МВФ: Доплащайте за ранните пенсии, не национализирайте

Емануеле Балдачи от МВФ (на преден план) препоръча на правителството да направи реформите много по-бързо от планираното сега

© Анелия Николова

Емануеле Балдачи от МВФ (на преден план) препоръча на правителството да направи реформите много по-бързо от планираното сегаМеждународният валутен фонд (МВФ) се обяви против национализирането на личните партиди в професионалните пенсионни фондове и консолидирането на средствата в солидарен фонд в НОИ. Вместо това от организацията препоръчват държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория труд, тъй като те са правили вноски в НОИ и преди 2000 г., когато са основани професионалните фондове.


Това стана ясно от изказването на Емануеле Балдачи, ръководител на техническата мисия на МВФ, която беше в България в последните две седмици и консултира правителството по въпросите на пенсионната реформа. По оценки на фонда, ако държавата се включи в изплащането на пенсиите за работниците от първа и втора категория, на които ми предстои пенсиониране догодина, това ще струва на бюджета между 20 млн. и 30 млн. лв., а според Министерството на финансите допълнителните разходи ще бъдат около 36 млн. лв.


Балдачи заяви, че в сегашния си вид пенсионната система е добре устроена. Той препоръча моделът, базиран на трите стълба - държавното обществено осигуряване, задължителното допълнително пенсионно осигуряване и доброволното допълнително пенсионно осигуряване, да се запази.
Другите заключения на мисията са, че заради очакваното удължаване на продължителността на живота и застаряването н населението без реформи пенсионната система няма да остане устойчива и в следващите 20 години могат да се очакват много сериозни дефицити. Те пък ще трябва да се финансират с тренсфери от републиканския бюджет.


Балдачи коментира, че в дългосрочен план може да се промени формулата, по която се изчисляват пенсиите за работниците от първия стълб на осигуряването (трета категория труд, родени преди 1960 г.). "Може да се помисли за модели като тези в Полша или Швеция, където първият стълб е солидарен, както и сега, но все пак получаваните пенсии се обвързват с направените през годините осигурителни вноски", каза той.


Експертът изтъкна, че възрастта за пенсиониране в България е по-ниска от тази в други страни от ЕС. При сегашните прогнози за продължителността на живота, за да се балансират приходите и разходите на пенсионната система, възрастта за пенсиониране да се увеличи, препоръча Балдачи. Затова МВФ предлага стажът за пенсиониране да се увеличава всяка година с по шест месеца още от 2011 г., а не както предлага правителството - с по четири месеца от 2015 г.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Умниците от МВФ. Смях...
  "в следващите 20 години могат да се очакват много сериозни дефицити. Те пък ще трябва да се финансират с трансфери от републиканския бюджет".
  А малко по-нагоре:
  "от организацията препоръчват държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория труд".
  Не по врат, а по шия.
  Смешници.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK