Депутатите пак спориха за трансферите на здравната каса

Депутатите пак спориха за трансферите на здравната каса

© Красимир Юскеселиев

Здравните вноски да се изразходват единствено за разходи и трансфери на здравната каса (НЗОК) - тази промяна в Закона за здравното осигуряване приеха днес депутатите на първо четене. Текстовете подкрепиха 107 депутати, 7 се въздържаха.


Такава уредба вече е записана в закона за бюджета на НЗОК, тя предвижда трансфер от 340 млн. лв. към министерството на здравеопазването. Това ще позволи на държавата да използва парите на осигурените лица за лечение на такива, които не си плащат здравните вноски, предупредиха лекарите и дясната опозиция.


Промяната в Закона за здравното осигуряване, приета на първо четене днес, е внесена от "Синята коалиция". Десните депутати нееднократно обявиха, че целта е парите от здравните вноски да отиват само за здраве. При дебатите обаче представителите на опозицията предупредиха, че така записаният текст не изпълнява тази цел.




Проблемът е във възможността здравната каса да прави трансфери, без да е ясно записано за какви цели ще отидат тези пари, обясни Алиосман Имамов (ДПС). Какво пречи тези трансфери да са към Министерството на отбраната, за хеликоптери например, попита той. Съпартиецът му Хасан Адемов също каза, че законопроектът може да се използва от управляващите в подкрепа на тяхната идея, заложена в бюджета на НЗОК - част от средствата на касата да се прехвърлят към здравното министерство. И според него в закона трябва да се запише, че парите могат да отиват само за здравноосигурителни плащания. Адемов подчерта, че това е различно от "пари изобщо за здраве".


От БСП и ДПС поискаха гаранции, че законопроектът не цели именно трансфери към министерството на здравеопазването. Докато Ваньо Шарков, Мартин Димитров и Иван Костов подчертаваха, че между първо и второ четене ще бъдат направени съответните корекции, никой от ГЕРБ не участва в дебата и не пое такива обещания.