Надзорът на НОИ одобри национализирането на индивидуалните пенсионни партиди

Надзорът на НОИ одобри национализирането на индивидуалните пенсионни партиди

© Георги КожухаровНадзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри промените в Кодекса за социално осигуряване с 14 гласа "за" и 6 "против". Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов след края на заседанието, информира БТА. 


Единствено представителите на работодателксите организации са гласували против поправките, които предвиждат парите по индивидуалните партиди на работниците от първа и втора категория в професионалните пенсионни фондове да се прехвърлят в нов фонд към НОИ.


Бизнес организациите определят това като национализация на лични пенсионни сметки, която ще нанесе удар върху икономиката и фондовата борса.
Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България  Евгений Иванов каза, че има развитие по въпроса за създаването на нов фонд към НОИ за ранно пенсиониране на категорийните работници. Национализацията може и да не се състои, допълни той.


Иванов обърна внимание на това, че никой не е мнението на хората, които имат лични партиди в професионални фондове. Никой не е дал съгласие личната му партида да бъде открадната, добави той.


Друга възможна промяна от първоначалния вариант на измененията в осигурителния кодекс е намаляването на процента, с който се предвижда НОИ да намалява срочните пенсии на работещите при тежки условия заради правото им да прекратят трудовия си живот по-рано от останалите. В сегашния проект е записано, че за всеки недостигащ месец до общата пенсионна възраст категорийните работници ще получават с 0.15% по-малко. За сметка на това се предвижда работниците, които откажат да се пенсионират по-рано дори и да имат това право, да получават бонус, казаха вицепрезидентите на КНСБ Николай Ненков и на "Подкрепа" Димитър Манолов.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не че нещо, ама то парламента трябва да одобри, а не НС на НОИ.
  Те няма да е зле като са се събрали да възложат една ревизия на актюерските принципи прилагани в НОИ че нещо не им излизас сметките с около 1 млрд.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  В Румъния през тази година КС отхвърли закон за лустрацията приет от техния парламент като самите конституционни съдии щяха да

  попадат под ударите на закона. В България през тази година е възможно КС да отхвърли закон за национализацията. В Румъния има

  реални политически процеси характерни за развитите демокрации, а в у нас има имитиране на такива, нещо като поддемокрация.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 3. 3 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 660 Гневно

  А когато Съдът бламира решението, Тотю ли ще плаща щетите? Или тотювица

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Това представяш ли си Конституционният съд да ти събори закона с мотива, че това е посегателство над частна собственост? За друга тема - здравеопазане, образование, местна власт, лични данни, подслушване - иди дойди, там тълкуванията са по-разтегливи. Но за посегателство над собственост, просто следващият въпрос в обществото ще е кой е гласувал "за" по цялата верига и дали такъв долнопробен човешки мат'рял има право да се разхожда по висшите етажи на властта, вместо да мете кенефи или извършва друга подходяща за интелектуалния му статус дейност.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Гневно

  КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ
  http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1597824512

  Функции на надзорния съвет

  (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Надзорният съвет:

  4. утвърждава проектите на нормативните актове по ДЪРЖАВНОТО обществено осигуряване преди внасянето им за приемане от съответните държавни органи;

  _____

  Прочетете и свързаните глави - навсякъде функциите на НОИ и Надзорния му съвет са ограничени ЕДИНСТВЕНО до вноските в НОИ.

  Надзорният съвет НЯМА ПРАВО ДА ВЗИМА РЕШЕНИЯ извън правомощията си!

  Язък и за работодателските участници в този съвет - да не знаят за какво могат и не могат да гласуват!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Гневно

  А сега за допълнителните фондове, пак от там:

  Глава девета.
  УЧРЕДЯВАНЕ, ЛИЦЕНЗИРАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА ДРУЖЕСТВАТА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 67 ОТ 2003 Г.)


  Раздел I.
  Общи положения (Нов - ДВ, бр. 67 от 2003 г.)


  Осъществяване на допълнителното социално осигуряване  Чл. 120а. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 56 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Допълнителното социално осигуряване се осъществява чрез участие в универсални и/или професионални пенсионни фондове, фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване и/или фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми и във фондове за допълнително доброволно осигуряване за безработица или за професионална квалификация, които се учредяват и управляват от лицензирани по реда на този кодекс пенсионноосигурителни дружества или от дружества за допълнително доброволно осигуряване за безработица и/или професионална квалификация.  Регулиране и контрол  Чл. 120б. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) Държавата осъществява ефективно регулиране и контрол върху дейността на дружествата и фондовете за допълнително социално осигуряване с цел защита на интересите на осигурените лица и пенсионерите.

  (2) Надзорът върху дейността на дружествата и фондовете за допълнително социално осигуряване се осъществява от Комисията за финансов надзор, наричана по-нататък "комисията".

  (3) Комисията и заместник-председателят на комисията, ръководещ управление "Осигурителен надзор", наричан по-нататък "заместник-председателя на комисията", упражняват надзорните си правомощия в съответствие с този кодекс и Закона за Комисията за финансов надзор.

  ____

  Някъде да четете, че НОИ може да си пъха носа при тях?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 7. 7 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1366 Весело

  Смешници...
  и аз одобрявам да ми дадат половин милион лева на тепсия, що не?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  доста нагло и противозаконно

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "Златин Златев":

  Половин МИЛИАРД, тези за милион не вдигат телефона даже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK