1838 Весело

  КАКВО-О-О-О-О...?!?!
  А сега комунистобизнесмените от "бизнеса" какво ще "лапкат"???
  Ако правителството реши и да си събере невнесените от "бизнеса" осигуровки какво ще стане?!?!
  Божеее, какви антисоциални мерки към "социума" на "частнИя бизнес".
  "Лошо, лошо светът е устроен"
  -банална истина споделяна от египетските архитекти на пирамиди.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  В крайна сметка, с парите по личните партиди ще се покриват ли личните пенсии на притежателите, или всичко отива в голямата тенджера, за да има за болните, бедните, ромите и т.н.?

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Има нещо шумкарско у това правителство! Малко е, но го има!

 7. 7 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Социалния слуга не беше освободен когато трябва и в резултат намеренията му днес са мутирали до такава степен, че скоро

  ще е реална заплаха за националната сигурност и евроатлантическите партньори. И днес министерски съвет

  отложил днешната работа за утре. Политическата криза е факт и са пропиляни петнайсет месеца и всички пак са недоволни.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Защо не създадат отделен пенсионен фонд ,който да плаща заплатите на раннопенсиониращите се държавни служители,които да няма нищо общо с НОИ.Тогава ще има пари за пенсиите на останалите.Във всички останали случаи ще носим на гърба си тия чантаджии.

 9. 9 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Весело

  Ха, ха евала! Намериха кураж да го направят. Сега комундетата ще ревнат на умряло.

  Не беше и Лев Инс участник в тази далавера с фондовете. Да, да беше ... Империята отвръща на удара.

  Сега евреите може да уволнят Алексей, а Яне да си търси друг спонсор. Браво на ГЕРБ!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":Не ,с парите на работещите 1 и 2 категория труд в реалния сектор ще се платят пенсиите на раннопенсиониращите се привилегировани държавни служители.Чиста чиновническа кражба.

 11. 11 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тия се опитват да ни върнат десетина години назад. Като ги махнем ще ни трябват още поне един читав мандат за да се върнем където бяхме...

 12. 12 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Частната собственост е неприкосновена според конституцията на България. Никой не може да ги национализира освен ако не иска да погази конституцията. Това само комунистите през 1944 г. са си го позволили.

  Кирил Кирилов
 13. 13 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  нали искаха парите за здраве да отиват за здраве, а парите за пенсии за пенсии.питам аз какво правят моите пари на борсата,а не се използват за плащане на пенсии?

 14. 14 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Честито, вместо да правят "дясна" политика, ГЕРБ се придвижват с висока скорост към лявото. Явно левият лумпен Волен, има силен глас пред ББ, защото започват национализации, експроприации, безконтролно конфискуване на частна собственост, без влязла в сила присъда, което беше част от програмата на АТАКА (и РЗС, Янето говореше за камионетки по нощите). Законите не се спазват, защото всичко се решава "по целесъобразност".
  За кономическата и финансова политика не ми се говори. За публичните разходи - още по-малко!

  PHILIP
 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако това гарантира и облекчава положението на плащането на пенсиите не виждам защо да не бъде направено. Само че как държавата ще си вземе данъците за 10 години от тези, които събираха средствата и се ползваха от тях без да имат никакви задължения. Отделно колко техни заплати са останали на гърба на плащащите пенсионни осигуровки

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#13] от "revival":

  Всеки пенсионен фонд се занимава и с инвестиционна дейност на борсата. Друг е въпроса, колсо от фондовете ги разбират нещата и влагат средства във високоликвидни активи.

  PHILIP
 17. 17 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Хе, хе, разни червени фирмички и производните им като Лев Инс си връткаха пари на борсата и хапваха печалби, а отказваха категорично да ги използват по предназначение - разбирай плащане на пенции. Мислеха, че така ще продължи до безкрайност, но не познаха! Kакто наза Борисов:

  "И в най-лошите си сънища не сте сънували, че ще дойда аз!"

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#10] от "cobanmaala":

  Или аз съм непросветен, или има някаква грешка в картинката. По цял свят синдикатите защитават правата на работещите. У нас са се наели по доста талибански начин да защитават ограбването на работещия в полза на чинивниците, пенсионерите, военните... Първо за добро утро заплатата им ще олекне с 40% от 1,8%ното увеличение на соц. осигуровка от 2011, а сега по настояване на синдикатите, държавата заграбва личните им пенсионни пардити, за да ги даде на друг.

  Мой личен съвет към хората - закопайте някъде на нивата пари за черни дни, защото новите шумкари ще заграбят и ще раздадат всичко на тоя, който им хареса (или протестира)

 19. 19 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Разстроено

  това трябва да е било огромна далавера. чудя се има ли сектор в който комунистите да не са точили тази държава.

 20. 20 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#18] от "cinik":
  Даааа, това не е лоша идея!
  Сега пък ще скочи цената на земеделските имоти, много хора ще се хванат за мотиките, отново...

  PHILIP
 21. 21 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Деградацията продължава: национализация
  http://ikonomika.org/?p=4716

  Кирил Кирилов
 22. 22 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Гневно

  временно съм в германия. тук също има подобни фондове, но те плащат пенсии. не разбирам как е било възможно в българия да удържат пари на хората и досега НИЩО да не са платили. направо не мога да го повярвам.

 23. 23 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  revival
  не можеш да излезеш от солидарния модел, нали? Трудничко е да си го представиш, нали? Виж, всъщност е просто - като дават хората пари в частни пенсионни фондове по света, те са си ТЕХНИ! Понеше не ти трябват за пенсия в момента, а след години и понеже с тях не се плащат текущо чужди пенсии, те се ИНВЕСТИРАТ. Те това е. Хубаво, лошо, в цивилизованите страни го правят, рекахме и ние, ама явно не сме дорасли

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:31 на 20/10/2010 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#14] от "Philip":

  Към лявото? Па те са у комунизма с двата крака, а ти викаш движат се.
  Това е едно от най-малоумните решения, взето под натиска на фискалните проблеми. Проблеми предизвикани от абсолютно неграмотния и дебилен Дянков. Вместо да стабилизират НОИ с 2% вноска, малоумниците ще излумбуркат едната част от капиталовия стълб на задължителното осигуряване. Вярно, парите ще стигнат само до президентските избори. А после?
  Сетих се. После - БоБо президент, Цвъ - вице, а Дянков лети за Хавана. Може и в източна посока. Пхенян.


  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на sconsult
  sconsult
  Рейтинг: 258 Неутрално

  На това му казват: Напред, напред, кръгом и пак напред. Днес парите от професионалните фондове,утре тези от задължителното, допълнително осигиряване. И така до пълната победа на коминизЪма.

 27. 27 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всичко беше с главата надолу в тази държава! Ето как червените са крали и от пенсийте! Чудите ли сега защо сме с най ниските пенсии в Европа? Чудете се. ГЕРБ!

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#22] от "timber":

  За да има капиталов фонд трябва натрупване.

 29. 29 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Разстроено

  До коментар [#21] от "Кирил Кирилов":
  Е от милиционери и прецакани комунисти, какво да очакваш?
  А тъй наречените синдикати, да вземат да се погрижат за членовете си, вместо да плещят по пресата пълни глупости!
  По-малко държава в икономиката, по-силна средна класа - това е пътят към успеха. Но понеже вървим към путинизация и сме си избрали хора, които не знаят, или пък много добре знаят, какво правят, средната класа е тема табу.

  Май отново ще гледаме опулени и ще си задаваме най - важният въпрос в България: ЗАЩО ПАК НА НАС?

  PHILIP
 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#27] от "Бог България Борисов":

  Явно ГЕРБ крадат директно от заплатите ни, защото сега сме с най-ниските заплати в Европа.

 31. 31 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Гневно

  хайде моля без мантрите за лошите солидарни фондове и добрите частни.връткали са си някакви парички на българската борса а колко са спечелили?хайде на бас, че ако съм внесъл досега 1000 лева надали са остали и 100.другите 900 са отишли в нечии джоб.

 32. 32 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#25] от "Graf":

  Ако ще лети - добре! Ама да не отлетят парите за пенсии на гражданството (което си е за работническо-селската власт!), че после и дори и за свещи няма да има парета...

  PHILIP
 33. 33 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 459 Гневно

  "тези пари са разпределени по лични сметки на осигурените и от тях трябва да се изплащат срочните им пенсии""С влизането им в общ фонд партидите им най-вероятно ще бъдат закрити, защото НОИ не работи с лични сметки, а на солидарен принцип. В момента парите, които се трупат в професионален фонд, могат и да се наследяват, но с прехвърлянето им към солидарен фонд това също най-вероятно ще отпадне." -Айде стадото обратно в кошарата ! Лични сметки, а! Добитъци такива!

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 34. 34 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  timber
  Частните пенсионни фондове, т. нар. втрори стълб, се създадаха наскоро - мисля, че през 2003 г. т.е. най-дългосрочните индивидуални партиди в тах са на най-много 7 г. Затова и парите са сравнително малко. Просто трябва като настъпи събитието пенсиониране фонда да плати. Малко много - да плаща. Сега се дърпат да плащат щото "добавката" щяла да е 30-40 лв.

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#34] от "1_naum":

  През 2000 година. http://assoc.pension.bg/public/[email protected]_Presentation1-%20PPF_13102010.pdf

  Проблемите са другаде. В разчетите. И в регулациите. Фондовете бяха "защитени" и конкуренция между тях фактически нямаше.
  Айде, с копи пейст: "Къде е проблемът? Истинският. Да чуем Божидар Данев: “Тезата, че фондовете са празни, тъй като работодателите не са плащали вноски, не е вярна. Може би има и такива недобросъвестни работодатели, но драмата е другаде. По време на подема в икономиката нормата за доходност беше над 9 % и това беше заложено в плановете. В кризата обаче всичко се срина.
  Прехвърлянето на активите на фондовете на нов титуляр, НОИ, крие много големи опасности. Голяма част от тези активи в момента не са ликвидни и са силно подценени по стойност.”
  Изглежда тезата на Данев коренспондира с фактите. ППФ са реализирали за периода отрицателна реална доходност и е поставено под съмнение способността им да гарантират на вложителите си доход за периода на ранното пенсиониране, съпоставим с приноса им в капиталовия фонд. Предвид размера на загубите реализирани от фондовете през последните пет години, разчетите за 6.5% годишна доходност са в сферата на илюзиите. Само за компенсиране на загубите от “инвестициите” на ППФ ще са необходими 5 години, и то при реализация на оптимистичния сценарий на разчетите. Лично аз силно се съмнявам, че “професионалистите” от капиталовия стълб ще реализират доходност от 12.5%, с която да задоволят щенията си за доход от управление – 5%, за покриване на разходи за “инвестиции” – 1% и за достигане на номинална доходност по брутната сума на вноската на лицата от 6.5%, та да заличат загубите за този бъдещ петгодишен период.

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  revival
  не са мантри. Там е работата, че дори в България състоянието на частните пенсионни фондове и сметките в тях е напълно прозрачно. И ти можеш да се информираш, а не да говориш мантри
  В първите години - до 2007 г. доходността в частните фондове беше висока, сега е ниска, вероятно след време ще се стабилизира - зависи от състоянието на публичните компании.
  Само да ти спомена, че в български акции се инвестират не повече от 30% от парите на фондовете. Останалото са ДЦК, банкови депозити, чуждестранни държавни облигации...

 37. 37 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Пореден повод да работим официално на минимална заплата.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 38. 38 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Започва се професионалните фондове, после се стига до всички, и така докато иплюскаме всичко. Следва нещо като 1996 и пак отначало = Български бизнес цикъл.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 39. 39 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "Николай Цолев":

  минимална заплата,минимална пенсия.да не се сърдиш след това.

 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Весело

  Новината вече потопи БФБ. С 2.15% и 7.77 пункта. Не бех вервал, че тез некъдърници ще върнат БФБ чак зад юлските показатели на 2009 година. Бил съм направо песимист. А иначе всичкото спекулант е в траур. След като бе национализирана от Дянков, Младенов ще усмърти БФБ с работническо-селски ентусиазъм. Радикалната антикомунистическа левица е на върха на своето щастие, а някои именити психиатри си купуват самолетни билети за кенефа. Таз гледка наистина не е за пропускане.

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#2] от "Румен Гълъбинов":

  Много си прав, но за съжаление като гледам на къде е тръгнало правителството.... вече съм изпаднала в тих ужас. Да се национализират лични партиди!!! - не си бях и представяла, че ще може да се стигне до подобна простотия.

 42. 42 Профил на aaa
  aaa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Малоумници, спрете се!!!

  21 век в Европа, те ще национализират...

 43. 43 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Дотук подкрепях ГЕРБ, но с това решение за промяна на КСО си променям отношението към тях. Правителството носи отговорност за управлението на държавата, прокарването на синдикални мнения е вредно. Няма ли икономисти в това правителство, от индивидуални партиди ще правят солидарна система - това е връщане 10 години назад. Вместо да се търсят решения за увеличаване на размера на вноските в универсалните фондове, защото като дойде момента да се изплащат пенсии от тях, пак няма да има достатъчно натрупани средства. Дълбоко съм възмутен, до днес се надявах, че ГЕРБ ще променят България, уви това няма да стане.

 44. 44 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#39] от "revival":

  Ъхъ,
  понеже сега като плащам максилмалната осигуровка, ще взема да получавам максилмалната пенсия ??
  Алабала - преди мене има един куп фуражки.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 45. 45 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Комисията за финансов надзор определи минимална доходност на годишна база в размер на -2.49 на сто при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за предходния 24-месечен период от 30.09.2008 г. до 30.09.2010 г. За професионалните пенсионни фондове (ППФ) за същия период е определена минимална доходност на годишна база в размер на -3.14 на сто. Среднопретеглената доходност на УПФ за същия период, изчислена на годишна база, е 0.51 на сто, а за ППФ съответно е -0.14 на сто. Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност, чийто размер е над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фондове, но велиîната е отрицателна.

 46. 46 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Весело

  Графе, ти си доста глупав човек. Че то на българската борса има какво да се потапя бе мунчо? Тя си е потопена точно от такива тарикатлъци и точения с червен привкус.

  Само не ми казвай, че си инвестирал парите на президентството на борсата, че Гоце като те подпука! Ще има да обикаляш после венерическите кабинети!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  До коментар [#43] от "Uprsport":
  "Дотук подкрепях ГЕРБ, но с това решение за промяна на КСО си променям отношението към тях."

  Късно. Те променят КСО и национализират, защото такива като теб ги подкрепяха през целият този период от мандата. Сега ще трябва да изручате жабетата.

  Ecrasez l’infâme
 48. 48 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#45] от "Румен Гълъбинов":чийто размер е над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фондове, но велиîната е отрицателна.


  Дай го това на Графа да го чете!

  ВЕЛИЧИНАТА Е ОТРИЦАТЕЛНА!

  Потънали са в нечии джобове, включително и на Лев Инс.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 49. 49 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Мога само да стискам палци на тези, които хранят надежда някога да дочакат пенсия с подобна социална политика.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 50. 50 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Весело

  Национализация, експроприяция...

  Хахахаха! Дясно правителство? Нали?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 51. 51 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  а аз мисля да подкрепя герб на следващите избори.засега ми харесва политиката им.това нещо с пенсионните фондове е било истинско безобразие.ограбване на хората.

 52. 52 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#51] от "revival":

  Доктора къде е ?
  Посети ли го скоро ?

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 53. 53 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#46] от "Български патриот":

  А, не. Аз фабрика на 1 декември 1947 година не купувам. Тия твоите идиоти съм ги прочел още като мутрето стана кмет на София и се обгради с ченгетата от ДС.
  А ти, сега - бегом с ОФ лентата на кръстовището и чакай кварталния да ти даде документа, тапията де, на отрядник. Че и вас ви чакам да се появите. Неизбежно е.

  Ecrasez l’infâme
 54. 54 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#48] от "Български патриот":

  Доходността се определя по малко по-различен начин, отколкото ти си представяш....
  Много ми е странно как хора, които и понятие си нямат от ДПО се наемат да го коментират, че и да защитават национализацията...
  Само да поясня, че в случая няма да се национализират пари на Лев Инс или на Алексей Петров, а парите на хората, осигурявали се за ранна пенсия (или дори тази дребна разлика не успяхте да схванете).

 55. 55 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#51] от "revival":

  За каква политика на ГЕРБ споменаваш!?

 56. 56 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Хайде стига, бе, малоумници! След професионалните и универсалните ли ще национализирате? Друго какво искате да национализирате - може би земите ни, имуществото ни и т.н. Алчни и нагли политици, наричащи себе си управляващи - това не е управление, а геноцид!

 57. 57 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#15] от "rayo":

  Защо ли? Не прочете ли статията? В момента тези сметки са по лични партиди със заработеното конкретно от всеки. Могат да се наследяват /от децата / ако недай си боже върху миньора се срути мина, а тук не е Чили.

  След като се прехвърлят в НОИ личната сметка се закрива, парите се вкарват в кюпа и няма значение кой колко конкретно е натрупал. Децата кучета ги яли.

  Да не говорим, че собственици на мини са мутрафони, които само бият.

  Да си припомним, че при последното срутване на мина у нас собствениците обещаха по 10 000 лв. за семействата на всеки загинал миньор. Години по-късно се оказа, че те не са получили и една стотинка.

  Сега държавата ще им отнеме и малкото натрупано, с което биха могли да лекуват белите си дробове, да сменят кръвта си, в която са се натрупали тежки метали.

  Щото и здравеопазването е такова.....

 58. 58 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Очилатият олигофрен гледа да докопа де що пари са останали. Почти гепи тия на НЗОК, сега пенсионните фондове, от известно време си точи лигите и за Сребърния фонд... Целта е ясна- ошушкване на всичко, идват МВФ и СБ и ни заробват за много години напред. Задачата е изпълнена, говедото може да си ходи (след като си е прибрал комисионата разбира се)...

 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#48] от "Български патриот":

  Аз мога да те въоръжа с още аргументи бе, дебил. Срещу частната собственост и пазара.
  Впечатлил си се от факта, че капиталовият стълб е губещ?
  Не се впечатлявай. Ето ти още по-стабилни аргументи, скрити от КФН назначени от Мутрата: http://www.investor.bg/news/article/95893/85.html

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Penka Ivanova

  е то ясно че са го намерили начина как да лапнат парите.пенсии плащали ли са?не.какво да говорим повече?

 61. 61 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#51] от "revival":

  От създаването на професионалните фондове са изминали 10 години. Неправилно (или по-скоро неграмотно) се представя, че в професионалните фондове няма нищо, напротив в тях има натрупани средства, но никой например не казва, че НОИ извършва преводи на три и повече месеца (т.е. оперира с тези средства доста дълго време) и изплаща на служителите си ДМС (допълнително материално стимулиране ) на всеки три месеца.
  А за да може да се изплащат пенсии на ранно пенсиониращите се е необходимо поне 15 години тези средства да се управляват от ППО, а също така и да се внасят вноски, защото сега се оказа, че някои работодатели не са внасяли такива за категорийните работници. Част от тези предприятия са държавна собственост и досега безнаказано са го вършили. А министъра на труда и соц политика е доста слаб иконмически, и си няма представа от изграждането на осигурителната система. За главния актюер да не говорим.

 62. 62 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Хахахаха и това е ЛЯСНА партия, у лево ахахаха

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 63. 63 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#61] от "Uprsport":

  аз не съм миньор.какво ме гре това?поредната червена далавера.

 64. 64 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1314 Весело

  Видя се истинската същност на ГЕРБ: национализация на индивидуални партиди и вкарването на парите в общия кюп...

  Другари гербаджии, докога ще кърпим положението?

 65. 65 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нещо на комунизъм ми намирисва отново.Казвах ви аз,че Костов е човекът,който вади България от кризата.Комунистите я вкарват и поскват каквото намерят,защото знаят,че ще е за последно.Както СерГейчо бързаше да изпапа излишъка за няколко дни.

 66. 66 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Осакатена полуреформа.Реформата в пенсионната система остава за бъдещето правителство.
  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/10/blog-post_5590.html

 67. 67 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Връщаме се в 1944 г., тогава за последно национализираха частни пенсионни фондове и знаем какво стана по-късно.

  Кирил Кирилов
 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Това национализиране е огромна глупост - вместо да се върви към лични пенсионни сметки и опростяване на системата с което да се мотивира всеки да се погрижи сам за свойте си старини се отива към социализъм. А ние знаем как свършва социализма.

 69. 69 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#54] от "Penka Ivanova":
  Добре, че ти прочетох коментара навреме. Бях тръгнал да пиша абсолютно същото!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 70 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  1) Частни пенсионни фондове фалират по белите държави. С парите от тях понякога се злоупотребява, или се хвърлят като послдна спасителна сламка за спасяване на набълбукани компании .
  2) Личната пенсионна сметка е нещо много хубаво. Дава яснота, дава стимул за внасяне. Нека се въведе. А нека МФ превежда пари за сегашните пенсионери!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 71. 71 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#60] от "revival":

  Кой те излъга, че ППФ не са плащали пенсии. Порови се малко в нета за информация как се изплащат парите от ППФ и ако не намериш, се обади, ще ти дам жокер.... но до тогава не коментирай неща, които очевидно не разбираш.

 72. 72 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#63] от "revival":

  това, че не си миньор не значи нищо. Утре ще поискат да национализират и универсалните, а както е тръгнало и доброволните фондове. И една молба към Дневник - подарете на Тотю Младенов един екземпляр на КСО с последна промяна в бр. 67/29.07.2003г. на ДВ, и една систематизирана справка за последващите популистки промени. Именно те доведоха до това положение в момента - 950 000 инвалидни пенсии, стотици милиони неплатени осигуровки, теглени заеми за осугуряване и последващо плащане от НОИ на отпуск за бременност и раждане, който покрива заема, лихвите по него и остава и за лицето. И всичко това е с един нетен платец - бизнеса който произвежда.

 73. 73 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#59] от "Graf":

  много дясно го даваш графе .....
  голям майтап е да гледаш дърти комунисти се гърчат да обясняват как само фондовите борси са спасението и прегръщат идеите на милтън фрийдмън за неолиберална икономика ,които /идеите/до вчера плюха от все сърце....

 74. 74 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Той лансира тази идея още преди десетина дни с мотива, че професионалните фондове, в които се събират вноските на работниците с право на ранно пенсиониране НЕПРЕКЪСНАТО ИСКАТ УДЪЛЖАВАНЕ на срока, от който да започната да плащат срочни пенсии заради липсата на достатъчно средства.

 75. 75 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 697 Гневно

  комунистически идиоти

 76. 76 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "към края на септември в професионалните фондове има натрупани около 470 млн. лв.,"?? Всичките ли са реални и могат ли да изплащат пенсии?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 77. 77 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много ми е интересно как ще реагират от БСП и ДПС на идеята... Бого им извзема територията

 78. 78 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#76] от "BBC":Всичките ли са реални и могат ли да изплащат пенсии?!

  разбира се че не!казано е черно на бяло

  професионалните фондове, в които се събират вноските на работниците с право на ранно пенсиониране НЕПРЕКЪСНАТО ИСКАТ УДЪЛЖАВАНЕ на срока, от който да започната да плащат срочни пенсии заради липсата на достатъчно средства.

 79. 79 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#74] от "revival":

  Неправилна е формулировката "липса на достатъчно средства". Какво значи това? Средствата по партидите са налични но периода за който ще се плаща е дълъг - 11 години и просто получаваната пенсич ще бъде ниска - не може 10 години да си събирал по 12 % вноски, а след това 11 години да плащаш примерно 40% от последната заплата, да не са факири тези професионални пенсионни фондове. Да, имаше период (краткосрочен) когато доходнодтта им беше отрицателна, но тези фондове не оперират краткосрочно, те са с дългосрочни инвестиции и е необходимо време за да могат да изпълняват функциите, които са заложени при създаването им.

 80. 80 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#77] от "1_naum":

  ами виж във форума граф и ще ти стане ясно ...винаги наобратно нали са в опозиция...

 81. 81 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#79] от "Uprsport":

  ами да плащат ниски пенсии бе,а те ОТКАЗВАТ въобще да плащат.взели са едни пари,въртят ги и не искат да дават каквото и да било.аман от тарикати.

 82. 82 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#57] от "agata_kristi":

  Срещу натрупаните метали и накачените медали те са получавали ЗАПЛАТИ ! Доста по-големи от средните .
  А и са били наясно КАКВО и ЗАЩО го работят ...
  И защото личните им вноски били малки , ДАЙТЕ СЕГА ДА ГО НАБУТАМЕ ПАК на ИЗРЯДНИТЕ и с ТЕХНИТЕ пари да плащаме на тези с големите заплати и големи пенсии !...

  Същото се получава и с кретените с фурашки , чантаджии , бирници и други подобни сволочи !


  Две правителства поред И ГЛАВНО НАСТОЯЩЕТО , провеждаха геноцид по отношение на средно статистическия гражданин-всички намаления на данъци у нас облагодетелстваха главно олигархията-ОСОБЕНО ДЕСЯТЪКА Да не говорим за кретенското решение за увеличаване на осигурителните вноски на 100 % за част от хората, които ЕДИНСТВЕНО НАЛИВАТ общата хазна, но кретените-управляващи , не могат да асимилират, че са на РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО и на върха на иглата на възможностите си ...
  Много по-добре ще е въвеждането на необлагаем минимум в/у доходите.
  Може да се намалят осигуровките, защото труда в момента е с най-високо облагане.

  Държавата да не се прави на ударена, а да си плаща целите осигуровки на даскали, милиционери, чиновници-лапачи и други подобни „ особено необходими „ В ОТДЕЛЕН ФОНД , от който да им се плаща ТОВА, КОЕТО ИМА ! …
  А така редовия гражданин ПЛАЩА заплатите и осигуровките на цялата ненужна бюджетна пасмина, която тежи като панел на врата ни ... А сега искат да добАвят още някое кило към панела с химици , леяри, миньори и т.н.

  АМИ ПИСНА НИ и ЩЕ ВЗЕМЕМ ИЗОБЩО ДА СЕ ПОКРИЕМ, ЗА ДА ВИДИМ ОТКЪДЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ПАРИ ДА ПЛАЩАТ НА ЦЯЛАТА ТАЗИ СГАН ?!
  Ще минем НЕ в сивия сектор , а направо В ЧЕРНИЯ , защото БЕЗУМИЯТА ГЕРБерски СЪВСЕМ НИ ИЗПРАЗНИХА ДЖОБОВЕТЕ !!!

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  http://bgpetition.com/dostoen-jivot-i-spokojni-starini/index.html  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 83. 83 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#13] от "revival":

  Чакат да доживееш пенсия и вместо да стоят в буркани, нарастват според нарастването на икономиката. Не е сложно, ама трябва да се мисли.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 84. 84 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  capitalist Graf е модерен ляв с десни уклони тук таме
  Не става. Интересува ме официална позиция на БСП - Румен Овчаров, например. Идеята на Тотю наистина е уникална... просто изключително налудничава и аз се надявам да не мине. Освен това Graf смята, че Дянков е виновен за идеята, а аз не мисля така
  Извини ме Graf, че те одумвам

 85. 85
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:48 на 20/10/2010 от неговия автор.

 86. 86
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:48 на 20/10/2010 от неговия автор.

 87. 87 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#79] от "Uprsport":

  "...По изчисления на пенсионните компании, ако от 2011 г. се пенсионира служител с 10 години натрупвания в частните фондове, той ще получава от тях едва 179 лв. пенсия - само с 40 лв. над минималната. Проблемът според компаниите е заради недостатъчните вноски..."

 88. 88 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  с мотива, че професионалните фондове, в които се събират вноските на работниците с право на ранно пенсиониране непрекъснато искат удължаване на срока, от който да започната да плащат срочни пенсии заради липсата на достатъчно средства - това как го обяснявате - дали означава че тези фондове не искат или не могат да изплащат пенсии поради обективни причини? Има ли срок за това изплащане даден в договорите на осигурените лица чрез тия фондовое където е ?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 89. 89
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:51 на 20/10/2010 от неговия автор.

 90. 90 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Вижте сега, проблемът въобще не в частните пенсионни фондове. Те са нещо добро, но в България са попаднали в ръцете на Трактори от Лев Инс, мутри и червени барони, турци с фесове.

  Този червено турски мениджмънт на пенсионните фондове въобще никога не си е мислил да плаща пенсии. Целта е парите на хората да бъдат откраднати. Как? Ами чрез наливане в кухи компании на борсата и след това фалирането им ... и парите изчезват и всичко е законно. Припомнете си Мостстрой.

  Този номер с икономиката го разиграха и през 1997 година. Помните ли какво стана?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 91. 91
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:54 на 20/10/2010 от неговия автор.

 92. 92 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  И к'во ще национализират. Да ги оставят да изплащат пенсии докато стигнат парите и толкоз.... хихихи....
  Това е национализация на дълг............

 93. 93 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#90] от "Български патриот":

  Викаш, КФН е неспособна да контролира, затова по-добре "Нет фонд, нет проблема"

 94. 94 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#82] от "Naschenec":

  Братът на моя приятелка го затрупа свлачище в мина. Ужасна смърт - да се задушиш с кал и пръст. Собствениците /мутрафони/ убедиха роми-миньори /защото само роми и някой друг закъсал се навиват за тази работа/ да се подпишат под фалшиво пост-фактум становище, че всички предписания за спазване на условията за труд били спазени. Направиха го за да избегнат плащане на обезщетение.

  Но ти не четеш най-главното: парите в тези фондове са отдържани от заплатите на тези работници и са внасяни в сметки на тяхно име. Тези пари СА си техни. Изработени и спестени от тях.

  Идеята е при ранно пенсиониране оттам да им се плащат пенсиите до навършване на възрастта за общо пенсиониране. По тази схема те сами си изработват пенсиите и не бъркат в ничий джоб.

  Частниците-мутри не са си плащали техните части, но това е проблем на НАП.

  АЗ и ти ще плащаме именно ако парите им се вкарат в НОИ в общия кюп.

 95. 95 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Преди 9.9.1944г пенсионният фонд, независимо, че е бил държавен е бил най-богатият собственик.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 96. 96 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#84] от "1_naum":

  "Освен това Graf смята, че Дянков е виновен за идеята, а аз не мисля така "

  Дянков е виновен. Защото дупката в НОИ, която се запушва с тези 480 милиона я отвори той. Не синдикатите и не Младенов. Сега се борят с вятъра.
  Защо е вредна идеята за национализация на професионалния капиталов стълб? Защото руши инвестиционното доверие. Защото създава пълен хаос в отношенията на пазара. Защото е направена силово. И в Аржентина го направиха, но там предложиха на хората - избирайте. Може във фондовете, може и в обществената разходопокривна система.
  Иначе, смесената система(съществуващата) си е добра. Един разходопокривен стълб, един капиталов и един доброволен - капиталов. Ако съм бил противник на нещо, то е било абсолютизирането на всяка от системите поради идеологически причини.

  Ecrasez l’infâme
 97. 97 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#76] от "BBC":Хубавко! Значи сега пенсиите да им ги платят соросоидите и Каролев! Никаква национализация! Да ходят потърпевшите да си ги търсят от фондовете и идеолозите! Отново - НИКАКВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 98. 98 Профил на volar
  volar
  Рейтинг: 237 Неутрално

  http://www.fsc.bg/go.idecs?c=1517

  Година, 2009
  ППФ "ДОВЕРИЕ" 164 717
  ППФ "СЪГЛАСИЕ" 77 238
  ППФ "ДСК-РОДИНА" 25 934
  ЗППФ "АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ" 88 091
  "АЙ ЕН ДЖИ ППФ" 25 664
  ППФ "ЦКБ-СИЛА" 14 471
  "ЛУКОЙЛ ГАРАНТ-БЪЛГАРИЯ-ППФ" 31 482
  "ППФ - БЪДЕЩЕ" 4 642
  ППФ "ТОПЛИНА" 17 026
  ППФ "ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ" 160

  Общо 449 425

 99. 99 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#61] от "Uprsport":
  Браво това е много точен отговор.От 2003 год. се въведаха ППФ и УПФ и има пари по сметките.
  Схемата: Работодателя превежда вноските за УПФ и ППФ в НОИ и сега се сетете какво става с тях след това?
  Не сте ли ходили до фонда да се поинтересувате как Ви върви партидата?
  Всяка година фондовете са длъжни да Ви изпращат уведомление за движението на партидата Ви мисля до края на месец юни.
  НОИ работи с тези пари и ги превежда със закъснение на фондовете и после искате доходност?
  Защо директно работодателя не ги внася?
  Защо има фондове обслужващи само отделни отрасли?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 100. 100
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:04 на 07/11/2010 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK