Студенти от четири университета протестират за повече пари за висше образование

Миналата седмица, само студенти от СУ протестираха срещу държавната политика в образованието.

© Анелия Николова

Миналата седмица, само студенти от СУ протестираха срещу държавната политика в образованието.Студенти от четири университета - Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Художествената академия и Консерваторията ще протестират днес. Те настояват за спешна финансова помощ за висшите училища, които са застрашени от принудителна зимна ваканция. Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков обеща допълнително 40 млн. лв. за образование през 2011 г, като според ресорния министър Сергей Игнатов парите ще бъдат разделени поравно между средното и висше образование.


Шествието на студентите ще започне от НДК, ще премине по бул. Витоша и ще приключи пред Министерския съвет, където ще бъде връчена декларация с искания. Студентите искат още да бъде сформирана кръгла маса с участието на всички заинтересувани страни, на която да се обсъди и предложи цялостна стратегия за развитието на българското висше образование през следващите 15 години. Освен това според студентите при пълна прозрачност трябва да бъде приет новият Закон за висшето образование, което да стане "не по-късно от 01 юли 2011 г.


В декларацията на студентите е записано още, че процентът от БВП за висше образование  трябва да не е по-малък от 1.13%, което е средното ниво за страните от Европейския съюз. Протестът ще бъде подкрепен от Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ.

Заради протеста до 13 ч. се забраняват престоя и паркирането на превозни средства на площад "Народно събрание", а от 11 до 13 ч. - влизането в двете посоки по ул."Цар Шишман" между ул."Аксаков" и пл."Народно събрание", както и по бул."Цар Освободител" между бул."В. Левски" и ул. "Г.С.Раковски" - само при необходимост и по преценка на "Пътна полиция-КАТ".  Закриват се паркинг "Синя зона" и "служебен абонамент" на пл. "Народно събрание".

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  При такива протести
  Б. Б. най-много
  да си го премести!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на Костов
  Костов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Може пък с протести него да преместят - в къщата в Банкя с Дянка, да работят за свободата на други страни и народи.

 3. 3 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Надявам се СУ да не затвори в дървена ваканция, защото не ми се учи през лятото и не искам семестъра да свърши по-рано.

  Въпросът е, че не съм сигурен в кой е вината.

  Дали, че държавата не дава достатъчно пари, дали, че университета не ги управлява добре.

 4. 4 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ще има , ще има повече пари ! Когато от 60 и повече , " университетите " останат 6-7 !...
  Достатъчно са прахосвани пари за бълването на дипломирани недоносчета !!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 5. 5 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мили ми младежи , ориентирайте се да учите навън , тука няма работа за вас .

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:22 на 28/10/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Абе верно е че на студено не се учи нито в университета, нито в библиотека, нито вкъщи. !?! По-скоро да направят саниране на някоя от сградите, че тия СУ-аули и с 400 млн не можеш да ги затоплиш през зимата

 8. 8 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Студентите,които днес ще протестират срещу малкото пари за техните университети и академии, би трябвало добре да прове рят дали първо не трябва да организират вътрешни протести срещу техните декани/зам.декани,съответн ректори/зам.ректо ри, тъй като често "феодални старчета" си организират запла щане в голям размер на допълнителни часове,,"научно-изследо вателска дейност" и различни др. странични дейности, разчит айки,че като започнат за пореден пътда се вайкат пред МОМН, ще им се дадат допълнително пари.Второ, добре да проверят дали не участвуват като пушечно месо в организирана акция от ръководствата на посочените ВУЗ-ове срещу управляващите, трето да определят ясно за какво стачкуват и кое е "належащо" за уличен протест.Защото в момента тече подклаждана от "зале жали " пенсионери-учени по на 70-80 години в БАН стачка и ни що чудно студентите да са използувани за разрастване на този протест. Там определена върхушка получава по 3-4 хил.лв /мес ец, а останалите учени, и то хора в зряла творческа възраст, с реноме, се задоволяват с по 600-800 лв.За сравнение - един окр. съдия с 33%-то увеличение в началото на годината, различните бонуси и 13-а и 14-а заплата получава брутно около 5000-6000 лв/месец.Мисля,че разликата в умственото ниво и приноса за повишаване реномето на страната в чужбина са очевадни.

 9. 9 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Все пак,млади колеги,като стачкувате,защо не питате вашите ректори как така се примиряват парите за висшето образование да се разпределят между 52 университети и още толкова колежи, над половината от които са т.нар."окръжни" ВУЗ-ове, без никакъв или с минимален авторитет и "захранвани" с "летящи бригади" от препо даватели предимно от 3-4 софийски университети,първи от които е именно СУ!

 10. 10 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не стига, че всеки цървул под 40 нещо "следва", без да учи, но и събрахме целия башибозук от Анадола. Университетите не са за всеки - важи и за преподавателите!!!

 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Е всичко това вече е смешно, ако не беше тъжно!!! Преди всеки протест се появяват достатъчно писачи, които започват пламенно да обясняват как парите са предостатъчно, но не се харчат ефективно. Интересно как през 91-92, 97 - студентите, според медиите бяха будната съвест на народа, а сега са шепа хора, които само харчат народни пари без да учат. Може би е удачно тези, които пишат в съотвения форум, да говорят по ясни неща, а не по принцип, как било еди къде си, и т.н.!!!

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Ето ти ясни неща - СУ е пълен с 26 инчови ЛЦДта, които си седят по стаите, а дори още не са включени. Ти го възприемай както искаш, за мен е източване на кинти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#11] от "ban": Дотук в коментара само критикувате. Бихте ли развили коментара си с Вашето собствено мнение по отношение протеста , "като говорите по ясни неща, а не по прин цип".

 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  До коментар [#13] от "george":

  Хм.. Щото Вие дадохте "конструктивни" предложения. Студентите от София да скочат срещу колегите си от "прованса".
  Като милиционерщина е добро. Разделяй и владей.
  Иначе, с предвидените 3.2% от БВП за образование и наука и 100 милиона за слухтене сте добре? Нали?


  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Спасявайте стойностните факултети на СУ и институти на БАН! Другите - метла!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 16. 16 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Лустрация и метла на фашизоидно-живковистките исторически факултети и институти в БАН и СУ! Те са гръбнака на ордите Гоцеви!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 17. 17 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 162 Гневно

  Преди време трябваше много учене и подготовка за да те приемат за студент и да следваш. Приятелте ти те гледат с насмешка ,когато им кажеш ,че не можеш да излезеш да се шляеш ,защото учиш за изпити и т.н.. А вече наблюдавам,че от тези примерно мой познати, най-глупавите, тези който едвам завършиха училище и никога не са и сядали да прочетат нещо са станали студенти. ТОва е ненормално и подтискащо. Нищо не е наред вече в тази страна.

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Е то се вижда, 8, 9, 13, 15, 16, заемате 1/3 от форума. Иначе, по-конкретно го каза самия министър, че подобна структура на бюджета за образование и наука, има в Горна Волта, и подобни страни!!!

 19. 19 Профил на erratic
  erratic
  Рейтинг: 8 Весело

  4 ? 4 ???? Му-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха ... а останалите? Те са си ок така ли ????

 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Разстроено

  До коментар [#17] от "granik":

  ? ? ?
  "мой познати, най-глупавите" и после пак: "тези който едвам завършиха.."
  А Вие? Lие как завършихте?
  Нищо не е наред вече в тази страна.....

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Избуяло е ново племе комсомолци.

  Учете и не се занимавайте с политика!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Всички студенти работят - за да си плащат таксите в университета.
  Остава ли време за учене?Може би да.
  Какви такси плащат?Какво отпуска държавата?
  Интересно е,някой да сподели.

 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  И се питам - например завършилите медицина - не биха ли могли да изпълняват хипократовата клетва поне в рамките на държавната издръжка,в която основен инвеститор е данъкоплатецът,впоследстве и пациент?

 24. 24 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 162 Неутрално

  До коментар [#20] от "Graf":
  Нали знаеш кой е измислил термина „терминологична неточност”- щото нали си му фен.

 25. 25 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "Graf":Разбира се, че искам да останат само стойностните ВУЗ-ове,които,както се очаква,са в София, не в село "Трите керемиди" или пернишкото ЕПУ.И преподаватели те от СУ и ТУ-София,както и ст.н.с. от БАН да престанат да номадствуват,защото техните летящи бригади поддържат поне трийсетина ВУЗ-а от окръжен мащаб. А студентите от голямото село и прованса са си едни и същи - стегнеш ги да учат - няма къде,учат и си вземат изпитите;отпуснеш ги - качат ти се на главата. За нивото на образованието не говоря - в редица ВУЗ-ове от провинцията,че и в някои от София то е от края на 70-те - средата на 80-те години. Ако на това му казваме обучение на специалисти с висше образование!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK