Пенсионните фондове: Борисов ще мисли до днес за национализацията

Седмица след като подкрепи идеята за прехвърляне на личните сметки в НОИ, премиерът се срещна с нейни опоненти

Изп. директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова и Никола Абаджиев, шеф на асоциацията на пенсионните дружества (вдясно), казаха, че са обнадеждени от срещата с премиера

© Георги Кожухаров

Изп. директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова и Никола Абаджиев, шеф на асоциацията на пенсионните дружества (вдясно), казаха, че са обнадеждени от срещата с премиераНа седмия ден, откакто подкрепи идеята на синдикатите и социалния министър за национализация на личните сметки в професионалните фондове, Бойко Борисов се срещна за първи път с другата страна.


Пенсионните дружества са представили на премиера данни за доходността на управляваните от тях фондове, начина на управление, административните такси, които събират, и решенията, които предлагат за пенсиите на работещите I и II категория труд. След срещата представителите на дружествата бяха настроени доста по-оптимистично, по думите им днес премиерът ще вземе окончателното си решение.


"Чувстваме се спокойни, защото не е възможно след информацията, която дадохме, да се вземе решение на база погрешна информация", коментира срещата Даниела Петкова, изп. директор на ПОК "Доверие". Те са представили данните, които подават до Комисията за финансов надзор. Голяма част от тях са публични. "Оптимисти сме, че успяхме да предоставим такава информация на премиера.
Не може да е добър един закон, който е писан "на коляно", каза Никола Абаджиев, председател на асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО). Те се надяват върху решението на Борисов да повлияе и препоръката на МВФ кабинетът да не национализира парите в професионалните фондове.
От пресслужбата на Министерския съвет отказаха информация за срещата.


Оттам съобщиха само, че най-вероятно поправките в Кодекса за социално осигуряване (КСО), където са разписани промените, ще се вкарат допълнително на днешното заседание на кабинета, след като по-рано сутринта се обсъдят от тристранния съвет.


Пенсионните дружества са заявили пред Борисов готовност да плащат ранните пенсии още от следващата година и са оспорили твърденията на социалния министър Тотю Младенов, че всички пенсии ще са по 50 лв.


Преди няколко дни от асоциацията представиха разчети, според които един работник от I категория, който се е осигурявал 10 години в професионален фонд върху 693 лв., ще получава 179 лв. в продължение на 8 години. Ако за него са плащани 20 години вноски върху същата заплата, пенсията му ще е 461 лв.


Дружествата са предложили на премиера от догодина ранните пенсионери да получават една пенсия от професионалния си фонд и една пенсия от НОИ, докато навършат общата осигурителна възраст. Така те ще вземат и парите от личните си сметки и държавата ще им даде дължимото за осигуровките, които са правили в обществената система преди 2000 г., когато се създадоха фондовете.


Дружествата предлагат още сегашните условия за ранно пенсиониране да се запазят до 2014 г., след което осигурителният стаж за I и II категория да се увеличи наведнъж. Социалният министър предлага това да става постепенно от 2015 г., с по 6 месеца на година.


Решението на проблема с осигурителната система не е в противопоставянето на държавната и капиталовата система, а в съвместната им работа, каза вчера бившият управител на НОИ Йордан Христосков на дебат за реформата, организиран от Икономическия институт към БАН. Георги Ангелов от "Отворено общество" повтори, че основен проблем на системата са безбройните възможности за предсрочно пенсиониране, които се използват от близо 70% от хората.Парите на професионалните фондове (за последните 10 години, в млн. лв.)


Вноски - 429.72
Върнати в НОИ - 97.8
Доходност - 173.9
Платени на наследниц* - 9
Общо активи към 8.X.2010 - 496.8
Разходи на НОИ за ранни пенсии - 300 - сумата е приблизителна
Източник: по данни на пенсионните дружества

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vreme
  vreme
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Незнам какво ще излези накрая,но според мен,БГ поговорка:Много баби хилаво дете...Нямам думи...

 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Действително ли мислещ със собствените си мозъчни гънки човек ще повярва,че "Борисов ще мисли до днес за национализацията"?

 3. 3 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Борисов може ли да мисли,но все пак ако разберем точно какво мисли,ще отпаднат съмненията ,че и той е един тъп,ама много тъп комунист.Впрочем едва ли някой е очаквал нещо по различно

 4. 4 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тихо. Той мисли.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
 5. 5 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 479 Гневно

  Тези на снимката са водачите на глутницата от пирамиди ...
  И за директно за трепане , а не за срещи с премиера !
  Да започват да си плащат пенсиите ИЗЦЯЛО , а не да се опитват да приватизират НОИ и да откраднат и парите на непривелегированите осигурявани , които не могат да си уредат среща с Боко Тиквата...
  ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНА в статията е , че основен проблем на системата са безбройните възможности за предсрочно пенсиониране , на които трябва да се сложи край !!

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 6. 6 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Не им е лоша доходността. Проблемът май е най-вече в краткия период.

  Не ми е много ясно какви са тези "Разходи на НОИ за ранни пенсии" - ако са разходите за пенсиите, които фондовете не плащат, интересно как се определят. И дали включват тези 97 преведени на НОИ.

  Така или иначе, важното е да има конкуренция. Подкрепа на държавен фонд и елиминиране на частните ми звучи много съмнително. По-добре всички да се състезават на равни начала.

 7. 7 Профил на gelkata15
  gelkata15
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да попитам господата за57г.трудоб стаж 330лв.достигат ли.

  ААГ.
 8. 8 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пенсионното осигуряване в Швейцaрия е изградено върху три стълба: държавно, фирмено и лично (частно) пенсионно осигуряване. Първият стълб (държавното пенсионно осигуряване) почива изцяло на взаимоспомагателен (солидарен)принцип, което означава, че вноските от трудово активното население се използват за финансиране на пенсиите на пенсионираните или, казано по-просто, младите работят за старите. Т.нар. държавни пенсии по размер покриват разходите за живот на равнището на екзистенц-минимума. И това съответства на нормалната икономическа логика: от общия държавен кюп се плащат пенсии на хора, внасяли различни по големина осигурителни вноски през различни по продължителност периоди. При застаряващо население (изключвам други фактори, като напр. укриване на трудови доходи и невнасяне на осигурителни вноски, което един швейцарски работодател дори не може да си го помисли), когато в споменатия държавен кюп се внася все по-малко на входа, а на изхода се раздава все повече, ясно е, че размерът на държавните пенсии могат да покривaт в най-добрия случай екзистенц-минимума. И това трябва да бъде разбрано от българските синдикалисти, които така ревностно защитават солидарния принцип на изграждане на пенсионната система. В България дори е още по-зле, тъй като от събраните осигурителни вноски се заплащат не само пенсии за отслужено време и старост, но и пенсии за инвалидност, обезщетения за майчинство, за безработица и какви ли не още други социални плащания. В никоя развита европейска държава не съществува такъв хаос в системата на социалните плащания. В Швейцaрия за всеки вид социално плащане си има отделен държавен фонд, в който се внасят вноски, отчислени от заплатите точно с определена цел: Вноски, отчислени например за пенсиониране, Е НЕВЪЗМОЖНО да се внесат във фонд за безработица, от който се изплащат обезщетения за безработица. Така държавата знае точно за какво с какви средства разполага и точно какви мерки трябва да предприеме, където нещо не достига. И това е още един важен момент, на който привържениците на солидарния принцип трябва да обърнат внимание: Солидарен принцип - добре, но разделете общия държавен кюп на отделни целеви фондове, за да е ясно какви средства за какво се събират и как се изразходват. Защо се мъчим да откриваме топлата вода, когато другите отдавна са я открили!
  Фирменото и личното (частното) осигуряване в Швейцaрия
  почиват изцяло на капиталов принцип: Осигурителните вноски се инвестират в ценни книжа, като на всяко осигурено лице се води лична осигурителна (спестовна) сметка, отчитаща във времето натрупаните индивидуални спестявания. От тези спестявания се финансира пенсията на осигуреното лице при навлизането му в пенсионна възраст. Аз лично не виждам никаква несправедливост в този принцип, ако се прилага правилно. След като си работил по-дълго или си внасял, т.е. пестил повече за старини, заслужаваш да живееш по-добре от тези, които или са спестявали по-малко, или въобще не са спестявали. Ако искаш по-рано да се пенсионираш, моля - плати си за това и нямаш проблем. Къде е тук несправедливостта, господа синдикалисти? Ама държавата щяла да управлява по-добре на капиталов принцип частните фондове. Хайде оставете на мен да решавам на кого да предоставя управлението на спестените от мен пари. Нямам нищо против държавата да управлява определен професионален фонд на капиталов принцип. Но правото да решава кой ще управлява моите пари е САМО МОЕ. Така че това, което се мъти в главата на българското правителство, подкрепяно в случая от синдикатите, нарушава действително правото на неприкосновеност на частната собственост.

 9. 9 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 426 Весело

  Какво щял да прави Борисов? .... Да мисли ??? Един паток мислил, мислил ....

  Истината е някъде там ...
 10. 10 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Аз не мога да се начудя какво толкова сте се загрижили за пенсионните фондове, като че сме хайлендъри та ще дочакаме пенсия...

 11. 11 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дали пък да невърнат петолъчката над бившият партиен дом.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK