Посланикът на САЩ: България може да направи повече в Афганистан

Джеймс Уорлик

© Анелия Николова

Джеймс УорликБългария прави много в Афганистан и го прави добре, но би могла да направи и повече. Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик на конференция "Европа за Афганистан: от разбиране до подкрепа" в Централния военен клуб в София.


В Афганистан служат около 580 българи, в две приблизително еднакви на брой части в Кабул и Кандахар, за да охраняват летищата на двата града. Освен това има български оперативни групи за обучение и свръзка, медицински и разузнавателни екипи, и всички те вършат отлична работа, уточни американският дипломат, цитиран от БТА. Според него обаче все още има много длъжности, на които НАТО непременно трябва да назначи хора, за да се осъществи преминаването на отговорността за сигурността към Афганистанските национални сили за сигурност.Нито официално, нито неофициално България е заявявала удвояване на българския контингент в Афганистан, заяви преди това при откриването на форума министърът на отбраната Аню Ангелов. Той уточни, че през следващата година страната не предвижда увеличение на участието си в сравнение с края на 2010 година.Уорлик посочи, че истинският въпрос, който трябва да си зададе правителството, е дали е от голям интерес за България да направи повече. Никога не е лесно да се изпращат млади мъже и жени на места, където са застрашени. Аз обаче вярвам, че стабилизирането на Афганистан, осигуряването на по-добър живот на хората, страдали прекалено дълго, и на един, казано най-общо, по-безопасен свят си струва риска, каза Джеймс Уорлик, който изрази увереност, че премиерът и неговите съветници ще вземат правилното решение за България.


Съотнесено към състава на българските въоръжени сили, ние определяме участието ни като значително, за чието осигуряване отделяме повече от 7 процента от бюджета за отбрана, посочи министър Ангелов. България, за разлика от други държави, в това число и страни от НАТО, не обявява нито начален, нито краен срок за изтегляне от Афганистан. Нашето разбиране към настоящия момент е, че ще участваме в тази операция дотогава, докогато има мандат на Съвета за сигурност на ООН за коалиционните сили и докато се постигне единодушно решение на Северноатлантическия съвет, заяви Аню Ангелов.


Същевременно министърът заяви, че в средносрочен план не трябва да се изключва възможността за консолидиране на военния ни контингент в Афганистан, чрез което да се постигне едновременна
ротация с по-малко ресурси, по-висока ефективност на българските военни усилия, както и придобиване на повече военни способности на контингента ни.Нито официално, нито неофициално България е заявявала удвояване на българския контингент в Афганистан, заяви преди това при откриването на форума министърът на отбраната Аню Ангелов. Той уточни, че през следващата година страната не предвижда увеличение на участието си в сравнение с края на 2010 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK