НОИ: Ще управляваме парите много по-добре

Пред медиите министърът на труда Младенов се скара на работодателите заради отсъствието им от вчерашната конференция за безопасен и здравословен труд. "Това е основната им функция, а не да решават проблема с пенсиите", заяви той, подкрепен от управителя на НОИ Митрева. По същото време шестте национално представителни бизнес организации даваха пресконференция срещу промените в Кодекса за социално осигуряване

© Анелия Николова

Пред медиите министърът на труда Младенов се скара на работодателите заради отсъствието им от вчерашната конференция за безопасен и здравословен труд. "Това е основната им функция, а не да решават проблема с пенсиите", заяви той, подкрепен от управителя на НОИ Митрева. По същото време шестте национално представителни бизнес организации даваха пресконференция срещу промените в Кодекса за социално осигуряванеАктивите и депозитите на професионалните пенсионни фондове ще се запазят, но ще се управляват от Националния осигурителен институт (НОИ). Това каза неговият управител Христина Митрева.


"Няма да разваляме активите на фондовете, нито ще теглим пари от банки. Титуляр на сметки може да се заменя, също така и управляващият орган на определени активи, при условие че условията, при които те са вкарани, не се развалят", добави тя.


Според поправките в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 1 януари 2011 г. вноските за работещите първа и втора категория труд ще се правят в нов фонд "Ранно пенсиониране" в НОИ, а не в професионалните фондове, както беше от 2000 г. досега. От догодина оттам ще се плащат ранните пенсии, докато работниците навършат общата пенсионна възраст. Очаква се първите да бъдат преведени през март.
Така  ще се усъвършенства системата и ще се поправят грешки, "които дълго време са отчитани, но са премълчавани", каза Митрева. Нито тя, нито министърът на труда Тотю Младенов обясниха как ще бъде подобрена събираемостта на вноските.


Това беше една от основните причини за липсата на средства в професионалните фондове, заради което изплащането на пенсиите от тях беше отложено три пъти. За сметка на това управителят на НОИ и министърът на труда отделиха доста време, за да опровергаят критиците си и да докажат, че решението от 2000 г. ранното пенсиониране да се решава чрез капиталова схема е грешка. 


"Дори при пълна събираемост на вноските и в случай, че те са правени върху максималния осигурителен доход (2000 лв.), при годишна доходност от 5.6% в професионален фонд, пенсията, която ще плаща той, ще е едва 267 лв. Това показва, че схемата за ранните пенсии чрез капиталовите схеми е сгрешена. Неслучайно нито в една страна от ЕС няма подобно решение", каза Младенов.


Според Митрева НОИ има капацитет да управлява подобен фонд при не по-ниска доходност от тази на професионалните фондове с помощта на експерти от Министерството на финансите. Тя добави, че част от пенсиите ще може да се наследява.


Догодина се очаква малко над 800 души от първа и втора категория труд да се пенсионират. С пенсиите им нямало да има проблеми, тъй като се очаква приходите от вноски да са 80 млн. лв., а разходът за новите пенсионери през 2011 г. да е само 35 млн. лв.


Когато след няколко години приходите се окажат недостатъчни, ще се теглят суми от банковите депозити, обясни Митрева. Прекратили кариерата си в предишни години ще продължат да получават ранна пенсия от общия фонд. 


Министър Младенов увери, че с промените миньорите, металурзите и химиците ще получат достойни пенсии за тежкия си труд.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 740 Неутрално

  разстрел за този чукундур. мръсно комуне!

 2. 2 Профил на Гуньо
  Гуньо
  Рейтинг: 506 Гневно

  КАКВО ЩЕ ПРАВИ НОИ??! Ще управлява пари? Ще управлява пари по-добре?? Та те не могат да си управляват софтуера.
  Там цари АНАРХИЯ. Знае го всеки счетоводител, знае го ВСЕКИ.
  И ще управляват... Че и по-добре...

 3. 3 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Неутрално
 4. 4 Профил на Гоцэ
  Гоцэ
  Рейтинг: 8 Гневно
 5. 5 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Забравете да внасям вноски вече , ако мине тая идиотщина..НОИ и управление на пари?!?! Що ли не се учудвам - при пожарникар дето от всичко разбира , що и НОИ да не са големи разбирачи..Божкеее , колко мъка има по тоя свят , Божкее. Христина Митрева - това зле изглеждащо недоразумение - финансист..Направо и дайте всички финанси в държавата - тя ще ги управлява идеално..

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 6. 6 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Ударно ще изкупят от борсата акции на закъсале дрУгаре.
  Те от колко време реват че трябва който има два спестени лева на борсата да ги влага.

  колкото повече,толкова повече
 7. 7 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво, браво! Отдавна трябваше да стане така. Естествено, че НОИ ще върши тази работа по-добре. Каква е причината и логиката частникът да го прави по-добре? Нима в България е останал честен частник? И след като всички са безчестни и частни и държавни какво се репчите и пънете кой щял да ви управлява парите... ако ги оставят на вас сигурно ще ги управлявате по-добре, така ли... да, ама не. По-добре един да ви ги краде отколкото много да ви ги крадат.

 8. 8 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Ша ги управляват кат перничанин голф двойка. До първото дере.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 9. 9 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 561 Любопитно

  А какво ще стане с универсалните пенсионни фондове (УПФ)? Те ще останат ли към пенсионно осигурителните дружества?

 10. 10 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кой от вас работи при тежки условия на труд? Предполагам никой... следователно цялата тази работа не ви касае. Кой от вас ще се пенсионира по-рано от нормалната пенсионна възраст заради работата която работи (тежки условия на труд)?

 11. 11 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 744 Любопитно

  Комунисти, комсомолци, пиониери! заедно във труд и бой

  Милиционер, комунета, агенти... има си хас да не спретнат една национализация.

 12. 12 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 744 Гневно

  До коментар [#7] от "email":
  Вие сте шибан (непейоративно) идиот*

  *идиот - човек пълен с идеи.

 13. 13 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#7] от "email":
  Скрий се ве, пич. Въпросът е принципен.
  Днеска този фонд, утре - доброволните, в други ден - банковите сметки.
  Баси, тея ме накараха да се замисля кое е по-голямото зло: силно крадлив и леко некадърен или силно некадърен и леко крадлив.
  Дано да съм лош пророк, но до една година Боко и заем от МВФ ще вземе. Ако издаяни още една година, де ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 14. 14 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Според Митрева НОИ има капацитет да управлява подобен фонд при не по-ниска доходност от тази на професионалните фондове с помощта на експерти от Министерството на финансите."

  Ама разбира се, разни експерти с 600 лв. заплата ще са силно загрижени да осигурят доходност на фонда. Как пък не!
  Това да не е Сингапур или Норвегия, където държавите имат стратегически планове за развитие. При нас единственото, което е налице, е тактически план и оперативна разстановка за крадене.

  Proud to be anonymous!!!
 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Интересно след като тия хора твърдят, че ще управляват парите по-добре, защо оставят милиардите ни да бъдат управлявани от универсалните фондове, а ощастлиявяват с доброто си управление само 500 млн. на осигурените в професионалните фондове!?

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  А тетките от НОИ дали откриха CD-то и flash-паметите или още са на дискети...?

  Впрочем на снимката Тотьо играе сиртаки, а Митрева чупи чинии и всички викат 'Счупеното носи щастие...'

  имат предвид 'Счупеното (осигуряване) носи щастие (за нас)'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "bulldog":

  Абе принципен или не питам те какво предпочиташ, да те крадат от едно място или да те крадат от много места? Вариантът да не те крадат от никъде е изключен в БГ реалността. Затова и предлагам и здравните осигуровки да минат под управлението на НОИ... знам, че няма да го схванете но това не е мой проблем... както казах предпочитам да ме крадат от едно място, а не от всички възможни.

 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#17] от "email":

  Защо мислиш ,че да ти откраднат твоите 5 лева от едно място е по-хубаво отколкото да откраднат същите 5 лева от пет места...?
  Аз мисля ,че ако не позволиш на едно място да те крадат, на останалите 4 няма да им се отвори парашута също. И обратното ако разрешаваш и на едно място да те крадат тогава няма значение и какво са ти откраднали и колко пъти ще го повторят...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#17] от "email":
  Аз не говорех за това да ме "краде" фонда или НОИ, а за предишните и сегашните крадльовци. Предишните много крадяха, ама не им се налагаше да сменят правилата. Тез са толкоз некадърни, че им се налага.
  Да фондовете не са панацея, те също гледат първо да напълнят тумбака, пък после - криза-мриза, е тука се загубиха 30 % (ама нашите 3 % не се губят). Но все пак има някакви правила, по които се играе. Може да не ни харесват, но не може да се сменят на полувремето.
  Само си помисли, кой, кой от НОИ има и най-малка идея от инвестиции? Ако ти можеш да се занимаваш с инвестмент, ще кесиш ли на държавна заплата?

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 20. 20 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "email":

  съгласен съм с тебе.предпочитам държавата да борави с парите ми.поне мога да и търся някаква отговорност,а на частниците какво ще им търся?ще се преместя в друг фонд ли?ми те и там са такива - таксички,таксички,административни разходи и накрая един голям кур за мене остава.така поне административните разходи ще са общи за всичко и може да се търси отговорност от държавата и да се накара администрацията да работи и да се оптимизира.А един частник какво можеш да го накараш..нищо!можеш да му пръднеш на кура,ей това можеш.така че,макар да предпочитам да е иначе - частното да е по работещо и доходоносно,в нашата реалност наречена България или Чалгария(по по-нови данни),предпочитам държавата,а не някакви измислени бизнесмени,които през плет инвестиции не са виждали,да се грижи за парите ми....аааа,съжалявам,виждали са инвестиции ама в себе си - коли,яхти,апартаменти ,вилички,хапване,пийване.това им е инвестирането на тях.баста!да се оправят без държавата да им налива,нали са предприемачи,нямат нужда и сами могат да си намерят пари за инвестиции!

 21. 21 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  Другарю email, единственият правилен вариант е да имаш избор! Какво пречеше НОИ да си направят техен фонд и който иска да си го избере за професионалните си вноски? А който не иска, да си избере друг! Цялата дандания е за да се приберат готовите събрани пари и да се запушат дупките от юнашките преразходи в НОИ! Иска ти се да вярваш, че при внесени 100 лева можеш да получиш обратно 300. ВЕРВАЙ СИ, никой ти не пречи. Това е от Бай Тошовото време: цял народ от факири, изкарват 100 - харчат 300. Аз такива фокуснически финанси не съм ги учил в учебниците. А доста учебници съм прочел и доста изпити съм взел, и бая пари управлявам. За пенсии. С такива хватки накрая се отива в затвора. Или в политиката де, зависи в коя държава живее лицето.

 22. 22 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Добре, но защо да не ми управляват също къщата, колата и жената?

  А, да, защото избЕгах през океана.

  .
 23. 23 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  Е, и аз избегах зад океана, макар че продължавам да си внасям и здравна, и пенсионна вноска в България. Солидарен съм с ротителите и роднините си.

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ех Тотьо.... Седнал на работодателите да се кара.

  Абе синдикалист смотан. След най много 2.5 години ти вече няма да си министър (дано да е много по скоро). А работодателите пак ще са работодатели. Защото те за разлика от теб имат и мозък и топки да правят бизнес. А ти лиго безподобна освен да мрънкаш по телевизията и да объркваш тотално държавните финанси - друго не можеш. И затова скоро ще си отидеш на топлия синдикален стол и ще си спомняме за теб като за поредния тъпанар на висш държавен пост!

 25. 25 Профил на Zoo
  Zoo
  Рейтинг: Неутрално
 26. 26 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 656 Любопитно

  Като НОИ се справя толкова добре, защо не направят един държавен ППФ и хората да могат да избират между тях и частните?

  Бахти тия съвсем за мезе ни взимат!

 27. 27 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 951 Гневно

  За подобни случаи майка ми /Господ да и прости греховете!/ имаше лаф: "Има си крушка опашка", а пък руснаците питат "Къде е заровено кучето?".
  Та опашката на крушката в случая са самите частни пенсионни фондове. Това са паразитни структури, които без да са вложили и една стотинка собствени средства, се ширят в луксозни офиси и карат скъпи коли на гърба на оня, дето се е бъхтал цял живот под земята и сега се пъчат, че управлявали добре парите му за пенсия! Толкова добре, че в този момент можели да му дадат 50 лева!? Та ето сега на тия фондове им измъкват килимчето изпод краката и съвсем естествено е те да ореват орталъка до небето, че и по-нагоре, а разни клакьори по вестници, телевизии и форуми кресливо да им пригласят!

  Народе!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 28. 28 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Как се управляват парите в НОИ:
  Над 31 000 лева от обезщетения "за неизползван платен отпуск" е получила Христина Митрева, управител на НОИ.

  Пирамиди, фараони и балъци за милиони.
  Куче влаче, рейс, диря няма няма хей. (х2)
  Човека взе парите, каза: "Чакай малко.",
  хвана самолета, дръжте му петите.
  Човека взе парите, каза: "Чакай малко.",
  хвана самолета, чакай да се върне.
  Припев:
  Я подай ми мале тенката пушка!
  Кукувица гука под зелена бука,
  няма да ни стигнат още 100 години.
  Нагоре е високо, надолу е дълбоко,
  в София е тесно, няма вече лесно.

  investments.dir.bg
 29. 29 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Перефразирайки Милтън Фридман за "ефективното" държавно управление в системата на образованието,което "от система за обучение на учениците,се превръща в система за препитание на учителите",системата на НОИ,"от система за осигуряване на пенсионерите,се превръщта в система за охранване на безброй чиновници".Като гледам излъчването на Митрева и Т.Младенов,препоръчвам на ГЕРБ,да подлагат кадрите си на тестове по психология,пазарна икономика и визия.

 30. 30 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#7] от "email":

  не знам на теория как е, но на практика няма нито един ресурс, който да се управлява от държавата поне на половина толкова ефективно колкото ако се управлява от частник.

  Моралът не е порок!
 31. 31 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#27] от "ТНТ":

  именно - те поне 50 лв ще дават. Като отидат парите в НОИ ще покрият текущият дефицит - димек ще ги раздадат на куцо кьораво и сакато и догодина няма да има даже и 50ст да им дадат.

  Нали зорът е да добутаме до президентските избори .....

  Моралът не е порок!
 32. 32 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  ++++++++++++++

  Моралът не е порок!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:32 на 26/10/2010 от неговия автор.

 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:19 на 26/10/2010 от неговия автор.

 36. 36 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Весело

  "НОИ: Ще управляваме парите много по-добре"

  Много по-добре за кого? За нас???
  Сега ще започнат едни назначения, едни шуробаджанашки конкурси, че тия пари трябва да се управляват... управляват... управляват...докато свършат.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 37. 37
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:35 на 26/10/2010 от неговия автор.

 38. 38 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  Не си съвсем прав защото, ако се краде от едно място ще откраднат моите 5 лева, ако се краде от n на брой места ще бъдат откраднати моите 5 лева + още n-1*5 лева на още много хора, като n е броят на фондовете. Хайде да не се лъжем, в България на практика няма демокрация, няма свободен пазар, няма и избор. Това което имаме тук е анархия, хаос и слободия. Никой не спазва никакви принципи и закони. Сблъскваме се с безсъвестност на всяка крачка. Никой фонд или каквато и да е организация която борави с нечии пари не е създадена с чисти и ясни помисли, а напротив със задната мисъл, че със тия чужди пари ще си живеят живота. Там където има събрани накуп чужди пари винаги има далавера в лошия смисъл на думата. Така, че по простата логика колкото по-малко такива места има толкова по-добре. Каквото е частното такова е и държавното всеки гледа да крадне. Българинът не е дорасъл още за това време. Затова всичко трябва да се съобразява с българската действителност... дори и най-добрите и работещи модели от запада да домъкнем тук те ще се сгромолясат с гръм и трясък и не защото не са добри или неработещи, а защото българинът е странно човече способно да опорочи и най-доброто начинание.

  Както се казва "Всяко нещо с времето си"... така като гледам при нас времето още не е дошло, а и ме съмнява, че скоро ще дойде... може би трябва да се изтърколи още едно или две поколения не знам... но знам, че към момента българина не е готов нито за децентрализирано управление, нито за самоуправление, нито за демокрация, нито за свободен пазар нито... за каквото се сетите още.

  На българина му отвориха клетката и той хукна та се потроши... нещата трябваше малко по малко да се отпускат, а не отведнъж.

  Кой разбрал, разбрал! Който не, да чука минуси аз не се сърдя.

 39. 39 Профил на Pivoley
  Pivoley
  Рейтинг: Неутрално

  Няма какво да се заблуждаваме. Капиталовият модел на пенсиониране на категорийните работници може да е удачен и сполучлив и да носи “достойни” пенсии на осигуряващите се единствено при достатъчно дълъг период на натрупване на средства (поне 25 год.). Всеки сам може да сметне, че за 10 години по една партида не могат да се натрупат кой знае какви суми.
  Така че обвиненията към ППФ сега ми звучат като това все едно да почнем да обвиняваме едно 10 годишно дете, че не може да решава интеграли.

  Истината е че, при положение, че сега не бъдат правени никакви промени, Държавата би могла да се оттегли от изплащане на пенсиите на категорийните работници след поне 15 години.
  Ако обаче сега ППФ се национализират, след 15 години новозамисления държавен Фонд “Рано пенсиониране” ще генерира огромен дефицит, който ще трябва да бъде покриван със средства от бюджета.

  С предложението си ГЕРБ предпочитат да си решат проблемите сега по най-лесния начин, като прехвърлят проблема за след 5, 10, 15 години, когато всички ние ще трябва да покриваме увеличаващите се дефицити на пенсионната система.

  Не ми се мисли, какво може да му скимне на кабинета, който ще ни управлява примерно след 10-15 години и който ще завари колосален дефицит на НОИ. Май тогава ще дойде ред за национализация на УПФ, по които ще са натрупани може би поне 15-20 млрд.лв.

 40. 40
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:35 на 26/10/2010 от неговия автор.

 41. 41 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Министър Трайков - премиер!

 42. 42 Профил на газка
  газка
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Да управляват пари? Тия? Те на 2 магарета купа сено не могат да разделят, та ще управляват пари. Ужас! НАЦИОНАЛИЗАЦИЯЯЯЯЯЯЯ.....

 43. 43 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Все не мога да реша кой е най-неадекватният екземпляр в т.нар. правителство на ББ.
  Тъкмо се ориентирам към един - и в следващия момент някой друг като например приятно усмихнатият синдикален павиан на фотографията вземе че изръси нещо епохално... и пак почвам да преподреждам идиотите.

  Казват, че всеки народ си заслужавал управниците. Може и така да е. Но колкото и лошо мнение да имаме за популацията на територията България, тя все-пак едва ли заслужава да я оглавяват такива ГОВЕДА.

 44. 44 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Такава пожарникарска хурка ви готвят че като ви я отперят ще ви изпука врата чак и няма да можете дори да извикате от изненада защото ще ви е запушила устата.
  ППФтата са на хора с категория 1 и 2, т.е. пенсиониращи се по - рано.
  Те ще обединят с общия кюп НОИ така че да не се забележи дисбаланса им сега - че трябва да плащат по 650 лв пенсии а могат да извадят само за 150 лв.
  Пак ще ви дернат кожичката, ягнета мили, по стар почин в тая феодална държавица, а вие пак ще си клатите умните премъдри главички и по андрешковски ще си оставите каруцата в калта.
  Тъпанарски народ ей! Малък но изключително прост!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 45. 45 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Тази сутрин гледах Т.Младенов и си мислех какво изобщо може да управлява министър, който не може да си оправи зъбите.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 46. 46 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#23] от "vankata1":

  И аз съм така, и затова пращам стриктно на лична банкова сметка.

  .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK