NGO-секторът: Регистърът в министерството на правосъдието не работи ефективно

Централният регистър на фондациите и сдруженията в обществена полза към Министерството на правосъдието не поддържа актуална информация, не контролира ефективно и не спазва законовите срокове за вписване, показва изследване на Българския център за нестопанско право (БЦНП). То беше представено във вторник на кръгла маса пред представители на неправителствения сектор. Министерството на правосъдието не изпрати участник, само една от служителките на регистъра присъства безмълвно на дискусията.


Липсата на актуална информация е един от най-големите проблеми на регистъра, сочи анкета сред 96 неправителствени организации, представена от Ралица Величкова, директор на БЦНП. Причината за това е, че четиримата служители на регистъра нямат срок, в който да качват в интернет актуалните данни от отчетите на над 8000-те организации. Поради това най-прясната информация обикновено е отпреди две години. Липсва всякаква възможност за проверка на свързани лица и конфликт на интереси. Непълните и остарели данни освен това това са трудно достъпни, тъй като почти всички документи са сканирани, но не се отварят с обичайните софтуерни програми, а на сайта липсва съобщение какви точно са необходими.


В ХХІ век все още липсва възможност в Централния регистър да се подават документи по електронен път, показва изследването. Не се спазва и задължението незабавно да се вписват регистрираните субекти - 70 процента са били забавени повече от месец. Ползвателите на регистъра са определили практиката му като непоследователна и противоречива, в резултат на което се е увеличил броят на неоснователните откази за вписване.
Текущият контрол върху гражданския сектор, работещ в обществена полза, реално почти липсва, тъй като организациите масово не спазват задълженията си за подаване на годишни отчети, а от това не следва нищо. В същото време по закон при липса на два последователни годишни отчета министерството на правосъдието трябва да заличава регистрацията. Продължава и дублирането на изискваните документи, вместо те да се получават по служебен път от самата администрация, например  съдебни решения, удостоверения за актуално състояние и за регистрация по БУЛСТАТ.


Една трета от анкетираните неправителствени организации са заявили, че не одобряват работата на Централния регистър към Министерството на правосъдието, тъй като е неефективен и бюрократичен.


"Като участник навремето в изработването на закона си давам сметка, че направихме поредното малко Франкенщайнче. Резултатът е, че никой не може да намери в регистъра информацията, която му трябва, и че той не е дори формална гаранция за порядъчността на организациите", каза Капка Панайотова от "Център за независим живот".


Българският център за нестопанско право представи 28 препоръки за подобряване на дейността на регистъра, като за целта ще се разчита на кооперативността и добрата воля на правосъдното министерство.


NGO-регистърът да бъде прехвърлен към Агенцията по вписванията, предложи Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него това ще е решение на многото проблеми и най-вече на съществуващата в момента непрозрачност по отношение на собственост, свързани лица, участие на субекти от публичния сектор. Според Ялъмов това може да се случи през 2014-2015 г. след солидна подготовка.


Идеята срещна съпротива сред част от участниците, които възразиха, че по този начин безплатната за тях съдебна процедура по регистрация ще бъде заменена с натовареното от множество такси и чакане по опашки производство в Агенцията по вписванията.


Според Тодор Ялъмов запазването на статуквото означава да се запази и непрозрачността в третия сектор, както и злоупотребите като например заобикалянето на закона за обществените поръчки с договори за научна и развойна дейност, което било честа практика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK