МВР и ДАНС заляха съда с искания за следене на телефони и интернет

МВР и ДАНС заляха съда с искания за следене на телефони и интернет

© Анелия НиколоваМВР и ДАНС заляха съда с искания за следене на телефони и интернет. От май до средата на октомври в Софийския районен съд (СРС) са постъпили 3640 молби. Това пише в. "Сега" в днешния си брой, позовавайки се на справка, поискана от изданието. Данните обаче не могат да покажат дали има ръст или спад на исканията, защото досега публично подобна информация не е съобщавана.


Дневно само в СРС постъпват по около 24 искания, в повечето от които обаче не се сочи един IP адрес или телефонен номер, а десетки. Това многократно увеличава броя на хората, чиито контакти се следят. В над 1/4 от случаите съдиите са отказали достъп, което според в. "Сега" е тенденция за увеличаване на отказите, тъй като веднага след приемането на промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) (бел. ред. - влезли в сила от 10 май) те бяха за около 1/5 от исканията.


Пред изданието магистрати са разказали, че се случва служители на МВР и ДАНС да се опитват да получат достъп и по дела, които не отговарят на условията. По закона трафичните данни се пазят от доставчиците на услуги 12 месеца и се дават със съдебно разрешение, за да послужат при разкриването на тежки и компютърни престъпления и за издирване на хора, пише още в."Сега".

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Предполагам скоро ще върнат и лагерите...

 2. 2 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1080 Гневно

  А някои хорица наивно си мислеха "амчи нека имат право да следят - аз нищо не съм направил, мен няма за какво да ме подслушват. Те само престъпниците ще гонят."

  Да, ама не!

 3. 3 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Какво собствено може да се очаква от едни милиционери? Милиционерщина разбира се.

  Ecrasez l’infâme
 4. 4 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Добре.Какво толкова се пищи за тази лична кореспонденция и данни?С какво могат да бъдат ощетени хора спазващи закона и трудовата дисциплина?Сега престъпника на който не му трябва никакво разрешение спокойно ти проследява телефона и кореспонденцията.Заплашва те без въобще да полага усилия да се крие и след това се оказва,че е защитен и срещу него не могат да се предприемат елементарни мерки за проследяване и доказване на престъплението му.Не се ли оказват хората решили да малтретират някой в по-изгодна позиция с това "неистово"защитаване на личните данни и кореспондеция.Кой "пострада" от подслушването?Политици отишли на "среща" с криминално проявени,като Любен Дилов-син.

 5. 5 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 524 Неутрално

  яжте му главата сега , кога ви говореха , вие не , та не . Като дойде време за гласуване , мислете , много мислете .Хората в бившите соц. страни изгониха и не допуснаха милиционерите до властта , а при нас ги избраха и да управляват държавата

 6. 6 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Обяснявам на 65vesso:
  Когато властта има ... властта да следи сравнително лесно личната кореспонденция на практически всеки, много лесно може да се използва за политически шантаж, изнудване и т.н.. Като се има предвид колко е сраснала мафията с властите лесно може да се направи извода, че както досега престъпниците, както отбелязва 65veso, следяха хората за изнудване, сега това ще се върши от същите хора, но вече ще е ЗАКОННО и нищо няма да можеш да направиш. Ако не си удобен на властта, дори и да не си направил престъпление, властта ще има ЗАКОНОВИ средства да те елиминира.

 7. 7 Профил на Христо Кошев
  Христо Кошев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "65vesso":

  Уважеми 65vesso,

  Вашата лична сигурност и неприкосновеност си е ваша работа.
  Но си представете, че сред подслушвание има шефове на фирми и хора които използват интернет за онлайн банкиране и т.н.

  Дали това, че спазваме закона ни прави недосегаеми за онлайн
  посегателства, защото каква е гаранцията, че получената от тези подслушвания и следения информация остава в службите ... та те не могат да си опазят техните тайни, та камо ли нашите

  поздрави,
  Христо Кошев

 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:26 на 14/01/2011 от неговия автор.

 9. 9 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "65vesso":

  Обяснявам ти бавно защото знам, че четеш трудно:

  Ти. Си. Престъпник. На компютъра ти 100% има поне една пиратска програма, песен или филм. За разлика от престъпниците, които убиват, отвличат, крадат и продават дрога на децата ти си ЛЕСЕН за проследяване, залавяне и осъждане. Минцифаите са тъпи, но не толкова тъпи, че да не знаят какво им е нужно за да продължават щастливо да минцифайстват - нужна им е статистика, която да демонстрира, че "работят". И след като не могат да осигурят тази статистика със залавянето на истински престъпници, ще я осигурят със залавянето на престъпници като тебе - и с разбиването на "мафиотски мрежи" като Читанката. За да може Тиквата да им вдигне бюджета с още някой милион (100 млн отиват само за слухтене), а американският посланик да ги покани на коктейл с мини лозови сърмички и рулца с бекон за борбата им срещу пиратството.

  gradinko.bg
 10. 10 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Здравейте,

  Личната кореспонденция е ЛИЧНА и едва ли някой от вас би желал, някой да разбира какви са му политическите убеждения, какво е ял вчера, с кого се е видял и т.н.

  Примерно, ако работодателя ви, с който сте на изпитателен срок разбере, че планирате да забременеете, смятате ли, че има право да намери начин да не ви прехвърли на постоянен договор? А мислители, че ще е толкова етичен да не го вземе под внимание?

  Помислете си дали искате някой да знае най-съкровенните ви желания или мечти, които споделяте единствено и само с най-близки. Да не говорим за любовници и т.н., данни с които спокойно могат да ви шантажират!!!

  Според мен това е същото като лекарската тайна.

  Ако има сериозни съмнения за тежки престъпления, подкрепени със съдебна заповед .. ОК, ако ли не "Големия Брат" да го д**а!

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Държавата на Оруел вече действа .
  В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Koйто владее настоящето, владее миналото.“ Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина. Много правят паралели между измисления свят на Оруел и съвременното общество, твърдейки че ние все повече живеем в Оруелианско общество.Пълният контрол, който се постига над психиката, е и най-страшното нещо, което описва Оруел. Защото той създава свят, в който няма основа, в който нищо не е задължително и нито един закон не е непременно валиден. Свят, в който най-висшата гениалност е и най-голямата глупост, в който самата реалност е подчинена на една свирепа, жестока, егоистична и най-страшното, открита и искрена идеология. 12. 12 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  ТОЧНО ТАКА !!!!!

  В ИТАЛИЯ ТАКА СЕ ПРЕБОРИХА С МАФИЯТА ...

  ВСИЧКО друго е
  интелектуално, интелектуалничене, на интелектуални интелектуалци ....
  за ИНТЕЛЕКТУАЛИЗИТАНЕ на Престъпните деяния ...

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#12] от "barcelonski":
  Barcelonski коeто ми звучи като - селски!
  Сигурно така си устроен хамелеонски и твърде обременен генетично.

 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#12] от "barcelonski":

  БАРСЕЛОНСКИ,

  Интелектуалното интелектуалничене е
  .. за ЗАМАЗВАНЕ НА ПОЛОЖЕНИЕТО И ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО .... !!!!!!!
  който има от какво да се страхува >
  - ДА СЕ СТРАХУВА !!!

  Сега Синята Куралиция се "изказват" против и >
  > ПАДАТ ПОД 3 % .... свободи ... интернет .... лична кореспонденция ... демикрация ... сини боклуци !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "latcho59":

  Латъчко,

  - СВОБОДНО !!
  - СЕДНИ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#14] от "barcelonski":
  ДОЛУ - barcelonski, ДОЛУ - пошлостта и парвенющината, ДОЛУ - простотията!
  Защо простотията на barcelonski в България се множи? Защо barcelonski се гордее с животното в себе си?

 17. 17 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "barcelonski":

  Едно време, като бях в университета, за първи път се сблъсках с хора като теб ... отне ми много време, няколко месеца, за да разбера дали са дебили (в медицинския смисъл на понятието) или просто са с толкова нисък интелектуален капацитет, че не могат да осмислят рационално обстановката (искам да ползвам думата конюктура, но не съм сигурен, че разбираш понятието).

  Сега вече започвам да се плаша колко много са хората като теб!!! Ирационални, без принципи, без ценносттна система ... само се надявам да си тийнейджър и все още търсиш себе си.

  Замисли се, ако един ден имаш деца, искаш ли да са като теб?

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:44 на 25/10/2010 от неговия автор.

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#17] от "capricornicus":
  ...Ирационални, без принципи, без ценносттна система ... само се надявам да си тийнейджър и все още търсиш себе си.
  "О вий, помнете - надежда всяка тука оставете" ... ("Ад."

 20. 20 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#17] от "capricornicus":

  Странно,

  с диагноза като твоята, срещам най-често ПЕНСИОНЕРИ които НЕ могат да повярват колко много се е променил света ....., как партизаните и милиционерите станаха милионери .....

  Но тези възгледи се множат и сред НЕ-пенсионерите ...
  ДАНО да си пенсионер, обаче ...

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 21. 21 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Бъдете щастливи, не виждайте как
  настига ни буря, обвива ни мрак.
  Вземете за почест пред нашта епоха.
  Но, моля... по тихо! Но, моля...
  без ропот!"
  Н.Й.Вапцаров - "Хроника"

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#20] от "barcelonski":
  Мъдрецът говори когато има да каже нещо, а глупакът barcelonski - за да каже нещо.
  Платон
  Благородният човек предявява претенции към себе си, подлият barcelonski - към другите (capricornicus) .
  Конфуций 23. 23 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Съгласен съм СРС да се използват САМО срещу служители на МВР и ДАНС.

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 24. 24 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#5] от "liolio":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 25. 25 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#15] от "barcelonski":

  Ти, драги , много упорито се състезаваш с още 3-4 бройлерчета , за приза " ФОРУМЕН ИДИОТ " !...
  Желая ти успех ...

 26. 26 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 64 Весело

  Ваrcelonski,
  Vols trencat teva boca estupida i pon te aquest nom qui mes te vale:GILIPOLLAS.
  Quina vergonya!Com se pot dir ,un canalla:soc barselonski!????? Gen com tu provoca mes tristesa.No barselonski -gilipollas balkanski!!!!
  За неразбиращите каталан -моля учитиво господин барселонски да си смено аподо-то "барселонски"с балкански gilipollas.И да не ми отговаря.Защото да спориш с един gilipollas е да паднеш на нивото му,освен това е винаги победител в спора ,защото трудно може да имаш нивото на простотията и невежеството му.

 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:13 на 25/10/2010 от неговия автор.

 28. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело

  -

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:21 на 25/10/2010 от неговия автор.

 30. 30 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 64 Весело

  До коментар [#20] от "barcelonski":

  Дам.

  Матряла, явно нямате нищо против Цвъки да ви бърника дори в ректума, търсейки флашка с "пиратски" емпетройки, педофилски филмчета или "нелегални" файлове и симкарти ...

  Щом е Цвъки и щом е за родината и най-вече за Боко великолепния, стискате зъби търпите и "вервате" ...

  Ах, тъпи копелета. Презирам ви!

 31. 31 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  знае се че всеки който не се разголи напълно пред милицията е педофил и терорист, или най-малкото крие данъци и дърпа торенти.

  затова ние абсурдистанците, живеещи под животворните лъчи на народната власт, знаейки че нашата милиция ни пази, и че е ръководена от цецо многодомеца - човек с морал и чисто минало извън всякакво подозрение и съмнение - значи няма абсолютно никакъв риск със събраните данни да се злоупотреби, с верноподанически екстаз приветстваме допълнителните разходи по това меверето да ни опознае още по-подробно, за да може да ни служи още по-добре!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 32. 32 Профил на oia08585867
  oia08585867
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съученичка от Враца, която е обща курва и ме следи 5 години със сателит по цял свят да ме връща на село...Тормозят ме със звукова вълна 24/7! С тези по-долу ме тормозят 8 години с анален секс. Следят ме в реално време и ме плашат редовно с лудница.

  https://bg.linkedin.com/in/smilena-tatarska-4726643b

  https://bg.linkedin.com/in/ivan-ivanov-a694375a

  https://bg.linkedin.com/in/nikolay-nikolov-65924829

 33. 33 Профил на oia08585867
  oia08585867
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Простата курва ме изкарва шизофреник...В момента работя за Бови България, където селската курва ме наблюдава и подкарва като коза на село. Излизала съм с тази врачанска простотия и я познавам много добре! Тъпата курва ме следи да ми "затваря краката" и да ми пречи да работя...Между нейните крака е цялата рота! Цинковата кофа ми разби живота! На Смилена между краката е помийна яма!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK