Общините разочаровани от данък "лукс"

Министерството на финансите вече мисли как да измени промените в закона за местните данъци, които предложи

Общините разочаровани от данък "лукс"

© Юлия ЛазароваОбъркване и недоволство предизвика сред общините предложението на Министерството на финансите за въвеждане на данък "лукс" за имотите с високи данъчни оценки. Те не са съгласни за жилищата над средната данъчна оценка да се плаща с 30% повече, защото това автоматично ще увеличи данъците за немалка част от хората, дори и местните власти да не решат да вдигат данък "сгради".


Ще бъдат засегнати предимно собственици на големи имоти в градовете, но повечето от тях не влизат в категорията "луксозни". Другият проблем е как точно ще се изчислява средна данъчна оценка за общината, от която ще зависи и данък "лукс".


Не на последно място кметовете трудно ще се решат да налагат нови плащания точно в годината на местни избори. Общинските финансисти, с които "Дневник" разговаря, се разделиха на две. Едните (като София) бяха категорични, че няма да вдигат данъци, защото и 2011 ще е кризисна година. Другите не искаха да коментират, докато идеите не бъдат гласувани в парламента.
От Министерството на финансите вчера заявиха, че всъщност може да поправят вече обявените публично промени в Закона за местните данъци и такси. Това ще стане между първото и второто четене на проекта в НС.


С евентуалните корекции ще се позволи на общините сами да определят размера на данък "лукс", като се въведат различни категории за имотите над средната данъчна оценка. За пример посочиха, че ако превишението е до 10%, скокът може да е само с 1%, а само ако е над 60%, тогава извънредното облагане да е максималните 30%.


Относно изчисляването на средна данъчна оценка идеята е тя да е средноаритметична - сумата на всички оценки се дели на броя на имотите.


Поправки в проектозакона обеща да предложи и депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според нея трябва да се промени районирането в големите градове и данъчните оценки за жилища в престижни квартали като софийските Драгалевци и Бояна да се разглеждат самостоятелно от тези в "Дружба" и "Младост".


Основното опасение


на кметовете е, че предложеният от Министерството на финансите данък "лукс" ще засегне много малко собственици на луксозни имоти. Представители на сдружението заявиха, че по принцип подкрепят въвеждането на по-високи ставки за по-скъпите имоти, но искат промяна на коефициентите, с които се умножава данъчната оценка.


Според кметовете, ако се приеме общо 30% увеличение за всички, търсеният за бюджета ефект от повече приходи няма да бъде постигнат. Коефициентите, от които зависи данъчната оценка, са законово определени и зависят от населеното място и от инфраструктурата на имота. Така оценката на жилищата в центровете на градовете е по-висока от тази в крайните квартали, вилните зони или околните села.


"По сегашното зониране в Бояна и "Надежда" се прилага един и същ коефициент за начисляването на данък "сгради" и такса "смет", каза в сряда зам.-кметът по финансите на София Минко Герджиков. Така за луксозните къщи в южния квартал се плаща колкото за панелен апартамент, тъй като се води вилна зона.


Зам.-кметът на Кюстендил Надя Каратова коментира пред вестник "Сега": "В работната група по закона се разбрахме съвсем друго - регионалното министерство да изработи критерии за луксозен имот, но досега не ми е известно това да се е случило."


Ако предложението на финансовото министерство се запази, за стар апартамент от 100 кв.м в центъра на Стара Загора ще се плаща много повече, отколкото за луксозна вила от 1000 кв.м в близкия курорт Старозагорски минерални бани, обясниха финансисти от местата община. Подобен пример даде и шефът на дирекция "Местни данъци и такси" в община Пловдив Николай Ненков.


"Не виждам защо трябва да облагаме с по-висока ставка апартамент от 100-120 кв.м, построен преди 20 години, който въобще не е в категория "лукс", каза той. Ненков добави, че в Пловдив от по-високия данък ще бъдат засегнати основно пенсионери - собственици на апартаменти в центъра, което ще намали събираемостта.


Кметовете са объркани


как ще се изчислява средната данъчна оценка. "Никога досега не ни се е налагало да ползваме подобен показател. Затова не знаем и колко хора ще засегне евентуалното въвеждане на данък "лукс", каза Николай Ненков.


Минко Герджиков, както и колегите му от Варна също заявиха, че досега подобен показател не е смятан. В някои общини пък се притесняват, че информационната система, с която работят, няма да пресметне правилно средната величина и ще доведе до недоволство от данъкоплатците.


От организацията на общините все пак са доволни, че в проекта са отразени исканията им за въвеждането на туристически данък, по-висока ставка за най-мощните автомобили, както и изискването при сделки с коли да се предоставя документ за платени данъци и такси.Примери


Все още не може да се каже колко и кои собственици ще бъдат засегнати от въвеждането на данък "лукс". Той обаче вероятно ще важи за големи жилища основно в градовете. Ето и примери как ще се промени данъкът за апартаменти от по 100 кв.м в София, Стара Загора и Асеновград.


София - Тази година за апартамент от 100 кв.м в кв. "Манастирски ливади" се плащат около 140 лв. при ставка от 1.875 промила върху данъчната оценка. Ако имотът попадне в категорията "лукс", при същата ставка догодина за него ще се дължат 182 лв.


Стара Загора - Данък "сгради" на апартамент от 100 кв.м в центъра на града тази година е около 100 лв. При запазване на ставката от 1.25 промила и през 2011 г. за имота ще се плащат 130 лв.


Асеновград - Данък "сгради" за апартамент от 100 кв.м в града тази година е 30 лв. При категоризирането му като луксозен и запазване на ставката от 1.5 промила през следващата година за този имот ще се дължат 39 лв.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Отново яростна защита на богаташите и мутрите...

  Защо ли го чета тоя вестник?!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 2. 2 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Пак смешки - нали имаме данъчна оценка и тая оценка би трябвало да е колкото се може по-близо до пазарната цена на имота? От там насетне - данъкът е няколко промила твърдо за цялата община? Е ами кметовете да си напънат мозъците, да се разработят и да оправят данъчните оценки така, че луксозна вила с пазарна цена от 1 милион да има данъчна оценка близо до цената си. И тогава данъкът ще си бъде толкова колкото трябва.

 3. 3 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Или ако данъчната оценка се различава коренно от пазарните цени, ами тогава данък лукс трябва да се смята отделно по други критерии - застроена площ и площ на двора да речем за отделните райони.

 4. 4 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Какво ще се краде още в България - Човекът със жилище, заплаха за властта: http://borsi.blog.bg/politika/2010/01/16/kakvo-shte-se-krade-oshte-v-bylgariia-chovekyt-sys-jilishte-.473705
  Всеки, който има имот с данъчна оценка над средната, ще плаща минимумс 30% по-висок налог. Вдигат акциза върху бензин, дизела, керосин и цигари. Важното е хората да се товарят с разходи - поне 30-40 % са толкова бедни, че няма да удържат, ще ги товарят с разходи, такси, глоби, лихви, акцизи, само и само да грохнат финансово. Подговтя се финала на най-големия грабеж. Жилищата! България е сред най-развитите държави по количеството собствени жилища. Човек с покрив над главата си е прекалено силна заплаха за създаването на сегашната феодална олигархия която потомствено иска да владее малкото си кралство. Човекът със жилище утре може да го продаде, да се изсели, да се озове с пари и да спре да е зависим за храната си, а следователно и неуправляем от престъпната групировка която управлява от 21 години. Все по-често ще сме свидетели на подобни "импулсивни" предложения.
  Ще започне и яко облъчване в медиите на тази тема, за да се изкарат потърпевшите врагове. Целта със сигурност е следната - Да се присвои и последното което българина има - Жилището.
  Има много хора в малки градчета или дори в големите - които едва свързват двата края, но имат жилища и това е начин да им вземат и това - Тоест, като им натрупат огромни глоби с лихвите. После съдия изпълнител, търг и жилищата ще са продадени, а тези които са на улицата ще са в тяхна власт и за хляб и за подслон.

  investments.dir.bg
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:46 на 21/10/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Родителите ми плащат за 80 квадрата в центъра 400 лева, а мутрите в Манастирски ливади 140 лева за 100 квадрата?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Общините не искат пари? Странно.
  Значи държавната субсидия им е достатъчна...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#5] от "Раз печки, раз кюнци":
  Боли щепсела и за теб и за скапаните партии на който се кланяш. Казвам как стоят нещата черно на бяло. И да ми се цупиш все тая. Все пак не си вадя хляба като теб като ям фекалиите под нечий задник нали?!
  Целта са жилищата на хората! Да краднат и тях - Още януари го казах и май познах. Крадливите маймуни както и да се въртят, в какъвто и цвят да се вапцат, задникът им все е отзад. Ловя бас за бутилка Джим Бим, че до 2 месеца най-много ще надуят с още и цените на тока и парното, както и ще качат още някой данъци! Важно е раята да се товари докато грохне и остане на улицата.

  investments.dir.bg
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:53 на 21/10/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Точно това е. Че както е предложението бабата която има апартамент някъде по центъра от 60-те плаща повече от тези с лукс къщите. Ефекта е че пак ще бъдат натоварени нормалните хора а богатите срещу които плаче .dru с първия коментар няма да платят нищо

  ще се оправим...сами
 12. 12 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [#7] от "BBC":
  Родителите ми плащат за 80 квадрата в центъра 400 лева, а мутрите в Манастирски ливади 140 лева за 100 квадрата?!

  До коментар [#7] от "BBC":

  За това говоря... Само, че на някой им харесва апартамента на родителите ти, за това ще ги товарят с разходи докато им го продадат без пари, или докато не задлъжнеят толкова към държавата, че да им го вземат със съдия изпълнител. Няма какво да се лъжем. Нищо в тази страна не се прави за хубаво или в интерес на друг освен на дегенератите в мафията и властта.

  investments.dir.bg
 13. 13 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jay Gould":

  Да живее човек в центъра на голям град е привилегия - там самото място си е лукс, даже имота да е малък и злеподдържан.

 14. 14 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#13] от "mick":
  И целта не е само имота на хората в центъра, а въобще да нямат имоти, а имоти да имат и то всичките само техни хора. Така ще почнат да събират пари и от там, отделно всеки ще се реди на опашка да им се моли за малко хляб и подслон. Целта им е това. Феодализъм от най-чист вид. Да не би да пипнаха имотите на някой митничар? Ония край язовира или други... О, не-е-е, но познай на средния българин какво му се готви.

  investments.dir.bg
 15. 15 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Преди години, в началото на 90 - те, бях от любопитство на една среща на "Съюз за стопанска инициатива". На нея пръв взе думата Петьо Блъсков, но явно се увлече и в един миг се изцепи - Какво е това? Всеки тръгнал да прави фирма и бизнес. Не, не може и не става така! Тия които правят бизнес са едни, а другите 95 % ще бачкат за една заплата, ще живеят под наем и ще карат месец за месец за да работят повече и никога да не са сигурни дали няма да ги изхвърлят на улицата.
  Останалите от трибуната (Между които Моллов и т.н. назначение величия) го изгледаха с вид "Затвори си човката." и Блъсков млъкна насред изречението сконфузено, а после взе да се хили и да замазва.
  Целта е да няма средна класа. Да има само патрони и плебеи. Всеки ден вторите да зависят от първите дори за най-дребните неща. И усилено вървим нататък. В днешно време ако нямаш пари или връзки дори в болница не може да влезеш или да получиш елементарна услуга. За всичко е нужно някой горе да ти удари рамо.
  Това разграбване на активите на населението и отиване към патронат от азиатски тип се засилва от година на година.

  investments.dir.bg
 16. 16 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "mick":Лукс, лукс колко да е лукс?! По-голям от къща на три ката с басейн и ... по-малък данък!! Междудругото в Центъра е най-голямата събираемост на данъци!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jay Gould":Допуснаха обаче една грешка! Границите все повече се отварят! До десетина година ще паднат и последните прегради за работа и най-затънтеното кътче в Европа!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на sisitkova
  sisitkova
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ама че глупаво е това със средната оценка - в един краен квартал със скъпи имоти средната данъчна оценка на примерно тези 50 имота (от които 20-30 видимо луксозни) ще е достатъчно висока, за да може не повече от 2-3 имота да надскочат значително тази стойност и да платят допълнителен данък лукс... Абсолютна недомислица.

  sisitkova
 19. 19 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#2] от "mick":

  Ма много си умничък, вееееееееее!!! Да не си съветник на Герб?
  Кметовете щели да си напъват мозъка и да вдигали данъчната оценка!!! ХА-ХА-ХААААААААААА!!!!!!!!!!

  Той милият хабер няма кой определя данъчните оценки, обаче се чувства достатъчно компетентен акъл да раздава..

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 20. 20 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Разстроено

  До коментар [#17] от "BBC":

  За съжаление не мисля, че е грешка- започвам да си мисля, че тия съвсем целенасочено рушат държавата, обществото, унищожават всеки, който иска да остане тук и разгонват всички други. Просто не мога да повярвам, че нещо амнайсет пъти може да е случайно. Случайно е един път.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:13 на 21/10/2010 от неговия автор.

 22. 22 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#19] от "zumm":

  Казах просто, че кметовете трябва да изравнят данъчната оценка с пазарната цена доколкото е възможно - може и да има и падане на данъчни оценки...

 23. 23 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пък на мен много ми е интересно как ще се броят колко са имотите. Щото в един двор на село има една къща, пък после узаконяват навес и накрая кокашрник. Е, ми според мен са 3 имота. И като са три имота, два от които с много ниска данъчна оценка, не се ли получава много ниска средна оценка за съответната селска община и накрая да не стане по селата- всяка къща с данък "ЛУКС".

  Да се смееш ли, да плачеш ли?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:15 на 21/10/2010 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#17] от "BBC":
  На тях не им пука, дори президентът им, Гоце каза скоро "Младите да напускат страната!" (България), а не е имало политически ангажиран дегенрат който да не ми казва в прав текст на каква да е критика от моя страна, за коя да е партия или за каквото и да е "Като не ти харесва в България, напускай, прав ти път!"
  За 21 години от 9 милиона сме вече я има, я няма 5-6 (7 са само във фантазиите на НСИ).
  От 100 студента в чужбина, само 1 се връща в България като свърши обучение и си мисля, че и целта им е да скапят всичко тук (образование, здравеопазване, пенсионна система), да изгонят всички малко по умни които биха им се противопоставили, а да остане само масата управляеми лумпени и супер бедни, който ще могат да държат в подчинение и да манипулират за по 200 грама хляб на ден и по един коптор със скъп наем. Нещо като индийски капитализъм. С касти и кое кой може.

  investments.dir.bg
 26. 26 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "mick":

  Данъчната оценка не се определя от кметовете, а се определя със закон. Кметовете събират местните данъци и такси, а общинските съвети определят промилите за такса смет и процентите за данъка. Но данъчната оценка се определя със закона за местните данъци и такси. Кметовете просто нямат там никакви прерогативи.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 27. 27 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  А, замисляли ли сте се за другата гледна точка: Кметовете и общинските съветници са с най-много имоти на глава от населението, заграбени чрез вратички в закона или закупени със скатани държавни пари или такива осигурени от обществени поръчки, те са особено притеснени от утежняване на данъците над недвижимостите - когато някой вземе откраднатото от крадец, тогава най-много боли - съмнявам се да го удрят на милосърдие или друга социална патетика, все пак това са нашите родни измекяри...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 28. 28 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#27] от "Ivan Petrov":

  И за да пострадат те, да взема да не забележа, че на мен ще ми ... мамата. Ми то това само тъпа мелиционерска тиква може да го измисли.

  Не разбрахте ли, че хората вече ни ви се хващат на номерата. Спрете се вече!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 29. 29 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#26] от "zumm":

  Значи ще продължим да живеем в разпадащи се градове.

 30. 30 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#2] от "mick":

  Да, данъчна оценка близо до пазарната цена, би трябвало да реши въпроса.

  И състоянието на жилището, и местоположението ще се вземат предвид по този начин.

  Диференциалните ставки доста усложняват нещата.

 31. 31 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#30] от "kaka_ginka":

  От друга страна, обаче, 1 промил е много ниска ставка. При данък 140 лв на година, не е чудно, че улиците са в състоянието, в което са.

 32. 32 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  A 2.5% данък прехвърляне на имущество да не е малко?!

 33. 33 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#32] от "Калоянчо":

  Колко пъти в годината си прехвърляш имущество?

 34. 34 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Трябват малко по-прецизни критерии за богат човек трябват.

 35. 35 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#34] от "metaflute":

  Ами например собственост над 80 хил. лева.

 36. 36
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:11 на 22/10/2010 от неговия автор.

 37. 37 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 488 Гневно

  До коментар [#5] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ти не само си тъп - ти си и малоумен простак !!!

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 38. 38 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 488 Гневно

  До коментар [#13] от "mick":

  Да бяхне си стояли в центъра НА СЕЛО , тогава нямаше да ревете, че живеете в покрайнините на градовете !
  Апартамента , в който живея е в центъра и е построен в имот на дядо ми , отчужден , за да се строи блока !
  Та сигурно и затова трябва да плащам непосилен данък, че са взели имота ни , за да настанят СЕЛЯНДУРИ като тебе в центъра ?!

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 39. 39 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Данъците на имотите в момента са ниски. Нека цъкането на минусите започне СЕГА, но това няма да промени фактите.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 40. 40 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "mick":

  А какво общо имат данъчните оценки с пазарната ? И защо непременно трябва да имат нещо общо ? Какво общо има счетоводния резултат с облагаемата печалба например ? Възможно ли е да си на загуба по счетоводни данни и пак да плащаш корпоративен данък ?

 41. 41 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "lilliolla":

  lilliolla, бегай във форума на "СЕГА". Там са по-културни и са пичове !

 42. 42 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  :
  Че да живееш в ценъра няма особени предимства.Шумно.Мръсен въздух стари жилища . Докато едно жилище в покрайнините на града ,предполага че е 1/ново и модерно
  2/на тихо място
  3/природа,чист въздух
  Умните хора ,не се бутат да живеят в центъра.
  Таксите ,трябва да се образуват като процент от стойността на имота в момента
  '
  '

 43. 43 Профил на paco31
  paco31
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Както от статията така и от коментарите до тук веднага си личи робската психика на българина.
  Данъците са "двупосочна улица" както се казва. То е като в магазина - плащаш пари за да получиш стока срещу тях. Така е и при данъците - плащаш данъци за да получиш нещо срещу тях от държавата, съветите и.т.н.
  Та основния въпрос тук не е колко процента ще е данък лукс и кой имот се смята за лукс, а какво в повече ще получат в замяна от съветите тези хора, които плащат с 30% по-висок данък.
  И ако отговора е "нищо" то тогава това не е данък, а ГЛОБА, наказание за това, че притежаваш имот над средното.

 44. 44 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#43] от "paco31":

  Опитахме се да го кажем ,но явно вие не четете или не можете да разберете.Оценката е % , според цената в момента на имота,т.е скъп имот ,да кажем -за половин милион, ще плаща повечко,защото се предполага ,че собственика има тая възможност.Средствата от тия такси ,би трябвало да отиват до подобряване на инфраструктурата.

 45. 45 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#44] от "Irina":

  Хем е така, хем не е. При увеличаването на данъците единственото сигурно нещо е, че ще вземат повече пари. Всичко друго е пожелателно от типа "би трябвало" и прочее. Въпросът е какво получаваме срещу заплащане на тези данъци? Ако нищо не получаваме, тогава. Тук не говоря за това, че няма критерии на колко жители в един блок трябва да има контейнер/кофа за смет, за да можеш да следиш крадат ли ти данъците или не.
  Друг въпрос: като ти образуват данъците като % от имота в момента при евентуална промяна на тази стойност какво става? За какъв период от време тази стойност няма да търпи промяна?
  И да вземем за пример София: кои покрайнини имаш предвид като говориш за ново, модерно строителство, тишина и чист въздух?

 46. 46 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jay Gould":

  В подкрепа мога да кажа и друго: в момента доходите на хората падат. Част от тях хората укриват, за да свържат двата края. Друга причина, поради която го правят е, че не са сигурни какво ще получат срещу това. Сивата икономика расте. Е, единствения вариант да не вдигат данъка върху доходите (и с това да накарат и малкото чинно плащащи да спрат да го правят) е да увеличат данъците върху недвижимата собственост - жилища и сгради. Тях хората няма как да укрият (справка: Цветанов) и приходите ще бъдат сигурни, защото няма начин хората да излязат да живеят на улицата. Това до нищо хубаво няма да доведе.

 47. 47 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Объркване и недоволство предизвика сред общините предложението на Министерството на финансите за въвеждане на данък "лукс" за имотите с високи данъчни оценки. Те не са съгласни за жилищата над средната данъчна оценка да се плаща с 30% повече, защото това автоматично ще увеличи данъците за немалка част от хората, дори и местните власти да не решат да вдигат данък "сгради". ".........край на цитата....
  Не е вярно това! Как не ви е срам и вие журналистите да "припявате" в един глас с подкупните кметове? Как е по "белия" свят? Нима не ви е ясно, че тези с ГОЛЕМИТЕ ИМОТИ плащат ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ? Защо се държите като ощипани вдовици всички тук?
  Разбира се, че колкото е по-голям имота ти, толкова по-голям ще е и данъка! Що за идиотщина е всичко това да се подлага на коментар? Стига вече! Който иска да се гордее с това, че е богат - ще си плаща!!! Нали не искаме да сме еднакви, като китайците! Нали не искаме тези, които пият уиски да плащат за лимонада? Или...просто сме идиоти!!! Пълни и си заслужаваме хала на който сме!
  Защо общинарите не са съгласни, нима е трудно да се разбере?
  Ами, просто защото не им се работи! Защото ще трябва да правят НОВИ ТАБЛИЦИ ЗА ДАНЪЦИТЕ, а и защото и те така са се ОБЛАЖИЛИ милите по време на управлението, че да не са будали да се съгласяват държавата да им взема повече пари...
  Тези журналисти, които пишат тук, явно са на страната на мутрите и незаконнозабогателите! Защо иначе така яростно ще ги защитават? Още малко и ще ни "разплачат" от умиление....

 48. 48 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#45] от "sbk":

  Да ,би следвало да се обмисли ,като преоценка на всеки 10 години или спрямо възраста на сградата ,в смисъл обратно пропорционално на възраста за всяка година.Но водещото в случая е общата пазарна цена ,защото има стари, но запазени и много луксозни сгради.А къде са отишли парите от тия данъци ,това трябва да бъде ясно от отчетите на общините.

 49. 49 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 381 Весело

  какво ви става, бе хорааааааааааа?
  Тук става въпрос не за приходи, които да се облагат с данъци, а за ПОСТРОЕН ИМОТ!!! Като не е знаел какво ще стане - да не е строил!
  Какво сте ги зажалили? Нима е справедливо един ПАЛАТ, в който кранчетата за вода са позлатени, да се облага с данък сграда за квадратен метър така, както е панелката, или къщата с гредоред?
  Вие наистнита сте умопомрачени с коментарите си за сива икономика и криза и разни подобни... КРАТКО И ЯСНО - данъците са за ПОСТРОЕНИ СГРАДИ!!!
  Апропо... КОЙТО Е ПОСТРОИЛ ЗАМЪК - ЩЕ ПЛАЩА ЗА ЗАМЪК, А НЕ ЗА КОЛИБА!
  КАТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ - ЩЕ ГО ЗАГУБИ! Да е мислил, когато е строил! Така е по "белия" свят - който не може да си позволи да плаща данъци за скъп имот - живее под наем!!!

 50. 50 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#49] от "niki08":
  Ами то и аз това казах ,де.

 51. 51 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#28] от "zumm":

  Като гледам как са те хванали отвсякъде, щом не можеш и данък сгради да платиш, по-добре концентрирай енергията си в друга посока!
  А вие и ние мразим милиционерите, честните полицаи - не!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK