Христина Митрева: Пенсионната възраст на категорийните работници трябва да започне да се вдига още от 2015 г.

Христина Митрева: Пенсионната възраст на категорийните работници трябва да започне да се вдига още от 2015 г.

© Надежда ЧипеваОт 2015 г. трябва да започне да се вдига пенсионната възраст на категорийните работници, а не на осигурителния им стаж. Това каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева. Тя уточни, че дава мнението си като експерт, а не като управител на НОИ, информира БТА.


В проекта на пенсионната реформа е записано, че от 2015 г. трябва да се вдигне стажа на работещите труд от първа и втора категория с по 4 месеца на година. Предвидено е възрастта за пенсия да започне да се увеличава със същата стъпка, но едва от 2017 г.   


Според Митрева обаче промяната в условията за пенсионирането на миньорите трябва да започне с вдигането на възрастта им, "защото те имат достатъчно стаж". "Промените трябва да се правят много предпазливо, защото се знае, че условията на труд все още не са добри, особено за категорийните работници", каза Митрева. Тя добави, че решението трябва да бъде взето с допълнителен диалог и търсене на споразумение със синдикатите и с федерациите на работещите в тези категории труд.
По думите й целта на създаването на новия фонд към НОИ за категорийните работници е да гарантира ранното пенсиониране на хората, които нямат достатъчно вноски, за да получат пенсии. "Това е държавен фонд и има гаранции, че държавата стои зад него", каза Митрева. "Ще има яснота какво влиза във фонда, като свободните средства от вноските също ще се инвестират, без да има индивидуални партиди. Самото струпване на толкова пари ще позволи с банките да се договарят по-високи лихви заради гаранцията, че държавата стои зад фонда", допълни управителят на НОИ.


Тя добави, че за момента няма информация, че до момента няма информация от фондовете какво е разпределяно по индивидуалните партиди, каква е доходността, както и за колко работници са плащани вноски през целия период от създаването на професионалните фондове през 2000 г. досега.


"Затова вчера, когато започнахме срещата с фондовете, аз поставих въпроса, че ние не можем да работим, ако не знаем с какво започваме като информация, като средства", допълни тя. По думите й има само информация за преведеното в НОИ през годините - 85 млн. лв. като вноски и около 12-13 млн. лв. като доходност или общо 96 млн. лв. до 30 септември 2010 г.


По информация от Асоциацията на пенсионните дружества до края на септември те са превели към НОИ близо 98 млн. лв., от които 16.3 млн. лв. е доходност, получена от инвестирането на парите. По данни на Комисията за финансов надзор, която публикува на всеки три месеца доходността на всички видове частни пенсионни фондове, към края на септември средната доходност на професионалните е 0.11%, изчислена на база последните две години. 


Поне веднъж годишно пък универсалните и професионални фондове изпращат извлечения до всеки осигурен в тях какво е натрупано в личната му сметка като вноски и доходност. Тази информация се съхранява от осигурителните компании и до нея могат да имат достъп и държавни контролни органи като КФН и НАП, ако правят проверки. 


В същото време разходът на НОИ за пенсии на категорийните работници за последните 10 години е около 300 млн. лв. Излиза, че около 200 млн. лв. са били за сметка на института, добави Митрева.  


До момента нито Митрева, нито друг представител на НОИ или правителството е посочил защо досега не е решен проблемът с вноските на хората отпреди 2000 г.,които са постъпвали изцяло в НОИ, а не в професионалните фондове. Тъй като в тях се събират пари едва за последните 10 години, това е една от причините да няма и достатъчно натрупани средства за някои от работниците, обясниха експерти пред "Дневник". 


Тя посочи, че досега пари, в които са плащани ранните пенсии, са в общия фонд на НОИ, но от 2011 г. ще са в самостоятелен, с което ще може да се следи баланса между приходите и разходите. "При писане на законодателната уредба ще бъдат включени всички заинтересовани страни", увери Митрева.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Спрете с това увеличение на възрастта! Не виждате ли,че измираме като пилци на по 50 години? Заради такива като вас дъртофелници с пенсии и цоцащи все още от държавната хазна, ще страдаме ние, обикновените хора, които искаме само да се пенсионираме достойно и навреме! Вие няма да сте вечни, така като вас и до 70 г. работя, ама повечето сме на частна работа и всеки се труди яко, без да цоца от никой джоб, а сам си заработва заплатата! Не ви е срам - оставете ни спокойно да работим и да търсим начини да се оправяме с кризата. И без това държавата е вдигнала ръце от всичко! Писна ми! Време е за оставка - от горе до долу!

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Митрева ти гледай да не изпуснеш парите за отпуските.

 3. 3 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Ще се глобяваме май с госпожата Митрева, мдам.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Митрева, напомням, че частият бизнес все още си внася държавните осигуровки със 6 платежни нареждания всеки божий месец. До кога ще чакаме обещаното единно салдо? Нали чакахте зимбабвийските специалисти, които успешно отстранили този проблем в родното Зимбабве, да ощастливят и родния данъкоплатец? Колко още ще чакаме?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 5. 5 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ..Госпожата го казва в открит текст , че ще се ликвидират индивидуалните партиди, което е паркселанз национализация или грабеж, както искате го кажете и второ , че останалите пари, а те ще останат поне с 50% по -малко защото борсата се срути напълно и цените на активите паднаха драстично, ще ги дадат в банката на Цветелина за " лихва по-голяма"

 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Интересно ми е, тези които вечно са недоволни и протестират срещу увеличаване на пенсионната възраст, какво предлагат?

  Може би Гръцкия сценарии? Не, мерси това вече сме го проигравали на два пъти - през 1990 и 1997.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 989 Любопитно

  Значи досега сте плащали на работещите с категория 3 пъти повече пари, отколкото са внасяни? И докога ще я карате така бе, фокусници? И Бойко директно намеква, че смята така да правите и с национализираните категорийни фондове (миньорски и др), за да не му викат под прозорците! Гледате да изкарате още някоя година, а след вас потоп! Машаллах!

 8. 8 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  тая що не ходи да се фотографира и да се измете от там ????

 9. 9 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Борисов добре го е казал:

  1. Парите във фондовете не принадлежат на тях, а на вносителите.
  2. Преместването им на друго място е защото частните фондове ОТКАЗВАТ да изплащат пенсии.
  3. Разходите на частните фондове са ОГРОМНИ - 20%.

  Как може да има национализация на нещо което не принадлежи на частните фондове?

  Национализация ли е ако си прехвърлиш влога от частна банка в държавна?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 426 Неутрално

  така представена аз също подкрепям пенсионната реформа.нямам нищо против частните пенсионни фондове да бъдат закрити.имам по-голямо доверие на държавата отколкото на някакви уж бизнесмени мислещи само за собствените си печалби.

 11. 11 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Интересно е, че ако частен пенсионен фонд фалира, от кого ще получават пенсии засегнатите? Пак ще искат държавата да им ги плаща. Както става сега с Брикел.

  Въпросът тогава е, какъв е смисъла от тези частни пенсионни фондове?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 12. 12 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Разстроено

  До коментар [#1] от "danakoplatec":

  Става въпрос за категорийните работещи.
  Няма ние останалите балами да се пенсионираме на 70 години, а те на 50.

 13. 13 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1213 Разстроено

  До коментар [#9] от "Български патриот":

  Точно така парите във фондовете принадлежат на вносителите и са лични и частни. Всяко принудително изземване от държавата на ЧАСТНИ активи и слагането им в общият държавен кюп е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ. Изказването на Бойко Борисов само показва неговата некомпетентност и малоумие.

  Кирил Кирилов
 14. 14 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  в германия има частни фондове, но те са доброволни. държавата осигурява всички и държи много здраво юздите. ако това е целта на българската реформа няма да е лошо.

 15. 15 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  добре да предположим че не е добре увеличаването на възрастта. тогава как да стане така че да има пенсии след 2022?

 16. 16 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 426 Неутрално

  промяната в условията за пенсионирането на миньорите трябва да започне с вдигането на възрастта им, "защото те имат достатъчно стаж".. Т.е. според Вас, г-жо Митрева между стажа и възрастта връзка няма. Т.е. ще им увеличите възрастта за пенсиониране, за да натрупат още стаж ли?

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Цитат:

  "По думите й целта на създаването на новия фонд към НОИ за категорийните работници е да гарантира ранното пенсиониране на хората, които нямат достатъчно вноски, за да получат пенсии. "

  Еб.м ти социализъма! Пълна лудост!

 18. 18 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#14] от "timber":

  Точно това искам и у нас да стане - само по доброволен начин който иска да си дава парите на частните фондове, основното пенсионно осигуряване трябва да е държавно

  un buen dia empieza con un solo rayo
 19. 19 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#15] от "timber":

  Няма друг начин! Възрастта за пенсиониране се увеличава навсякъде в ЕС. Няма мърдане. Или увеличаване, или плащане на пенсии с външно кредитиране както направи Гърция, а това е национално самоубийство. То ще доведе до повтаряне на сценария от 1990 и 1997 година.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 20. 20 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  гръцкия сценарии не е най-добрата практика. предпочитам да се увеличат вноските и пенсионната възраст. щом няма друг избор къде е проблема? трябва да се действа.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#11] от "Български патриот":

  В развития свят личните партиди / частните фондове са много силно развити. Има си моменти на кризи, но никъде в Европа няма фалирал частен пенсионен фонд. НИКЪДЕ!

  Ти Ганьо, явно си по умен и от немците и от французите и въобще от целия ЕС. И желаеш пълна национализация и солидаризация на пенсионната система. Както е във ВЕНЕЦУЕЛА!

  Абе само като ти види човек ника и му става ясно колко точно ти е умствения капацитет. Патриотизма не се показва, глупако, той не е медал да парадираш с него. Патриотизма се доказва!

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#20] от "timber":

  Избора е прост - намаляване на пенсии! Страх ви е да го кажете. Това е математически правилния ход - при спадащ БВП пенсиите трябва да спаднат!

 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не от 2015, а със задна дата от 1990 трябва да се въведе!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на tapatop
  tapatop
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ днес е една жалка и мизерна колониална държава, която Западните и Американски империалисти безмилостно ограбват. Продажното българско правителство им слугува вярно, като в замяна му позволяват да пооткрадне, но с мярка, част от мизерните подаяния, т. нар. Европейски субсидии.

 25. 25 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 962 Весело

  Хубаво. Ще почне да се вдига. За сега обаче ще им прилапаме парите на тези дето са се осигурявали. И ще ги разпределим солидарно с полицаите. В крайна сметка, колкото произвеждаме толкова ще консумираме, както каза банкянския тупан. Ха честито на произвеждащите!

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#9] от "Български патриот":

  Национализация е когато ти прехвърлят влога от частна банка в държавна и ти съобщят че за да сте по добре влоговете на всички вложители стават един общ влог.

 27. 27 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#9] от "Български патриот":

  Първо, в България няма държавна банка, в която можеш да си държиш парите на влог. Но да приемем, че има такава: ако сам си прехвърлиш влога не е национализация. Обаче ако държавата прехвърли твоя влог без да те пита?!?
  Не знам до какво може да доведе този ход, но всичко ми се струва доста нескопосано.

 28. 28 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 989 Гневно

  Абе не искам да защитавам частите фондове, ама не четете ли какво ви каза другарката?
  "Изхарчихме 200 милиона повече, требват пари да закърпим положението до изборите."
  Ето това е в прав текст!

 29. 29
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 30. 30 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "shileto":

  Зависи какъв миньор е бил или само се е водил като такъв. Познавам таткото на една зам.министърка на правосъдието по царско време който е бил "уж" минен техник. На 85 години е и е забравил кога се е пенсионирал Кара си велосипеда и едно моторче и не можеш да му дадеш годините. Не ми е известно как се пенсионират служителите в МВР които са в администрацията и разни други служби. Ако и те имат привилегиите да се пенсионират рано, е това не е правда.

 31. 31 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 479 Гневно

  Докато индивида и народа раз4ита на държавата за своето благосъстояние, така ще бъде. Това явление не е валидно само за България, а за вси4ки държави по вси4ки земни кълбета.
  Единственият правилен избор е 4овек сам да си се осигори за старините си. Вместо държавата да ти взима парите и стопанисва както й е угодно. За съжаление действията на Бат Бойко са в то4но обратна насока.
  Некадърна политика!

 32. 32 Профил на iron_cross88
  iron_cross88
  Рейтинг: Гневно

  Народонаселението в нашата измислена държава така и не се научи, че не трябва да си поверяваш парите на никой друг. Показаха го банките и пирамидите през 90-те, шоковото обезценяване на лева през 1991 г. и след това през 1993-1996, това пролича и по време на строителния балон, не останаха назад и дружествата за управление на активи, сега и пенсионните фондове. Банките в наши дни са единственото изключение поради сравнително строгите регулации, при които вече работят. С две думи - в България дадеш ли си парите на друг да ти ги управлява, можеш направо да ги цункаш за довиждане или поне една значителна част от тях. Затова никога не съм ползвал частните пенсионни фондове, принципно идеята е добра, но селските тарикати и хитреци в нашата мила рОдина успяха и това да осерат.

 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#30] от "mitaka41":
  Прав си, но не съвсем .Има и такива случай, но като цяло не може да приравняваш робите с някои и друг кърлеж.

 34. 34 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Докат вярваш и раз4иташ на сменящите се правителства 4е ще се замислят за твойте или мойте интереси т.е. интересите на обществото и бизнеса така ще бъде.
  Правителсвото трябва да се занимава само с осигуряване на стабилноста в България, опазване на вътрешният ред и гарантиране на сигурноста на българина у нас и в 4ужбина.

 35. 35 Профил на brancaleone
  brancaleone
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Интересно миньор, леяр, полицай и т.н. не се ли става по избор? Доколкото знам това не е повинност. Никой никого не бие по главата да стане миньор.
  Лекарите коя категория са???

 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#35] от "brancaleone": Да много е интересно но не всеки има шанса да стане пръдлив канцеларски плъх

 37. 37 Профил на brancaleone
  brancaleone
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "shileto":

  Може и да си прав. Но все пак не разбирам как доктора дето ти кърпи разпрания задник или даскала дето не те е бил достатъчно по главата станаха плъхове. Да не би да допринасят за това общество по-малко?

 38. 38 Профил на jorotrifonov
  jorotrifonov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В закона черно на бяло е записано , че ще има ранно пенсиониране до края на 2010 год. за първа и втора категория труд. Никой досега не казва ще има ли промяна , асе говорят само абстрактни понятия .Исксам отговор от Вас уважаема редакция и от вас анонимни ми авторе ! Писна ми да чета -това каза този това каза онзи без да има нещо прието конкретно - с една дума пълна какфония и от страна на управляващите и от страна на вестници, радия и телевизии!

 39. 39 Профил на jorotrifonov
  jorotrifonov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Регистрирам съм със имейл и си искам отговор на зададените от мен въпроси !

 40. 40 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Това е изключително нахално изказване от страна на една лелка, която се пенсионира, взе си 30 ьил лева като пари за отпуските за последните 10 години, преназначи се като шеф на НОИ с мотив - единствен и незаменим кадър, плаща си заплата и половина, защото изпълнявала и длъжността на заместника си и сега сее мозък по останалите. А ма, тарикатко, защо не приемеш данък, който да удря пенсионерите като тебе, заемащи високи държавни длъжности?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 41. 41 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Вдигайте,ама да е действително от 2015 г.! Защото бащицата на народа Първанов се готви с ляв проект,в който ще участвуват РЗС (по право), БСП, ДПС, висшите магистрати и такива от сред ния ешелон, поети,писатели, историци и др.учени (?), да вземе властта и като Третият райх да я държи поне 12 години. Ама като му се наталалази увеличението на възрастта за пенсионира не,като скочат на протест онези ми ти работещи старци и бабич ки с бастуните,като ги започнат инсултите и инфарктите, перни чанина ще се обърка: от едната страна на митинга червеният байряк, от другата страна - катафалките ще обират жертвите на протеста. Със старци ли да се разправя,електорат ли да обгриж ва, байрякът ли да гледа да не падне! Защото едно е да накараш Янето да сложи бялата риза и вратовръзката, да завърти главата надясно и наляво и да дръпне една реч срещу... когото и да е; да се обадиш на съдиите да пуснат Джин Гиби в къщи и той да обви нява управляващите и да крои план за деня Х, и съвсем друго - ти да теглиш колата, а другите да ти кроят кюляфа.

 42. 42 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#9] от "Български патриот":

  Твърдо не съм съгласен - защото :
  1. Парите в индивидуалните пенсионни партиди по закон стават собственост на титулярите на сметките, щом напуснат банковите сметки на вносителите им.
  2. "Частните" фондове не отказват да плащат пенсии - дори да искат днес (или от първи януари) да го направят, не им е създадена тази законова възможност. Просто любимите ни законодатели не са уредили в закона етапа на изплащане на пенсии, нито пък Министерският съвет е приел необходимите за това наредби. Тази невъзможност не е по вина на фондовете или поради тяхна финансова недостатъчност.
  3. Разходите на фондовете не са 20% - но дори да бяха, половината от тях са върнати обратно на държавата пари под формата на такси, дължими за събиране на вноските.
  4. прибирането на личните вноски на 100 000 души в една обща купчина, където изчезва индивидуалната собственост, си е чиста национализация.
  5. Въпросната процедура не е преместване на лична сметка от една банка в друга, а вземане на съдържанието на личната сметка от банката, след което тази лична сметка изчезва.
  А сега въпросче :
  - Big Bug казва, че парите за пенсии във фондовете не стигали, затова ще ги вземе под държавно управление и харчене.
  Значи ли това, че щом ги премести ,те вече ще стигат ?
  Тогава защо да ги местим?

  Chad
 43. 43 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Чудя се защо е толкова врявата къде са парите. Я да вземат да решат кардинално въпроса и всичко ще се получи. Примерно може да се вдигне възрастта за пенсиониране по следния начин:
  - 70 години за мъжете
  - 75 години за жените
  и проблема с дефицита на ДОО ще бъде решен. Като бонус и при частните фондове това ще дойде като дюшеш, да могат да си връткат едни парички и да си играят на инвеститори.
  Какво мислите колеги? Удачно ли е предложението ми?

 44. 44 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "Български патриот":
  4ети между редовете и вникни какво е зна4ениети им практи4ески.
  Разбира се 4е е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!
  Имаш ли контрол над тези фондове? НЕ!
  Само Бат Бойко и сие, както и бъдещите наследници на кабинета.
  Ако наистина саществува трудност за изплащането на пенсий от 4астните фондове, правилното разрешение е да се промени закона, и изисквамията към тези фондове.


 45. 45 Профил на access
  access
  Рейтинг: 8 Гневно

  Митрева , засрами се !! Срамота - "кога стана калайджия кога то печерня задника" !! Един лев не си изкара през живота си а чуждите искаш - А?

 46. 46 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#22] от "niakoi_si":Избора е прост - намаляване на пенсии!

  Само пълен идиот може да предлага намаляване на пенсията в България. Колко да се намали ? Да стане от 280 лв на 200 лв. Това са ненормални приказки на хора откъснали се от действителността.

  Не чух нито един отговор на въпроса ми:

  Как ще се изплащат пенсии след 2022 година ако не се увеличи възрастта за пенсиониране?

  Защо в цялия ЕС увеличават възрастта за пенсиониране?

  По-добре ли ще бъде като Гърция да вземем заеми за да плащаме пенсийте и след това да фалираме?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 47. 47 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Брей, ама колко хора реват да защитават държавно гарантирания бизнес на няколко частни фирмички. Тц тц тц тц, да не повярваш )))) Плащат ли ви бре, че така ги пазите? Ако плащат, да се наредя и аз на опашката
  Пък по темата - дреме ми на сайдера къде ще са МОИТЕ пари - дали в държавния фонд или в частния. Така или иначе не мога да си ги изтегля СЕГА!
  И то пък една сума има събрана вътре.... балосиемамата

 48. 48 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#44] от "bag":

  Не, не е национализация. Обяснил съм защо.

  Национализация ли е когато си прехвърлиш сметката от частна банка в държавна?

  Когато дадоха парите на хората в частни фондове за да могат червените барони да ги връткат и да харчат по 20%, тогава питаха ли ни дали сме съгласни?

  Питаха ли ни когато даваха парите ни в частни фондове? Мен не, а вас?  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 49. 49 Профил на papsy
  papsy
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "danakoplatec":

  Бойко е пълен тъпанар!!!
  Национализирането е равно на Комунизъм.

  Дори "Вервайте ми" не си го позволи.

  Сега трагва надолу по наклона и едва ли ще върне доверието на Избирателя.

 50. 50 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нали всички искаха реформи? Ето я реформата в пенсионната система. Затварят се вратичките за източване.

  Отговорността за пенсийте е на държавата, съвсем нормално е тя да контролира и да определя правилата на играта. А който иска да се осигурява допълнително и ДОБРОВОЛНО в частни фондове.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 51. 51 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Правителството действа дори по-смело отколкото предполагах.

  Направо удря с сърцевината на проблема. Трябва много смелост за това. 20 години само се мажеше.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 52. 52 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 53. 53 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#52] от "Румен Гълъбинов":

  Глупости на търкалета! Има едно много просто решение -
  Премахване на втория стълб - така нареченото ДЗПО и вливането му в третия стълб - доброволно осигуряване.

  С това се постига моментално намаляване на осигурителната тежест с 5% и Бат Бойко си изпълнява предизборната кампания.
  Пък който иска лични сметки, да си плаща, щом му е кеф

 54. 54 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нали разбирате какво се е подготвяло?

  Частните пенсионни фондове никога не са мислили, че ще трябва да плащат пенсии. Разчитали са да извозят хората.

  Затова сега те ОТКАЗВАТ да плащат каквито и да било суми! Но грешката им е била, че не са допускали идването на правителство с воля да завие кранчето.

  Както каза Борисов:

  "И в най-лошите си кошмари не сте очаквали, че ще дойда аз."

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 55. 55 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#48] от "Български патриот":

  Само това липсваше. Някой да пита българския идиот за пенсионната реформа.
  Очевидно си невероятно прост, за да не схващаш какво е национализация - одържавяване на всякакви ЧАСТНИ активи, не само на лични.
  А в случая не става и въпрос за прехвърляне на лични партиди от частни фондове в държавен. Грабежът е още по нагъл. С тези 500 млн. да позакърпят бюджета на НОИ за догодина, а след тях потоп.
  Каква реформа бил почнал тиквата с тази национализация? Н@сран от страх пред мърлявите синдикати с ликвидирането на частните фондове всъщност ОТМЕНЯ РЕФОРМАТА в социалното сигуряване, ОТМЕНЯ ДОГОВОРЕНОТО още през 2000 г. със синдикатите увеличение на стажа на категорийните работници с 3 г. На практита именно отлагането на това увеличение на стажа на шапкарите е основната причина частните фондове да не искат да плащат цялата полагаема се сума. Естествено е - вместо три години да се набират осигуровки от раннопенсиониращите се, на фодовете им се налага да плащат 3 години в повече пенсии на същите недоосигурени. А страхливата мутра вместо да изпълни договореното прехвърля разходите за пенсии на раннопенсиониращите се солидарно за всички, които работят.
  По мутрински решава и въпроса с отговрността на КФН за състоянието на фондовете. Ликвидираме всички фондове, който крал крал, сметката ще я платят осигурените и техните работодатели по любимия начин на синдикатите - солидарно.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 56. 56 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Гневно

  До коментар [#15] от "timber":

  Я стига сте слушал глупостите на милиционери - измамници и на бабички с алцхаймер !
  Нямало било друг начин ...

  Освен милиционерите , военните , спецслужбите, данъчните и др. подобни сега ни нахлузват на врата и един " гердан" от миньори, химици , летци , табуни и цигански катуни , защото са тъпоумни и с милцонерско - фатмашки манталитет и също толкова умствен капацитет ...

  1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки !
  И никакво пенсиониране преди навършване на 60 годишна възраст!!!
  И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!
  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!


  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.


  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!

  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!

  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!

  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!

  ПИСНА НИ ВЕЧЕ ДА НОСИМ НА ГЪРБА СИ ТУНЕЯДЦИ и БОКЛУЦИ !!!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 57. 57 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Ама разбира се - трябваше до сега да е вдигната, но не ни стиска. Затова - от 2015 - някой друг да обяснява - това е след изборите...

 58. 58 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Абе вярно ли е, че от една пенсионна компания плащали по 30 евро на 1000 поста? Или са само слухове?
  И в тези постове по форумите трябва ли да има линкове?

 59. 59 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Абе тая бабичка тиквата от кой прашлясал гардероб я извади? Взе си хиляди левове от отпуски, мъца като запартък. Но гласа и е "мед" за моите уши.

  Дългата резервна скамейка на ГЕРБ! Алили майко!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 60. 60 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз викам първо да оправите категориите и тогава.

 61. 61 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Госпожо Митрева, заповядайте при мен само за 1 ден. Само ще стоите до мен без да работите и после ще си поговорим за категории, възраст, пенсии, осигуровки.....ако сте още жива и в добро здравословно състояние де......

 62. 62 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "rayo":
  Аз също напълно те подкрепям. За момента явно искат да вземат от някъде пари, това е ясно. Но по принцип всичко което е задължително прието със закон (данък,такси...) трябва да се взема от държавата. Дори искам и гражданската отговорност също да се прибира от държавата. Останалото което е пожелателно: допълнително пенсионно, автокаско.... нека всеки сам да решава. Щот до сега ебати бизнеса!!! Не си мърдат пръста нашите "бизнесмени" но смело могат да изчислят минималната си печалба гарантирана от ДЪРЖАВАТА на годишна база.

 63. 63 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Сега тактиката е да омешат всички 1 и 2 категория в общ кюп и да дават по-равно.
  Пример: Енергетик в АЕЦ с голяма осигуровка и миньор на който работодателя му не го е осигурил но му е издал валидно УП-2 ще получат тавана на пенсията за полицията сигурно пак оттам ще гребат с черпака.
  А да ни е честито.
  УП-2 се издава даже и да са дължими осигурителните вноски / на гърба го пише / Моят бивш работодател го осъдих след 9.5 г. ходене по съдебните инстанции и макар със съдебно решение едвам го принудих да ми внесе осигуровките след жалби до НАП и Прокуратура.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 64. 64 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ама някои въобще не разбират разликата между държавно осигурявне и частния фонд. Държавното осигуряване е солидарно - като се пенсионираш държавата ти дава пенсия в зависимост от това колко средства тогава може да отдели за пенсии без значение колко си внесъл дотогава в пенсионната система (гледат само последните години). Частните фондове изплащат допълнителна (втора) пенсия по натрупаните средства по личната ти партида, която се унаследява. В момента за трета категория труд (най-масовата) 11% от вноската отива в ДОО (държавното осигуряване) и 5% в Универсалния Фонд (частния, т.нар. втори стълб). Това е за родените след 1959г, а родените преди 1960 дават 16% само в ДДО. Отделно от това можеш да си правиш доброволно осигуряване в частен фонд, така наречение трети стълб, т.е. да вземаш трета пенсия. Всичко, което се плаща за осигуровки намалява данъчната основа за данък общ доход (в момента 10%), т.е. тези пари не се облагат.
  А промените, които се готвят, нямат нищо общо с това, което повечето коментират. Те засягат само работниците I и II категория труд, където втория стълб се нарича Професионален Фонд и там още отначало има разминавания в нормативната уредба. По-конкретно проблемът е, че прекалено бързо след създаването на професионалните фондове се оказа, че трябва да се плащат пенсии и от тях.

 65. 65 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "kumcho___valcho":
  Ми значи пак си дойдохме на думата: 5% искам или не трябва да ги дам на "СОКОЛА" да кажем. За да не фалира фонда отново държавата създава правилата за инвестиране в зависимост от риска, тип инвестиции.... Което ОТНОВО значи ДЪРЖАВНИ разходи за експерти и друга сволоч да създадат правилата и после разходи за КОНТРОЛНИ органи проверяващи дали се спазват правилата и всичко това отново от нас. Нестава ли малко множко а?

 66. 66 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "papsy":
  Ехеее ти па намери с кого да дадеш пример Ще ме спукаш от смях....

 67. 67 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Навремето тия частни пенсионни фондове,се създадоха насилствено за да може наш'те хора да цуцкат.реално тези организации в момента само си отчисляват за административни разходи.инвестициите им са недостатъчно доходоносни за да ги компенсират,обаче.а точно това уж беше целта.парите да се инвестират умно и да носят по голям доход за хората...както например ЕВН мисля е с инвестиции от пенсионни фондове от бели страни.да ама наш'те лешперо-лапачески организацийки,наречени по подобен начин,само си чоплят нослетата,реват,че трябва да се повишат вноските и да им разрешат да инвестират по-свободно.в същото време,не ползват и свободата,която имат в момента....
  За мене е ясно!По-добре да се национализират и парите ми да отидат в общия кюп отколкото да гледам поредните олигофрени как трупат пачки за моя сметка

 68. 68 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Дневник, трябва да въведете критерий с входно ниво, чии изказвания да публикувате. Все пак не сте "Уикенд" или "Жълт труд"

  Митрева казва следното:
  1. "Това е държавен фонд и има гаранции, че държавата стои зад него" -
  въпросът е с какво - с икономически потенциал, експертиза или само с парите на данъкоплатците.
  2. "В същото време разходът на НОИ за пенсии на категорийните работници за последните 10 години е около 300 млн. лв. Излиза, че около 200 млн. лв. са били за сметка на института." - това показва че при разход за 10 години 300 млн. лева, ППФ са успели да съберат 500 млн. лева, което означава че в определен момент ППФ може да плащат европейски пенсии. Това всъщност е философията при създаването на пенсионните фондове.
  3. Тя посочи, че досега пари, в които са плащани ранните пенсии, са в общия фонд на НОИ, но от 2011 г. ще са в самостоятелен, с което ще може да се следи баланса между приходите и разходите.
  - излиза че сега в НОИ не следят никакъв балалнс - може и да е вярно, може и да не е но казано от Управителя на НОИ звучи много странно.

 69. 69 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 806 Неутрално

  А ето и още един бисер на Митрева:

  "г-жа Митрева да твърди, че не знае колко пари са постъпвали по личните партиди, (вчера Митрева съобщи, че няма информация какво е разпределяно по партиди, каква е доходността и за колко работници са плащани вноски."

  12% вноска в ППФ се привежда от осигуряващия в НОИ. Там тази вноска стои 3 (три) месеца най-малко, след което се привежда в НОИ. На всеки три месеца в НОИ получават ДМС (допълнително материално стимулиране). Мисля си дали това не преразпределение на лихвите от този престой на средствата там ( с Универсалните фондове е същото) и заедно това прави доста милиони.
  А че главния актюер не знае как функционира осигурителната ни система съм го казвал многократно.

 70. 70 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да ,има дейности при които можеш да си работиш доживот.
  Но има и такива ,които са тежки и изсмукват жизнената сила.Тоя тип хора ,трябва да се преквалифицират след определена възраст ,за да могат да си изкарат пенсионния стаж.
  Проблема ,заради който се налага увеличаване на пенсионата възраст е /предполагам ,че знаете/ е че активно -работещото население е напривършване.Не остана много.И ако държавата им дигне допълнително таксите и данъците ,ще им писне и съвсем ,ще се разбягат по чужбина.Тогава ще останат само пенсионерите, циганите и правителството...и тук таме някоя самотна майка с дете....

 71. 71 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Христина Митрева обаче лапна едни над 31 000 лева само тази година и само за уж отпуски които не била ползвала.
  Имаше една песен:

  "Пирамиди, Фараони
  грабежи за милиони"

  investments.dir.bg
 72. 72 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За да разбере какво приказва, бабето Мутрева немедлено трябва да стане категориен работник. Само за 3 месеца. После няма да товари нито пенсионния, нито социалния, нито никакъв фонд. Единствено тези на Малашевските, Орландовци, Бакърена, или селото откъдето са довлекли това същество.

 73. 73 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 479 Гневно

  Престанете да давате разни примери за Пенсионната реформа ,омръзна ми да повтарям : Реформа няма и няма да има,ще има пак поредното преебване на населението което плаща. И не ми даваите за пример Западните държави , омръзна ми от тия трикове , когато е за пенсиите -западните държави ,когато е за заплащането ЙОК , а да не говориме за възраста . И някои Лумпени тука ми обясняват за възраста- как ще вземеш пенсия на 65 г. като мъжете живеят средно по 62 в България. Много болен народ . И пак питам кои ще направи 40 г стаж и поколенията след 1958 няма да вземат нищо ,как ще живеят тези хора ?

 74. 74 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#73] от "111":

  Абе толкова ли е трудно преди да коментирате средната продължителност на живота, да се направите една справка в сайта на НСИ. Средната продължителност на живота за мъжете е 70 години. Всъщност показателят е много по-смислен - Средна продължителност на предстоящия живот. Ако си мъж и сега си се родил средно ти предстоят 70 години. Ако доживееш пенсионна възраст не ти предстоят още една-две години, както спекулират някои, а цели 15. Който не може да разбере защо е така, поне да си трае

 75. 75 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#73] от "111":

  Само в последните 2 седмици починаха (умряха) трима съседи, съответно на 57, 62 и 64 годишна възраст. Само единият от тях беше получавал пенсия, не зная точно колко време, но не много.

 76. 76 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#74] от "kumcho___valcho":

  Да си жив и здрав поне 100 години, но с тези неща ташак не бива. Могат да си го позволят единствено синдикалисти, "държавници" и обикновени мародери. Докторите не влизат в сметката.

 77. 77 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#74] от "kumcho___valcho":

  И е хубаво да се върнеш в отделенията, където се изучава аритметика. 70-65=5, най-много. Наверно смяташ с имагинерни числа, както много от НОИ и стотиците агенции, институти и проститути.

 78. 78 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#11] от "Български патриот":

  Пенсионният фонд не може да фалира, защото е отделно юридическо лице от пенсионното дружество, което управлява средствата му като ги инвестира във финансови инструменти. Ако изчезне пенсионното дружество, държавен орган поема временно управлението на пенсионния фонд. Фондовете функционират при спазването на много строги правила - от това до какъв процент в какво да се инвестира до това какво да се удържа: 1% инвестиционна такса върху натрупаните пари и до 5% (някои вземат по-малко) от всяка вноска. Фондовете не харчат пари за мерцедеси и секретарки, както някои се опитват да внушат, само влагат натрпаните средства във финансови инструменти и удържат двете такси. Това е всичко. А за какво харчат парите си пенсионните дружества, си е тяхна работа, това не влияе на доходността на пенсионния фонд.

 79. 79 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#77] от "heineken":

  Аз не смятам, гледам статистиката, а тя се базира на факти, не на кръчмарска аритметика.
  Но не мога да разбера какво не е ясно. Понеже много хора умират преди да навършат пенсионна възраст (някои дори преди да почнат да работят), естествено, че тези, които навършват пенсионна възраст имат очаквана предстояща продължителност на живота по-голяма от разликата между пенсионната възраст и средната продължителност на живота.

 80. 80 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  79,
  Може би си прав в това, че хора получават пенсия и по 20-30 години. Проблемът е, че осреднено се получават по 4-5 години, а вноските на човек извън превилигированите са такива, че биха стигнали 10ина години да получава 1.5-2 заплати при минимална лихва за депозит. Парите в момента, обаче, отиват за пенсии на такива, които не са платили достатъчно, но взимат пенсии. Каквото и да си говорим:
  - шапкар внася в системата поне 2 пъти под другите
  - шапкар тегли от системата средно 4-5 пъти над другите
  С личните им партиди просто лъсна, че предвидените им осигуровки на тия хора не покриват пенсия повече от 10% от сегашната, която получават. Личните партиди са истината, просто трябва да се регулира кой колко да внася, за да е справедливо и да не лежи на гърба на останалите. Изборът на професия е личен и не се чуствам виновен за това, че някой по някаква причина- липса на желание да учи, за да придобие квалификация за друг труд, желание да се пенсионира рано, търсене на облаги като специални болници на чужд гръб(При равни осигуровки и права за чий има МВР и военни болници с в пъти по-големи пакети?), получаване на по-високи доходи заради опасен труд, е избрал попрището си. В крайна сметка трябва да се тегли чертата кой колко е заделил за старините си и от това да получава пенсия. Заради сегашната несправедливост стимулът да се плаща е 0 и хората се осигуряват на минимум или работят на черно- не искат да хранят някой и да чустват вина, че им виси на врата, а биха искали сигурност, че ще получават спрямо внесеното- личната им партида при ранна смърт да се наследи, пенсията да отговаря на внесеното, да не се работи до 65, като на 60 твоята си вноска стига за 20-30 години напред и т.н. Който иска ранна пенсия, да си прави сметка, че тя ще е малка или ще трябва да внася и 10 пъти повече от другите. То е като депозит за старини- внасяш по 10лв месечно 10 години, получаваш 2-3 години по 300лв на месец и си на 0. Внасяш 10лв месечно 20 години, вече имаш за 7-8 години по 300лв или 4-5 години по 600лв. Напълно справедливо е пенсия, която се получава средно 20 години, да е по-ниска при равна внесена във фонда сума от такава, която човек ще получава 5(А по-късното пенсиониране значи повече внесени пари! Така ранният пенсионер при почти равни ставки за ДОО трябва да получава 4-5 пъти по-ниска пенсия от останалите.). Не може да искаш при тоя вариант банката да ти превежда сума и след изчерпването на депозита, защото си копал въглища, а другите вложители са правили баници примерно.

 81. 81 Профил на theseus
  theseus
  Рейтинг: Разстроено

  До коментар [#54] от "Български патриот":

  Че не си много умен е ясно, но поне не подвеждай хората. Когато твърдиш нещо, първо проверявай. Да, има частни осигурителни фондове в Гърция, но те са на доброволен принцип, всички останали са държавни и разделени по браншове, като IKA, OGA, TEBE и т.н.
  Именно там станаха най-големите кражби и източвания през последните 20-30 години. Именно в държавните организации, където корупцията и безстопанственоста (нали е държавно), се реализираха огромни загуби, източени бяха милиарди, преливани са средства за други, чисто политически цели.
  Аман от неосведомени "патриоти"...

 82. 82 Профил на milenski69
  milenski69
  Рейтинг: 0 Гневно

  Работя във въгледобива вече 20 години и честно казано не се виждам като пенсионер, въпреки че сме категоризиран труд ,въпреки високите вноски -едва ли ще доживея да се "радвам " на това благо.Малцина колеги достигат заветните 50 години , а камоли 65 -така го измислиха , че в един момент няма да има пенсионери.Вечно ни сравняват със страните в ЕС,а сме на светлинни години от техните условия на труд, стандарт и прочие.Кервана си върви , кучетата си лаят- но не хапят, тъжна гледка е народа!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK