Според Янев Цветан Цветанов се е опитал да пере пари през "Лев корпорация"

Според Янев Цветан Цветанов се е опитал да пере пари през "Лев корпорация"

© Красимир Юскеселиев



Лидерът на РЗС Яне Янев днес изнесе допълнителна информация във връзка с твърденията, че фирми около "октопода" Алексей Петров, включително и от "Лев корпорация", са финансирали ГЕРБ. По думите му вицепремиерът и предишен формален лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов е опитвал да прекара пари с неясен произход през фирми на "Лев корпорация", които след това фирмата е трябвало да върне като дарение на ГЕРБ.


Още в първите си изявления, след като излезе от ареста, задържаният в операция "Октопод" Алексей Петров обяви, че негови фирми са спонсорирали управляващата партия. "Не ме занимавайте с глупости", беще тогава единствения коментар на премиера Бойко Борисов.


Днес лидерът на РЗС Яне Янев пък каза, че всъщност парите не са били на фирмите около Алексей Петров, а Цветанов се е опитал да легализира средства. Посредникът по тези сделки бил Асен Урманов, който от 1997 г. работел в системата от фирми на "Лев корпорация", а през 2005 г. става ръководител на експертния съвет по екология на Столичната община. Според данните, които предоставил на РЗС, през същата година Урманов е участвал в предизборния щаб на ГЕРБ в София и като координатор е отговарял за районите "Люлин" и "Кремиковци". Той разполагал с документи, които доказвали, че фирми от кръга на "Лев корпорация" са давали дарения на ГЕРБ, а книжата носели подписа на Цветанов.




Според РЗС именно Урманов е прекратил опитите на Цветанов да прокарва пари с неясен произход през фирми на "Лев корпорация", които после трябвало да се върнат обратно в ГЕРБ под формата на дарения.


Поне до следващата седмица обаче доказателствата за думите на Янев и документите, с които РЗС твърди, че разполага Урманов, обаче така и няма да бъдат представени. Лидерът на РЗС поясни, че Урманов в момента е в чужбина "заради натиск върху него и семейството му да свидетелства срещу Алексей Петров". Урманов обаче обещал следващата седмица да се завърне в България, но при положение, че ще може да се срещне с главния прокурор Борис Велчев или друг висш магистрат от Върховна касационна прокуратура.


Яне Янев заяви, че депутатите от РЗС ще чакат на летището Асен Урманов,"за да не се случи нещо непредвидено с него". По думите му върху семейството на Урманов е оказван натиск от страна на хора, близки до управляващите. Като пример той посочи инцидент на 16 октомври, когато синът на Асен Урманов е бил пребит с чукове в дискотека в Златна Панега. След това извършителите са били задържани и са се оказали хора, които имат влезли в сила присъди, включително и за убийство.

Яне Янев за схемите за пране на пари, които според него са прилагани от Цветанов. Видеорепортажът се излъчва със съдействието на www.infobiro.tv"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK