15% от болниците ще бъдат "самозакрити"

Лечебните заведения ще се пререгистрират по формалния признак брой легла

д-р Стефан Константинов

© Дневник

д-р Стефан КонстантиновОколо 15% от болниците, предимно частни специализирани клиники, са заплашени от закриване по формален признак - липса на определен брой легла. Това стана ясно в първия работен ден след публикуването на наредбата на здравното министерство, с която се увеличиха драстично изискванията за брой легла в лечебните заведения, за да продължат да извършват дейност.


Досега специализираните болници не можеха да падат под 10 легла, новите стандарти са поне 30 за тях и 60 - за многопрофилните болници. Срокът за изпълнение на новите изисквания и за пререгистрация е една седмица - до 1 ноември.


50 са болниците, които не отговарят на новите изисквания за минимален брой легла, съобщи пред "Дневник" зам. здравният министър д-р Михаил Зортев (интервю с д-р Зортев четете утре).
По думите му от проверените 155 многопрофилни болници само 11 ще трябва да увеличат леглата си до 60, за да продължат да съществуват, а от 92 специализирани 39 са с по-малко от необходимите 30 места. От проверките на здравното министерство са изключени университетските, големите областни болници и диспансерите - общо около 100, които със сигурност покриват изискванията.


"Многопрофилните частни болници ще покрият критерия за 60 легла, но специализираните ще имат проблем да изпълнят изискванията на новата наредба", каза пред "Дневник" председателят на Асоциацията на частните болници д-р Стайко Спиридонов. Според него вторият вид клиники са около една трета от около 100-те частни заведения в страната.


Заплашените лечебни заведения имат възможност да разкрият легла за долекуване и така да покрият изискванията, смята зам. здравният министър. "Нямаме за цел да закриваме болници", обяви д-р Зортев. В същото време в момента съществуват само 3 клинични пътеки за долекуване и няма индикации от догодина техният брой да се увеличи.


Като общ проблем за всички Стайко Спиридонов определи краткия срок за пререгистрация на лечебните заведения - 31 октомври. Министърът на здравеопазването Стефан Константинов вчера призна, че има подобен проблем, и обеща за него да се намери решение.


"Няма как всички засегнати болници изведнъж да разкрият нови легла, тъй като има изисквания за квадратура и база", каза в неделя и д-р Динчо Генев, председател на Асоциацията на лекарите от болничната помощ.


Заради краткия срок, в който лечебните заведения трябва да отговорят на изискванията и да се пререгистрират, Центърът за защита на правата в здравеопазването е подготвил жалба срещу наредбата до Върховния административен съд (ВАС).


Според изчисленията на неправителствената организация заради новите изисквания към лечебните заведения административно ще бъдат закрити между 30 и 50 функциониращи болници. Центърът е организирал утре среща между засегнатите управители на клиники, здравния министър Стефан Константинов и заместника му д-р Михаил Зортев.


"Много болници ще бъдат засегнати от новата наредба - минимум 60-70, а може и до сто да стигнат. Не можем да поставим повече легла за десет дни, защото трябва да строим нови постройки, в които да ги сложим", каза д-р Николай Болтаджиев, шеф на специализирана частна болница в София с 20 легла, която работи от 17 години. Той също смята, че най-засегнати ще са частните лечебни заведения.


Според него почти всички очни клиники в София например ще бъдат закрити, а най-добрите болници от този тип в света са с малко легла. За пример Болтаджиев даде кралската очна болница в Швеция със 17 легла и университетската очна болница във Финландия - 14 легла.


"Болници като нашите с по 1000 легла няма никъде в Европейския съюз, защото се смята, че те са рискови за управление, а у нас искат да направят повече такива", коментира още шефът на частната клиника. Той определи като "връщане към 9 септември" изявлението на премиера Бойко Борисов от петък пред БНТ, че болниците ще се окрупняват.


Лекари напомниха още, че с новата здравна карта, която се подготвя от министерството и се очаква да влезе в сила от януари 2011 г., ще има ограничение за броя болнични легла по райони. Те се опасяват, че заради него министерството може да откаже на застрашените болници да разкрият нови легла.


"Категорично смятаме, че наредбата трябва да бъде изтеглена и преработена", заяви главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков. По думите му текстовете в нормативния акт не са съобразени с реалностите на живота.


"В специализираните очни болници много често е нужен само ден престой след операция и на тях са им напълно достатъчни 10 легла", даде пример той. Според него изискванията в наредбата са схематични.


Здравният министър Стефан Константинов обяви днес, че в София не е застрашена от закриване нито една многопрофилна болница. Той обеща, че няма да се въвежда диференциация в заплащането за едно и също лечение за различните видове болници - общински, държавни, университетски и частни.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1107 Весело

  И т'ва няма да е решението мой човек! Мисли друго!

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Една седмица наистина е кратък срок, но най-вероятно ще бъде спазен. Как? Във всичките мебелни магазини двуетажните легла ще бъдат разграбени

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  ПС. Когато човек се отрече от Закона на пазара, за да търси административни методи да влияе на търсене и предлагане, тогаванеговите действия се превръщат в едно безкрайно посмещище. Точно това в момента прави цирковата група ББ, Тотю, Митрева и синдикатите, но явно в трупата ще има нов артист.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 4. 4 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Що ми се струваше досега, че болниците лекуват пациенти, а не легла. Ако имаш 100 легла и двама пациенти, оставаш ли?

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Има много неща, които ще бъдат "самозакрити". При това положение, последният гаси лампите и затваря вратата...

 6. 6 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  бюрокрация обича да закрива и открива...на това му се вика реформа....бюрокрацията в медицината е излишна....и вредна, защото застава между пациента и доктора....уроди бюрократични....в повечето случай са непрофесионалисти или откровени мошеници менажери.....на всякъде бюрократите са по-важни от специалистите.....до скапване окончателно на здравеопазването.....бюрокрцията уби професиите....

 7. 7 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  нищо не разбирам от здравеопазване, но не виждам абсолютно никаква логика в това на частни клиники да се поставят изисквания за брой легла. Имат толкова, колкото са преценили.
  От какъв зор ще им налагат да са повече? За да имат излишни разходи ли, и да заприличат на държавните?

 8. 8 Профил на blackjack
  blackjack
  Рейтинг: 217 Весело

  В нормалните държави стремежът е към въвеждане на иновации в здравеопазването с цел намаляване на болничния престой до мимимум, за да може с единица легло да се лекуват максимален брой пациенти, а тук явно отново сме решили да създадем световен прецедент - да лекуваме единица пациент на максимален брой легла едновременно! )))

 9. 9 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пенсионната с-ма я оправихме чрез национализация,
  образованието - чрез сливане на университети,
  здравната - ще закрием частните болници...
  Добра работа свършихме.
  Я да видим какво остана: селското стопанство.
  Дали да не направим едни АПК-та?

 10. 10 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Болниците почват да дават легла под наем, в мазетата се откриват чалгаклубове и самофинансирането е уредено.
  Спиртът им поне ще става за пиене.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ментор":

  Това комунистическо мислене все още е залегнало в учебниците по икономика на България. "Комбинат Мадара-Шумен е най-голямото предприятие за тежкотоварни автомобили на Балканите. Площадката му се простира на 1200 декара". Или "ВМЗ Сопот е най-големият производител на муниции в Европа. В него са заети 7 000 души, с което не могат да се похвалят водещите световни компании". Спепиално място имаше и за това, колко руда се извозва по направление Бургас - Кремиковци.

  И сега си представи, че по този учебник, на тази дисциплина, се влиза студент в УНСС. Смятай каква интелектуална продукция се отглежда в цялата държава.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Гневно

  Напънала се планината и родила мишка.
  Та и на този мЕнистър работата.
  Чиновниците са безмозъчни същества!
  Като искате да закривате малки болници - закривайте. Ма не съчинявайте смешни критерии.
  Родом съм от малко градче. Околията преди 1944г. я е имала 40-50 хиляди население, я не. Но в градчето е имало 2 болници! Сега е само една! И тя е пред закриване!
  Разтуряйте Здравна каса, Социално осигуряване, полиция, армия.
  Явно е време да се връщаме към 1878г.!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 13. 13 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 638 Гневно

  това не е просто тъпо, а престъпно тъпо. не само наливат огромни суми в здравеопазването, но и вместо да реформират системата, за да прекъснат течовете, закриват частните болници, които могат да са единствената основа за някаква рационалност и оптимално използване на ресурсите. в това министерство са абсолютни идиоти.

 14. 14 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Всички изказвания преди моето са блестящи! На всички поставих по един плюс, поради липса на възможност за повече. Нямам какво да добавя. Надеждата ми е, че при толкова умни хора в България, по теория на вероятностите, все някой ден ще започне нещо да зависи и от тях.

 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сони":

  Що ми се струваше досега, че болниците лекуват пациенти, а не легла. Ако имаш 100 легла и двама пациенти, оставаш ли?
  ..............................................

  Наистина е добре да се има в предвид и количеството пациенти реално отчетени като лекувани в клиниките.... дали са ги отчитали обаче при 10-15 легла?

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Докато не се въведе електронния контрол върху посещенията в клиниките и болниците трудно може да се определи истинският брой на предоставени услуги особено в частните лечебни заведения, където плащането си е направо на ръка и едва ли се отчита реално.

  Нищо не пречи на няколко частни клиники с различен, но близък по род дейности да се обединят.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 17. 17 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "rayo":
  Говоря за сбърканите критерии. Отчетността е като статистиката, може да се нагласи. Ако на 10 легла си излекувал 100 души за същото време, за което на 100 легла са оцелели 7 и починали 3-ма?
  Ама това не може да се побере в някакви графи, та да го проумеят бюрократите. Като живота...

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Хайде, лека нощ на всички! Явно утре пак ще се смеем с тея циркаджии, въпреки че смехът е през сълзи.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "KOBA_STALIN":

  Дай Боже!!!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#14] от "KOBA_STALIN":
  Нали за това пишем тук - да отсеем знаещите и можещите!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 21. 21 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами аз те подкрепям, че е важно количеството на предоставените в клиниката услуги, които изискват хоспитализация, за да се нарекат болници. Но ми се струва, че цялата тази промяна се води поради факта, че огромното количество болници отчитат нищожно количество услуги и по тази причина е трудно да бъдат класифицирани като такива. Т.е. аз така бих разсъждавала, ако видя че една болница от 10 легла ми отчита 10% посещения от легловата им база месечно

  un buen dia empieza con un solo rayo
 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "rayo":
  До коментар [#17] от "Сони":

  Всъщност статистиката, но не стъкмистиката, може. Само трябва да се направи както трябва

  И какво като една частна болница поддържа 5 легла? Стига да не получава държавна помощ. Да не би 100-те легла и илядото болни в дъжавната клиника да означават и илядо излекувани???

  Що никой не говори за резултатност от лечението? Или на всички в този сектор е по-изгодно да има само болни?

  Кога ще стане така, че колкото по-малко хора са лекувани, значи по-добре свършена лекарска работа?

  И само да напомня на деклариращите се като десни - пазар не означава само цени и печалба. На първо място означава добре свършена професионална работа, другото идва след нея!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#21] от "rayo":

  Райо, ако някой дофтор направи 5 операции за едно и също нещо какво става по предложението на министЕра? Той е заслужил всичките си парички???

  А, не! Имам няколко такива случая в семеството ми (по-широк обхват) и буквално не смея да припаря до хирург при належащ проблем... Чакам да стане като за линейка и Пирогов... Пък тогава - каквото му е писано... Но никакво разчитане на медицинското обслужване... Само опити някак си да бъде излъгано или подмамено да си свърши работата при екстрена ситуация... Което е отвратително за тези медици, които се гърбят в подобни ситуации.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Е, все пак 5 легла в болница ми звучи наистина несериозно - то само разходите ти по оборудване и персонал няма да ти се върнат не знам след колко години труд. Но по принцип аз нямам нищо против малките лечебни заведения, стига те да отчитат реално своите приходи и разходи

  un buen dia empieza con un solo rayo
 25. 25 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Любопитно

  До коментар [#22] от "Музар":
  Помниш ли как го вдигнаха на "Ура" доц?Щерев?
  Защото някой умен като каже нещо у кенефа - и веднага го оплюват!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 26. 26 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 441 Разстроено

  Каква е тази глупост от стана на новият министър ?!

  Това е безумие по-достойно от тези на тройната коалиция !

 27. 27 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Разстроено

  "Самозакриването" на болници не гарантира повишаване качеството на здравеопазването. Да очакваме ли "самооткриване на нови гробища?!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 28. 28 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 878 Неутрално

  това е същото безумие като критерият за университите - брой студенти. в резултат на което университетите се надпреварват да приемат студенти с 2-ки само и само да вземат държавнава субсидия. качеството няма значение. едва ли е нужно да се обяснява че подобни "мерки" единствено ше доведат до нови начини за източване на парите на данъкоплатеца. няма да се подобри нищо. не може има качествено здравеопазване когато лекари и болници нямат интерес да предлагат такова.
  както по-горе някой писа, така става когато пазарните принципи се заместят от чиновнически произвол.

  Истината ни прави свободни.
 29. 29 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 479 Весело

  Айде пак, каруцата пред коня. Това ще да е някакво бг ноу-хау за пестене на енергия (устойчиво развитие, управление на ресурсите и т.н. политически речник) - каруцата не яде, не пие, не отделя парникови газове ... е, не се движи, де, ама какво от това, на фона на глобалните цели за пестене на енергия (устойчиво развитие, управление на ресурсите и т.н)

 30. 30 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално


  До коментар [#23] от "Музар":

  За качеството на услугите.... ясно ни е нивото... и няма как да се вдигне силно за жалост, освен в някоя област, където заведомо хората дават мило и драго или да за избегнат ужасна болест, или за да имат дете, или да сложат някой силикон....


  un buen dia empieza con un solo rayo
 31. 31 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 622 Гневно

  "Здравният министър Стефан Константинов обяви днес, че в София не е застрашена от закриване нито една многопрофилна болница."
  А ние, които сме на 150 км от София, къде ще бъдем хспитализирани ако се налага? София не България. Има хора, които живеят и се трудят изън София. Те също искат да използват услугите на системата за здравеопазване.

 32. 32 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#30] от "rayo":

  В смисъл днешните лекари се ориентират към специалностите, които дават големи приходи, ако остават тук да лекуват - останалите търсят пътя навън и затова нямаме добри специалисти

  un buen dia empieza con un solo rayo
 33. 33 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#31] от "ot Bansko":
  Ти пък!
  Вие ще си мрете без "квалифицирана" намеса.
  Но като се порежете с ножетата - ей къде Благоювград

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сони":

  Аааа, цепиш мрака! Страхотни попадения! Май ти идват съвсем "отръки", тъй де, обикновено по клавиатурата се пише с ръце, не че няма и хора, които са се научили и по друг начин, защото нямат ръце (уф, нещо ми е криво, не се засягай, избива ме на дивотии)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Весело


  До коментар [#34] от "Музар":
  Не разбрах това комплимент ли е, ама благодаря за всеки случай!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "ot Bansko":

  Купете си въртолети! Такова ни е правителството, не се сърдете на съгражданите си. И ние може да сме там и да имаме нужда... Ама всеки от нас да си купи въртолет, за да се пусне по пистата не става...

  А за министъра - Я кажи някоя банска приказка, много са сладки! Хем те гладят, хем те режат...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#35] от "Сони":

  А, не, искрено е!

  (в смисъл - харесва ми)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#35] от "Сони":
  Много хубави неща си казал
  Но да не би да пишеш от индийска клавиатура?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 39. 39 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Лека от мен, моята глава не е толкова свежа по това време

  un buen dia empieza con un solo rayo
 40. 40 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#29] от "marijka":

  Ще те цитирам и на други места ако може

 41. 41 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#39] от "rayo":

  Лека! здрав сън и успешен ден, ден след ден!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 42. 42 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#40] от "bobix":

  Може

 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#40] от "bobix":

  Много е готино, нали?

  като в една песничка: "имало е нявка Един котарак, Един котарак със Един крак... Приказката тая със мерак, със мерак, ще разкажа пак..."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#38] от "skara":
  Не, китайска е, като жълтата Розова пантера, произведена пак там!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 45. 45 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#44] от "Сони":
  Е сега здрасти
  Ми тя и мойта произведена в Китай
  Явно задклавиатурното устройство дава бъг

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 46. 46 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Скоро само влак с 40 спални вагона ще покрива изискванията на МЗ-то...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 47. 47 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#45] от "skara":
  Какво да се прави- нека сме в унисон с държавата...

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 48. 48 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#47] от "Сони":
  Простено ни е

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Ако управляващите бяха по-умни, а явно не са, в началото на годината можеха да кажат: “Сключвайте договори с НЗОК, но няма да ви покриваме задълженията в края на годината.” Това щеше да бъде по-честен подход и тогава процесът на фалити щеше да бъде по-естествен и който оцелее –оцелее, вместо командно-административния подход характерен за червените партийни секретари. Арогантността обаче ще им струва скъпо щом създават правила целесъобразно с генералната линия на партията - плащане по-малко, по-бавно, на по-малък брой изпълнители и заливане с море от празни думи,обещания, абсурдни правила и условия гарнирано с дежурните обвинения.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 50. 50 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#49] от "Dr_Doolittle":
  Докторе, тези копелета сегашните управници имат една цел - да опапаме парите! След нас - потоп!
  Пък после ще я мислим!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 51. 51 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#9] от "nikolaydkolev":
  Ай стига с тая национализация бе! Къде я съзряхте, че все тя ви е устите? Може би простотиите, които Костов повтаря, поради очевидния провал на професионалните фондове, които са негово творение. Ако не щат да минат към солидарната система на осигуряване, аз пък не ща от моите осигуровки да им плащат пенсиите, които не могат да бъдат покрити от професионалният им фонд. Т.е. да си стискат парите по индивидуалните партиди и да си получават полагаемата пенсия от 70лв. Не може да има национализазия, понеже тези пари са от задължителни осигуровки, което е публично-правно задължение. Това не са ликвидни и изискуеми от осигуреното лице средства и то не може да разполага с тях както му е угодно. Национализация ще има ако държавата реши да ти секвистира имота или ти изтегли парите от банката. Осигуряването нема нищо общо със застраховките, които всеки сам и по свое усмотрение сключва, не е и спестяване на бели пари за черни дни. Затова държавата може да реши да промени органа, който да управлява тези пари докато не станат изискуеми под формата на пенсия.

 52. 52 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#51] от "potrebitel1":
  Явно и ти си учил колкото да ти се замъгли мозъка
  Но иначе хубаво редиш думичките. Бил ли си защитник на някого по дело в съда? Ще направиш впечатление на журито!
  Еваларката барато. Еваларката!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 53. 53 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#51] от "potrebitel1":

  Приятелю, по-малко демагогия и повече логика.
  Защото сам си противоречиш, а съм сигурен, че си вярваш. Също като главните герои в сериала ГЕРБ.

  Вие сте типичен пример защо държавата не работи.

  .
 54. 54 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този министър ми се струва доста калпав.
  Защитава собственото си лоби и хич не му пука за пациентите.
  Да върнат поликлиниките - това го прави сега цяла Европа !

 55. 55 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 426 Гневно

  С ТАЗИ ПРОВОКАТИВНА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДЪМПИНГ БОЛНA РЕФОИРМА, КОЛКО ОБЩО ЛЕГЛА ЩЕ СЕ ЗАТВОРЯТ ОКОЛО ТЕЗИ 15% УМИШЛЕНО ЗАТВОРЕНИ БИЛНИЦИ??
  КОЙ БОЛЕН РАЗУМ ГИ МИСЛИ ТЕЗИ ПСЕВДО И ДЕМЕК-оКРАТИЧНИ ЗДРАВНИ РЕФОРМИ?? НАЛИ СЕ БОРИМЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА НА ПРОФЕСИИТЕ?

  УСТРЕМ КЪМ реформи, но нека тук сега кажем; СТОП НА
  КУЛТОВО-ПАРТИЙНО-ЗАТВОРЕНИТЕ, БАДЖАНАК-ШУРЕЙСКИ, ИЗБОРНИ реформи!
  Която и държава да се вземе, ГРУП-култово-ПАРТИЙНОТО РОБСТВО НА НАРОДА Е ОЧЕБИЕЩ ФАКТ.
  ПОД РОБСТВО СМЕ НА САМОИМУНИЗИРАНИ И БЕЗ МАНДАТНИ-ПРЕСТЪПНИЦИ, РОВЕЩИ И КРАДЯЩИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО В ХАЗНАТА, ПОД ПРЕТЕКСТ "БЮДЖЕТ-КAМПАНИЙНИ СРЕДСТВА"
  Умишлено потдържащи вътре-Социалната ни поляризация и разпокъсаност ( Идеологическа, религиозна и етническа ), и като мерудия на всичко това са ни залепипи ПРОЗВИЩAТA „ЕЛЕКТОРАТ” и ДАНЪКОПЛАТЦИ.
  Т.е. ОРЪДИЕ за избори, където ЛИЧНИЯТ ТАЛАНТ И ДАЛНОВИДНОСТ ЗА ПОСТ НЕ СЕ ДОПУСКАТ!!

  Уважаеми Баджанак-Шурейски "ЗАСЛУЖИЛИ", без-ТАЛАНТ и без-ЛОЯЛНОСТ за поста, Мажоритeт-самоимунизирани Г-дa. Министри,

  МОЛЯ РАБОТЕТЕ ЗА МЛАДОТО БЪЛГАРСКО ПОКОЛЕНИЕ А НЕ ЗА ЧСТНИТЕ ЗАРОБИЛИ НИ ВЕЧЕ, БАНКОВО-ИНВЕСТИЦИОННИ КАПИТАЛИСТИ!!

  ДО КОГА С ТЕЗИ КРЪПКИ чрез ( изменения, допълнения и постановления) ПО ЗАКОНИТЕ НА ОСТАРЯЛАТА И ЗАХВЪРЛЕНА В СРЕДНОВЕКОВИЕТО НИ ПСЕВДО ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ??

  ЗАЩО НЕ СЕ СПРЕ БЕЗРАЗБОРНОТО РОВЕНЕ В ХАЗНАТА от страна на всичките ЧАСТНО-КОАЛИЦИРАНИ ПОЛИТ-ШАЙКИ, ГРАБЕЩИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО И ИМУНИЗИРАНО, ПОД ПРЕТЕКСТ, "БЮДЖЕТ-КAМПАНИЙНО"?

  ЗАЩО НЕ СЕ СПРЕ ТАЗИ УМИШЛЕНО ПОТДЪРЖАНА ДВОЙНО-ТРОЙНА СЧЕТОВОДНА СИСТЕМА, правещи ни да сме винаги "СЧЕТОВОДНО ЧИСТИ" ПРЕД ДЪРЖАВАТА?

  Която и държава да се вземе, ГРУП-култово-ПАРТИЙНОТО РОБСТВО НА НАРОДА Е ОЧЕБИЕЩ ФАКТ.
  ПОД РОБСТВО СМЕ НА САМОИМУНИЗИРАНИ И БЕЗ МАНДАТНИ-ПРЕСТЪПНИЦИ, РОВЕЩИ И КРАДЯЩИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО В ХАЗНАТА, ПОД ПРЕТЕКСТ "БЮДЖЕТ-КAМПАНИЙНИ СРЕДСТВА"
  Умишлено потдържащи вътре-Социалната ни поляризация и разпокъсаност ( Идеологическа, религиозна и етническа ), и като мерудия на всичко това са ни залепипи ПРОЗВИЩЕТО „ЕЛЕКТОРАТ”.
  Т.е. ОРЪДИЕ за избори, където ЛИЧНИЯТ ТАЛАНТ И ДАЛНОВИДНОСТ ЗА ПОСТ НЕ СЕ ДОПУСКАТ!!
  УСТРЕМ КЪМ реформи, но нека тук сега кажем; СТОП НА КУЛТОВО-ПАРТИЙНО-ЗАТВОРЕНИТЕ, БАДЖАНАК-ШУРЕЙСКИ, ИЗБОРНИ реформи!

  Българската армия ще останe помалкo от числеността на ВЪОРЪЖЕНИТЕ ДО ЗЪБИ Милиц-Полицаи!!
  А Министър Аню Ангелов знаели поговорката;

  "Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  КОГА ЩЕ БЪДАТ НАПЪЛНО ЕКСПУЛСИРАНИ ОТ РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ, ВСИЧКИ ЧУЖДЕСТРАННИ ВОЕННИ ПИС-КИЛЪРИ НАЧЕЛО С NATO-ковбойците?
  КОГА ЩЕ затворим всички чужди бази за ПИС-КИЛЪРИ на територията на БЪЛГАРИЯ?
  УСТРЕМ КЪМ реформи;
  Добре, но след като; МИНИМАЛНАТА ПЕНСИОННА ОСИГУРОВКА стане РАВНА С МИНИМАЛНАТА ЖИЗНЕНА ОСИГУРОВКА НА Парламентариста!

  ДВА ЧАСТНИ СЕКТОРА (лекари и правителство), СЕ ДОГОВАРЯТ ЗА ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА-Електорат ,УЖАС.
  КАЗВАМ ДВА ЧАСТНИ СЕКТОРА, ЗАЩОТО И ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ КРЕПИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА УМИШЛЕНО СЪЗДАДЕНИЯТ КУЛТОВО-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПОЛЯРИЗИРАЩ ОБЩЕСТВОТО, ГРУПИРАН, ЧАСТЕН ФАКТОР.
  И КАКВО ИМАТ ДА ДОГОВАРЯТ ОКОЛО "СТОКАТА-ЗДРАВЕ" Електоратно?

  ИКОНОМИКА БЕЗ "Електорат" ИЛИ "Електорат" БЕЗ ИКОНОМИКА?

  ТОТАЛИТАРИЗМЪТ ТОВА БЕШЕ "ДЪРЖАВНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ".
  КРАДЕШЕ НИ САМО държавната-ТОТАЛИТАРНА ВЪРХУШКА.
  СЕГА ЖИВЕЕМ В "ЧАСТНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ", КРАДАТ НИ НЕ САМО ВСИЧКИ ЧАСТНИЦИ, НО И САМОИЗЛЮПИЛИТЕ СЕ И САМОИМУНИЗИРАНИ, ЧАСТНИ ПОЛИТ-ГРУПИРОВКИ.

  99% от българите искат;
  Да претрансформират ОМБУСТМАНСКАТА и без това бездействаща ДЛЪЖНОСТ
  във ВИШ КОНТРОЛЕН ОРГАН, СТОЯЩ НАД ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ И НАД ПAРЛAМЕНТA, именно за да се прекрати Държавната престъпност.

  99% от българите искат;
  Bсичко това да стане след кaто преработим НОВА КОНСТИТУЦИЯ, ЛЕЖАЩА НА НОВИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ УСЛОВИЯ, забранила един път за винаги, намесата на ГРУПИРАНИЯТ ЧАСТEН-КУЛТОВ ФАКТОР,
  ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ и ЕТНОСТ ) ДА СЕ МЕСИ В ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОТНОШЕНИЯ.

  99% от българите РАЗБРАХА ЧЕ;
  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДЪТ В НЕЯ.
  Какъвто е народът такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 56. 56 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 426 Гневно

  С ТАЗИ ПРОВОКАТИВНА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДЪМПИНГ БОЛНА РЕФОИРМА, КОЛКО ОБЩО ЛЕГЛА ЩЕ СЕ ЗАТВОРЯТ ОКОЛО ТЕЗИ 15% УМИШЛЕНО ЗАТВОРЕНИ БИЛНИЦИ??
  КОЙ БОЛЕН РАЗУМ ГИ МИСЛИ ТЕЗИ ПСЕВДО И ДЕМЕК-оКРАТИЧНИ ЗДРАВНИ РЕФОРМИ?? НАЛИ СЕ БОРИМЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА НА ПРОФЕСИИТЕ?

  Както ВСИЧКИ ДО СЕГА ГЛУПАВИ РАЗПОРЕДБИ, НАРЕДБИ ДОПЪЛНЕНИЯ И ПОСТАНОВЛЕНИЯ, ЕТО И ПОРЕДНАТА НОВА, БЕЗ ДА СА СМЕТНАЛИ КОЛИЧЕСТВОТО НА НАСИЛСТВЕНО ЗАКРИВАСШТИТЕ СЕ (макар и неотговарящият брой ) легла.

  Давам идеята, заради краткият период на реконструкции, нека болничните легла ги вдигнат на 2 и 3 реда както в казармите, поне до завършването на инфраструктурната реконструкция.
  А мед-персонака ще качва и сваля затруднените болни по леглата на вторият и третият ред.

  Уверен съм че такова решение ( временно ) е много по ДЕМОКРАТИЧНО С ЦЕЛ ПОДПОМАГАНЕ НА ПО ИНФРАСТРУКТУРНО-\"СЛАБИТЕ\" БОЛНИЦИ, А НЕ НАПЪЛНОТО ИМ УНИЩОЖЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ ДОВЕДЕ И ДО НОВА БЕЗРАБОТИЦА СРЕД ДИФИЦИТНИЯТ МЕД-КАДЪР!!

   ДЪРЖАВА НА КОЯТО НАРОДА РАЗПОЛАГА САМО С ДЖОБНИ ПАРИ,
   ДЪРЖАВА КОЯТО РАЗПРОДАДЕ ИКОНОМИКАТА И ПРОМИШЛЕНОСТТА, ( а сега вече продава и земята си ) на ЧУЖДЕНЦИ,
   ДЪРЖАВА КОЯТО ПРОСИ ПОТДАЯНИЯ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЧУЖДЕНЦИ,
   И ДЪРЖАВА В КОЯТО ИМA НАД 20 ЧУЖДИ БАНКИ А НИТО €ДНА СОБСТВЕНО-НАЦИОНАЛНА,
   НА ТАКАВА ДЪРЖАВА Н€ И ТРАБВА ЧУЖДА ВАЛУТА ЗА ПОВЕЧЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ФИНАНСОВО-РОБСТВО, НАЙ ВЕЧЕ ЗА ВЪТРЕШНО ПОЛЗУВАНЕ!!
  ТОТАЛИТАРИЗМЪТ ТОВА БЕШЕ "ДЪРЖАВНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ".
  КРАДЕШЕ НИ САМО държавната-ТОТАЛИТАРНА ВЪРХУШКА.
  СЕГА ЖИВЕЕМ В "ЧАСТНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ", КРАДАТ НИ НЕ САМО ВСИЧКИ ЧАСТНИЦИ, НО И САМОИЗЛЮПИЛИТЕ СЕ И САМОИМУНИЗИРАНИ, ЧАСТНИ ПОЛИТ-ГРУПИРОВКИ.

  СТОП И СТИГА С ТЕЗ ФИНАНСОВО-ТОМБУЛНИ „подкрепи” само на частно-финансовият, БАНКОВО-ЗАРОБИЛ НИ ВЕЧЕ сектор!
  А сте захвърлили социалният сектор и вътре-СОЦИАЛНИТЕ НИ ОТНОШГЕНИЯ СРЕД СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ДОГМИ НА ПОЛЯРИЗАЦИЯ В ОБЩЕСТВОТО ВСЕ ОЩЕ ЛЕЖАЩО УМИШЛЕНО ГРУПИРАНО НА КУЛТ-ПОЛИТ-ИДЕОЛОГИИ, КУЛТ-РЕЛИГИИ И ЕТНИЧЕСКИ ОЗЛОБЕНО.
  ВСИЧКО ЗАРАДИ НЕСЪЩЕСТВОВАНИЕТО НА ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНИ КОНСТИТУЦИИ!!
  ДОКОГА ЩЕ НИ ГЛЕДАТЕ ТАЗ ДЕМЕК-оКРАТИЧНA
  ОРИСИЯ ??
  КАКВИТО И "ДЖЕРИМАНДЪР ФИНАНСОВО-ТОМБУЛНИ" МЕХАНИЗМИ ДА ИЗМИСЛИТЕ, ЗНАЙТЕ ЧЕ НЯМА НИЩО В КРАЙНА СМЕТКА ДА СЕ ПОЛУЧИ, ДОКАТО НЕ СЕ НАПРАВИ СТАБИЛЕН И ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛЕН МЕХАНИЗЪМ!
  А ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ САМО КОГАТО СЕ НАПРАВИ СОЦИАЛНАТА "ПЕРЕСТРОЙКА". Т.е.
  ТОГАВА КОГАТО СЕ ПРОМЕНИМ, И КОНСТИТУЦИОННО ОЗАКОНИМ НОВИТЕ ИСТИНСКИ ВЪТРЕ-СОЦИАЛНИ ОТНОШЕНИЯ, ПРИЕЛИ ВСИЧКИТЕ НИ ЛИЧНО-КУЛТОВИ И ВСЕ ОЩЕ УМИШЛЕНО-ГРУПИРАНИ, ПОЛЯРИЗИРАЩИ ОБЩЕСТВОТО РАЗЛИКИ. И НА ОСНОВАТА НА КОНСТИТУЦИОННАТА ПРИЕМЛИВОСТ ЗАБРААНИМ НАМЕСАТA НА ТЕЗ ОСТАРЯЛИ С ВРЕМЕТО МАЖОРИТЕТНИ ЧАСТНИ ГРУПИРОВКИ, ДА СЕ МЕШАТ В ОБЩО-ДЪРЖАВНИТЕ НИ ПРОИФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ!!

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 57. 57 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 952 Неутрално

  rayo,
  Болница с 5 легла не може да отчете 500 пациента на месец или даже и 100, защото пътеките са за по няколко дни. Какво пречи да имаш 2-3 лекари и да лекуваш, а да издържаш болницата нормално, защото нямаш надут щат? Как точно малка болница би източвала държавата повече от голяма? Идиотска е логиката на МЗ. И едно легло да има, щом лекарят има пациенти, значи има логика и да му се плаща да лекува. В голяма болница с 100-200 легла може да се лъже за броя на приетите много по-лесно, защото винаги има незаети легла, на които ще пишеш някоя баба. В МЗ искат да спестят пари от финансиране, като не режат големите държавни мастодонти, а махнат реално най-добре работещите като мениджмънт- частната болница търси печалба, не може да си позволи и да трупа огромни дългове(Държавните постоянно висят със стотици милиони.), в пъти повече държи на имиджа си, защото платената услуга значи търсене на начин да задържиш пациента с качество и другия път да потърси пак теб, иначе недоволните просто ще раздухат, че не струваш, а и те самите ще търсят друг да ги лекува.
  Иначе големите определено лобират да ги има само тях- след това, колкото и да са задлъжнели от кражби, никой няма да смее да ги пипа, защото няма да има къде да се лекува, пациентите няма да има къде другаде да идат, ако не са доволни, по-големи опашки от пациенти значат повече корупция и т.н. Ограничението за брой легла прави пазара много по-труден за достъп и ограничава конкуренцията. Ще стане никой почти освен избрани да не може да открие клиника, защото трябва да налее огромни суми. Това никак не гарантира по-качествено обслужване или по-малко кражби, напротив...

 58. 58 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#57] от "атанас":

  Управляващите непрекъснато повтарят, че проблемите на България са започнали в последните 20 г., а дотогава всичко е било супер. Явно според тях частната собственост е големия проблем.

 59. 59 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В София нямало да закриват болници! А в провинцията да мрат или да се преселват в София! Такава простотия могат да измислят само промити неолиберални мозъци! Не случайно новият министър е избран с подобни убеждения! Избираш Бойко, получаваш Костов!

 60. 60 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 715 Неутрално

  С административни и лицензионни ограничения няма да се постигне нищо. Командно- административната комунистическа система не може да функционира в условията на пазар. Клиничните пътеки и шаблони в медицината са пълна глупост. Пътят на диагностиката и лечението предполага творчество, а не закостеняла, тесногръда схоластика. Цялата осигурителна система на здравеопазването в България е супер порочна. Не е възможно в условията на пазар и свобода да задължаваш хората насила да се осигуряват здравно, да правиш каквото си искаш с парите им и като добитък да ги вкарваш в една или друга глупави схеми. Здравно осигурителната система може да бъде единствено пазарно ориентирана, разкрепостена , свободна и доброволна. Тя трябва да стои зад гърба на пациентите и те да могат да разполагат свободно с осигуровките си. С други думи, хората когато имат нужда от здравна помощ- болнична или извънболнична в лицензираните частни здравни заведения, плащат в брой или по банков път, получават фактура и касова бележка, а заплатеното се възстановява в пълен или частичен размер от здравно-осигурителната агенция. Разбира се трябва да има безплатна държавно, бюджетно финансирана медицинска помощ за всички български граждани- спешна и планова. При такава организация държавата ще има възможност да издържа малък брой болници и ако не искаш да си чакаш реда за планова хоспитализация или изследване, трябва да се осигуряваш, или да плащаш без компенсация от здравен фонд. В такава система има пълно отделяне на държавно-бюджетната от частната медицина. Изчезват всякакви условия за корупция и антагонизъм между частно и държавно. В такава система няма място за шарлатани, знахари, екстрасенси и други подобни необразовани търгаши. Лекарският съюз в такава система се грижи единствено за високата квалификация и професионализъм на лекарите, а не с уреждане на пазарни отношения.

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Абе тоя "министър" да не е роднина на Борисова? Щото забелязвам странно приличащи си шизофренични пристъпи у двамата....

  Ще закриваме. Не няма да закриваме. Ще доплащаме. Не няма да доплащаме.

  Абе не разбрахте ли, че качествено солидарно здравеопазване в бедна държава населена с далавераджии - НЯМА КАК ДА СЪЩЕСТВУВА ФИЗИЧЕСКИ

 62. 62 Профил на cherna_stancia
  cherna_stancia
  Рейтинг: Разстроено

  До коментар [#27] от "Сони":

  Че как?!? Ще има..., като със сигурност ще има "самоубити" от неоказана медицинска помощ.

 63. 63 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 729 Неутрално

  След няколко дни ще изскочи бай Бойко да ни обясни, че нищо няма да се закрива. Боже, имам чувството, че живеем в сериала "Дързост и красота"

  malart.blog.bg
 64. 64 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 426 Разстроено

  След като прибраха спетяванията ни от доп. пенсионни фондове, след като правят от децата ни идиоти с безумната си образователна система, след като живеем в тиня и кал поради окрадените пари за ремонти, след като подариха на безценица стойностни активи на държавата, след като осраха природата, след като натрупаха дългове на гърба на народа, сега следва отнемане и на здравето на хората, защото ако са здрави - ще протестират; като ги боли - ще мълчат! Това в момента става чрез налагане на репресивен тоталитарен безкомпромисен режим на цензура, подслушване, наказателни силови акции и пр. Хора опомнете се - т.н."партия" ГЕРБ е върнала България в годините на сталинизма. Огледайте се - прилики колкото щеш - репресивна служба ДАНС, цензура навсякъде и във всичко, липса на истинска информация, прозрачност, незачитане правата на обикновените хора, култ към една напълно неспособна да управлява личност с фалшив имидж и все по-неуверен тембър в обясняване грешките на хората, назначени от него. ГЕРБ буквално срутни всичко държавничестко и управлява по възможно най-демоничен начин, отнемайки права и свободи на всеки един от нас. В никакъв случай не съм симпатизант на триглавите, но ситуацията е трагична - липса на алтернатива в управлението и пълна бездуховност и апатичност на населението. Ще чакаме Вождът в петък да ни разясни какво поредно ограбване са ни приготвили.

  Истината е някъде там ...
 65. 65 Профил на fatih
  fatih
  Рейтинг: 0 Весело

  Лека -полека ГЕРБ се самозакрива.....

 66. 66 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Новото пате се оплете в старите кълчища. Като не може да вникне в проблема, тръгва да дърпа някаква връв, белки се разплете нещо.
  Костадинов, ако трябва да отпаднат болници, не трябва да става с административни мерки за орязване, а на пазарен принцип. Ако искаш да не източват бюджет с химикалка, оправи кадровия състав на здр. каса, че да е в състояние да упражнява контрол. Но е ясно, че с една каса монополист, пълна с хрантутници, няма как да стане. За повече каси не ви се чува, за приватизация хептен.
  Искат с некадърни чиновници мениджмънт да правят.
  Самият министър е от тях, затова си скри биографията, а услужливите журналя не правят и опит да я разровят.

 67. 67 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нека се започне с нещо, дори да не е впечатляващо! Никой н се съмнява, че здравната система точи пари. Пример с мене - отивам в Правителствена болница за преглед за анемия (след като люснах една чаша с кафе в лицето на сестрата в Медицинска академия за "доброто" й поведение - не искам отношение, а поведение от служебни лица!). Страхотно любезни, изследваха какво ли не в мене, накрая хематоложката реши, че МОЖЕ да имам и таласемия (каквато знам че нямам). Прати ме в онгологията в Дървеница и там лекарят се изсмя - бе момче, каква таласемия имаш, да не си Зинедин Зидан (той има тази рядка генетична аномалия, характерна за средиземноморието като реакция срещу маларията). Викам - ми как, виж кой ме е пратил. Вика - срам за името й, тя просто точи пари от касата. Ето един случай, а колко са такива?

 68. 68 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#60] от "bobhunter":

  Браво, нямам какво да добавя!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 69. 69 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#64] от "Михал Мишкоед":

  Алтернативата е създаване на силно гражданско общество, което да ни варди от врдияните. Крайно време е да осъзнаем че делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
  Докато чакаме някой "да ни оправи" винаги ще ни оправят не там и не така, както би ни доставило удоволствие.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK