Две седмици след контраатаката на Алексей Петров: Нови фронтове, сблъсъци, версии

РЗС посрещнаха на летището вчера Асен Урманов, който можел да докаже, че ГЕРБ е била финансирана от Алексей Петров и от фирми на "Лев корпорация". Имам документи с подписа на Цветанов, заяви Урманов, но те щели да бъдат представени "на по-късен етап"

© Георги Кожухаров

РЗС посрещнаха на летището вчера Асен Урманов, който можел да докаже, че ГЕРБ е била финансирана от Алексей Петров и от фирми на "Лев корпорация". Имам документи с подписа на Цветанов, заяви Урманов, но те щели да бъдат представени "на по-късен етап"На 14 ден от атаката на близки до Алексей Петров фигури срещу вицепремиера Цветан Цветанов мишена стана и шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Той е смятан за близък до Цветанов и дори е споменаван като потенциален наследник на министерския му пост.


В същия ден публично бяха лансирани нови обяснения на несекващата атака. Въпреки че те идват от съвсем различни източници - бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов и бившият шеф на фирма в "Мултигруп" - Пламен Николов, в тях има няколко сходни идеи.


Една от тях е, че атаките идват от "задкулисието", което е свързано с руски интереси у нас, друга - че президентът Георги Първанов е свързан с Алексей Петров и по някакъв начин го покровителства. От прессекретариата на президента вчера нямаше реакция.
Вътрешният министър отново обяви, че срещу него има компроматна война заради битката на правителството с организираната престъпност. Прогнозира, че сценарият ще бъде тежък, и заяви: "Ако се бях договорил с Алексей Петров или с някой от неговите клакьори, вероятно щях да съм най-уважаваният политик."


Новата порция "разкрития" на РЗС (чийто лидер Яне Янев беше първият посетител в дома на Алексей Петров, щом той беше пуснат в домашен арест) беше за имотното и финансово състояние на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Според Янев той има 43 имота на обща стойност по пазарни цени над 10 млн. лв.


Обяви, че има данни за данъчни нарушения, пране на пари, конфликт на интереси и "нерегламентирани финансови отношения" с Цветан Цветанов. Сигналът е внесен в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.


В същото време РЗС отказаха да дадат документите на медиите с аргумента, че става въпрос за "много сложна материя", която "трудно може да разберете". Журналистите щели да се запознаят с данните в петък. Самият Андрей Иванов беше с изключен телефон, а от общината казаха, че е в отпуск и е в чужбина.


Шефът на столичните общинари не за първи път е обвиняван за конфликт на интереси. Още при избора му той беше обвинен, че е заграбил от дребни търговци терен на кооперативния пазар на кв. "Люлин". Тогава обясни, че в описания район е гаражът на една от фирмите за маршрутни превози, която консултира, но отрече да е собственик на такава фирма.


Пред Сметната палата Иванов декларира 15 имота към 2007 г., следващата година заявява, че семейството му е купило къща в с. Ребърково и апартамент в София, а през 2009 г. Иванов е декларирал още един апартамент в столицата.


Също днес, но в късния следобед РЗС заведоха репортери на летището, където депутатите им посрещнаха "ключов свидетел по делото "Октопод" - Асен Урманов. "ГЕРБ е била финансирана от фирми на "Лев корпорация" и в частност от Алексей Петров. Аз съм присъствал на такова финансиране.


Имаме документи", съобщи той. Информацията, че "Лев корпорация" е финансирала ГЕРБ, съобщи първо Явор Дачков, като се позова на разказ на Алексей Петров. Разказът му се появи в glasove.com (сайта на едноименния вестник с редактор Дачков, който е и зам. главен редактор на близкия до Петров в. "Галерия").


В петък пък Янев заяви, че Цветанов е опитвал да пере пари с неясен произход през фирми на "Лев корпорация". Посредникът бил Урманов, който от 1997 г. работел в системата от фирми на "Лев корпорация", а през 2005 г. ръководи експертния съвет по екология на Столичната община, твърдят от РЗС.


Днес нито Урманов, нито съпартийците на Янев показаха документи за твърденията си - това щяло да стане на по-късен етап. Урманов разказа, че преди време е помолен да се яви като свидетел от адвокатите на Алексей Петров, защото "сме от един край и сме близки".


Цветанов пък се застрахова по темата още от сутринта - не можел да знае за всички дарения към партията, но щял да направи проверка и ако трябва, парите щели да бъдат върнати.


Докато РЗС продължаваха акциите днес, лидерът на ДСБ Иван Костов предупреди, че ГЕРБ е атакуван от "задкулисието" - кръг хора, които в последните 20 години се противопоставят на реформите в България. Пред БНТ той заяви, че най-тежките атаки срещу управлението са се случили при неговия мандат през 2000 година.


И подчерта, че тези атаки съвпадат с тежки преговори с Русия по договорите за газовите доставки - и при неговото управление, и сега. Обърна внимание на мълчанието на президента Георги Първанов по повод спорни решения на съдии - и за пускането на Петров под домашен арест, и за хонорара на Ахмед Доган. И заяви, че президентът мълчи, "защото е някъде около главата на "Октопода". "...Казвам, че е някъде около главата, защото съм убеден, че над него има някой", подчерта бившият премиер.


Тезата, че "задкулисието" дърпа конците в този скандал, разви днес и бившият директор на фирма "Арес" АД, част от "Мултигруп", Пламен Николов. На пресконференция той зададе серия въпроси - защо шест месеца не стигнаха на прокуратурата да внесе обвиненията на Алексей Петров в съда, дали това не са процесуални хватки, за да се стигне до пускането му под домашен арест, и има ли това връзка с факта, че главният прокурор Борис Велчев е бил съветник на президента Първанов.


Така Николов мотивира мнението си, че бившият съветник в ДАНС и президентът Първанов са част от "политическото задкулисие, което в България е свързано предимно с Кремъл и което дърпа конците" на важни процеси в държавата. Той разказа, че Първанов (по онова време председател на БСП) индиректно е оказал натиск над създателя на лявото крило в БСП Илия Божинов да се съгласи таксиметровата компания "1280", в чието ръководство участвал, да бъде обсебена от Алексей Петров.


Срещу тази услуга за Алексей Петров фирмата поела ангажимента тя да стане "гръбнакът на партийното ДОТИ" (дирекцията в МВР, която извършва подслушването и проследяването). Според бившия шеф от "Мултигруп" активността на Алексей Петров в публичното пространство обслужва стремежа на Първанов към дискредитация на сегашното управление.


Сценарият на атаките срещу ГЕРБ бил обмислен още преди парламентарните избори от мозъчния център около Първанов, смята той. Попитан дали обвинява конкретно главния прокурор и президента в покровителство над Петров, Николов заяви, че е "смутен от видимите неща".Костов: Атаките срещу кабинета идват от задкулисието


Атаките срещу кабинета "Борисов" идват от едно задкулисие, от което надничат познати лица от последните 20 години, хора, които са против реформите в България. Техните атаки винаги досега са съвпадали с тежки преговори с Русия по договорите за доставка на газ. А президентът Георги Първанов мълчи, защото е "някъде около главата на "Октопода". Това обяснение на скандалите от последните месеци даде пред БНТ лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов. По думите му премиерът е заблуден, подвеждан е и не си дава сметка за произхода на атаката. Той не посочи конкретни имена, но очерта кръгове на интереси. От една страна, посочи "тези, които при първите открити търгове за продажба на електричество ще се окажат извън борда, защото досега са взимали милиони". Тук спомена само кандидата на БСП за кмет на столицата Георги Кадиев. Другата група описа така: "Този същият, който иска да накара правителството да влезе в неговия дълг към неговите работници и да го покрие. Същото като с кредитните милионери навремето." В контекста на задкулисието Костов говори и за президента Георги Първанов - подчерта, че той мълчи за случващото се, защото "е някъде около главата на "Октопода". Изрази възмущение и от съдията, който пусна сочения за лидер на "Октопод" Алексей Петров под домашен арест. Лидерът на ДСБ обяви, че най-свирепата атака срещу властта у нас е била през неговия мандат при уточняване на параметрите за доставки на газ, на които сегашният кабинет стъпва в преговорите за ново споразумение. Попитан смята ли, че задкулисието е свързано с руските интереси, Костов отговори: "Винаги се е случвало така."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 804 Неутрално

  просто престанете да обръщате внимание на "разкритията" на Яне, Дачков и останалите подлоги.

 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Атаки" от закулисието се привиждат само на болните мозъци.В общественото пространство излизат наяве факти,свързани с необяснимо забогятяване на морални съдници на обществото-.Цветанов,предсдателя на Столичния общински съвет.Следват други от ГЕРБ.Какво значение има тук,господа журналисти, кой го казал,с каква цел го казал,руски интереси ли се крият зад това?Жалка и слугинска журналистика.Оправдавам я,защото трябва да яде,трябва да издържа семейство,деца.

 3. 3 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  За председателя на СОС Андрей Иванов има сериозни съмнения много преди Яни Янев. Това е един пост от личният блог на Радан Кънев, сега част от ръководството на ДСБ писан на 06 декември 2007 година.

  http://radankanev.blogspot.com/2007/12/blog-post_1400.html

  Кирил Кирилов
 4. 4 Профил на krasi1317
  krasi1317
  Рейтинг: 423 Любопитно

  Защо ли не се учудвам,че пак само Костов е в час.

 5. 5 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Педи Яни с нов балон. Има ли някой да го взима насериозно? Партията му РЗС достигна дъното в сондажите - 0,5% подкрепа.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 6. 6 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Български патриот":
  Няма балони тука, Янев изнася каци с фекалии и алллллууу много миришат .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 7. 7 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Атаката е преочевидна много отдавна и е съвсем очаквана. Това им е работата на комунистите, изпълзяха от землянките и правят каквото могат.

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#7] от "4i4olin":
  Имаш предвид герберите ли ? Значи Кремъл се бърка в разпределението на таксиметровите превози !
  А какво ще каже уорлик по въпроса ?
  Значи Първанов се бърка индиректно ? За съжаление в съда приемат само директните данни. Иначе става като във вица за попа, дето тръгнал за нивата, па забравил мотиките , спрял каруцата до портата и пратил Иванчо да ги вземе. Оня влязъл в къщата и рекъл на попадията и щерките : " Дядо поп рече да ви опъна". "Ама и трите ли?" рекла попадията. Иванчо се провикнал от прага "Дядо попе, и трите ли ?" "И трите, Иванчо, и трите".
  За съжаление съдиите знаят вица и съдят само по преки доказателдтва.

 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#7] от "4i4olin":
  Имаш предвид герберите ли ? Значи Кремъл се бърка в разпределението на таксиметровите превози !
  А какво ще каже уорлик по въпроса ?
  Значи Първанов се бърка индиректно ? За съжаление в съда приемат само директните данни. Иначе става като във вица за попа, дето тръгнал за нивата, па забравил мотиките , спрял каруцата до портата и пратил Иванчо да ги вземе. Оня влязъл в къщата и рекъл на попадията и щерките : " Дядо поп рече да ви опъна". "Ама и трите ли?" рекла попадията. Иванчо се провикнал от прага "Дядо попе, и трите ли ?" "И трите, Иванчо, и трите".
  За съжаление съдиите знаят вица и съдят само по преки доказателства.

 10. 10 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#8] от "ahasver":

  Точно теб имам предвид. Другарите навремето те изтеглиха от майната си, устроиха в центъра на София, награждаваха с ордени за да им скандираш по манифестациите, а сега правиш каквото можеш като са в беда. До болка сте ми познати.

 11. 11 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#10] от "4i4olin":
  Точно обратното, глупако. Софиянец съм. Цял живот съм патил от комуистите. Не желая сега "демократите" да ми казват какво съм длъжен да мисля !
  Каквото има построено при социализмар сме го построили такива като мен, а не комунистите, които по дефиниция бяха глупаци и то нахални като теб. От моя труд се храни един град и няколко села около него и ще има за още 20-30 години. Работил съм на три континента, имам научна степен и висока правителствена награда. Нищо от това ти няма да постигнеш. 12. 12 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Гневно

  Кремъл -> Гоце -> Трактора -> 1280 -> "България уби дете"

  Някой може ли да направи причинно следствената връзка?

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 13. 13 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 460 Весело

  Интересно е ,че българина никога не вярва на ДОКУМЕНТИ.За сметка на това библейски вярва на приказки-в повечето случаи празни и лесно опровержими.

  кому е изгодно?
 14. 14 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 787 Весело

  Аре,Форума е бъкан с БСПедали!
  Вони на нафталин,лепило за чейнета,и несменени памперси!
  Красота за всички сетива.......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 15. 15 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#2] от "molesan2":

  Глупако,
  ако някой каже по телевизията, че сестра ти е курва, как после ще докажеш, че нямаш сестра?!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 16. 16 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "В същото време РЗС отказаха да дадат документите на медиите с аргумента, че става въпрос за "много сложна материя", която "трудно може да разберете". " хахаххахаха

  А този Урманов откъде го изкопаха и него... щял да предостави информацията само на определени "независими" медии. хахаха
  И после всичко в Галерия или Гласове или някакви си там боклуци.

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Костов:
  "Определени сили и конкретни лица отново се активират и искат със задкулисия и психологически ефекти да провалят дясното управление на ГЕРБ. Те са същите, които преди 10 г. атакуваха и нашето правителство. Тези оръдия се подготвят за обстрел, предупреди експремиерът. Според него тези тайни лица и групи били същите, които са довели Симеон Сакскобургготски на власт. Това са силни хора, босове на медии, заяви Костов, без да назовава имена.
  Съдията, който пусна Петров, нима не е знаел, че го праща директно в политиката, в медиите, на вълната на обществените скандали. Много добре е бил наясно и е действал целенасочено"
  Теорията за световната конспирация от устата на Костов?. Нищо подобно. Един плосък опит за самореабилитация.. Опит за самоневиняване на собствените грешки, без даже и намек за някаква собствена отговорност. Затова сподвижниците му се броят на пръсти, а електората пряко сили не надвишава 0.5%.
  Вероятно, даже и самия Костов не знае кои са тъмните сили. А причина за идването на власт на Саккскобурготски е точно Костов. Колко години го ухажваха за да го направят свое рекламно лице. Колко емисари до Мадрид - Г. Марков, Гоцев и др. "сини" велможи. Колко усмивки и съвместни пламенни речи на милионните митинги.
  А колкото до решението на съда за мярката срещу Ал. Петров, Косстов би трябвало добре да знае, че съда се произнася по определен законов въпрос, а не по това къде ще прати кое и да лице, още по-малко да се интересува от политика и политически въпроси.
  Непряк отговор вчера съвсем основателно даде Б. Борисов, който пряко обвини управлението на Костов за грешното решение относно допълнителните пенсионни фондове през 2000г. От Костов отговор? Не! Само опит за подмаазване под формата на съпричастност.

 18. 18 Профил на mvv
  mvv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Белия Негър - много си прав, това е от половин година. Форумите са заети от червени комсомолци с примитивен антигерберски стил. За всички ни е ясно, че хора, като Борисов и Цветанов са били от армията копои на червената олигархия, но сега когато се обърнаха с/щу създателите си настана истинска октомврийска революция. Умната момчета и момичета, идва време разделно. Истинските бандити ще ги познаете по приятелите им - справка Гоце - Янев - Трактора

 19. 19 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Добрия комунист това е мъртвият комунист!

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:09 на 28/10/2010 от неговия автор.

 21. 21 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: 5 Неутрално

  пак засмърдя........
  вече ме е гнус..!!!!!!!!!

 22. 22 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#19] от "krell":

  Йеее, намери се един от Гешев насам, който да го каже в прав текст!
  ++++++++++++++++

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 23. 23 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нормално, на НАП хеликоптера разлюти най-богатите в държавата. Ужилването на данъчните само дотук е за 20-40 млн. След 6 месеца може да надхвърли и 100млн, а след година ... Ако не падне правителството.

 24. 24 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не е ли време да престанем да се делим на комунисти и антикомунисти , на гербери и сини , на жълти , пембяни , оранжеви и не зная още какви ?
  Не е ли време да ЗАПОЧНЕМ ДА МИСЛИМ и то да мислим ПРЕДИ ДА ГЛАСУВАМЕ за кого и защо ще гласуваме ?!

  Не е ли време да разберем, че вече 20 години НЕ СМЕ ИЗБРАЛИ НЕТО ЕДНО УПРАВЛЕНИЕ , което да мисли и да ВЪРШИ нещо, което да е полезно и в интерес на ХОРАТА на България , а НЕ само на определени политически или икономически кръгове ?

  Не е ли време да се обединим и да потърсим честните и отговорните хора , които да направят нещо за социалния статус на хората и просперитета на държавата ?
  ХОРА ЕКСПЕРТИ и ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ... а не словоблудстващи политици и псевдополитици !

  НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ , като последни идиоти , че с хеликоптера на НАП ще се върне заграбеното !
  Иска се политическа воля , иска се ЧЕСТНОСТ и ПРИНЦИПНОСТ , а те са абсолютно недостатъчни сред редиците на ГЕРБ !
  Това са политически ПРОСТИТУТКИ , морални ПРОСТИТУТКИ , властово и материално неудовлетворени , които ЧРЕЗ УЧАСТИЕТО ВЪВ ВЛАСТТА търсят единствено личната си изгода ! Няма да коментирам изобщо абсолютната им НЕкомпетентност и БЕЗпринципност по който и да било въпрос на нашето ежедневие !...

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 25. 25 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Той е смятан за близък до Цветанов и дори е споменаван като потенциален наследник на министерския му пост"

  Кой смята така?

  Правилното би било: "Той е смятан за близък до Борисов, още от далаверите им в Люлин и Банкя"

 26. 26 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Весело

  Ясно, явно Световната конспирация купува на Цецко Консулната апартаменти на ниски цени от фирма която печели поръчки в Софийска община. Същата Световна конспирация е давала "консултации" от името на Цецко и му е натрупала толкова пари по влоговете му. Пак тази Световна Конспирация е тикнала в ръцете на Андрей Иванов имоти за 10 млн. лв

 27. 27 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#24] от "geny77":

  Ти като смяташ, че нищо не сме постигнали през тези 20 години, въпреки царе и-би-си-пет-а, защо не се върнеш в 97 и да работиш за кутия детска суха храна цяла седмица ?

  Не всички са равни през тези 20 години!

 28. 28 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Смешници, нагли доносници

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 29. 29 Профил на Tsveta Nemska
  Tsveta Nemska
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е толкова скучно и ми писна по всички медии ежедневно да се дъвче едно и също...защото в крайна сметка нищо няма да излезе, справедливостта няма да възтържествува, играчите ще продължат Играта си...затова по-добре повече енергия към по-интересни теми

 30. 30 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 740 Весело

  Първи носи златен кръст,

  втори носи рунтав гъз,

  трети носи вазелин,

  за гза на .....................


  сетете се за кого?

 31. 31 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Каквото и да си приказваме май отново е дошъл реда на "могучая и непобедимая" . Какво било ,било---малко флирт с импотентния дедо ЕС Вавилонский с глинените крачета,малко флирт с Хусеин Уайтхаусов Блякфейсов,малко стриптийз с Моше Нетанягохуй и блудницата България пак е в прегръдките на единствената си страст богатира Иля Муромец

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 32. 32 Профил на against
  against
  Рейтинг: 740 Весело

  Тоя вчера по телевизията обясняваше как в дискотека в чужбина някакъв непознат ударил сина му с бутилка. И той сега се връща в България да види дали зад това не стои Цветанов

  Цирк батенце, смех.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK