Проблемът с ранните пенсии се отложи, но с консенсус

В НОИ се прехвърля част от личните партиди, частните фондове ще започнат да плащат от 2014 г.

След срещата на премиера Бойко Борисов с представителите на частните пенсионни дружества (на заден план) и синдикатите (до него) всички изглеждаха доволни от компромисното решение

© Красимир Юскеселиев

След срещата на премиера Бойко Борисов с представителите на частните пенсионни дружества (на заден план) и синдикатите (до него) всички изглеждаха доволни от компромисното решение
Държавата ще гарантира пенсиите за тежките професии още три години

Консенсусно отлагане на проблема с ранните пенсии - така може да се определи днешният финал на казуса ще национализира ли правителството личните сметки на хората с тежки професии. Това стана на съвместна среща на частните пенсионни дружества, синдикатите, министрите на финансите и на труда и управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) при премиера.


След нея Бойко Борисов съобщи, че НОИ ще продължи да плаща на хората от 1 и 2 категория труд, които ще се пенсионират в периода 2011 - 2013 г. За целта сегашните им индивидуални партиди в професионалните фондове ще бъдат прехвърлени в общия държавен фонд "Пенсии". Останалите ще продължат да се натрупват в частните фондове и те ще поемат ранните пенсии от 2014 г.
Частичната национализация беше определена като справедливо решение от самите пенсионни дружества и подкрепена от работодателите, които до този момент се противопоставяха на идеята на кабинета. За синдикатите тя е "временно решение". Оценката на експертите е "лош и неизбежен компромис" и "отлагане на проблема за пореден път". Симеон Дянков също я подкрепи, колегата му Тотю Младенов и шефката на НОИ Христина Митрева мълчаха.


Договорката все пак отпуши възможността да се коригират финално част от параметрите на проектобюджет 2011, защото ще може да се изчисли точният размер на дефицита във фонд "Пенсии" и необходимата държавна субсидия. Проектобюджетът беше внесен в парламента още на 1 октомври, но едва утре ще бъде обсъждан за първи път от водещите парламентарни комисии.


Оставащата неизвестна е ще има ли промени и в бюджета за здравеопазването. Лекарите обявиха, че ще стачкуват от началото на ноември заради планирания трансфер на здравни вноски към министерството вместо към здравната каса.


За първи път от началото на дебата финансовият и социалният министри влязоха в пряк сблъсък за пенсионната реформа. Симеон Дянков настоя Тотю Младенов да обясни защо се е отказал от увеличаването на осигурителния стаж с 3 години от 2011 г. и го е отложил за следващия управленски мандат. Младенов му отговори, че повишението на осигурителната вноска с 1.8 процентни пункта от догодина му дава възможност да прави реформа за 20 години вместо за 4 (виж стенограма от заседанието на МС).


Според договореното на срещата при премиера вчера професионалните фондове трябва да преведат накуп в НОИ натрупаните средства по личните партиди на хората, които ще се пенсионират в периода 2011 - 2013 г. Също от догодина допълнителните осигуровки за тези хора ще се превеждат от работодателите не в частните фондове, а в НОИ.


Това ще породи поне три проблема (виж карето). Първата среща за изчистване на технологията вчера следобед завърши без резултат. Все още не е решено нищо конкретно, каза за "Дневник" София Христова, изп. директор на пенсионна компания "Алианц България". За утре сутринта е насрочена нова среща между пенсионните дружества, синдикатите и НОИ.


По изчисления на професионалните фондове в НОИ ще постъпят малко над 100 млн. лв. от личните пенсионни сметки. "Това е възможно най-справедливото решение, признаваме, че ако тези хора се пенсионираха само от парите, натрупани при нас, нямаше да получават пенсии, колкото от НОИ", каза след срещата при Борисов изп. директор на ПОД "Доверие" Даниела Петкова. Тя гарантира, че във фондовете има достатъчно пари в брой, за да прехвърлят сумата, без да е необходимо да осребряват инвестициите си в активи и ценни книжа.


От изявленията не стана ясно дали до 2014 г. ще се увеличи осигурителният стаж за тежките професии. В първия вариант за промени на Кодекса за социално осигуряване (КСО), приет от правителството и внесен в парламента, беше предвидено още догодина стажът за всички работещи да се вдигне с 3 години.


Така щеше да се изпълни и условието частните фондове да плащат по-кратко време ранни пенсии, залегнало в Кодекса в края на 1999 г., когато започна пенсионната реформа. След синдикални заплахи за стачки и протести кабинетът го изтегли и сега социалният министър предлага увеличението да започне от 2015 г.


Премиерът Бойко Борисов представи проблема като заложен от правителството на Иван Костов през 2000 г., който  "вдигна пенсионната възраст от 2011 г. с три години". "Десет години това се е премълчавано, но искам миньорите, водолазите, летците да разберат, че законодателството, прието от Костов, означава те да работят с 3 години повече. Ситуацията е като с "Брикел" - всички са знаели, че предприятието трябва да затвори, но са чакали в хубав слънчев ден да дойде правителството на ГЕРБ и да носи отговорност. Да, ама това няма да стане", заяви Борисов.


"Днешното решение спира национализацията и донякъде лекува проблема със сбърканото законодателство от 2000 г. През последните пет години беше кристално ясно, че след толкова кратко време капиталовият стълб не може да плаща нормални пенсии. През 2014 г. фондовете вече ще имат достатъчно натрупвания", коментира председателят на БСК Божидар Данев.


"До 2014 г. ще нарасне общата маса на постъпленията. Доходността ще расте. Очаквам да се стигнат нива от 8-10%", добави Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ.Държавата ще гарантира пенсиите за тежките професии още три години


Три проблема за прехвърлянето на парите


Три са основните проблеми, които се очертават пред прехвърлянето на пари от професионалните фондове в НОИ, обясниха участници във вчерашните преговори.
- Първо, не е ясно как точно ще се определи партидите на кои осигурени ще се прехвърлят към института, тъй като дори и да има право да се пенсионира до 2014 г., работникът може да не го използва и да спре работа след този период.
- Второ, не е уточнено как ще се преброяват годините стаж на осигурените, за да се сметне кои от тях ще могат да се пенсионират до 2014 г. Пенсионните компании имат данни само за възрастта, а в НОИ стаж до 2000 г. се доказва единствено чрез трудовите книжки, които пенсиониращите се предоставят.
- Трето, още не е окончателно решено откога ще започне да се увеличава възрастта за ранно пенсиониране. Това е важно за размера на пенсиите, тъй като колкото по-рано преди общата възраст се пенсионира човек, толкова по-малка пенсия ще взема от професионалния фонд.


Мнения


Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти
Това е лош и неизбежен компромис. Когато не си свършил работата навреме, когато не си предупредил хората какво ги очаква, се стига до такива компромиси. Кардиналното решение е да няма категорийни работници. Това, че едни занаяти са по-тежки, трябва да се компенсира от заплатата. Да има категорийни работници означава да живеем в социализма. Това не означава един миньор да е такъв и на 60 години, но след като 10 години е работил това, може да премине на друга работа.


Георги Ангелов, старши икономист, "Отворено общество"
Това е отлагане на проблема за пореден път. Ще доведе до натрупване на проблемите и през 2014 г. можем да се окажем в още по-лоша ситуация. Голяма част от хората, които могат, ще използват възможността и ще се пенсионират дотогава с по-ранна възраст и за дълги години ще са в тежест на осигуряването и бюджета. Когато дойде следващото правителство, то ще се изправи пред плащането на пенсиите им за доста дълъг период.


Петър Чобанов, преподавател, УНСС
Според мен това е отлагане на проблема. За съжаление към момента решението минава към увеличение на субсидията за НОИ и отлагане на пенсионирането, но последното не е трайно решение. Не е решение и повишението на осигуровките, защото, за да действа, трябва да се прави постоянно. За мен решението може да се търси, като пенсионирането не се обвързва с годините и стажа, а с възможността да избереш дали да спреш работа, след като получиш изчисление каква пенсия би взел според вноските си.


Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ
Такъв компромис ни устройва, защото няма да ощети фондовете, хората и съвестните работодатели. До 2014 г. професионалните фондове ще акумулират нови постъпления, за да може да плащат ранните пенсии. Ще изчезнат работници като тези на Ковачки, които са осигурявани върху минимални заплати. Те са като черна дупка и ако се беше създал солидарен фонд, щяха да изсмучат средствата от партидите на тези, които са се осигурявали редовно.


Божидар Данев, председател на БСК
Решението спира национализацията и донякъде лекува проблема със сбърканото законодателство от 2000 г. С прехвърлянето на партидите на тези, които ще се пенсионират през 2011 г., 2012 г. и 2013 г., ще се поправи грешката на държавата. През 2014 г. професионалните фондове ще имат достатъчно натрупвания, за да започнат да плащат пенсии.


Цвета Георгиева, депутат от "Атака"
"Атака" ще подкрепи всяко решение на правителството, с което то ще запази обществения мир и същевременно ще гарантира финансови постъпления в бюджета на НОИ. Първоначалният вариант за национализация беше приемлив, но министерството на труда отстъпи под натиска на работодателите, въпреки че нито един от тях не осигурява работниците си върху реалните възнаграждения.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 701 Неутрално
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Как се нарича този "консенсус" основаващ се на незаконно и антиконституционно действие-НОНСЕНСУС! Така лесно се управлява, като се прави лесното и се налага над всички! Но се руши много! Гуши се доверието в държавата, в законността,щом самата държава нарушава конституцията в частта и' за право на собственост и неприкосновеност на частната собственост!
  Като сме тругнали по лекия и лесния път защо въобще ни трябва глямо МВР, следствие, прокуратура, съд? По тая-същата логика , която следва правителството- ще са достатъчни голям отдел за подслушване-както е сега и малък ескадрон за изпълнение на присъдите! Щом от най-високо място в държавата не се уважава конституцията, защо само разходи за съд, прокуратура, следствие и т.н.? Моля феновете на Бой да ми отговорят! Но не с хули, а с факти и аргументи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  ,,ще продължат да се натрупват в частните фондове и те ще поемат ранните пенсии от 2014 г."

  Да бе да, когато ние няма да бъдем на власт, а аз ще бъда президент - уточни в подтекст Бойко Борисов.

  Все пак за сегашното положение е виновен Костов каза в прав текст Б.Борисов !

 4. 4 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 861 Весело

  Та казвам аз, понеже няма олио
  и хлябът е от мъката по-чер,
  един е лозунгът:
  ....

  КОСТОВ Е ВИНОВЕН!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 5. 5 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Главния слуга тотално се прости с намерението си да остави добро наследство на следващите след него. Ако си изкара мандата, следващия възползвал се от наказателния вот ще се

  оправдава как заварил злобно подготвени за него тежки реформи. Той трябва да разбере, че нито той, нито партийката му имат значение и няма за какво да се кахъри. Единственото, което

  има значение е обещанията му, неговия залог да плаща всяка цена в замяна на които е овластен. И ако не го спазва се превръща в поредния крадлив некадърник от който няма никакъв смисъл.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 6. 6 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 541 Гневно

  това е най престъпното решение защото стимулира безаконието и оправдава тези които не са внасяли вноски да получават от държавната хазна и парите на другите
  а след 3 г като се окаже че пак няма пари
  пак ще бъдат спонсорирани фондовете да въртат пари и да печелят
  правителството подкрепя мафиотския бизнес ане този който съвестно си внася осигуровките

 7. 7 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "Черното слънце":

  Ти ли си гламав, или си мислиш, че хората са гламави? ББ да се откаже от лидерския премиерския пост и да поеме синекурната президентска длъжност? Та и Цветанов дори няма особено желание да се кандидатира за президент.
  Вие от Позитано като зомбита повтаряте една и съща мантра: "Бойко - президент". До втръсване. Повредената грамофонна плоча е по-приятна за слушане...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 8. 8 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,baracuda" пост № 7 - А ти не мисли Бойко за гламав, той много добре си знае Личния интерес. Сега заработва . После в президентството само ще поучава и ще си прибира комисионните.
  Той знае много добре какво значи ,,черната" неблагодарност на управлявания от него данъкоплатец.

 9. 9 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  Браво. Точно такава политика е правилна. Открита и честна.

  Е пичове и пички останалото зависи от вас. Бойко си свърши работата, свършете си я и вие.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 10. 10 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тази на снимката как може да излезе облечена така?!? Нямат ли огледала хората?

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 11. 11 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Когато с консенсус се вземе решение което не е в интерес на обществото, на италиански политически жаргон се нарича "българско мнозинство"

  http://it.wikipedia.org/wiki/Maggioranza_bulgara

  Кирил Кирилов
 12. 12 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#7] от "baracuda":

  Бойко им е трън в очите. Премиерът решава всичко. Ако Бойко стане президент, те се надяват, че ще дойде друг премиер, който ще я подкара пак по стария начин. И ще настане мутренско-комунистическо веселие както по времето на тройната м@струбация. Кради, мажи, кради и така до безкрай.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 13. 13 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#11] от "Кирил Кирилов":

  А кое е в интерес на обществото ? Далаверите на Ковачки ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:16 на 28/10/2010 от неговия автор.

 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  И сега какво излезе - пенсионните фондове са ползвали от НОИ (или държавата) безлихвен заем в течение на много години и сега й връщат част от сумата.... колко благородни сме данъкоплатците

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  До ,,Български патриот" № 12 ,,Кради, мажи, кради и така до безкрай."

  Патриоте, който и да стане премиер краденето и мазането не е до безкрай .
  Не знаеш ли приказката за тримата братя : Първият вървял и лъжел, Вторият вървял след брат си и мажел , обаче третият брат който вървял последен обирал парсата от делата на братята си.

 17. 17 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#12] от "Български патриот":

  Много мие забавно с Янето. На него скоро ще му се стъжни физиономийката.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Консенсусът е между интелигентни хора и добри специалисти. В случая трябва да се говори за пазарлък между цигани.

 19. 19 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#16] от "Черното слънце":

  Тъпа ирония.. пази си я за гроба..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 20. 20 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  хубаво че са се разбрали. това което става в румъния да не е по-добро?

 21. 21 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "NK":

  може би костов не е виновен, но лошият закон за пенсионните фондове е негов. да поеме отговорност.

 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  А кой е този с кремавите панталонки? Най-вдясно на първа линия, до Бойко?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "ahasver":

  консенсусът е трудно нещо. трябва да си майстор. бойко е силен лидер щом е постигнал консенсус.

 24. 24 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "timber":

  Болшинството от законите, според думите на един мой познат, близък до законодателите, са се писали и продължават да се пишат от групата на Йордан Соколов - какъв капацитет е можем да си представим от пълния бардак в тях

  un buen dia empieza con un solo rayo
 25. 25 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,Раз печки, раз кюнци " ,, Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "

  Гроба е отчета който ще платиш на Господ !

 26. 26 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#16] от "Черното слънце":

  Това което си написал е вярно за комунистите и тройните м@струбатори. Борисов досега не съм го хванал да лъже, нито съм го видял да маже.

  За Гоце трипера знаем какъв мошеник е.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 27. 27 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,Български патриот № 26 - ,,Това което си написал е вярно за комунистите и тройните м@струбатори" -

  Да точно за тях, нали за тях си писал в твоя пост 12.

 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:21 на 28/10/2010 от неговия автор.

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1426 Любопитно

  "Доходността ще расте. Очаквам да се стигнат нива от 8-10%", добави Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ."

  Ми туй иде да на подсети, че щом чесния часник (след като си удържи 10-тях % камишън) , останалото, дето не го разцъква на "тука има - тука нема" на биржата, го турга на ДЦК и депозити.
  Ще рече - в скоро време се очаква държавата да прави нови дългове, на които лихвите им ше бъдат 8-10% . Матряла още отсега да затяга колана и си плюе на ръцете за здраво бачкане, щото лихвите по новите заеми ше ги плаща пак той.

 30. 30 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#10] от "Соколов":

  Споко Я си я представи съблечена

 31. 31 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Браво на Бойко Борисов!
  Соломоновско решение!
  Ще се пенсионирам 2013 година...
  Не ми завиждайте, че се скапах в тази мина!

  Машини прости, народ неук.
 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ЕДНА КАТЕГОРИЯ ТРУД
  ЛИЧНИ ОНАСЛЕДЯЕМИ ПЕНСИОННИ ПАРТИДИ
  БЕЗ ТАВАНИ И БЕЗ ПОДОВЕ

  ние само това искаме

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Тъп компромис.
  Ако национализираш не 100%, а 20% от активите, това не е по-малка национализация.

  rayo, има ли малко бременна жена?

  Явно все пак някакви пари трябва да бъдат взети и прибрани в бюджета. Явно без тях сметките на Дянков не излизат. Явно синдикатите ще се тръшкат до последно, за да запазят преходния режим на сегашното законодателство като постоянен (но отлагането на преблема няма да го реши, значи - и след тях потоп).
  Кърпежи. Но не се кърпят толкова реалните проблеми на осигуряването, колкото интереси, интереси на лобистки по своята същност групи, след интензивен пазарлък и манипулиране на общественото мнение и (някой беше писал във форума, че го е имало и при нас) гражданското общество.
  Без предварителни разчети. Без анализи и прогнози. На коляно.
  Каквото Big Bug каже, че трябва. И естествено друг му е виновен - в случая Костов: как е могъл преди десет години да не прецени, че само 17% от тази група хора ще бъдат редовно осигурявани, а е осъществил реформа с очакването и надеждата, че всички ще спазват законовите правила ?!?
  Пълна мацабарщина, абсолютна безпринципност и нулева надежда за по-добро.
  След всичко това на човек наистина му се прищява да емигрира някъде.
  Тогава ще ги видя кой ще им внася вноски в солидарните фондове.

  Chad
 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#23] от "timber":
  Нищо не си разбрал. Бойко е силен на тенис и футбол. Седял е там и е гледал как другите се карат и накрая са направили пазарлъка.

 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  Има ли някой представа, кой защитава интересите на данъкоплатците в държавата?
  Синдикатите очевидно, не са.
  Работодателите пък - хич. Те както се и разбра дори не внасят осигуровки на служителите си.
  Властта е ясна.
  Значи масрафите на работодателите да си играят на бизнес, служителите им за които е по мажнода прецакат работодателите си, ще ги плати баба Гица и милиони като нея като не и вдигнат пенсията.
  Евалла, Боко.

 36. 36 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "Черното слънце":

  Ако Бойко следваше само интереса си, щеше да е депутат още в миналия парламент. Но той се отказа публично от депутатството си тогава. Помисли си сам защо. Ако можеш да мислиш де... Както и сега може да вкара трима съдии в овакантените мандати на ВАС. Помисли си защо не го прави? Ако можеш да мислиш де...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 37. 37 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#33] от "Chad":
  rayo, има ли малко бременна жена?
  ---------------------------------

  E, няма. Аз също мразя половинчати работи. И честно казано вече тази тристранка ми довдява силно, защото криза - криза, ама ако няма някакво умно решение по въпроса, ще циклим още години наред с кърпежлъци, пфу.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 38. 38 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#34] от "ahasver":

  Абсолютно

  un buen dia empieza con un solo rayo
 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#33] от "Chad":

  Ххаха, и на мен това ми е мечтата: да си останат само държавните чиновници и държавните бизнесмени... Да си редят пасиансите... и компромисите... Какъв канибализъм ще настане! И синдикатите да им определят - на теб кълка, а на теб - плешка... На цената на черен хайвер - мозък пане или бели бъбреци...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Няма никакъв компроми - след цялата дандания ще остане съществуващото положение - професионалните фондове превеждат парите на по-рано пенсиониралите се техни членове, а НОИ им плаща квото докопа от общия кюп... Ако се ориентирате по обясненията как аджеба ще стане... Нищо няма да се промени!

  Как го беше описал някой: качваш се на колата, натискаш едновременно газ и спирачка и стигаш...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 41 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#35] от "k_":

  Човек не може да разбира от всичко, но може има поне някаква идея и в зависимост от нея да си вземе доказани специалисти за консултации и само към тяхното мнение да се прислушва. Тръгнеш ли да правиш отстъпки на тоя и оня и цялата ти идея как да си решиш проблема отива на кино

  un buen dia empieza con un solo rayo
 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 771 Неутрално

  От цялата стенограма на МС разбрах,че Зарезан е станал и виден теоретик- развил е и нова област в безбрежния океан на науката -развил е инова теория за възрастта! Дали няма най-после да се доредим до нобелова награда? А относно пенсионните фондове, мисля си ,че на гърба на пчеличките търтеите си правят експерименти и сигурно събират материали за защита на доцентури и професури!Аз съм закачил от времето ,когато предприятията превеждаха удръжки за пенсии в някакви си сметки ,Когато доидеше време човек да се пенсионира, ако беше що годе ачигьоз, си изчисляваше пенсията предварително и знаеше с какво ще разполага занапред.След 89 год, зареваха разни специалисти -къде са пенсионните фондове ? Ами бяха похарчени ,да кажем, в Чермена могила/ ако някой знае какво е това/ Да ама пенсиите се изплащаха без проблеми. Ако сега пенсионните фондове отидат някъде си ,какво ще ви дреме на вас, бе момчета ,ако утре вие получите адекватна пенсия на това ,което сте давали ,като осигуровки? Мислите ли, че всички "загрижени " за васработят безкористно във ваш интерес? Колко време се дърлят? Колко пъти се променят позиции? Ами чуите Тотю, Трайчо, Дянков, да виждате някакъв синхрон? Е , " тъй сме ний,тъй върви светът! Дий ,воле, дий!

 43. 43 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  ..."Ако Бойко следваше само интереса си, щеше да е депутат още в миналия парламент. Но той се отказа публично от депутатството си тогава. Помисли си сам защо. Ако можеш да мислиш де... Както и сега може да вкара трима съдии в овакантените мандати на ВАС. Помисли си защо не го прави? Ако можеш да мислиш де..."

  Ами много просто:
  1. Бойко, ако беше станал депутат от НДСВ, никога нямаше да стане министър-председател. Така че интереса на Бойко, с оглед на неговия рейтинг през 2005, бе не да става депутат, а да не става .
  2. Бойко съдии във ВАС( висшия административен съвет) не назначава- Бойко ( или по-точно парламентарното мнозинство) назначават членове на ВСС ( висшия съдебен съвет). В момента има две, а не три вакантни места , и то от доста време насам. Причината Бойко да не назначава никой е елементарна- ако назначи тези двама души въвъ ВСС, няма да може да разправя повече наляво и надясно, че този ВСС са го избирали партиите от тройната коалиция, и да се оправдава с това. Всъщност парламентъа избира половината ( 11 души) от ВСС, а другата половина се избират от Съдебната система чрез делегирани събрания.

 44. 44 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#42] от "papyre":

  Изплащали са се пенсиите, защото държавате печатала пари без проблем.

  Сега това няма как да стане.

 45. 45 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ППФ си откупиха бизнеса от Правителството срещу 100 млн. лв. Странно, до вчера ревяха в един глас, че тези пари били на работниците.... и Правителството искало да ги национализира, а след 24 часа казаха, че няма да ги национализира..., щото Правителството за сега се смелило да им остави да си пооткрадват останалите 365 млн. лв. Но не се знае, дали някоя сутрин като се събуди Дянков или Борисов няма да поискат и тези 365 млн. лв.....Един път позволиш ли да те рекетират, спиране няма!

 46. 46 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Проблемът с ранните пенсии се отложи с консенсус,но си остана нерешен.Хората,работили при опасни условия на труд , няма да ядат консенсус...

 47. 47 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Мутрата реши проблемите на неизрядните платци за сметка на изрядните, а всички останали проблеми на системата ги прехвърли за следващото правителство.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 48. 48 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Прочетох много внимателно всички „компетентни мнения” тук и общото ми впечатление е тоталната липса на разум. Това, което обединява почти всички изказващите се, е липсата на адекватно на реалността мислене, съчетано с любов или омраза към някаква силна фигура на деня – предимно Бойко и тук и там се пръква, примерно, бившия главен герой на бг-сапунката Костов, но по-скоро като пикантна подправка. Сякаш Бойко ви е любовник, съпруг, настояща, бъдеща, бивша или нереализирана любов. За тези, които са го намразили, каквото и да направи Бойко, той е тъпак. За тези, които са влюбени в него, каквото и да стори бедния ни премиер, той е велик. А липсата на истински интелигентни мнения е признак на някакъв вид удовлетворение, по-скоро успокоение от развитието и решаването на проблемите, които ни интересуват.

 49. 49 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#24] от "rayo":

  Соколов отдавна не е в играта ... А на твоя познат, който иска да се изкара важен, му предай поздрави от баба Гицка от Горно нанадолнище !...
  БЕЗУМИЯТА ги творят " гениите " от ГЕРБ- Цецка , Фидоска и цяла плеяда селски мутри на милиционерско -фатмашката корпорация от третия ешалон , властово и материално неудовлетворени гници на БКП ...


  Цецка Цачева е родена е в с. Драгана. Работила е като стругар. Членувала е в БКП. Успява да влезе право БЕЗ ИЗПИТ чрез съществуващия тогава РабФак. Става шеф на правния отдел на окръжния съвет в Плевен и се ориентира към ОДС...

  http://frognews.bg/news_13641/GERB_puskat_tri_ministerski_posta_na_sinite/
  Какъв е капацитетът на тези " умници " е можем да разберем от пълния бардак в творенията им ! ...
  http://bgpetition.com/protest-upravlenie/index.html
  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 50. 50 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Абе, европеецо, не те знам кога си се пръкнал на този свят, но ако за тебе Костов е сапунка, за много други не е.
  Защото сигурно не си преживял Лукановата зима и Виденовото царство, когато ни даваха заплатите три пъти на месец, за да не ги изяде съвсем инфлацията.
  И Костов успя да ни изведе от тази дупка. Но разбира се му видяха работата, когато взе да става прекалено опасен за червената мафия.
  Все същите кукловоди, които и сега редят играта в нещастната ни Родина.

 51. 51 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Новата глава на "Гай Балоний" е посветена на новото великодушие на консула по пенсионните въпроси...

  http://www.komentari.com/index.php?option=com_content&task=view&id=484&Itemid=42

  www.dobribozhilov.com
 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Заглавието звучи като "те не свършиха никаква работа, ама да благодарим на госпд, че не се изпотрепаха".

  С други думи:
  - Ало! Политиците! Играйте си ама гледайте да не се ударите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Като самостоятелен играч ББ печели много, но като водач на партия трупа негативи, затова ще се цели в поста на "Дондуков". Затова се стреми да се среща с толкова много чужденци, гледа да се има с всички ,че в президентската кампания да има козове. Цветанов няма толкова международни срещи и това говори че той няма да се кандидатира за президент. А тоя Тотю направо ме уби с изказване : "Първоначално такъв ни беше хоризонтът на реформата 4 години. Сега е 20 години, което е по-правилно."- абе няма петилетки за тоя врачански петел, само двадесетилетки.И да вземе да се обръсне и подстриже, да си изправи стойката. Той един прегърбен, увиснал, несресан,брадясъл, с поглед на снощен. Е кви реформи да прави тоя ,като той самия е занемарен и има вид на нещо старо и мухлясъло.

 54. 54 Профил на phh
  phh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ
  Такъв компромис ни устройва, защото няма да ощети фондовете, хората и съвестните работодатели. До 2014 г. професионалните фондове ще акумулират нови постъпления, за да може да плащат ранните пенсии. Ще изчезнат работници като тези на Ковачки, които са осигурявани върху минимални заплати.

  И къде ще изчезнат тези работници през следващите три години. Само малка част от тях ще се пенсионират за сметка на общия кюп редовно осигурявани. Другите ще бъдат пак на същото дереже през 2014г. Но тогава да му мислят други. Който бил бил, Мара вече не е ...

  не бързай да се радваш на новата реформа
 55. 55 Профил на Сиромахъ Ведъръ
  Сиромахъ Ведъръ
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Някой има ли обяснение защо обикновено (почти винаги) премиерът ни е с ръце в джобовете?

  Заб. Наблюденията ми са от репортажи по медиите и от фотографии в интернет.

 56. 56 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво! Наистина справедливо решение ! Огледайте се малко,това което става в Румъния или Унгария да не е по-добре ! Румъния вдигнаха ДДС с 4-5 % , корпоративния данък е 16 % , а девидента 15 % и т.н. Само Полша с гигантски стъпки върви напред и е единственната държава в Европа, която не почувства криза , за 2008 и 2009 са единственните с разтеж от 2 % на БВП . Защото не вдига данъци и има добра политика с реформи още от преди кризата !

  Тоя ПИЧ Б.Б. почва да ми харесва , дано продължи така ! Пожелавам му успех !

 57. 57 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Чист комунизъм. Национализираш лични партиди и ги вкарваш в общия куп. Това е регрес! Тия "експерти" мислят само как да ограбят хората. Борисов ще е доволен. Нали е прибрал още 100млн. на хората.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 58. 58 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 488 Неутрално

  що му не бием по-бързо шута с консенсус

 59. 59 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе, юнаци, довчера ревяхте: "Национализацияяяяя!", днес пак плюете, този път заради обратното!.... Не може да ви се угоди и на вас.... Може би е време да се хванете на работа, най-сетне и от вас да има малко полза?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK