Огнян Минчев, "Прозрачност без граници"- България: Политическата воля се разминава с резултатите

Намаляването на индекса е индикатор за известно разочарование сред международния бизнес и експертите, както и в българската общественост за потенциала на сегашното правителство за последователна институционална реформа. Има висока оценка на политическата воля.


Тя е необходимо, но не е и достатъчно условие за справяне с проблемите на България. Способността на изпълнителната власт, на парламента, на съдебната система, на публичните институции да генерират реформа, която да създава прозрачност и предвидимост при осъществяване на публичните ангажименти, е залегнала в този индекс.


Няма защо да се лъжем, България е вписана динамично в европейския контекст, но нейната енергетика е 100% в ръцете на руски компании. Русия се намира на 154-то място в класацията от 178 държави. Нека не прозвучи антируски, но няма да се подобрим, ако сключим договор за още една ядрена електроцентрала.
Българската институционална реформа не върви. Нещата се решават на парче, не в рамките на цялостна стратегия, така че да са по-прозрачни и ефективни. Това противоречие на политическа воля и реални резултати определя позицията на България в това изследване.


Корпоративни любимци има при всяко правителство. При сегашното те са облечени в по-издържана нормативна форма, по-елегантни са. Особено в сравнение с периода 2000 - 2008 г., когато се газеха изцяло закони и конституция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK