Работодателите: И новият пенсионен фонд ще излезе "на червено"

Новият фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), който трябва да събере на едно място личните партиди от професионалните фондове, ще реши проблема с ниските пенсии само за няколко години, а след това и в него ще зейнат огромни дефицити.


Това показват изчисления на работодателските организации, направени на база прогнози за осигуровки и ранни пенсионери през следващите 15 години. Шестте представителни бизнес съюза дадоха обща пресконференция вчера, а по същото време социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева обясняваха предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване.


Най-мащабната от тях е закриването на професионалните фондове и личните сметки на осигурените в тях и прехвърляне на активите им в общия фонд в НОИ, който трябва да започне да плаща от 2012 г.
Причината за дефицитите ще е увеличението на разходите за пенсии, което ще изпревари постъпленията от вноски. Така плащанията трябва да се компенсират с натрупваните в продължение на десет години пари в професионалните фондове, смятат работодателите.


Очакванията са до края на 2010 г. в професионалните фондове да има общо 525 млн. лв., които ще отидат в новия фонд "Ранна пенсия" под формата на активи. Според разчетите броят на пресрочно пенсиониралите се ще се увеличава до 2018 г., а година по-късно на фонда в НОИ няма да му стигат над 180 млн. лв. В края на 2025 г. недостигът ще е над 2 млрд. лв., колкото е планираният дефицит в осигурителния институт за тази година.


Досега нито НОИ, нито социалното министерство са обяснили откъде ще се вземат пари, ако "Ранна пенсия" излезе "на червено". В проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване не е предвидено фондът да има резерв, така че в такъв случай остава единствено дофинансиране от държавата.


По думите на работодатели техни служители, работещи при първа и втора категория труд, са абсолютно против идеята парите им да отидат в общ фонд и те да изгубят правото да получават пенсия само от личната си сметка.


Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев съобщи, че само заради намеренията за промени на правителството в последния месец исканията за ранно пенсиониране са се увеличили с 10%.


Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгений Иванов поиска Сметната палата да направи проверка на НОИ, тъй като при сверяване с информацията от пенсионните дружества се оказало, че много работодатели са превели вноските в института, но те така и не са стигнали до фондовете.


Милен Марков, председател на инвестиционния комитет към Асоциацията на пенсионните дружества, заяви, че управителят на НОИ Христина Митрева съобщава много изкривена информация. В неделя тя каза, че за десет години във фондовете са били внесени 493 млн. лв., а сега те разполагат с по-малко.


Марков контрира, че през този период част от парите са преведени обратно на НОИ, който е финансирал с тях плащания на срочни пенсии. Освен това институтът не иска да каже какво става с вноските на хората за ранни пенсии отпреди 2000 г., които са отивали в НОИ, и не поема отговорност за тях, посочиха работодателите и Марков.


Работодателите отново предупредиха, че текстовете за национализация на личните пари в пенсионните фондове противоречат на конституцията. Според тях дори и да бъдат приети от парламента, те могат много лесно да бъдат оспорени в Конституционния съд, а отделно собствениците на фирми ще насърчат служителите си да си търсят правата - в съда или при омбудсмана.


Работодателските организации обявиха, че са се срещнали с депутати от всички парламентарни групи, без "Атака". Според бизнеса народните представители са проявили разбиране и не подкрепят национализацията.


Не е ясно обаче дали тези депутати могат да спрат приемането на проекта, тъй като за одобрението му ще са нужни само гласовете на ГЕРБ и "Атака", която неведнъж заяви, че иска национализация в икономиката.МВФ препоръчва по-бързи реформи


Международният валутен фонд (МВФ) е препоръчал на правителството от следващата година ранните пенсии да започнат да се изплащат от частните фондове. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите след приключването на мисия на фонда за пенсионната реформа. Според експертите трябва да се намали дефицитът в системата, който без реформи ще стигне 7% от БВП в средносрочен план. В предварителния доклад е посочено, че последните предложения на кабинета ще ограничат, но няма да премахнат натиска върху бюджета. От МВФ са подчертали, че са необходими допълнителни реформи заради застаряването на населението. За следващите две години експертите препоръчват вноските за държавната система да се увеличат с 2 процентни пункта до 18 на сто, а от 2011 г. да започне увеличение с шест месеца на стажа за пенсия. Другата препоръка е да се засили контролът за инвалидните пенсии.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А МВФ дали са дали прогнозни цифри на събираемостта, и дали са си сложили парите там където им е устата?
  Ако не им проработи модела ще отпуснат ли 5 годишен безлихвен заем?
  И въобще кой ги пита? Нали нямаме споразумение с тях, нито се планира нов заем.
  Аман, все на чужди гробища искат да плачат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:11 на 26/10/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Значи премиера се опасява, че ще му викат под прозореца и затова е хукнал с чужда пита помен да прави. Ще вземе едни пари дето са събрани от други и ще ги раздава за кеф на публиката си.

  Той сметнал ли е колко рейтинг ще спечели или загуби от тази хитрост?

  Отделете време навреме.
 4. 4 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Най-доброто решение: закриват фондовете и връщат парите по партидите. "Реституция в реални граници."

  Явно на всички им е ясно, че и за чеп за зеле не стават тия фондове!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 5. 5 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Разкарайте тази пенсионерка, шеф на НОИ. Тя вече си е определила пенсията, нека да не пипа пенсиите на другите.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 6. 6 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Аз ако съм на правителството, хич няма да си създавам проблеми, захващайки се с ранното пенсиониране.
  Ако фондовете могат да плащат само по 50 лв на месец, да плащат по толкова и всеки млад пенсиониран да се оправя сам. Човек на 40-50 г не е грохнал или неспособен да се грижи за себе си.

  Най-многото, което правителството би трябвало да направи, е да създаде държавен фонд и да даде на засегнатите правото да си прехвърлят партидите свободно между фондовете. И ако някой иска държавен фонд, да отива в държавен, ако иска частен, да отива в частен.

  Между другото, и на мен не ми е ясно на какво основание МВФ дава акъл.

 7. 7 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "kaka_ginka":

  Каке Гинке, има само един проблем.

  Това частното, пречи много.. а ние тук комунизъма строим.

  .
 8. 8 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#7] от "Perfanov":

  Ако ме питаш мене, вие комунизма изобщо не сте го разстроявали, поне в главите.

  Управляваните чакат държавата да ги дондурка, управляващите си мислят, че трябва да дондуркат всички.

  И единственият случай, в който някой протестира, е когато има опасност при преразпределението на доходите, да вземат от него, за да дадат на друг.

  И никой не вика, мерси, нямам нужда от помощ, само не ми пречете да се справям сам.

 9. 9 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "kaka_ginka":

  Може би не си в правилните среди. В моите кръгове - известен брой хора, работещи за себе си - го казват всеки ден.

  Но нали са амбициозни, са частници.. пък де морала, де липсата на връзки, не им е позволил медно държавно местенце..

  .
 10. 10 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "kaka_ginka":

  И знаеш ли, това отношение на ИСКАМ ДА МИ СЕ ДАДЕ е повсеместно.. не само в България.

  Само че на други места има система.. кой колкото заслужил

  .
 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Внезапната загриженост на някакви работодатели за "личните" сметки на работниците е трогателна. Ревнах даже.
  "По думите на работодатели техни служители, работещи при първа и втора категория труд, са абсолютно против идеята парите им да отидат в общ фонд и те да изгубят правото да получават пенсия само от личната си сметка."
  Направо покъртително. Малоумно покъртително.
  Същевременно от Брикел съобщиха, че цялото пролетарско войнство е безкрайно благодарно на премиера за факта, че ще работи до пролетта безпроблемно и гарантираха, че сероочистките на заливащата старозагорското поле със серен диоксид фабрика ще се появят немедлено.
  И на това не вервам.
  Обаче вярвам, че МВФ е видял проблемът и го е съобщил на малоумния ни финансов министър. Вдигнете осигуровките с 2%, рекли от фонда. Щото и другия бюджет ще издъните.
  Трогателно единодушие между профсъюзите и органът на глобалните неоконсерватори. Не ли?
  Неграмотната кака гинка пита, защо фонда се бърка у вътрешните ни дела тъй грубо. Не знае гинка, че БНБ дължи едни парички на институцията. Могат да се видят дълговете на "народната" банка през баланса на управление банково. Ама кой да чете. Затуй, гинке, фондът идва и вика на местните дебили, че са пълни олигофрени. Затуй.

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  "Новият фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), който трябва да събере на едно място личните партиди от професионалните фондове, ще реши проблема с ниските пенсии само за няколко години, а след това и в него ще зейнат огромни дефицити."

  "Причината за дефицитите ще е увеличението на разходите за пенсии, което ще изпревари постъпленията от вноски. Така плащанията трябва да се компенсират с натрупваните в продължение на десет години пари в професионалните фондове, смятат работодателите."

  Не мога да разбера само,кой е ненормален?Излиза,че частните пенсионни фондове няма да излязат на червено,само ако не плащат пенсии,за което са създадени!ЕВАЛА! АШКОЛСУН,МАШАЛЛА!Това е нашият икономически принос в световната икономика!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Глупако, частен фонд по дефиниция не може да излезе на червено! Защото той разпределя само парите които са внесени вътре.

  Докато НОИ може и винаги ще е на червено. Защото го играе благотворителна организация. Т.е. събрал, несъбрал - раздава. На всеки според нуждите, приноса - майната му!

 14. 14 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Преди мислех като кака гинка или по-скоро възприех идеята на един уважаван от мен икономист – Любомир Христов – парите от личните сметки да бъдат изплащани накуп на всеки, който пожелае ранно пенсиониране. Но колкото повече допълнително се замислям по въпроса, толкова по-убеден съм, че решението на правителството няма алтернатива. Тук не става дума за трети или четвърти стълб на пенсионната система, в който всеки, АКО ИСКА, може да внася в някакви пенсионни фондове допълнително някакви пари за допълващ приход към основната гарантирана от държавата пенсия. Тук става дума за ОСНОВНАТА ПЕНСИЯ (до навършване на обща пенсионна възраст) на миньори, металурзи и химици, които никога не са инвестирали в акции, нищо не разбират от фондов пазар и чийто единствен „капитал” е съсипващия здравето им труд. Става дума за професии, при които ако ти открият олово в кръвта, например, ти я сменят цялата и те трудоустрояват до пенсия като прелезопазач. Ако доживееш до пенсия. На тези хора и въобще на никой нормален човек не може да обясниш, че в продължение на 8 години трябва да взима пенсия от по 50 лева на месец, понеже ТОВА Е ЗАВАРЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ – толкова са вноските и толкова доходност е заработил пенсионния му фонд. ЧЕ НАЛИ ДЪРЖАВАТА ПРАВИ ПРАВИЛАТА? НАЛИ ДЪРЖАВАТА Е СЪЗДАЛА ТАЗИ СИСТЕМА с някаква цел, която не е постигната? Къде е била тази държава от създаването на нещо, което никога не е проработило, та до сега – цели 10 години? Естествено, че държавата е отговорна, а не филанкишията. Дали замисълът е бил изначало грешен (няма аналог в Западна Европа, които са 50 пъти по-компетентни от нас) или тези пенсионни фондове са се провалили или пък ги провали самата борсова търговия в България, която се оказа най-големият балон на прехода у нас, много по-голям от имотния – все едно – имаме провал, грешка, проблем, който трябва да бъде решен не от филанкишията, а от държавата. Българска фондова борса се срина така както нито една по-сериозна борса по света. За раздуването на борсовия балон у нас, за който и думичка не се изрича по тези страници, огромна вина имат и вестниците Дневник и Капитал, както и въпросните пенсионни фондове. И пак продължават да ви пълнят главите с идиотски лозунги – комунизъм, национализация и т.н. И аз съм радетел за една адекватна финансова система, при която всеки лев по най-бързия начин намира правилното си приложение. Но насила хубост не става. Видя се по прекрасен начин след срива на имотния и борсовия балон в България.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#13] от "niakoi_si":

  Слушай олигофрен,

  Ти явно имаш нещо общо с крадливите некадърници,които управляват тези фондове!

  Те са взели да управляват парите на хората срещу задължението да им плащат ЗАСЛУЖЕНИТЕ пенсии.Вместо това,те казват,че ще плащат,ама колкото искат!Вместо да умножават парите на хората,те ги намалят!?А,кажи,не са ли хем некадърни,хем крадливи???

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Политическата криза е факт. И колкото по-рано го признаят и вземат мерки толкова по-добре. За да могат да я тушират навреме и ако искат да си свикат КСНС за да няма паника сред хората. Време е за опомняне и за смели и безалтернативни решения и да се действа така

  както все едно държавата е фалирала, а имаме и препоръките на МВФ. Вече няма анализатор, наблюдател на управленските процеси който да не заключава, че протестите или дори заплахата от протести диктуват управлението и нищо друго.

  И страната се е върнала назад и вече е далеч от политическите процеси характерни за развитите демокрации. Има всички индикации, че хипотетично наречения ОРДЕН (Обединение за Радикална Дестабилизация на Европейския Напредък) постига своето.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 17. 17 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 523 Неутрално

  И в крайна сметка НА ВАС КАКВО ВИ ПУКА за личните сметки на хора, които са минимум в 90% профсъюзни членове, отлично са организирани (за разлика от други съсловия) и са представлявани от профсъюзите? Нали профсъюзите защитават техните интереси, не вие? От чие име се изказвате и ревете за личните им сметки?

 18. 18 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Като гледам, май накрая ще ни трябва не само паричен савет, ами и политически съвет (т.е. диктатура) от МВФ.
  Ама има да ревем тогава...
  П.П. Знам че е за минуси това, ама с последните изцепки на Б.Б. почвам да се чудя след него накъде...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 19. 19 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  "... дефицитът в системата, който без реформи ще стигне 7% от БВП в средносрочен план"
  Дали има нужда да се казва повече?
  Средносрочен = 3-5 години...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Както винаги публиката, която чете, се засипва с цифри и мнения на специалисти. Както винаги нечетящата масовка не влиза в сметките, тя в един момент ще скача, пуши, пие, вие, разбива, с други думи ще бъде изманипулирана. Както винаги специалистите ще представят коренно противоположни мнения за причините, развитието, решението и т.н. на проблема. Както винаги из форума ще захвърчи перушина и ще замирише на пристрастия. И както винаги тук-там ще се прокраднат частици от истината. Нямам претенции да съм говорител от първа инстанция, но не може да имаш никакви резултати в социалната област, ако не са правени вноски за посрещане на бъдещи задължения. Така и в тези прословути фондове; само около 15% от работодателите са правили вноски през всичките 10-тина години, а по 80% от партидите има по 15, 50, 150 лева. Какви пенсии, какво осигуряване!? А господин Данев е един от най-високо викащите се и противопоставящи се на прибирането на средствата в НОИ. И аз съм против одържавяване на средствата, но да попитаме бенефициентите на лица, които онаследяват, когато получават 15 лева по партидата. Жалка картинка, нали? И престъпна!

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мърмор":

  Където има престъпление - те ти Наказателен кодекс, разните му комисии, закони, процедури...

  Ако заради нечии престъпления се национализира ангро, т.е. и читавото и престъпното - наказани са изрядните, а властта прикрива! престъпниците.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "the_european":
  От чие име се изказвате и ревете за личните им сметки?
  ------------------------------------------

  Какво искаш да кажеш???
  Че ако видя да обират човек на улицата трябва да си мълча ли???
  Явно това е разликата, между мен и теб.
  А щом днес обират съседа, УТРЕ И МЕН ЩЕ ОКРАДАТ !!!

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 23. 23 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 632 Неутрално


  За мен е явно, че досегашната система е изцяло сбъркана и това мешане на сметки и плащания води само до хаос.

  Затова най-важното за момента е да се промени закона за пенсионното осигуряване и да се обезпечи правото на избор на хората сами да избират как ще се осигуряват след навършване на пенсионна възраст
  Нужна е една ясна система и защитено право на доброволен избор на работещия относно допълнителното му осигуряване

  un buen dia empieza con un solo rayo
 24. 24 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#23] от "rayo":

  Нужна е и минимална пенсия, която идва със социален данък, защото бай Петко ще изхитрува, живее нашироко, и после ще се просне да мре като не си е събирал за пенсия.

  Поне за хляб да си има - толкова да ни увисне, ще го изтърпим.

  .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK