Мирослав Найденов: Фирмите не са влагали умишлено соя в продукти "Стара планина"

По данни на асоциацията на месопреработвателите доверието към стандарта намалява, а част от фирмите се отказват от него

© Георги Кожухаров

По данни на асоциацията на месопреработвателите доверието към стандарта намалява, а част от фирмите се отказват от негоИзследване, направено по поръчка на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) в Германия показва, че в продуктите на компаниите "Кен",  "Унимес" и "Лалов и Вачев" е открито наличието на соя със съдържание под 0.1 процент, а в тези на "Сами М" такава няма. Това съобщи на извънредна пресконференция земеделският министър Мирослав Найденов.


По думите му методът на изследване е такъв, че когато има соя под 0.1 процент не може да се установи точното й количество. "Това означава, че тя може да е 0.1 или 0.01 процент, но не можем да установим колко", обясни още министърът. Според него резултатите показват, че компаниите не са влагали умишлено соя, както беше съобщено първоначално.


От Асоциацията на месопреработвателите съобщиха, че лабораторията в Германия, където е правeна проверка на продуктите, е за изследване на алергени и се допуска, че под 0.25 на сто соев протеин няма да окаже влияние дори на хора, които имат алергия към него. Информацията беше потвърдена и от земеделския министър.
Мирослав Найденов обясни още, че от тук възможностите са под 0.1 процент соя да е попаднала в продуктите чрез замърсяване на поточните линии в предприятията или от подправки, каквато беше и първоначалната версия на месопреработвателите. За целта подправките също са изпратени за проба в Германия, а служители на ДВСК проверяват предприятията. Очаква се докладът от фирмите да бъде готов в понеделник, а резултатите от лабораторията в Германия към средата на следващата седмица.


Междувременно лицензът на "Сами- М" за производство на стандартите ще бъде върнат незабавно. За "Кен", "Унимес" и "Лалов и Вачев" ще се изчакат официалните доклади в понеделник и ще се обмисли дали да им бъде наложена парична санкция, защото все пак е имало "макар и неумишлено" нарушение на стандарта, обясни земеделският министър. Възбраната върху партидите с продукция и на четирите фирми обаче ще бъде вдигната, стана ясно от изявлението.


Директорът на ДВСК Любомир Кулински съобщи, че при писането на стандарта е заложено 0 процента наличие на соя, тъй като в България не могат да бъдат правени количествени анализи на съдържанието, а само качествени. Това означава, че българските лаборатории могат да открият соевия протеин, но не могат да покажат дали е под санитарния минимум или е например 20-30 процента. Още следващата седмица ще бъде събрана комисия, която да промени стандарта, така че да може да се допуска в продуктите да има остатъчни количества от соя, стана ясно още от думите на Кулински.


Тогава ще определи и дали заложената допустима норма да бъде 0.1 процента или 0.25 процента, каквато е в Германия. Същевременно пък асоциацията на месопреработвателите ще закупи и дари на държавата необходимото оборудване, с което да могат да се правят  и количествени анализи. Дотогава всички проби, показали наличие на соя в България, ще се изпращат в чужбина, за да бъде уточнено и точното й количество.


На въпрос дали съжалява, че набеди фирмите, че заместват месо със соя, земеделският министър обяви, че не съжалява, защото преди повече от седмица, когато бяха обявени резултатите от България, и той не е знаел точното количество. Представителят на "Сами М", който присъства също на пресконференцията, обяви, че "забравят случая". На въпрос на журналисти защо няма да потърсят компенсации чрез съда, след като пробите са били отрицателни, той не отговори, а Мирослав Найденов съобщи, че малко преди изявлението за медиите е разговарял с него и го е попитал дали фирмата иска да отиде на арбитраж. Било е взето решение обаче да не се стига дотам, тъй като ново изследване би струвало още пари, обясни още Найденов.


Преди повече от седмица земеделският министър Мирослав Найденов съобщи на извънредна пресконференция късно следобед, че изследвания в лаборатория на ДВСК в София са показали, че компаниите "Кен",  "Унимес", "Сами М" и "Лалов и Вачев" са влагали соя в продукти "Стара планина" и ще им бъдат отнети лицензите за производство по стандарта. Още на същия ден от асоциацията на месопреработвателите съобщиха, че е възможно тя да е попаднала в продуктите от подправки, а на следващият ден всички засегнати дружества категорично отхвърлиха възможността да са замествали месо със соя.


От асоциацията на месопреработвателите казват, че след този случай доверието към стандарта "Стара планина" е спаднало рязко, а доста фирми се отказват да произвеждат продукти по него. Отделно от това набедените четири фирми са претърпели огромни финансови и имиджови вреди, казват от сдружението, визирайки изтеглянето на техни продукти от магазинната мрежа.


* Текстът е допълнен в 19.35Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mad_max
  mad_max
  Рейтинг: Весело
 2. 2 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ще се играе до 2:1, при равен резултат няма победен

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 3. 3 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Още в статията на Дневник с първите проби, които бяха отрицателни, мислех да пиша, че още е рано да се вади генерален извод, понеже нямаме всички данни.
  Някои хора избързаха да обвинят министъра ни, казваха, че искал да си дига рейтинга вадейки тези "фалшиви" данни за соя ,почнаха сценарии дали щял да подава оставка...

  Радвам се, че не осъдих министъра...

  Всички, които го плюха, да се позамислят, наистина

 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 968 Весело

  А как стои въпросът с картофеното брашно и птичата мас?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 5. 5 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dehumanizer":

  Дано продължат с тестовете ... щото соята наистина не е единствения боклук.

  А явно соята наистина е дошла от подправките. Значи може да се мисли за малка глоба и нова процедура по сертификация на предприятията.

 6. 6 Профил на kolio__
  kolio__
  Рейтинг: 221 Неутрално
 7. 7 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Весело

  Въх! Ми кво ши ядем сега? Аз лично харесвам кренвирши с генномодифицирана соя.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Абе явно количеството е много малко.

  От една страна няма да е нормално да им вземе лиценза заради количество соя което може да е и "0.01%". Все пак това е идиотски малко количество....

  От друга страна - може да им върне лиценза и да ги предупреди "официално" че оттук насетне никаква соя няма да се толерира. И да си носят отговорност от къде си купуват подправките.

  Като цяло тези резултати дават възможност за елегантно измъкване от ситуацията.

  Отделен е проблема, че в БГ няма лаборатория която да установи точното количество соя, как пройзводителите да си проверят доставките???

 9. 9 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Как може да слагате такова заглавие, помислих че верно е имало соя в продуктите, а то какво се оказа - под 0,1%, демек хич.
  Оставка за Найденов!

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пък и стига с тая соя. Това е растението с най много протеини на грам тегло. Самата соя не е вредна.

  Защо нищо не се коментира за консервантите? Там е проблема. За какво ми е тая стара планина, като пак е набучкана с консерванти?

 11. 11 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 929 Неутрално

  в продуктите на "Кен", "Унимес и "Лалов и Вачев" има наличие на соя под 0.1 процента, а в тези на "Сами М" няма такава.
  Министъра следва да си даде оставката, тъй като излъга хората и нанесе вреди на имиджа на фирмите.

 12. 12 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Колега, тяхна си работа. Все пак, продавайки си продуктите, поемат някои ангажименти, включително и да не допускат соя.
  Могат например да се изследват за соя в Германия

 13. 13 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Тия ни занимават с глупости заради 0.1% соя?! Я да се стягате

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 14. 14 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  Има голям проблем, понеже не може да продаваш продукт, за който е обявено, че няма такава съставка в него, а да има. Не е честно някак си...

  Все пак, като купувам месо, искам да ям месо, а не растителен продукт.
  Колкото до консервантите наистина неприятно. Те са бая вреднички, проблема е, че помагат на храната да издържа по-дълго и затова се слагат. Примерно един продукт е произведен днес, ама няма гаранция, че ще бъде купен утре или преди да успее да се развали...

 15. 15 Профил на tiramisu
  tiramisu
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "Някoй си":

  А ти сериозно се замисли дали количесто от 0,1% до 0,01% може да се окачестви като "съдържание" на соя, как точно такова количество ти вреди и по-важното дали под надслова "Да спасим потребителите" не се крие нагла нелоялна конкуренция, осъществявана директно от държавата.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:27 на 14/01/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на Dude74
  Dude74
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Николай Цолев":

  Въпросът е МЕГА принципен - Не трябва да има и следа от соя!!
  Ако сега допуснат да се измъкнат с 0.1% утре ще кажат, че и 1% е незначително, и така докато не станат отново 99.99% соя. Не трябва да има компромиси - веднъж направи ли се компромис и никога повече не могат да бъдат твърди за нищо!!!

 18. 18 Профил на tiramisu
  tiramisu
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "д-р Ох Боли":

  А АРСЕН ли е?

  До всички защитници на министъра:

  Последните 20 г. ядохте само кренвирши от месо, сигурно? Сега за 0,1% соя оревахте орталъка.

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:39 на 22/10/2010 от неговия автор.

 20. 20 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "Само Левски":

  1. Найденов го е казал на базата на някакви данни, а не си го е изкопал от пръстите, така че няма вина човекът...
  2. Такова нещо може да го поискаш като има някой по-добър, който да го смени. Това е най-добрия ни земеделски министър сигурно след Втората световна...
  3.Да се поиска за такова нещо оставка е направо безумие!

 21. 21 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1234 Весело

  Миро, че е смешник, смешник е. Но и да тича срещу Ал Бънди, не може да го стигне по палячовщина.

  Какъв стандарт е въвел Миро, като не може да го контролира?! Никакъв.

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:42 на 22/10/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на asterix
  asterix
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За пореден път видяхме, че в България има крещяща нужда от истинска лаборатория за изследване на храни, лекарства и хранителни добавки. Досега всичко беше зарязано на ниво „соц. блок” отпреди 20 години, че и под това ниво за съжаление. Не съм сигурен, че нашите лаборатории в ДВСК и ИАЛ имат задължителните годишни референции от авторитетни в света лаборатории, които се смятат за еталон.
  За политическата коректност на министъра не искам да коментирам. 0.1% соя е смешно малко количество и наистина беше нормално да се направи първо количествен анализ, преди да се реагира толкова остро.
  Не искам да оправдавам и фирмите производители обаче, защото намерената соя говори за тяхната немарливост и затова не бих си купувал от техните продукти, дори и да им върнат лиценза.

 24. 24 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#16] от "д-р Ох Боли":

  Май става дума за соя , а не за арсен все пак. Арсенът е вреден само над определена доза. Иначе в минимални дози намира приложение в медицината.
  Соята дори в големи количества не е вредна, а е дори полезна. Богата е на протеини, бедна е на холестерол и наситени мазнини.
  Ама явно министъра обича пърженко и мазничкно и не си пада по здравословното хранене.

 25. 25 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#23] от "asterix":

  Изледвали са 22 продукта, но само на 5 фирми. 4 фирми изгърмяха. Защо не са изследвали продуктите на Сачи, например?

 26. 26 Профил на bohem
  bohem
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#21] от "Гогич":

  Много точно си разбрал що за стока е Миро мазния,умело умее да манипулира общественото мнение.Егати и опасния мазник.Нищо не казва за далаверата с 20год.ирландско месо в чиято основа е той.

 27. 27 Профил на qjtemikyraaaa
  qjtemikyraaaa
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма ли някой тук който работи или е работил в подобно място да каже ИСТИНАТА ?

 28. 28 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Весело

  Мирославчо, Мирославчо, никога не е късно да се осереш. От сега нататък да знаеш: Когато се готвиш да пръднеш се огледай за чисти гащи, и още: Никога не казвах "хоп" преди да си скочил!

 29. 29 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Директорът на ДВСК Любомир Куленски съобщи, че при писането на стандарта е заложено 0 процента наличие на соя, тъй като в България не могат да бъдат правени количествени анализи на съдържанието, а само качествени....... Още следващата седмица ще бъде събрана комисия, която да промени стандарта, така че да може да се допуска в продуктите да има остатъчни количества от соя.
  --------------------------------------------

  А така, по-нататък фирмите си дозират както могат. Няма никаква твърда политика. А всичко написано в статията звучи много съглашенчески и никой не казва резултатите от старите проби ли са или са били наново взети от "същата" партида

  un buen dia empieza con un solo rayo
 30. 30 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Те нека кажат сестра ти е курва , па ти иди обяснявай ,че нямаш сестра. Сега министър Найденов как ще възстанови изгубената репутация на тези фирми ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 31. 31 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Соята се е вмъкнала и умушнала у производствените процеси по експериментално-нАучен път, докато работниците са анализирали сложните пермутационни математически вариации на наредени крайни N-орки цели числа в прагматичен сеан на бридж-белот.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 32. 32 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ако някой си;мисли, че България е бяла държава дълбоко се лъже.Ама как ще е умишлено слагането на соя,не напротив никой не е знаел, че това е соя.Какви простотий, и как няма да са ,става въпрос за най печелившият сектор месопреработването " Там под старият навес и големият орех синът още твори наученото от баща си..." ха ха а именно Тарикатлъка.Големи пари ,големи приказки и ядено-пито платено.Да ама вече никога няма да я купувам Старата ви планина.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 33. 33 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Българина е такъв тип "животно", че винаги е недоволен. Вместо да се мисли позитивно - фирмите се стараят да спазват стандарта все пак, минитъра реагира остро и доказа, че ще има санкции. Какво лошо се е случило ??? И да - това е първият министър, който се опитва да въведе някакъв стандрт за храните. Някои си спомняме вкуса от Татово време и си го искаме обратно !!!

 34. 34 Профил на bohem
  bohem
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#27] от "qjtemikyraaaa":

  Истината е ,че комисионните на Миро са много дебели.Поинтересувай се на кого лабораториите приоритетно извършват изследвания на храните.

 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Боже, колко мъка има по този свят, Боже! Боже, колко соя, алергени и подкупи има по този свят, Боже!

 36. 36 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1234 Весело

  Фирмите не са влагали умишлено соя

  Те много от фирмите не влагат умишлено и месо в колбасите, но се случва да сбъркат.

 37. 37 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Найденов а оставката ти къде е ?

 38. 38 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  По стандарта "Стара планина" соя не трябва да има. Щом при едните няма, а при другите има значи някой злоупотребява. Сега министърът ще удари заден ход, като всички от това правителство, вместо да се затегне контролът и соя да не се допуска. Това беше краят на тази хубава инициатива.

 39. 39 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  И още: редно е да се разреши купуването на колбаси с пари, печатени на ксерокс.

 40. 40 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1595 Весело

  Аз ако бях на мястото на фирмите, щях да му скъсам г*за на министъра от съд за пропуснати ползи, морални щети и уронване на престижа.
  Ако пък бях министъра, директно щях да си подам оставката.
  Но в Боколандия такива неща не се случват.
  Ривете за соята, ама да беше соя - добре, а то са рога, кости и копита.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 41. 41
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:15 на 22/10/2010 от неговия автор.

 42. 42 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Соята има положителен ефект при болни с рак на гърдата и простата за превенция на остеопоразата и сърдечни заболявания.Специално се изписва при менопаузата ,защото съдържа фито-естрогени.Соята доставя белтъци при вегетарианската диета.
  По всички щандове за млечни изделия има млека със соя.И цял ден по всички телевизии вървят реклами са положителните ефекти на соята. Всеки общопрактикуващ лекар препоръчва продукти/млека/със соя и оmega 3 при болни с висок холестерол
  Някои автори казват да не се приемат огромни количества при бременни/точно заради фито хормоните/но не са базирани на някакви задълбочени изследвания.А що се касае за пестициди и инсекициди при култивирането на соя,то те са навсякъде.Дали соята е генно-модофицирана или не го пише на етикетите.

 43. 43 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#32] от "омбре":

  Ти прочете ли статията , о неграмотнико ?

  ...... правено изследването, е за изследвания на алергени и се допуска, че под 0.25 на сто соев протеин няма да окаже влияние дори на хора,

  А че няма да купуваш стара планина , това е ясно , все едно някога си я купувал. Яжте си соята , тя и без туй е по-полезна за тюфлеци , които не спортуват никога.

  П.С. Съществителните имена от женски род , които в единствено число завършват на йот + гласна в множествено число стават с две и. Примери: конференции , промоции , обсесии , лекции

  15.02.1989 - 07.02.2018
 44. 44 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1595 Весело

  Така и така са изследвали в Германия, барем да бяха проверили и каква стотна от процента е истинското месо.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 45. 45 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#40] от "Хриси":

  МА не купувайте соя бе. Гроздето е кисело , знаем , няма нужда. Тъй като спортувам много сериозно и трябва да внимавам какво ям , редовно купувам Стара Планина. Коментарите срещу марката могат да идват само от хора , които никога не са я купували , понеже е скъпа и сега си търсят оправдания

  15.02.1989 - 07.02.2018
 46. 46 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Весело

  Ядете соя . щот се говеда ,ако бяхте хора щяхте да ядете Миро Тиквата, иначе цирка продължава

  П.П. Всяка прилика с лица и събития е неумишлена.ха

 47. 47 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хриси":

  В стандартите е записано какво месо може да влиза. Да беше прочел/а/ преди да пишеш ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 48. 48 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  На мен друго ми е интересно - месопреработвателните фирми изявили желание да бъде закупено оборудване за лаборатория, която ще може количествено да определя съставките, но въпреки това видите ли ДВСК следващата седмица ще променя стандарта така, че да допуска съдържание на соя.... защо го правят? защото фирмите не могат да различат има ли в чубрицата соя? Явно че не е това причината, а министерството им дава едно рамо не известно защо.

  Като един път си заявил някаква твърда политика относно изискванията на стандарта, защо се отмяташ? Как да им вярваш след това и на кого - на държавните органи, на месопреработвателите? Всяко чудо за един ден

  un buen dia empieza con un solo rayo
 49. 49 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1595 Весело

  До коментар [#45] от "Karelson":

  Прекарах си да си купя два пъти, драги - саламът беше така надрънкан със сол и чесън, че не ставаше за ядене. Що се отнася до кренвиршите - и те голям шит се оказаха. И котката ми не беше във възторг.
  И без това не ям много колбаси, а и изкарвам достатъчно, та мога да си позволя да си купувам вносни - за тяхното качество на Миро Мършата измислените "стандарти" не са нужни.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 50. 50 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Е, хубава работа.

  Вместо да накарат фирмите да си проверяват подправките, ще променят стандарта.

  И като няма лаборатории, как ще се контролира соята колко е? Процедурата ще стане толкова тромава, че всеки ще може да започне да бута боклуци без проблем.

 51. 51 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#45] от "Karelson":

  Дори и да спортуваш, не се храниш здравословно щом ядеш колбаси, а избягваш соята.
  Ако наистина си загрижен за здравето си трябва да избягваш всякакви колбаси дори и "Стара Планина".

 52. 52 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Весело

  Нъл щяхте да изнасяте "меса" за Германия к'во стана хахахахха е общ пазар хехехеххехехе , па и сирене хехеххехеех Износ да да

 53. 53 Профил на fafarafufara
  fafarafufara
  Рейтинг: Неутрално

  Не разбирам защо сте се захванали толкова със соята?!Тя е здравословен продукт,който се препоръчва като основна храна в много болнични диети.Освен това,съдържанието на соята в 100 кг готов продукт,е не повече от 2 кг.И забележете,слага се чист соев протеин,който струва по-скъпо от месото и се внася изключително от чужбина.
  Тук по-скоро въпросът е друг:
  -Защо вместо месо,производителите използват като суровина свинска кожа на гел,пуешки прат,сланина,пилешки кожици и още цял куп други гадости?
  Казвам вместо месо,защото много често в състава на колбасите няма и 1% от него.
  Така,че г-н Найденов,не отклонявайте вниманието на нашия невеж народ към соята!Налагайте производството на колбаси от месо,па макар и с малко соев концентрат,вместо производството на колбаси, марка "Стара планина" без соя но и без месо.
  Представете си,отива един диабетик,който не тряабва да яде в никакъв случай тлъсто месо,в магазина и си купува пилешки кремвирш,в който няма грам истинско пилешко месо,а има 99% съдържание на свинска и пилешка кожа,както и на сланина,стабилизирани с куп консерванти.
  Това ли ви е марката господа от ГЕРБ?!
  С тази марка просто измислихте възможност да обложите с данък лукс набързо забогателите български парвенюта,които от предишния си живот са свикнали да ядат гадости и не им прави впечатление,че скъпите колбаси миришат на гадно(на всичките тия съставки,които изброих по-горе)
  Няма колбас,направен от месо,който да мирише неприятно уважаеми българи!Запомнете това!
  Често при пътуванията си от Гърция си купувам гръцки колбаси,най-често пушен луканков салам и разликата във вкуса е огромна.Разбира се в полза на гръцкия салам.Цената му на дребно е с 20% по-ниска.

 54. 54 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Само да напомня, че тая дискусия нямаше да върви преди една година, просто защото не се спазваха никакви стандарти....А сега рев срещу министъра, който ви даде тема да си "чешете" езиците..

 55. 55 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В колбасите на едната от фирмите нямало соя, значи може и без соя да се правят колбаси в България, но въпреки всичко ще се променя стандарта

  un buen dia empieza con un solo rayo
 56. 56 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#50] от "kaka_ginka":

  Що да няма лаборатория , има , то и митница има , ама са корумпирани по "задължение"
  А и вино щяхте да изнасяте к'во стана ххеххехехе Износ да да

 57. 57 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е резултатът от поредната глупост на Мирослав Найденов. Сега ще променяме стандарта!!! НВМС с помощта на „водещи технолози”-корифей, скалъпи стандарт, който НВМС сам ще си проверява, направи една безпрецедентна безплатна реклама, и като капак на всичко НВМС само се хвана в нарушение и за да не се хваща и за в бъдеще, ще си промени стандарта. А причината за наличие на СОЯ са месните суровини, които се внасят от ЕС. Места се инжектират с разтвори, в които се съдържа и соя, но за това се мълчи, защото Мирослав Найденов упражнява ветеринарния контрол на вноса. В БГ няма програма за развитие на земеделието и животновъдството и с това сме обречени да ядем лайната от вноса, нежно наречени от Мирослав ДУПЕТА.

  toni
 58. 58 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#53] от "fafarafufara":

  Ти сериозно ли не разбираш?

  Ако аз искам да ям "здравословна" соя, ще отида в магазина и ще си купя соя.

  Ако искам да ям месо, ще отида и ще си купя месо и за да съм сигурна, че освен месо в продукта друго няма, ще си взема Стара планина. (Сега вече, може би не Стара планина, а нещо, на което мога да му прочета съставките на етикета)

  Не е работа на прозводителя да решава вместо мен и даже да не си обявява съставките на продукта.

 59. 59 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  Мдаа,"дупетата" ще излязат по-качествени...

 60. 60 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Хайде сега министъра на съд за уронване на доброто име на компаниите!

 61. 61 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#58] от "kaka_ginka":

  Чувала ли си някога какво означава следи в химически анализ, спектроскопичен анализ и пр.? Това означава, че е открито нещо под прага на чувствителността на апаратурата (в случая 0,1%). При свърхчувствителна апарадура ще се намеряр следи в почти всички продукти. Прави са тези, които обръщат внимание, че трябва да се акцентира на качеството на вложеното месо. Да не е примерно много отлежало. 20 години в Ирландия да речем. Цялата дандания с този "стандарт" е типичен рекет. Ще се дава лиценз само на нашите спонсори. Това вече и кокошките на село го разбраха.

 62. 62
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:28 на 14/01/2011 от неговия автор.

 63. 63 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Я се осъзнайте! Големия гаф е втова, че МН въвежда "Стандарт". Но не може да го контролира КОЛИЧЕСТВЕНО.

 64. 64 Профил на rockwool
  rockwool
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оти ручахме жабетата......???

 65. 65 Профил на redhot
  redhot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si": Над 90% от соята в света е Генно Модифицирана и ето това е много вредно.

 66. 66 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#61] от "zg":

  А ти чувал ли си кой държи хляба и виното (не е Христос) и що е то ПАЗАР и имали почва и у нас ???

 67. 67 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Не, гафа е в това, че Миро Мършата реши по този начин да прецака няколко производители, за сметка над руги. Когато го Фанаха, се изплъзва като лоено шкембе - със соя - от проблема - ма нема ги глобяваме, щото не било ясно откъде е. Е тогава Мършо, защо ти беше нужно да правиш туй? Колко кинти гепи? Щото стандарт без соя ти не разбираш - ти разбираш създърма с 20 гоДЗИЛИшно месо.

 68. 68 Профил на redhot
  redhot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#53] от "fafarafufara":

  Над 90% от соята в света е Генно Модифицирана и ето това е много вредно. ГМ соята е много евтина суровина и много тежи като се овлажни, схващаш ли? Даже го казаха по ТВ.)

 69. 69 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  стига глупости всичките ни кренвирши и салами са пълен боклук и вместо да гледаме за соя да видим с какво месо са правени .

 70. 70 Профил на redhot
  redhot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#67] от "drut6op":

  А защо Сами- М не иска арбитраж? Нали са изрядни!

 71. 71 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#70] от "redhot":
  Леко с милицюнерските въпроси .... Пък си казвам - не съм им служител.

 72. 72 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Кремевиршите се правят от кожи и/или костни брашна, тук, на запад, на изток, където и да е и това ви е по стандарт. Соята ви е най малкия проблем, не виждам какво се вдига врява за 0.1%, все едно е нещо много мръзно и вредно. Га ядохте датски меса с диоксини (нещо действително много вредно) никой не р'ва, ама 'щото са хубави диоксини, европейски...
  Проблема със здравословното хранене няма да се реши с полицейски мерки, видите ли намираме виновни, затваряме ги и всичко потича по мед и масло. Проблема е в това, че стари или нови планини болшинството българи не могат да си ги позволят. Важното е обаче да има зрелища, пищни декларации и "наказани" виновни, а през тва време кочината става все по голямааа...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 73. 73 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#68] от "redhot":

  Глупости- в България се внася само генно нНЕмодифицирана соя,а и в цяла Европа. Цената и е колкото на месото 4.5 - 5 лева/кг. А и кой е казал,че генно модифицираната соя е вредна?

 74. 74 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#69] от "palermo88":

  Днес се смята за престъпление ако се интересуваш какво имат колбасите и политиците!

 75. 75 Профил на dart_vather
  dart_vather
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Сега ще се промени стандарта така, че нарушаването му да не е нарушение. Ей тук вече не ми харесва.....ама хич не ми харесва!

  И след като е казано 0%, значи 0% соев протеин. Това дето сега се разправя да го бяха мислили по-рано а не да се харчат пари за изследвания в Германия.

  ... и едно време имало соя в колбасите - да ма онази соя не беше ГМО. Така, че ако ще има стандарт за съдържанието на соя(ГМО) да има. Ако ще го променят, по-добре да го махнат. По-евтино ще е за всички.

 76. 76 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#75] от "dart_vather":

  Няма нещо като 0% в природата- ако искам и уран ще ти открия в кренвирша с добра апаратура

 77. 77 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#15] от "tiramisu":

  И чиста соя да ядеш пак няма да ти навреди. А наличието на 0,1% навява на мисълта, че некои не си чистят линиите както трябва, като сменят продукта. А това хич не е приятно. Щото идеята за соя в подправките ми изглежда доста съмнителна. Колко ли подправка с 5% соя трябва да ръгнеш за да получиш 0,1% в продукта?
  Ай сега да попитам пак министъро що се въвежда "стандарт" (щото това не е стандарт) като не може да се проверява дали се спазва? Да попитам и как стои въпросът с кожата, рога, копита и прочие, които са животински продукти, ама не съвсем, както се казва.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 78. 78 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#75] от "dart_vather":

  Че то почти цялото производство на соя е ГМО. И то отдавна. Ти да не се притесни, че ще станеш на бобче? Споко.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 79. 79 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 557 Весело

  Мирослав Найденов: Фирмите не са влагали умишлено соя в продукти "Стара планина"- ...Не бе,ей така ,без да искат....и те били излъгани че е месо и просто го сложили,пък и парите от печалбата сега си прибрали....Ейййййй,хорааааа,ние вече отдавна не вадим картофите с гранатииииии....Боже,къде съм попаднал... ))))

 80. 80 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#61] от "zg":

  Бе ти май само си чувал. Та да ти кажа. Съобщението (ако е правилно) ще рече че количествен резултат се дава над 0,1%. Което ама хич не е малко за съвременен анализ. Вероятно поради нормативни причини не калибрират по-надолу.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 81. 81 Профил на dart_vather
  dart_vather
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#76] от "DoPe":

  Това и аз имам впредвид.
  Защо такъв го направиха стандарта, ние ли го мислим или "големите глави"?

 82. 82 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#80] от "Цецо":

  Именно. Количествен анализ се дава над прага (в случая 0,1%). Тъй като е под прага, няма количествена оценка. А колкото до това дали е малко или много за съвременент анализ, не коментирам. Факт е, че с използваната апаратура са намерени следи.

 83. 83 Профил на antoaneta3
  antoaneta3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Найденов е абсолютен тъпак. Трябва да е станало ясно на всички. Пълен балон и смешник.

 84. 84 Профил на Night Vampire
  Night Vampire
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Соя в изследваните Старо-планински салами практически няма. Министър Миро въртя, сука, изкара че макар и на молекулярно ниво имало и ако решили да спазат буквата на закона трябвало да има санкции. Вероятно ще оттърве съдебни искове.
  Остава естествено открит въпроса за канцерогенните Е-та и водозадържащите пълнители, така щедро насипвани в колбасите.
  Така, че продължавайте със шишчета и пържоли, в комбинация с умерено изстудено вино и да не ви пука.

  In The Death Car We Are Alive
 85. 85 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 594 Гневно

  Така ще е докато ни управляват хора като Миро мършата, Боко тиквата, ЦвЦв и мангали като Аньо от Хасково.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 86. 86 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тази свиня- Мирослав Свинското Дупе е получил, от когото трябва кинти, колкото трябва, за да развали бизнеса на отказалитЕ ДА МУ ПЛАТЯТ 'КЕШ" . Рекетьор, като неговия патрон от "иПОН". Цялата дандания е за много , много кинти. А тези които си мислят, че най после ще хапнат нешо истинско, ще има да чакат до второ пришествие. Да ви е сладко братя българи! Как лесно ви манипулират а?!

 87. 87 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Мошенникът Миро мършата от 2 седмици ни занимава с някакви си под 0.1% соя, кято и при 50% не вредна или опасна. Кучетата не ядат колбасите не заради тези 0.01 % соя, а заради останали 99.99% месни л@йна, с които се пълнят. Мършата защо не проверява тези 99.99%, които са истинския проблем. Най-вероятно защото далаверата с 20 г. месо продължава, вече на стандартизирано ниво.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 88. 88 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#43] от "Karelson":

  От профила ти става ясно че се занимаваш с рекламна дейност.Вече 6 пъти се обаждаш тоя нахокаш на оня обесняваш и се правиш на всезнайко.Ти ли бе тъпанар ще ми казваш какво да ям и какво не.Що не се скриеш и въобще да не се показваш.Заради лошите суровини ,хигиена и ментета на пишман производители във всички браншове от производството на храни страдаме всички.Въпроса с добавките не е само в местната промишленност.А това че се използва стандарта само за увеличаване на цените е повечеот ясно.Киолограм чисто св. месо врат или котлети се продава средно за 6,5 лв ,а кремвирши и разни надененички по 12лв за кг.Ще ми се правиш на умен,нещасник!

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 89. 89 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Резултатите доказват, че Найденов е бил прав за наличието на соя, която пък не трябва да е там. Трябва да се разбере, че няма полубремнна жена. Стандартите са за да се спазват и те са 0% соя. Целия случай показва какви тарикати на дребно сме. Показва, че нашите фирми не могат и не искат да се самоконтролират, дори когато могат да извлекат конкурентно предимство от даден стандарт. Показва и "знанието" на контрола на фирмено равнище и в ДВСК. Показва, че вместо да се печели от качество, се търсят оправдания кой е по-виновен.
  Прави се ДНК анализ на лайното, вместо да се направи така, че лайно да няма.

 90. 90 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#85] от "07":

  Така ще е докато ни управляват хора като Миро мършата, Боко тиквата, ЦвЦв и мангали като Аньо от Хасково.
  -------------
  Аз пък мисля че ще е така докато има простаци като тебе, червени чугунени глави, дето си мислят че света почва с тяхната ПАРТИЯ ЛюБИМА И СВЪРшВА ПАК С НЕЯ.
  Плюйте по Найденов колкото си искате но целият народ вижда че той е първият земеделски министър който иска да въведе някакъв ред и някакъв контрол. Ревете си колкото си искате
  защото така ви е угодно да няма никакъв контрол и да си правите каквото си искате...... да, ама НЕ...... ТОВА БЕшЕ ПРИ ВАС чЕРВНИ ОЛИГОФРЕНИ, колкото и да не искате сега ще има контрол.

 91. 91 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 874 Неутрално

  2014 наближава..

  the devil is in the data
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#92] от "bigman1":Имам си и едното и другото за разлика от теб, а дали съм педал и червен ела ще ти обясня добре говедо.Ти си отличен пример как се ползва интернета когато попадне в ръцете на диваци

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 94. 94 Профил на Danail
  Danail
  Рейтинг: 8 Весело

  Първо, никой /имам предвид медиите/, не обелва дума за кожичките, рогата и копитата идр. знайни и незнайни герои, с които са пълни продуктите "стара планина", а не соята , която, между впрочем предпочитам пред гореизброените и второ, конкретно за кремвиршите - на достатъчно години съм за да твърдя, че тези, които бяха преди 20 години не ги има в "стара планина" ни на йота- в същност те са същите и като останалита, само, че по-скъпи!

  dandenev
 95. 95 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Рекет даден, рекет приет!!!

 96. 96 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бих искал да задам един лаишки въпрос. Възможно ли е да се вземе килограм кренвирши от магазина и да се определи с помощта на съответните там уреди какво съдържат тези кренвирши?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 97. 97 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#93] от "омбре":

  Омбре яж си соята като ти е толкова хубава хем е по ефтина и ти е по джоба хем и по ти прилича на такъв като тебе червено говедо.

 98. 98 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#92] от "bigman1":

  Елементарно. Преди ревяха "ех на времето какви колбаси имаше" Всички ги знаят. Майка ми и баща ми казват ,че всъщност е имало някакво БДС , което по идея е трябвало да се спазва , но тогава продуктите са били "кръщавани" от самите производители. Вода , сол и каквото още се сетиш. И сега М. Найденов въведе стара планина. И сега реват срещу това. Понеже не могат да реват срещу соята , а мрънкането е национален спорт в България ,а той им отне възможността да мрънкат.

  В стандартите на стара планина е записано какво месо може да се слага. Кожи , рога и копита не съм прочел да пише някъде.

  И аз така и не разбрах какво им пречи да има стара планина. Ок най-лошите са на света , турбо балами сме тия дето ги купуваме. Нито има скочи соята (където съвсем не е проблем да се слага т рога и копита) , нито нищо.
  Елемнтарно комунистическо мислене. Искат всички да са равни (освен когато те не са по-равни) Понеже нямат пари за Стара планина и другите да не ядат стара планина. Всички да са равни , да ядат еднои също.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 99. 99
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:16 на 22/10/2010 от неговия автор.

 100. 100 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#93] от "омбре":

  Аха. Сега стана и интернет боец. Класика

  15.02.1989 - 07.02.2018
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK