Дянков продължи да настоява стажът за пенсия да се увеличи още от 2011 г.

Страстите преди утрешното заседание на тристранката започнаха да се нажежават, след като министърът на финансите Симеон Дянков анонсира, че ще предложи увеличаването на стажа за пенсия да започне още от 2011 г.

© Георги Кожухаров

Страстите преди утрешното заседание на тристранката започнаха да се нажежават, след като министърът на финансите Симеон Дянков анонсира, че ще предложи увеличаването на стажа за пенсия да започне още от 2011 г.Министърът на финансите Симеон Дянков отново предложи осигурителният стаж за пенсия да започне да расте още от 2011 г. с по шест месеца на година. След като изнесе лекция в УНСС за ролята на младите в управлението, той коментира, че стои твърдо зад идеята и ще я предложи на утрешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество, информира БТА.


Има идея още от следващата година да започне увеличаването на стажа за пенсиониране. Тя беше в първоначалния проект на социалното министерство за промени в Кодекса за социално осигуряване, който мина на един етап през Министерски съвет, каза Дянков. След гласуването в кабинета, законопроектът беше вкаран в парламента. Няколко седмици по-късно правителството го изтегли под натиска на синдикатите, които настояваха увеличаването да започне не по-рано от 2015 г.


"Миналата седмица излезе предварителния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който ясно казва, че заради демографското развитие на България и натрупания дефицит в НОИ в продължение на над десетилетие още от 2011 г. трябва да започне увеличение на стажа, посочи вицепремиерът. Ние следваме и нашия анализ, и анализа на МВФ, който казва, че сега трябва да се направят реформи, за да няма проблем в България през 2020 г., каза Дянков.
"Аз пък ще предложа министърът на финансите да се обеси на полюлея на залата, в която заседава тристранката. Това е пълна идиотщина", каза и.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров пред "Дневник" в коментар на казаното от Дянков. "Вчера по време на срещата при премиера не се е споменавало подобно нещо. В проекта за споразумение за пенсионната реформа е записано, че стажът ще се вдига от 2015 г. Ако това се промени, ще се върнем там, където бяхме на 7 октомври - на протест", закани се Димитров.


Министърът на финансите защити позицията си и на заседанието на Министерския съвет вчера, стана ясно от публикуваната след дискусията стенограма. Той обвини министъра на труда Тотю Младенов, че е отстъпил от първоначалния вариант на промените и сега "по незнайни причини почва от 2015-2017 година". "Разликата отива в бюджета, един вид социалното министерство отстъпвайки и взимайки по-лесния път дава на Министерство на финансите тежката задача да намира допълнителни пари във всички тези години. Не мога да разбера защо отстъпваме по този начин, защо социалното министерство реши да отстъпи по този начин от техния първоначален проект", каза Дянков.


Отговорът на Младенов е: "Не си измисляме откога да се вдига стаж и възраст, а го правим на базата на разчети в една дългосрочна визия. И една реформа не може да се изпълнява само от един мандат на едно правителство, изпълнява се от няколко такива мандата. Това, което сме заложили – казах ви 2017 година дефицитът във Фонд "Пенсии" става нула, който в момента е над 2 милиарда лева и всичко това е разпределено до 2031 година".

След като изнесе лекция в УНСС за ролята на младите в управлението, Дянков коментира, че стои твърдо зад идеята и ще я предложи на утрешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество.
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  Аз пък ще предложа Пламен Димитров да бъде натикан в затовра с неговата дружка Гоце ..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 2. 2 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Евала на Дянков, държи до край. Който и да се обеси на полюлея, положението няма да стане по-розово. Или яки реформи, или агония без край.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 3. 3 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 4. 4 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Демографско развитие плод на недоразвити управляващи. Аре у лево. Никво вноски никъде.

 5. 5 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Весело

  Е, успокоих се, че поне един в това правителство има cohones!

  Най-неочаквания човек, но пък за сметка на това най-важния след Бам Бам (приемам, че е наравно с Цецо).

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 6. 6 Профил на silvermalt
  silvermalt
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#1] от "Раз печки, раз кюнци":

  Да, сигурно синдикатите са виновни, че си вършат работата, но нямат насреща решително и уверено правителство. Пламен Димитров е напълно в правото си (и му отива) да беси финансовия министър на полЮлея, въпросът е, че премиерът не е длъжен да приема това, което му предлагат профсъюзите и да се гъне, и да се държи като...абревиатурата на пернишкия университет

  Факт е, че възрастта за пенсиониране трябва да се увеличи - колкото по-рано, толкова по-добре.
  Факт е, че пенсионното и здравно осигуряване трябва да се приватизират (може и не на 100%, но в по-голяма степен отколкото са сега) и партидите да се индивидуализират над определен социален/солидарен минимум.
  Факт е, че трябват съкращения в бюджетната сфера - може като хора, може като средства, може и двете....
  Факт е, че от енергийните проекти трябва да се изберат тези, които ще носят нетна полза на България, отчитайки и геополитическите ни интереси...
  Всички тези неща трябваше да се направят в началото на мандата, но айде, и сега не е късно.
  Лошото е, че с този премиер и с тази управляваща партия тези неща никога няма да се случат...
  Трябва ни Костов минус пещерните му антикомунизъм и русофобия...
  Сигурен съм, че заради втората част на последното изречение ще получа камара от минуси, но като един наивен глупак ще призова: Хора, бъдете по-прагматични и по-обективни!

 7. 7 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Предлагам всички вие а се пенсионирате на 100 години. вероятно не разчитате на пенсии

 8. 8 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Дянков е прав. Не искам повече да плащам чужди пенсии. Бойко си крепи рейтинга, а от това страда държавата. Трябваше да стане като във Франция. Затова там винаги ще са по-добре от нас, а тука ще си "плащаме солидарно" политическите игрички.

 9. 9 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Простотия, простотия, простотия. Около Гоце трипера само простаци и русофили.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:20 на 28/10/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Дянков е последователен. Друг е въпросът, че предложението няма да мине въпреки, че е подкрепено и от МВФ. В момента фондът няма как да ни принуди да го изпълним. Не зависим от него.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 12. 12 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да не забравяме ,че Дянков е патологичен лъжец и утре на срещата със синдикатите може да твърди точно обратното .

 13. 13 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 715 Неутрално

  И какво като Дянков е казал нещо? За 1.5 г. се разбра, че думите на никого от мутренската шайка не струват и пукната пара.
  Чуждите инвеститори го разбраха и забравиха за България. Време е българите да схванат, че ниските данъци, завещани от предходното правителство са обезсмислени от данък "безхаберие и несигурност", с който ни облага сегашното.

  Никога повече мутри начело на България.
 14. 14 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#6] от "delyanx":

  Не мисля, че Костов е русофоб. Просто не иска българската политическа действителност да се командва от матушка Россея.

  Глупак е този, който ще отреже всички мостове към Русия.

  Национален ПРЕДАТЕЛ е този "българин", който поставя чуждите (не само руските) интереси над българските!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 15. 15 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Понякога в мисълта на Дянков има проблясъци , но сега явно има затъмнение.Не може така при постоянно увеличаваща се безработица , влошено здравеопазване и намаляваща и ниска продължителност на живота да искаш такова рязко увеличаване на стажа.Първо трябва да привлече и осигури инвестиции за създаване на нови работни места за да има къде да се прави 40г.трудов стаж и да пенсионира всички над 63г. , работещи в държавните фирми и институции.Второ , трябва да се признае висшето образование за трудов стаж без да се заплаща , както в европейските страни.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:32 на 28/10/2010 от неговия автор.

 17. 17 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Това ще стане навсякъде в Европа. Няма накъде. Не казвам, че е хубаво, но това е положението.
  Пък и би било начало на реформи все пак. За нас /мъжете/ е ясно, който дотика до пенсия - банкет и скоро среща със всевишният, но няма друг начин.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Аз пък ще предложа министърът на финансите да се обеси на полюлея на залата, в която заседава тристранката. Това е пълна идиотщина"
  Аз съм изцяло за.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 19. 19 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#15] от "miet":

  Чак пък рязко увеличаване - става въпрос за месеци.

  А признаването на образованието за стаж е смешно. За стаж битрябвало да се признава времето, за което си плащал осигуровки.

 20. 20 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Със сигурност трябва да се вдигне стажа на ранно пенсиониращите се от 2011, за останалите това може да се направи и след 1-2 години. Но първите много тегнат на бюджета на НОИ - това летци, военни и прочие е срамна работа да се пенсионират толкова рано и цялото общество да ги издържа

  un buen dia empieza con un solo rayo
 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#15] от "miet":+++++
  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ДОБАВЯТ И ШАПКАРИТЕ - ПОЛИСМЕНИ/не тези по улиците,а угоената огромна администрация/ И ВОЕННИ - реално те имат стаж по-малко от миньорския,НЕ ВНАСЯТ вноски - за тях внася държавата т.е НИЕ,ПОЛУЧАВАТ 20 БРУТНИ ЗАПЛАТИ и за разлика от всички ви,които си мислите,че ще сте годни за нормален труд до 65 години,те са в пенсия от 45 год.възраст.А г-н Дянков сега метка отгоре ни и профифондовете..ЧЕСТИТО и до памперс....

 22. 22 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#6] от "delyanx":

  ...........Трябва ни Костов минус пещерните му антикомунизъм и русофобия.............

  Трябва ни Костов такъв, какъвто Е. Антикомунизмът му не е пещерен, нито пък е русофоб.
  Просто когато си имаш работа с малоумниците в Кремъл неминуемо ставаш русофоб. А в Кремъл не помня да е имало УМНИ някога.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#21] от "Лелка":

  .......ЧЕСТИТО и до памперс.... .

  Всъщност правилното е до гроб, а не до памперс.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Дянков е много по-прав от Борисов и Тотю. Гадно, но факт. Ако не искаме догодина пак да се почнат същите глупости на които сме свидетели тази година с безкрайни преговори и обещания и закани и щуротии и липса на пари. Трябва да се направи от 2011. Писна ми от тези половинчати решения на Боко..само се оплаква как предишните го насадили на пачи яйца, а сам той прави същото. Двуличник и половина-отложи всичко що можеше да се реформира за 2014-2015 пенсии, осигуровки..за другия парламент и правителство..а иначе му не млъкна устата да мрънка че СДС-то му заложили бомба, че БСП-то подписали договори, взели решения..бла-бла..не се ли поглежда в огледалото тая кръгла нула, че ги върши същите работи само и само да вземе нещо от изборите догодина..Дянков е много по-прям и разумен. Какви ги говоря и аз-та той поне знае за какво говори-на Боко му дай само рейтинги и ленти да реже...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 25. 25 Профил на rnnakman
  rnnakman
  Рейтинг: Гневно

  До коментар [#8] от "anonimen":
  Тази ПОДЛОГА ДянкоФФ изобщо не е наясно със ситуацията !

  Беше време, когато за да се пенсионираш искаха 20 години трудов стаж, след това ги направиха 25 , след това 37 ...
  Ами ако си започнал работа при условията на 20 или 25 години , кой дава правото на другия договарящ - държавата , едностранно да променя условията КОГАТО и КАКТО СИ ИСКА ?
  Той ще си хване самолета и ще отиде да слугува на Международния валутен фонд (МВФ), а някои ще останат изобщо без пенсии поради кретенизма на управляващите !!
  ТОГАВА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЪДИМ ДЪРЖАВАТА за КРЕТЕНСКОТО И УПРАВЛЕНИЕ и ПРОМЕНЯЩИТЕ СЕ БЕЗРАЗБОРНО ПРАВИЛА !

  Защо никой не поставя и въпроса за осигуровките на близо 550 000 търтеи , накацали като черни врани на клона , които НЕ си внасят осигуровките - милиционери , военни , спецслужби , държавни чиновници ?

  Защо никой не поставя въпроса за 1,9 милиона , които НЕ ПЛАЩАТ, защото се пишат тарикати ?
  Като не искат да плащат - няма и да лапат или ще работят без пари на магистралите !!!
  А работодателите, които не плащат - в затвора!
  И аз не искам да ограбват моите пари, за да плащат на шмекери , тарикати и излишните шапкари !!!

 26. 26 Профил на rnnakman
  rnnakman
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#9] от "Български патриот":

  Простотия, простотия, простотия... И Българска идиотия , на която си представител ... Около ГЕРБ само тъпаци , фатмаци , милиционери- простаци и гомняни русофоби

 27. 27 Профил на nabludatel_2
  nabludatel_2
  Рейтинг: Неутрално

  euronews: To conclude, do you think that Europe’s citizens should get used to taking their retirement a lot later?

  Herman van Rompuy: I believe that this is the trend everywhere in Europe and the developed world, that we’re going to have to work more, so people’s working lives will be longer. That will also have an effect on retirement age, but in general we’re going to have to work more to sustain our social model. But what’s also important is more economic growth, and increase in structural growth. That’s why productivity has to be increased. We need to invest in innovation, in education. That will help that much more.

 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Искрено пожелавам на Дянков, когато му остават 6 месеца до пенсия, да му вдигнат възрастта с още 1-2 години. А дотогава да живее в България и да работи като счетоводител, преподавател или нещо, при което заплатата му да бъде малко над средната заплата за страната.
  Вдигането трябва да бъде отложено във времето, за да се приспособят хората. Ясно е, че за Дянков най- доброто е да умреш или веднага след като се пенсионираш, или малко преди пенсиониране.

 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Когато нивото на безработицата падне до около 1 %,дянков ще е прав.
  Засега обаче да седи и да мисли за развитие на икономиката.

 30. 30 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 618 Неутрално

  само пример БРИКЕЛ РАБОТИ С ВРЕМЕТО НА МИНИ МАРИЦА благодарение на синдикатите
  КАТО ИЗТЕЧЕ ВРЕМЕТО И НА ДВЕТЕ
  вместо 2000 безработни от раз ще има 5000 безработни от раз
  или някой си мисли че собствениците изведнъж ще решат да инвестират
  ама синдикатите не са където трябва

  поне един в това правителство има cohones! (Но.5 НК)

  Да махнат 20те заплати на шапкарите и да ги съкращават

  а костов крадеца въобще не ми трябва той освен че е хитър и малко по-малко нагъл не се различава от станишев

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 31. 31 Профил на nabludatel_2
  nabludatel_2
  Рейтинг: Неутрално

  изказването "Аз пък ще предложа министърът на финансите да се обеси на полюлея на залата, в която заседава тристранката. Това е пълна идиотщина", каза и.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров пред "Дневник" в коментар на казаното от Дянков. "/ Е АНТИБЪЛГАРСКО, популистко и пълно с омраза. Показва душевната пустота и слабо познаване на икономическата действителност. Тук се цели краткотрайно популистко решение, което в бъдеще, няма да донесе нищо добро на България. Срам ме от тези псевдо синдикати. Моят интерес не е защитен по този начин, нито на децата ми, а подобни думи само ме отвръщават окончателно и ме карат да подозирам, че отново се защитават интереси на майката столетница.......................

 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2489 Любопитно

  До коментар [#26] от "rnnakman":

  Ти по рано кой беше, че гледам днес пак си се регистрирал?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Социалния слуга трябва да бъде уволнен незабавно, да се назначи нов и настояването на финансовия маг за увеличаване на стажа от 11 г. да се удоволетвори. Тогава в резултат протестите на оня пуяк ще имат положителен ефект. Щото ако няма протести инвеститорите

  и всички външни определящи фактори ще си кажат, че има нещо гнило не в Дания, а в България. След протестите във Франция и Румъния и двете страни изпратиха изключително силни сигнали за предвидимо и устойчиво икономическо бъдеще

  като кабинетите им отстояха с увеличаването на пенсионата възраст и на вота на недоверие въпреки, подчертавам ВЪПРЕКИ ПРОТЕСТИТЕ. Но партийните канали премълчават това, а дават само лошата страна на протестите срещу гнилия капитализъм в Румъния и Франция.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:02 на 28/10/2010 от неговия автор.

 35. 35 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  По добре мислете как лично да се справите с положението.

  Аз спестявам с идеята че като стана на 50-55 няма да мога да работя повече, да имам да живея от рента/наеми.

  Какви са вашите планове? Освен да мърморите в интернет?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 36. 36 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЩЕ СРУТИТЕ ДЪРЖАВАТА АКО НЕ НАКАРАТЕ ДЪРЖАВНИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ,ВСИЧКО ДРУГО Е БЯГАНЕ В КРЪГ ОКОЛО ПРОБЛЕМИТЕ,ЛОШОТО Е ЧЕ АКО ГО НАПРАВИТЕ,ТЕ ШЕ ВИ БУТНАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО.

 37. 37 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  http://www.leparisien.fr/economie/retraites/retraites-le-calendrier-du-passage-de-60-a-62-ans-27-10-2010-1126386.php

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#35] от "Минаващ":

  Купувам ниви, когато мога. Вложението в земя ми се струва най-сигурно, но .............. вече съм почти на 50 г. и нещо не съм купил кой знае колко, че да ми стигне и за една година достоен живот, хайде за три, да не е за една.
  Така че спестявай в нещо сигурно, аз не знам кое е то.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Има нещо което не мога да разбера.Ако французи,германци и др.,които получават прилични пенсии и живот си живеят с тях,не искат да им се удължава стажа е разбираемо.Но ние българите нали знаем какво ни чака след пенсия.В огромния брой случай-почти мизерия.Като прибавим и депресийте,за които говорят специалистите поради рязката промяна на начина на живот,остава човек да се чуди.Маса пенсионери заявяват,че се чувстват пълноценни хора,уважавани и полезни докато се пенсионират.След това всички ги забравят,животът си тече.А Дянков,във всички свой изявления показва,че се интерисува само от външно мнение,кредитни агенции,СБ и пр.Сега като чу мнението на МВФ запъна крак.Да не говорим за П.Димитров.Той се държи така агресивно,че най-добре той да се обеси на някой полюлей.

 40. 40 Профил на cherna_stancia
  cherna_stancia
  Рейтинг: Неутрално

  За Франция: * повишаване от 2018 г. на минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 г. * вдигане от 2013 г. на трудовия стаж за пълна пенсия от 40 г. и 6 м. до 41 г. и 3 м. И това при продължителност на живота над 80 години. А у нас? Клети българи... От друга страна ранно пенсионираните полицаи, военни, защо вземат пълна пенсия като всички работят по още 15-20 г. Че и незнам си колко заплати накуп при пенсиониране. Възмутително!

 41. 41 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonimen":

  Какво да стане като като във Франция?Знаеш ли за какво стачкуват?
  Защото тяхното правителство иска да вдигне годините за пенсия с 1 година до 2024 г и с още една година до 2036 година.

  Колегата в /25/ правилно ти го е написал: "Беше време, когато за да се пенсионираш искаха 20 години трудов стаж, след това ги направиха 25 , след това 37 ...
  Ами ако си започнал работа при условията на 20 или 25 години ,кой дава правото на другия договарящ - държавата ,едностранно да променя условията КОГАТО и КАКТО СИ ИСКА"
  Когато аз започнах трудовия си стаж искаха 25 години работа за пенсия.Имам и 13 години първа категория/направих 2 повече за всеки случай ,ама не съм познал/.По условията за времето когато приключих с работата за първа категория труд трябваше да се пенсионирам на 52 години.Сега съм на 57 и работя,гоня точките те ми бягат .И за какво ми беше да дишам цялата Менделеева таблица 13 години.
  Условията за пенсия не трябва да се променят в рамките поне на 1-1,5 поколения.За нашето един път ни увеличиха годините за пенсия с 3 години + необходимия трудов стаж от 25 на 37 години.Сега искат да ни изгърбат още с по три години в двете измерения и то ако може от вчера.
  Може би си млад но представи си да станеш някога на на 62-63 години и някой друг Тотю или Дянков да ти обяснят как трябва и можеш да "работиш" до 70 години защото в Германия работели до 75

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 42. 42 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 294 Неутрално

  От колко на колко години???

 43. 43 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#7] от "mitaka41":

  От твойте уста, в божиите уши.

 44. 44 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Из заседанията и стенограмите на правителството:
  Събрали се Боко, Цецо, Тотю и Мони /орел, рак, щука и нарцис/ да умуват..е имало и пълнеж от други министри...
  Боко към Мони: Намери пари..
  Мони към Боко: Трябва да увеличим..да уволним..
  Тотю към Мони: Да ги нямаме такива..
  Цецо към Боко: Да ги арестувам ли тия или ония или направо подред кой сваря..
  Боко към всички: Ей избори идват, къде ми е късметлийската ножичка да открия новата...
  Тотю към Боко: Синдикатите искат..
  Боко към Цецо: Абе, как е рейтинга?
  Цецо към Мони: Да не пипаш МВР-то, ей!
  Мони към Боко: Ама нали трябват пари....
  Боко към Мони: Ами ще реформираме 2019-2020..то кризата ще свърши все някога..може би..ама как ще ги стресна тия дет строят магистралата..
  Мони към Тотю: А дали може...
  Тотю към всички: Не става то така.. безработицата...
  Цецо към Боко: Ей нали се сещаш-парите за тия 4-5 имота миналата година..абе консултански дойдоха в повече..
  Боко към Цецо: Абе подкрепа давам, не бой се..ама за пред хората нали.. по-повече от 5 имота да купувате годишно забранявам, ясно ли е?
  Мони към Боко: А в чужбина броят ли се?
  Тотю: А пък аз ви казвам не може така..защо синдикатите искат среща?
  Цецо: Ами да ги арестувам и тях. Какво толкова?
  Боко: Социален мир и напредък..е, как ви се вижда лозунгът за местните избори догодина?
  Мони: Ама все пак ще свършим ли нещо тоя мандат?
  Цецо: Е как-толкова народ вече съдът го пусна поради липса на доказателства..малко ли е?
  Тотю: Как да намалим безработицата като няма нови работни места-измислих го..ще ги назначим за пазачи..
  Цецо: И какво ще пазят?
  Мони: Абе ние сме така ошушкани, че май не е останало..
  Цецо: Но пък борбата с контрабандата върви добре..все повече хващаме
  Мони: Абе то хващате ама не останаха много хора купуващи цигари с акцизи..
  Боко: Е, може! Но ние сме добри- ето вчера Цецо хвана 36 цигари без бандерол в Каспичанско-трима са в ареста. Хората ни обичат..
  Цецо: Ами оня с 2-та грама марихуана в Ломско..ще го окошариме и него..
  Мони: Ама то трябват и пари да идват отнякъде..
  Боко: Ами Европата праща..програми бол..Такааа..прекратявам заседанието-след седмица пак..че решихме мноого въпроси днес..Да се не натоварваме-за година и половина толкоз..мандат ни чака ей! Хайде сега-кой е по БТВ-то кой по Нова и Кой по БНТ-то...се разпределете..аз и по трите ще бъда..е, как без мене..


  There is no way to happiness, happiness is the way!
 45. 45 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2489 Весело

  До коментар [#43] от "Irina":

  Той не знае колко е прав. И аз не искам си ми спира бизнесчето до стогодишнината ми.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 924 Неутрално

  "ДОБРИЯТИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !"

  PHILIP
 47. 47 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Добре бе. Вдигат стажа. Който се чуства уморен и не може да работи - да се пенсионира по рано с половин пенсия. И толкова.

 48. 48 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#41] от "navy":
  Възможно е да си прав за себе си,ако трудът ти е бил тежък.
  Но за много хора, възраста -63 не е чак толкова напреднала и трудът им не е толкова физически непосилен ,та да изискват пенсиониране на 50.

 49. 49 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#41] от "navy":

  Не може да ти се отрече, прав си. Аз вече погребах един приятел на 54 години. Беше дишал таблицата на Менделеев 25 години, имаше вече 400 лева пенсия и ............ я получава 2 години.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#48] от "Irina":

  Въпроса опира до това трябва ли едно поколение не един път а два пъти да бъде товарено с подобни тежести наричани "пенсионна реформа".
  Ако сега започвам трудовия си стаж бих го приел като някои от вас нормално да е 40,но стига някой някога след да речем 30-35 години да не иска да ме накара да работя още 5.Как ще се почувстваш ти тогава?
  А условията за пенсиониране на униформените и неуниформени търтеи от милиция и армия трябва да станат като за всеки друг гражданин + това да започнат да плащат сами осигуровките си .И да спрат да им плащат при пенсия по една капа пари в размер на 20 брутни заплати.Ако не им харесва прав им път.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 51. 51 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#49] от "Руслан 21":

  Има още нещо средната възраст до която живеят българските мъже е около 69 години, за жените 76-77.
  И в продуктивна възраст от 18-63 години умират около 32 % от българските мъже ,за жените е 16%.
  Това значи ,че всеки трети български мъж умира преди да е навършил 63 години.
  Това са официални данни ,има изследвания и всеки може да провери.
  За възраст до 65 години мисля че тези% са над 36.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 52. 52 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#39] от "Чико":

  Аз пък не искам пикльовци с памперси да ми обясняват как ще се чувствам като се пенсионирам, АКО доживея до този момент !

  И нека други такива миризливи да не ми обясняват , че 63 години не е чак толкова напреднала възраст и колко трудът ми е физически или психически непосилен !...

  Тридесет и пет години внасям, внасям и само внасям , от тази боклукчииска кофа, наречена ПСЕВДОдържава България не съм взел и един лев и една стотинка , а разни фукнявещи се и лайняни малоумници искат да им внасям до смъртта си , защото я ми остават още 5-6 години , я не !...
  А ми оставят по сегашното правило след 3 години да се пенсионирам...

  АМА ТЕ КАКВО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ , че ЩЕ ИМ МЪЛЧИМ, че ЩЕ ГИ ТРАЕМ БЕЗРОПОТНО или ЩЕ ИМ ВИКАМЕ "БРАВО " ли ?

  Я ще им еба майките и на Дянковци и на Боковци и на цялата тази измет - то и без това ни е останало малко , та ще грабнем мотиките и сърповете и ще се отправим към барикадите , та ако ще и чудо да стане !...

  А на дрисльовците , дето се правят на много умни по форумите , пожелавям да доживеят до 60-те и тогава да бръщолевят глупости !!!
  Че както гледам- може и да не го откарат до там ...

 53. 53 Профил на Стефанов
  Стефанов
  Рейтинг: 367 Гневно

  Егати наглите, безцеремонни синдикати!
  Искат да ни докарат на дережето на Гърция, нещастните им глупаци и комунисти.
  Давай Дянков, мачкай ги, с теб сме!
  Дано само кухата кратуна Бойко да проумее че Дянков е правия в случая. Като не слуша него, поне МВФ да послуша!

 54. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  САМО ЕДНА КАТЕГОРИЯ ТРУД
  ЛИЧНИ ОНАСЛЕДЯЕМИ ПЕНСИОННИ ПАРТИДИ
  БЕЗ ТАВАНИ И БЕЗ ПОД

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 55. 55 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Весело

  Ох, малее, дано Дянков и Костов не вземат да се харесат и да почнат да управляват заедно някой ден, тия двамата ще ни обърнат хастара и от десно и от лево.

 56. 56 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#51] от "navy":

  Съгласен, аз затова писах преди - от банкета за пенсиониране /при късметлиите доживяли го/ направо в гробищата, да не товарим пенсионният фонд.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#55] от "magarenko":

  ........дано Дянков и Костов не вземат да се харесат и да почнат да управляват заедно някой ден..........

  Това е последният ни шанс да тръгнем нагоре най-сетне. Мисля си и единственият.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Гневно

  До коментар [#52] от "old__bg":

  Аз пък не искам разни дедита и бабички, дето с нищоправенето си допуснаха да бъде ошушкана да дупка и без това бедната ни държава, та не искам на тия да им плащам пенсията, защото от това, което те са натрупали нищо, ама НИЩО! не е е останало.

  Ама съм явно доста по-загрижен за ближния от теб, след като на теб не ти пука и не ти е пукало НИКОГА за идващите след тебе, а аз приемам, че трябва да плащам ТВОЯТА пенсия!!! От твоя труд НИЩО не е останало - ФАКТ!!!

  Освен това приемам, че след като аз съм готов да направя жертва би трябвало и основния бенефициент от това да бъде склонен да направи същото. Това включва и мои близки, не само непознати в анонимни форуми!!!

  Как? Колко? От кого? Това са въпроси, които трябва всички заедно да решим. Но въпроса КОГА има само един единствен полезен отговор - СЕГА!!!

  На другия най-важен въпрос - КОЙ? също отговорът е един - ВСИЧКИ!!!

  Скатавките - вън от системата и обществото, начело с ла.номета П.Димитров!!!

  На мен ми харесва не повече отколкото на теб, най-малкото защото не съм успял да вкуся благинките на цоциализъма, но за сметка на това ще ги плащам...

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 59. 59 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#6] от "delyanx": Важното е, че сте абсолютно прав за Костов. Другото са абсолютно излишни приказки - "ама ние така ще направим, това трябва да се промени, ей сега ще започнем", но.. времето минаааа, "другарки и другари", потомствени бесепари и настоящи пожарникари! Трите годинки заминаха с "бързия влак" на Дянков, а уж се хвалеше, че той го карал! Нищо не карате, отивайте си, че ми писна да Ви слушам глупостите. И "чеп за зеле" не става от Вас, управляващи малки и големи и още по-големи гангстери !

 60. 60 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#55] от "magarenko": Костов да застане до Дянков е с вероятност 0% - все едно да накараш Бойко да проговори на английски Слушах анализа на Костов - той каза ясно, че политиката на Дянков е ПРО, а не АНТИкризисна Човекът има много висока квалификация. Подчерта, че уроци на аматьори дава само и единствено срещу писмена молба и срещу заплащане, което ме накара да се сетя, че всъщност каза на Дянков - "Вие сте един завършен измамник и непрофесионалист в областта на икономическите науки".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK