МВФ: Не национализирайте професионалните пенсионни фондове

МВФ: Не национализирайте професионалните пенсионни фондове

© Николай ДойчиновМеждународният валутен фонд се обяви против национализирането на личните партиди в професионалните пенсионни фондове и консолидирането на средствата в общ солидарен фонд към НОИ. Вместо това от организацията препоръчват държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория, тъй като те са правили осигурителни вноски в НОИ и преди 2000г., когато са основани професионалните фондове.


Това стана ясно от изказването на Емануеле Балдачи, ръководител на техническата мисия на МВФ, която бе в България в последните 2 седмици и консултира правителството по въпросите на пенсионната реформа. По оценки на МВФ, ако държавата се включи в изплащането на пенсиите за работниците от първа и втора категория, на които ми предстои пенсиониране догодина, това ще струва на държавата бюджета между 20 и 30 млн. лв., а според оценки на Министерството на финансите, допълнителните разходи ще бъдат около 36 млн. лв.


Преди да напусне България, Емануеле Балдачи даде заключителна пресконференция и заяви, че в сегашния си вид пенсионната система е добре устроена. Той препоръча моделът, базиран на 3 стълба - Държавното обществено осигуряване, Задължителното допълнително пенсионно осигуряване и Доброволното допълнително пенсионно осигуряване да се запази, като в него само се нанасят подобрения.
Другите заключения на мисия (основните акценти бяха представени вчера) са, че поради очакваното покачване на продължителността на живота и застаряването н населението без реформи, пенсионната система няма да остане устойчива и в следващите 20 години ще могат да се очакват много сериозни дефицити. Те от своя страна ще трябва да се финансират с тренсфери от републиканския бюджет.


Сред препоръките на МВФ са още:


Повишаване на осигурителната тежест с 2 процентни пункта


Увеличаване на стажа за получаване на пълна пенсия


Строг контрол при пенсиите за инвалидност


Емануеле Балдачи коментира, че в дългосрочен план може да се промени и формулата, по която се изчисляват пенсиите за работниците от първия стълб. "Може да се помисли за модел като тези в Полша или Швеция, където първият стълб е солидарен, както и досега, но все пак получаваните пенсии се обвързват с направените през годините осигурителни вноски", каза той.


Емануеле Балдачи изтнъкна иу че възрастта за пенсиониране в България е по-ниска от възрастта в други държави на ЕС, при сегашните демографски прогнози за продължителността на живота, за да се балансират приходите и разходите на пенсионната система, трябва възрастта за пенсиониране да се увеличи. За това експертите на МВФ предложиха стажът за пълна пенсия да се увеличава ежегодно с по шест месеца още от 2011 г.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Тук синдикатите командват! Точка!

 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Препоръчваме на МВФ да си отиват в САЩ, и там да си дават "съветите".

 3. 3 Профил на VAL
  VAL
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Големи щуротии в Борисовата градина !

 4. 4 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Вместо това от организацията препоръчват държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория, тъй като те са правили осигурителни вноски в НОИ и преди 2000г., когато са основани професионалните фондове."


  До коментар [#2] от "_dan_":
  Ти шегуваш ли се? Я прегледай баланса на БНБ и след това казвай, кой накъде да ходи... Който дава парите, той поръчва музиката. И да се дърпаш, и да не се...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 5. 5 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1296 Весело

  Другари от ГЕРБ, чини ми се, че все по-често ще чуваме за тази институция МВФ....

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Е baci a tutti на бойковото правителство от Емануеле Балдачи ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 7. 7 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 450 Весело

  Емануеле Балдачи да не ми разправя кой откъде да влачи !...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 8. 8 Профил на stormy
  stormy
  Рейтинг: 8 Весело

  Напротив, тук командва МВФ. Както когато ни натискаха да сме имали 3% бюджетен изпъшък преди година-две, така и сега. Проблемът е, че те командват - нашите случат и изпълняват, но после никой от нашите не помни логиката зад въведената реформа или каквото и да било там друго и после не могат и да обяснят аджеба, защо всъщност е направена. Та така и сега - държавата ще доплаща (и според мен това е най-правилно), а като дойде време за нови реформи, ще е изтекла годнстта на политическите спомени и пак ще се почнат споровете, и пак ще се намеси МВФ по вече познатата схема и така докато свят светува.... или поне докато МВФ (а после и Еврозоната) съществува

 9. 9 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#4] от "Златин Златев":

  И да цъкате минусите, и да не цъкате, и аз и [#8] сме прави

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всичко е толкова просто и логично - на тези хора от първа и втора категория пенсионери, вноските до 2000 г. са внасяне в НОИ. Държавата трябва да им заплаща пенсиите за това време..., а след това на всеки каквото има по личната му партидата в ППФ. Да се направи проверка, дали работодателите са внасяли всички вноски, дали НОИ ги е превел в ППФ, дали КФН е упражнявали достатъчно контрол над ППФ. Просто и логично.
  Но има едно голяма НО, че ако се направи нов солидарен фонд всичко отива в СИБ... Ето това е истината, останалото дето го блещи Тотю и онази бабичка от НОИ са демагогии за не просветените в тази област.

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Това е най-правилното решение. Б Р А В О !!!
  Имам към 3 г. І-а категория и към 12,5 -ІІ-категория до 2000 г. останалото е ІІІ-та категория -10-11 години.
  Всички вноски са ми внесени поради факта,че осъдих работодателя и от НАП ми изпратиха протокола по години и вноски
  Казаха ми и от НОИ, че регистъра с осигурителен стаж от 1997 назад до 1975 ще го качат в сайта си до 3-4 години.
  Осигуровките ми за УПФ са внесени в НОИ и вече 2-3 месеца ги няма в ПОД.Къде са незнам но наи-вероятно са платени сегашните част от пенсиите вместо да трупат доход е така е станало и с ППФ и същото ще стане и с УПФ.
  Дружествата може и да си имат трески за дялане но основният проблем е в НОИ защото от общият казан да дават както те си искат.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  под тая статия за гоцевите хора е трудно. хем требе да мразят боко, хем требе да мразят МВФ.

  ололо....

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 13. 13 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#8] от "stormy":

  Въобще не си прав всезнайко!Освен слъзливи мисли нищо смислено не си написал.Малко се ограмоти.Има и други сайтове освен на български.Ако не друго, прочети какво става в Русия по въпроса.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 14. 14 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Дори и да се откажат, както често го правят гЪрберите и пожарникаря си вкараха страшен автогол с намеренията си да заличат личните сметки и национализират тези фондове.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 15. 15 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 561 Неутрално

  „Титуляр на сметки може да се заменя, също така и управляващият орган на определени активи, при условие че условията, при които те са вкарани, не се развалят", заявява още Христина Митрева, цитирана от в. „Дневник".

  "В случая бих предложил на г-жа Митрева, да бъде заменен титулярът на банковата й сметка, в която е вкарала 31-те хиляди лева, платени й от НОИ за неизползван отпуск за 9 години."

  Proud to be anonymous!!!
 16. 16 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 450 Гневно

  Писна ми от тази некомпетентност, бързи и неадекватни решения на 'недоразумението' ГЕРБ, начело с бащицата-вожд ББ. Поне като не разбирате, обсъдете този важен въпрос с различни хора - професионалисти в БГ и чужбина, участници в ППФ и т.н. Ако трябва отделете няколко месеца за това. Както се казва 100 пъти мери, един път режи.
  За жалост не си извличат и поука, тези издънки не са им за първи път. Интелигентните и умни хора се учат от допусната грешка от първи път. Колко издънки трябва да направи ГЕРБ, та поне да се позамисли малко?!?

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 17. 17 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#15] от "Джони Браво":

  "В случая бих предложил на г-жа Митрева, да бъде заменен титулярът на банковата й сметка, в която е вкарала 31-те хиляди лева, платени й от НОИ за неизползван отпуск за 9 години."

  ++++++

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Много коментари,много нещо. Исмислени, и безсмислени но все по нещо научаваш от всеки.Та мисля си -да вярвам ли на МВФ или на Митрева ? На Ив. Нейков ли или на Дянков? МВФ е толкова години на хората в устите, все го псуват, но не го гоня! Нейков цял живот е в играта кога лъже, кога маже , но е всепризнат експерт! Митрева би била добър експерт, но ако е независима! Дянков? В момента ЧАКА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ да му кажат дали са управлявали добре паричните вноски, че да можел да вземе решение!! Хайде ,сега кандидат пенсионери , вземайте си решение на кого да вярвате.Пък после си псувайте на воля.

 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  МВФ, кажете "моля"

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "Джони Браво":

  ++++++++ и от мен!

  Освен това тези пари са й давани от Държавата по законите за бюджета, тъй че те не са нейни! По нейната логика, че щом държавата е задължила някого със закон да внася по персонални партиди, значи е собственик на средствата по тези партиди.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на arcuss
  arcuss
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е и какво стана сега, Костов говори ли говори, предупреждава от по половин година напред ама няма кой да го слуша. Та сега МВФ потвърди всичко което изказа много по рано като мнение.
  Системата е добра ! Я да питам кой я започна, кое правителство я гласува, ама от тогава подобрение няма. Няма воля за реформи (доразвитие) вече 9години.

 22. 22 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Най- добре... МВФ да дойде

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 23. 23 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dexx": Ами дойде...отново!


  PHILIP
 24. 24 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1004 Весело

  Ето го модела : "Може да се помисли за модел като тези в Полша или Швеция, където първият стълб е солидарен, както и досега, но все пак получаваните пенсии се обвързват с направените през годините осигурителни вноски", каза той.

  Толкова ли е сложна бе, м.... д....а!!!! Заради ромите и другите нали се сещате не може да минем към този модел, поне според мен ако се направи резко тази маневра системата ще рухне!!!! Но, ако се помисли за 5-10 години напред дали пък няма да се получи? АЗ НЕ ВЯРВАМ!!!!

  Forza Lazio!!!
 25. 25 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 506 Неутрално

  тия да си траят , че да не вземе боко да ги национализира , тогава ще разберат за какво иде реч

 26. 26 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 727 Гневно

  До коментар [#15] от "Джони Браво":

  Тая смотана бабичка се готви да сложи ръка на милиони лични средства! Трагедия! А що не казва, че сега при смърт на лицето-титуляр на сметката, близките му получават парите от нея. След национализацията това дали ще става!?! Един път и МВФ да дадат добър съвет...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 27. 27 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "gyndi":

  Тя и сега е "обвързана" - индивидуален коефициент и прочее... Но всичко се разваля от идеята за "минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст". Значи, внасял си на договор за два часа дневно върху съответната част от МРЗ - но минималната пенсия, която ще получиш насреща, е 136,08лв. - нищо, че ако ти я сметнат по общата формула, се получава 41,05 лв ... Че кой идиот ще внася повече, като и срещу по-малко ще вземе същото? Възвращаемост на инвестицията, нали така? И изчезва всякаква заинтересованост у грамотните. Неграмотните и без това не са заинтересовани.
  Съвсем тихичко изказвам пожелание пенсионната система да ми дава толкова, колкото съм заслужил. Внесъл съм еквивалента на 50 лева пенсия - това ще ми е пенсията. Ако обществото реши, че доходът ми не може да пада под някакъв минимум - да дава разликата през социалното подпомагане. А не да товари хората, които съвестно цял живот се осигуряват на реален доход, и от техните вноски да плаща на т.нар. земеделски производители срещу 17 лв. месечна вноска 136 лв. месечна пенсия.....

  Chad
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK