ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Професионалните пенсионни фондове ще се национализират

Професионалните пенсионни фондове ще се национализират

© Асен ТоневКъм Националния осигурителния фонд (НОИ) от 2011 г. ще се създаде нов солидарен фонд, в който ще се събират вноските за работещите първа и втора категория труд, от който ще се плащат ранните им пенсии. Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов след като на днешното си заседание правителството одобри проектобюджета на осигурителния институт за 2011 г.В новия фонд ще бъдат прехвърлени натрупаните до момента средства за категорийните работници по личните им партиди в частните професионални фондове. По каква схема и в какъв срок ще стане това ще се обсъди в събота от тристранния съвет, каза министърът на труда. Той добави, че се очаква следващата сряда промяната да влезе в Кодекса за социално осигуряване, при гласуването му от Министерския съвет. Новият фонд ще бъде управляван от НОИ и ще работи по примера на учителския фонд, обясни Младенов.Според министър Младенов в резултат на пенсионната реформа се очаква дефицитът в НОИ да бъде намален до минимум около 2032 г. Тогава очакваният отрицателен ефект от демографската криза ще бъде  компенсиран от задължителното допълнително пенсионно осигуряване и Сребърния фонд, в който в момента има 1.7 млрд. лв.

По данни на Асоциацията на пенсионните дружества към края на септември в професионалните фондове има натрупани около 470 млн. лв., от които 35 млн. лв. са доходност от инвестиции. тези пари са разпределени по лични сметки на осигурените и от тях трябва да се изплащат срочните им пенсии, докато навършат общата пенсионна възраст. С влизането им в общ фонд партидите им най-вероятно ще бъдат закрити, защото НОИ не работи с лични сметки, а на солидарен принцип. В момента парите, които се трупат в професионален фонд, могат и да се наследяват, но с прехвърлянето им към солидарен фонд това също най-вероятно ще отпадне. 
Той лансира тази идея още преди десетина дни с мотива, че професионалните фондове, в които се събират вноските на работниците с право на ранно пенсиониране непрекъснато искат удължаване на срока, от който да започната да плащат срочни пенсии заради липсата на достатъчно средства. В момента тези пенсии се плащат от НОИ с парите от вноските на всички осигурени. Според Кодекса за социално осигуряване това трябва да се прекрати в края на тази година и от 2011 г. пенсионните фондове трябваше да плащат срочните пенсии на работещите в тежки условия.
В последните дни ранното пенсиониране на категорийните работници се превърна в единствената спорна точка пред приемането на окончателния вариант на пенсионната реформа, тъй като е свързано с увеличаването на стажа и пенсионната им възраст. Само преди ден министърът на труда предложи НОИ да продължи да плаща още година, срещу което възразиха и синдикатите и работодателите.

Министърът на труда Тотю Младенов обяснява промените около професионалните пенсионни фондовеВидеорепортажът се излъчва със съдействието на www.infobiro.tv

Според бизнеса национализирането на професионалните фондове е опасно


тъй като техните активи са на борсата и прехвърлянето им в държавния осигурителен стълб ще я декапитализира. "Друга опасност е, че всички публични компании ще се сринат. Категорично сме против идеята", каза преди дни изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.


Частните пенсионни дружества също скочиха срещу идеята на Младенов. "Трябва да ограничим подобни амбиции. Извън проблема, че става дума за лични пари на осигурените лица, това заплашва и развитието на българския капиталов пазар", коментира наскоро Анастас Петров, изпълнителен директор на "ING пенсионно осигуряване" и член на УС на асоциацията.


Въпреки че все още няма консенсус между бизнеса, синдикатите и кабинета за всички параметри на пенсионната реформа, министърът на труда съобщи, че осигурителният стаж за пенсия всички работници ще започне да нараства от 2015 г. Увеличението ще е с три години, а стъпката ще е с по 4 месеца на година, докато се стигне до 40 години стаж за мъжете и 37 за жените. Това ще се отнася и до категорийните работници, каза Младенов.Според министър Младенов в резултат на пенсионната реформа се очаква дефицитът в НОИ да бъде намален до минимум около 2032 г. Тогава очакваният отрицателен ефект от демографската криза ще бъде  компенсиран от задължителното допълнително пенсионно осигуряване и Сребърния фонд, в който в момента има 1.7 млрд. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK