Финансово облекчение скара кметове и общински съветници в Балчик

Общинският съвет в Балчик да преразгледа решението си за финансово облекчение на софийската фирма "Тесса Енерджи" ООД. Това настояват в декларация от Сдружението на кметовете и кметските наместници в община Балчик. "Считаме, че решението на общинския съвет работи за нечии корпоративни интереси, но не и за населението в региона", се казва още в подписаната от 19 кметове и кметски наместници декларация. В нея те изразяват притеснението си, че така се поставя под въпрос изпълнението на бюджета.


Напрежението избухна след сесията в края на септември. Тогава по предложение на общинския съветник д-р Урал Бекиров беше гласувано инвеститорът "Тесса Енерджи" да плати общо 10 хил. лв. еднократна такса за технически услуги по двата ветроенергийни проекта в землището на Стражица и в района на селата Тригорци и Кремена. Финансовото облекчение е мотивирано с Наредбата за местните такси и цени на услуги. Според текст от тази наредба мащабните инвестиции с полагане на над 3 хиляди метра инфраструктура и с голям обществен и социален ефект са освободени от такси за технически услуги. Всеки от двата вятърни парка ще е с капацитет 38 мегавата. В тях ще бъдат изградени общо 35 км кабелна линия и ще бъдат разкрити около 100 временни работни места.


Според кмета на общината Николай Ангелов решението на общинския съвет ощетява местния бюджет с близо 1,2 млн. лв. По негови данни в приходите от таксата за технически услуги за изграждане на турбините са заложени по 30 хил. лв. за всеки от 38-те генератора. Това е цената, която и съседните общини Добричка и Каварна получават от реализацията на проекти за производство на ток от вятър. Заместникът му Митко Петров прогнозира, че всъщност загубата от това решение ще е 10 млн. лв. Той уточни, че около 300 проекта за вятърни генератори се разработват в момента и при аналогичен подход в бюджета ще влязат 10 млн. лв. по-малко.


Управителят на "Тесса Енерджи" Александър Щерев определи като рекет исканата такса от 30 хил. лв. за генератор. Мнението му е, че инвеститорите не могат да платят такава цена на общините.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK