Студенти от СУ поискаха 6 млн. лв., за да няма принудителна зимна ваканция

Студенти от СУ поискаха 6 млн. лв., за да няма принудителна зимна ваканция

© Анелия НиколоваСтуденти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) поискаха 6 млн. лв., с които да може да се приключи зимния семестър и да не се налага висшето училище да затвори за зимна ваканция. Близо 150 души се събраха на площад "Независимост" (на стълбите на бившия партиен дом), за да протестират срещу липсата на държавна политика в областта на образованието.. Те носеха плакати "Алма Матер - 1888-2010?", "Ние сме бъдещето, Дянков и Игнатов са края", "Стига късогледа политика. Приоритет на знанието", "Образование в дъното на бюджета – държава в дъното на Европа". Вчера ректорът на СУ Иван Илчев, заяви че на 1 ноември, университетът "ще изрази своята академична тревога" от случващото се.


Студентите внесоха декларация в министерството на образованието, в която настояват субсидиите за държавните висши училища да не са по-малки от тези, приети за 2010 г., преди орязването на средствата с над 20 %. В документа е записано, че в най-кратки срокове трябва да бъде гарантирано изплащането на  необходимите средства на всички университети, "за да може учебният процес в тях да протича в тях нормално". В дългосрочен план студентите искат  до 2013 г. да се планират и приемат бюджетите за образование и наука.


Между речите на студентите, събралите се техни колеги скандираха "Погребвате СУ, погребвате нас". "Защо МВР?". Протестиращите отказаха предложената им от министъра на образованието Сергей Игнатов среща с мотива, че няма да повтарят във ведомството това, което пише в декларацията им. Те очакват министърът да слезе при тях и открито да изложи позицията си, за да я чуят всички. "Не да научаваме после по новините всичко постфактум", заявиха те. 


По-късно министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че ще се осигури възможност да няма "дървена" ваканция в СУ, но на този етап няма откъде да се намерят исканите от висшето училище пари. "Криза е и зимните месеци ще бъдат тежки за всички", посочи министърът.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yoto Dinov
  Yoto Dinov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Вместо да искат пари от министерството, да вземат да искат ръководството да управлява по-добре отпуснатите му средства. Таксите в СУ не са нито най-ниските, нито нищо. Нима издръжката на един студент в УНСС и в СУ е до толкова различна, че семестриалната такса да е 2 пъти по-висока?

  Или просто университета не може да се погрижи правилно за отпуснатите му пари, или просто не е смятало правилно бюджета си.
  А това се отнася и за всички ВУЗ-ове. Не е нормално да се приемат хора от кол и въже, пък после - няма пари, вишистите ни не са подготвени...

  Що за пример се дава за качествено образование и за стойност на дипломата, при положение че университетите не могат да отстояват твърди критерии за приема на студентите си! Дори в "елитните" си специалности... Крайно време е да започнат сами да се издържат, а парите от държавата да се ползват за помощи, награди, стипендии, ремонти на общежития.... варианти много...

 2. 2 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Илчев ли направи този малоумен ремонт на Северното крило на Ректората?

 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  И аз искам, ама мен ме карат да си ги заработвам сам...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Наистина студентите трябва да протестират не за повече пари, а за уволнението на училищното ръководство и замяната му с внесени от Запад образователни мениджъри.

  gradinko.bg
 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:48 на 14/01/2011 от неговия автор.

 6. 6 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Аз съм за дълга зимна ваканция, през която държавата ще пести от отопление и кратка лятна ваканция. Да се разтеглят нещата.

 7. 7 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Студентите са прави. Скритите намеци във форумните коментарии, че са използвани от преподавателите си няма достатъчно аргументи, според мен.
  Децата са си платили таксите, дошли са да учат. Повечето от тях работят. Който пък не учи, мама и тати ще си го приберат, като му напишат двойките. Ако бяха качили таксите, може би щеше да е донякъде по-добре, обаче и това не е изход. Образованието е силата, бъдещето. Студентите не протестират само за вакнцията и липсата на топла вода, макар че това си е безобразие. Вие представяте ли си как се водят упражнения по медицина /по отделните учебни дисциплини - материали, ток, вода, и какво ли още не!/, физици, химици, инженерни специалности, компютърни... Ами че това без средства не става!!!! Какви висши специалности, те и среднисти няма да са... Не е редна тая работа, изобщо. Като казва, че няма пари министърът, за какво да ходят на срещи с него.
  Като предложи някакво решение, тогава. Те са си написали исканията и са наясно с положението. Изпълнителната власт е затова, да се опита поне да решава проблемите.

 8. 8 Профил на Yoto Dinov
  Yoto Dinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  @noshtna_straja
  Аз не твърдя, че студентите са виновни за това положение. Те са направили това, което е зависело от тях - изкарали са изпитите, записали са се и тн...

  Съгласен съм с теб, че без средства не става работата. Въпроса е защо ВУЗ-овете залагат на количество в момента, а не на качество? И защо не управляват по-добре средствата си?
  Лично за мен, е по-добре университета да вложи повече в издръжката и развитието на 1 студент, отколкото да приема все повече и повече, с надеждата качествените хора да не потънат в масата...

  И тук трябва студентите не да искат пари наготово от МОМН, ами промени, при които парите да следват не студента, а качеството на предлаганото обучение.
  Просто в момента положението в университетите е трагично - как се "водят" лекции и упражнения, колко точно мисъл се влага в курсовите работи, колко обективно е оценяването...всеки от вас има лични наблюдения над това... :|

 9. 9 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 695 Неутрално

  в гърция студентите като няма какво да правят - палят коли!

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 10. 10 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yoto Dinov":

  За да има качество, трябват пари! Ти как си представяш който и да е университе с 200 студенти??!!!

 11. 11 Профил на Станислав Касчийски
  Станислав Касчийски
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Хора, от 53,7млн 2008г, през 50 млн 2009, сме стигнали до 33,7млн тази година държавна субсидия за СУ. Един прост човек трудно би си съкратил разходите с 40%, камо ли една институция, каквато е СУ.

  www.kaschiyski.com
 12. 12 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  Едно време братята Евлоги и Христо Георгиеви са дали 6 милиона златни лева за строежа на Софийски университет. Сега БГ мутро бизнесмени и простаци няма да отделят и лев за образование. Сегашните пишманкапиталисти имат други интереси, а именно чалга, курви, яхти, скъпи коли и огромни палати.

 13. 13 Профил на mimi_01
  mimi_01
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "Yoto Dinov":

  "Нима издръжката на един студент в УНСС и в СУ е до толкова различна, че семестриалната такса да е 2 пъти по-висока?"

  Издръжката на един студент във важни за всяка развита страна специалности като химия, физика, биология и т.н., да не говорим за медицина, е много повече от два пъти по-голяма от тази на икономистите. Опитай се сам да разбереш защо, а ако не можеш, питай тези, които разбират за какво става дума.

 14. 14 Профил на 4itanka_vs_nsbop
  4itanka_vs_nsbop
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Не съм студент, но от солидарност със случващото се с българското образование и младите хора там, присъствах на протеста. Зарадвах се като видях толкова (относително) много млади и будни хора готови да отстоят правото си на качествено образование. Доста хора се изказаха и мога да потвърдя, че проблема с липсата на пари въобще не беше основен акцент за протестиращите. Студентите добре разбират проблемите във висшето образование – лошото управление на университетите, лошата техническа база, липсата на стратегия за развитие и най-вече самата система, която толерира количество, а не качество. Младите хора са бъдещето на България. Естествено е те да искат по-добри условия, в които покажат и развият своя академичен, интелектуален и професионален потенциал. За съжаление управляващите ( и не само сегашните) не проявяват същото разбиране и съпричаснот към развитието на образованието в България.

 15. 15 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Гневно

  Факт е, че в България не се отделят достатъчно средства за наука и образование. Факт е също, че икономии от социалните сектори са изключени и винаги водят до тежки последици.

  Но има и други факти!

  А именно безобразното управление на СУ!

  Само на пръв поглед се сещам за няколко красноречиви примера:
  Лабораторията по криминалистика за 500 000 лв., в която никой студент не е стъпвал.
  Лекторски часове - по 3-4000 часа на година на човек!
  Нашите професори не са хора!? Работят по 15-20 часа на ден за каузата! Както се казваше за родину, за Сталину!
  Магистърските програми-фантоми; програмите за чужденци; прехвърляния от/в различни специалности срещу съответното "дарение".
  А безумните ремонти!?
  Смяна на старата сравнително здрава дограма с нова, но боклуклява пластмасова; разбиването на здрави 50-годишни плочки в Северното крило и подмяната им с нови.
  Премахването на почти всички книжарници и ксерокси, които биха могли да носят прилични приходи от наеми.

  И ще спра дотук, за да не ставам досаден!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK