Национализацията на лични пенсии: Пред нов обрат

Национализацията на лични пенсии: Пред нов обрат

© Дневник
Пенсионните дружества предложиха на премиера те и НОИ да плащат ранните пенсии през 2011г.


И МВФ се обяви против. Правителството отложи приемането на промените в социалния кодекс

Правителството може и да се откаже от идеята си да национализира лични пенсии на работещите тежки професии. Това споделиха днес представители на пенсионните дружества след среща с премиера. Те обясниха, че Бойко Борисов ще реши днес дали професионалните фондове да бъдат закрити и активите им прехвърлени към НОИ.


Очакваше се утре сутрин тристранният съвет да обсъди промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), а веднага след това на редовното правителствено заседание те да бъдат гласувани. Тази вечер обаче от пресцентъра на МС обявиха, че срещата със социалните партньори се отлага, а КСО няма да бъде в дневния ред на кабинета. Причината - нужда от повече време за финализиране на поправките. Какъв ще е окончателният им вариант обаче вече не е ясно.
Премиерът не коментира ще има ли обрат в категоричната му позиция от последните седем дни. Вероятността Борисов да преосмисли национализирането на индивидуалните партиди се засили и заради становището на МВФ, който също отрече идеята.


Ръководителят на екипа, който през последните две седмици консултира правителството по пенсионната реформа, Емануеле Балдачи обясни, че препоръчват държавата да доплаща за ранните пенсии на категорийните работници, тъй като те са правили вноски и преди 2000 г., когато са създадени професионалните фондове.


Малко след изявленията на МВФ при премиера влязоха представители на пенсионните дружества. Тяхното предложение как да се реши проблемът с ранните пенсии през 2011 г. съвпада с препоръката на МВФ държавата да доплаща. Досега НОИ не е съобщавал колко средства ще са необходими от бюджета, ако той поеме своята част от тези пенсии.   


Според и.д. президент на КНСБ Пламен Димитров обаче това не е решение, защото "не променя с нищо сегашната картинка". Ако не бъдат приети условията ни, ще се върнем там, където бяхме на 7 октомври, каза той, което означава нови протести срещу пенсионната реформа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK