Рейтингът на университетите ще е готов на 2 ноември

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Айде най-накрая да ги намалят тия университетит на 10 а?

 2. 2 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Като прочетох, че икономисал пари за оценката и почнах да схващам какво ще получим. Игнатов започни с разформироване на агенцията за акредитация и не назначавай в новата вече използвани мошенници. Не икономисвай от оценките, а покани чужденци. И не като в БАН, а за пълен одит. Незабавно закриване на всички с ниски оценки (под В).

  Covid live matter. Stop the genocide.
 3. 3 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Можеш ли да си отговориш защо се увеличи броя на университетите?


  Защото градовете се чудеха как да задържат младото поколение, което след завършването си на висшето образование вече не се връщаше обратно поради липса на работа и намаляващо население, а оставаше в трите града, където имаше концентрация на висшето образование.
  Така че проблемът е много голям и за да се реши трябва да се помисли върху това не само от гледна точка на университетите, а също и на градовете и тяхното развитие. Иначе България ще се превърне в една огромна пустош с няколко зелени острова

  un buen dia empieza con un solo rayo
 4. 4 Профил на angel
  angel
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#3] от "rayo":

  Искаш да кажеш една огромна зелена пустош с няколко бетонови острова.

 5. 5 Профил на Либерал
  Либерал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Чрез рейтинговата система знаем всичко за всеки университет - за реализацията на завършилите през последните години на база осигурителен доход, както и в кои специалности какъв е процентът на безработица", каза министър Игнатов.

  Силно ме съмнява, че има механизъм да се събира такава информация.

 6. 6 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Рейтинговата система или рейтингът?! Щото системата едва ли е компютърна програма, която приключва преди "Еnter"-а да се е върнал в начално положение. А като ги знам в мон колко са бързи: доде се наведат и охлювът изчезнал.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 7. 7 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "rayo":

  Абе те не се връщат, щото няма работа. Аз много добре знам, че в Дряново се живее по-добре, отколкото в София, ама кинти откуда?!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 8. 8 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "angel":

  Май си по-точен от мен

  un buen dia empieza con un solo rayo
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#3] от "rayo":

  Хората не се връщат там където няма работа. Дори и 5 ВУЗ-а да откриеш, като няма работа ще отиват там където има.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "Milen.Ivanov":

  Ами за това точно говорех, получи се огромна концентрация на всички държавни, финансови, промишлени и всякакви структури в София, Варна и Пловдив. Нямаше нужда от такова съсредоточаване. Предприятия, научни институти и прочие могат да се стимулират да работят и в други места. Навсякъде по света се дават данъчни облекчения за тази цел и за всеки е изгодно

  un buen dia empieza con un solo rayo
 11. 11 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "Цецо":

  Така е, но наличието на ВУЗ-ове създава временно задържане на младите поне за 5 години и цикличното повтаряне на същото с нови хора, което от където и да го погледнеш е някакво развитие в сравнение с пълното напускане на същите

  un buen dia empieza con un solo rayo
 12. 12 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#5] от "Филип Колев":

  Естествено, че няма такъв механизъм.

  Най-вероятно са наели някаква фирма за соц.проучвания (добра фирма, наша фирма) срещу въпросният милион, от фирмата са пуснати стотина запитвания към най-големите работодатели какви работници са наели и който HR не го е мързяло (а такива HR се срещат рядко) е отговорил. Не знам каква статистика преподават на социолозите по българските университети, но аз имам смътни спомени от 1ви семестер, че представителна извадка и въобще събиране на данни по този начин не се прави.

  За по реална статистика най-елементарното е да се подържат добри връзки с алумни организациите (такива в България обаче няма, защото от лумпени и сенилни старци по университетите една добра идея не може да покълне) и според закона да бъдат молени те за информация относно членовете си. Или да бъдат запитвани самите завършващи, което в нашата реалност е не възможно.

  Абе порнография.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:44 на 21/10/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#11] от "rayo":

  Само води до забавяне на процеса. В комбинация с лошо образование. Трябва да разберем, че образованието е сред най-висшите ценности само по себе си и да престанем да му възлагаме и други функции. Та белким почне да се оправя с основната си.
  За съжаление миграцията към големите центрове е естествен процес и не може да се спре. Особено в слабо развити страни като нашата. Дано поне не се докараме като комшиите на юг. Че там направо чупят рекорди.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#14] от "Цецо":

  Така е. Тук с години отсъстваше каквато и да е насочена политика в това отношение и нещата за жалост са почти изпуснати. Перспективата с Гърция си е направо на хоризонта

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пореден цирк. Нищо чудно измисления НБУ да е на първо място (и особено египтологията там), а в първата десетка да е килийното даскало в Перник)). Градът където пред винкело сите са равни, а пред голфо сите са бавни.

 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#2] от "Цецо":След реформата "Съботинов" всички ще са на едно ниво - 'C' и под 'C'! Но ще са запазени всички!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Мда, има логика да се оценява ползата от даден университет по реализацията на кадрите, произлезли от него. Така, всеки кандидат-студент ще може да си направи сметка дали в краткосрочен план има полза от това обучение в този университет за дадена специалност. Успех!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 19. 19 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Лесно може да се види колко от тези 58 ВУЗ-ове и колежи са обезпечени с преподаватели и колко са имитация на висши училища, камо ли на университети.Защото ако до преди няколко години всеки бивш окръжен град си имаше Институт,после ВУЗ, то сега навсякъде, където има десетина къщи и сграда на бивш шивашки цех или на ДЗС/ТКЗС, вече има или висше училище,или колеж. Броят на кандидат-студентите намаля поради голямото оттичане на способните към чужбина и понижената раждаемост в началото на деветдесетте години, а тепърва предстои още по-голямо намаление на зрелостници поради минимума на раждани ята след 1996 г. - до края на 90-те години.В замяна на това бро ят на ВУЗ-овете не намалява, а се запазва,та дори и нараства. Ко го ще обучават преподавателите – та в III и IV курс вече има гру пи по 5-9 човека? А какво ще се прави със специалностите Физи ка, Математика, та дори и Химия,където почти няма кандидати, и които се запишат, в края на II курс преминават в други специал ности? Защ ото е безсмислено да се хвърлят пари на вятъра, още повече че при евентуално спиране на номадството на препо даватели, почти половината провинциални ВУЗ-ове реално ще преустановят дейността си. Да не говорим,че почти 30% от завършилите магистратура след 2-3 години отиват на работа в чужбина. Същото се отнася за над половината от завършилите докторантура.Та ние специалисти за чужбина ли обучаваме? Ами като не можем да ги задържим с подходяща работа,така ще е . Нещо го обърнахме на социализъм: всеки искаше много, но получаваше малко, така че на всеки нещо винаги не достигаше. Струва ми се,че отдавна е време тези навици да изчезнат,нали г-да ректори! И провинциалните "университети!

 20. 20 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  Не стига,че имаме 52 университета, ами сега откриха и нов в Перник. Не знам защо не го направиха в Сирищник?

 21. 21 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#3] от "rayo":

  Не мога да си отговоря какви форсмажорни обстоятелства и висши държавнически съображения наложиха откриването на PUTKA University, който се намира само на 25 км от най-стария и най-значим български Университет "Св. Кл. Охридски"!!!!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ами то е ясно, на първо място е Университета за бармани, шофьори и продавачи, а иначе парите ги взе наша фирма!!!

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#16] от "chiko":

  А не бе, то в СУ всичко е наред, няма начин да не е първи.........
  Е, малко им миришат студентите щото се къпят рядко, ама пък какъв международен авторитет!

  Culus capitem delit
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK