Вежди Рашидов поиска благодарствена плоча да бъде върната в българската църква в Рим

Благодарствената плоча, която министърът намери в склад зад олтара

© Министерство на културата

Благодарствената плоча, която министърът намери в склад зад олтараМинистърът на културата Вежди Рашидов поиска от властите в Рим благодарствената плоча на България да бъде върната повторно монтирана в църквата "Св. Св. Викентий и Анастасий", съобщиха от министерството на културата. В края на посещението на Рашидов в Рим той установил, че тържествено поставената през юли благодарствена плоча се намира в склад зад олтара на църквата.


Благодарственият надпис беше от българския народ към папа Йоан Павел Втори, който предостави на страната една от най-хубавите църкви в центъра на Рим,припомнят от ведомството.


При откриването тя беше поставена на статив, защото храмът е паметник на културата и трябваше да се получи специално разрешение, за да може да бъде монтирана за вечни времена на една от стените. Три месеца по-късно въпросът не е решен. Българският посланик в Рим Атанас Младенов, който е трябвало да придвижи въпроса, научи от министър Рашидов, че плочата е поставена в склад на храма.


Вчера пък Рашидов договори в Рим частица от светите мощи на Св. Николай Чудотворец да бъде пренесена в България. Частицата ще бъде предоставено със съответния сертификат и ще бъде тържествено пренесена при спазване на всички канони от Рим през София до Бургас в началото на декември. По време на срещата си с Умберто Кропи, зам.-кмет по културата на Римската голяма община , Ращидов договори в Рим да има нова сграда за български културен институт в центъра на Рим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK