РЗС доведе свидетел от чужбина да потвърди, че ГЕРБ е финансиран от "Лев корпорация"

Асен Урманов, който помоли за "милост", защото досега не е заставал пред медии.

© Георги Кожухаров

Асен Урманов, който помоли за "милост", защото досега не е заставал пред медии.ГЕРБ е била финансирана от фирми на "Лев корпорация" и в частност от Алексей Петров. Аз съм присъствал на такова финансиране. Ще дам разяснения пред подходящата медия на по-късен етап. Имаме документи, които показват как точно е имало финансиране от "Лев Корпорация" към тогавашния предизборен щаб на ГЕРБ". Това заяви Асен Урманов, който беше доведен от РЗС.

Първоначално информацията, че "Лев корпорация" е финансирала ГЕРБ се появи ден след като бившият съветник от ДАНС Алексей Петров беше пуснат под домашен арест, в сайта glasove.com.
По-късно председателят на РЗС Яне Янев каза, че парите не са били на фирмите около Алексей Петров, а вътрешният министър Цвета Цветанов се е опитал да легализира нечисти средства чрез посредничеството именно на Урманов.


В парламента по-рано днес Цветанов, заяви че не може да знае за всички дарения към ГЕРБ, които са били много, но ще направи проверка и, ако трябва, дарението ще бъде върнато.


Урманов, който пристигна днес, беше посрещнат от Емил Василев от РЗС. Той не пожела да каже, откъде идва и защо точно в този момент се появява. Не уточни за каква сума става въпрос, нито каква е била схемата на финансиране. Урманов каза, че документите ще бъдат показани на по-късен етап. По думите му преди време, той е бил помолен да се яви като свидетел от адвокатите на Алексей Петров, защото "се познаваме, от един край сме и сме близки".
"Казаха ми, че ще бъда разпитан от съдия, но фактологията след това беше, че ми задаваха въпроси по разни капанчета и заведения с много добър тон и отношение. След това започнаха да ме разпитват в Националната следствена служба, където ме питаха какъв човек е Алексей Петров, как е работил във времето откакто аз го познавам, с кои хора се познава, някакви по пикантни неща, ако мога да кажа", заяви още Урманов.


По думите му в един момент, представящи се хора от службите, започнали да звънят на жена му и сина му, защото не можели да открият Урманов. "Въпреки че знаеха мобилният ми телефон. Занимавам се с външна търговия и не бях в страната. Те са казвали на близките ми, че ако не отида да ме разпитат за пореден път, ще си има големи ядове и проблеми", каза още Урманов.


Той съобщи, че се е прибрал, защото някой е ударил с чук сина му. Освен това, той ще потърси среща с главния прокурор Борис Велчев, защото "има неща, които искам да коментирам с него. Ситуацията е неприятна - има натиск върху хора, изопачават се истини, търсят се вини".


"Този човек потвърди, че има финансиране от "Лев корпорация към ГЕРБ. Наистина имаме документи, с подписа на Цветан Цветанов - той е приемал парите, подписвал е ордерите, и договорите. Става въпрос за доста голяма сума", заяви Емил Василев, след като изпрати Урманов. Василев каза, че от партията са знаели за това финансиране от отдавна, но "политиката е тактика и е въпрос на решение, кога ще удариш противника си".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK